Pafos Net

Ο Δήμαρχος Πέγειας στο PafosNet: Δεν θέλουμε ένα δήμο-μαμούθ, από Ακάμα μέχρι Πάφο

title image

Ο Δήμος Πέγειας δεν κινείται ούτε στη λογική του Δήμου Πάφου, δηλαδή να εντάξει υπό την ομπρέλα του άλλους Δήμους και κοινότητες για να καταστεί «μητροπολιτικός Δήμος», ούτε στη λογική του Δήμου Γεροσκήπου, να αποφύγει το καπέλωμα από την Πάφο και να επεκταθεί προς ανατολάς μέσω της απορρόφησης των μικρών κοινοτήτων που εκτείνονται εκεί. Η Πέγεια τρομάζει και μόνο στην προοπτική ενός δήμου-μαμούθ, που θα εκτείνεται από τον Ακάμα μέχρι τα δημοτικά όρια Πάφου.

Αυτό τονίζει σε σημερινή συνέντευξη του στο PafosNet ο Δήμαρχος Πέγειας, Μαρίνος Λάμπρου, ο οποίος αποκαλύπτει στοιχεία με παγκύπριες ιδιαιτερότητες της δημαρχούμενης περιοχής που σύμφωνα με τον ίδιο αποδεικνύουν ότι τυχόν επέκταση της Πέγειας στα πλαίσια της μεταρρύθμισης θα δημιουργήσει ένα κοινωνιολογικό και οικονομικό μπάχαλο που δεν θα μπορεί να ελεγχθεί.

Αυτό που δεν λαμβάνεται υπόψη στους σχεδιασμούς, υποστηρίζει ο κ. Λάμπρου, είναι ότι τα πληθυσμιακά δεδομένα στον Δήμο Πέγειας είναι πολύ διαφορετικά από ότι εμφανίζονται στους επίσημους καταλόγους των κρατικών υπηρεσιών.

« Ο Δήμος Πέγειας με έκταση 48 τετραγωνικών χιλιομέτρων, είναι ο δεύτερος ή τρίτος σε παγκύπριο επίπεδο μεγαλύτερος σε γεωγραφική έκταση Δήμος και έχει εννέα χιλιάδες υδρομετρητές», αναλύει. « Τι σημαίνει αυτό; Ότι δεν μπορούμε να βασιζόμαστε πάνω στα αριθμητικά στοιχεία των εκλογέων για να λέμε τι πληθυσμό έχουμε, ο πληθυσμός της Πέγειας είναι σίγουρα πάνω από 10 χιλιάδες άτομα και στους οκτώ μήνες του χρόνου με την καλοκαιρία, σίγουρα πάνω από 20 χιλιάδες.

Εννέα χιλιάδες υδρομετρητές σημαίνει ότι ακόμη και δύο ή τρεις χιλιάδες να είναι σε ακατοίκητα σπίτια, οι υπόλοιπες έξι χιλιάδες αν κατά μέσο όρο είναι σε σπίτια των δύο ατόμων, αυτόματα μας δίνουν 12 χιλιάδες πληθυσμό. Το βλέπουμε εμείς και από την κατανάλωση νερού.

Ο Δήμος μας όμως, δεν δημιουργήθηκε βάσει του πληθυσμού, δημιουργήθηκε πρωτίστως στη βάση οικονομικών κριτηρίων και άλλων ιδιαιτεροτήτων που είναι παγκύπριας μοναδικότητας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η πλειοψηφία του μη κυπριακού στοιχείου στον Δήμο Πέγειας, μόνη τοπική αρχή που οι ξένοι επικρατούν πληθυσμιακά των κύπριων».

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποκαλύπτει ο Δήμαρχος, είναι το Δημοτικό Σχολείο Πέγειας: Από τα 240 παιδιά, μόλις τα 85 είναι παιδιά καταγόμενα από δύο ελληνόφωνους γονείς, τονίζει.

« Στα δε δημοτικά μας όρια λειτουργεί άλλο ένα εκπαιδευτήριο, ιδιωτικό, στο οποίο από τους 400 μαθητές του μόλις οι 10-15 είναι ελληνόφωνα και από τους δύο γονείς. Τα υπόλοιπα είναι ξένα.

Τι θέλουμε να πούμε με αυτό; Ότι ο πληθυσμός της Πέγειας είναι πολλαπλάσιος από αυτόν που φαίνεται βάσει εκλογών και εκλογικών καταλόγων και ότι υπάρχει μια σοβαρότατη ιδιαιτερότητα με τον τεράστιο αριθμό αλλοδαπών που δεν μπορεί να ειδωθεί και να αντιμετωπισθεί στα πλαίσια μιας «συμβατικής» αλλαγής μεταξύ τοπικών αρχών».

pegeia2

Ο Δήμος Πέγειας όχι απλώς είναι βιώσιμος οικονομικά, αλλά με προυπολογισμό φέτος οκτώ εκατομμυρίων, είναι ο έβδομος Δήμος παγκυπρίως σε οικονομικό μέγεθος και το 2019 εμφανίζει πλεόνασμα δύο εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Μαρίνος Λάμπρου αναφέρει ότι μοναδικός φόρος που καλείται να καταβάλει ο δημότης Πέγειας είναι τα 135 ευρώ τον χρόνο. Το ποσό αυτό, καλύπτει τα πάντα: Υπηρεσίες καθαριότητας, περισυλλογή σκυβάλων και φωτισμό. Και όχι μόνο αυτό, επισημαίνει, αλλά ενώ οι κανονισμοί προνοούν ότι το μισθολόγιο μιας τοπικής αρχής μπορεί να αποτελεί μέχρι το 45% του προυπολογισμού της, στον Δήμο Πέγειας είναι μόλις το 22% του προυπολογισμού.

« Όλα αυτά αποδεικνύουν με στοιχεία ότι ο Δήμος Πέγειας πάει πολύ καλά σε όλους τους τομείς: Οικονομική αυυττονομία, κερδοφόρες δραστηριότητες, ομαλή κοινωνική ένταξη κυπρίων και ξένων στην τοπική κοινωνία», τονίζει. « Δεν υπάρχει λόγος να ξηλώσεις κάτι τόσο καλό. Με όποια τοπική αρχή συνενωθεί ο Δήμος Πέγειας, θα έχει σημαντική απώλεια.

Ενδεικτικό είναι το τι συνεπάγεται από μια μελέτη που είδε προ ημερών το φως της δημοσιότητας και βάσει της οποίας ο νέος Δήμος Πέγειας, με τη συνένωση του με τις γύρω κοινότητες, θα είναι ένας Δήμος της τάξης των 15 εκατομμυρίων προυπολογισμού. Μα, αν σήμερα έχουμε μόνοι μας ένα τόσο μεγάλο προυπολογισμό όπως προείπα με κέρδος δύο εκατομμυρίων ετησίως, η εξέλιξη αυτή απλώς σημαίνει ότι θα φορτωθούμε προυπολογισμούς, υποχρεώσεις και χρέη άλλων τοπικών αρχών που δεν είναι τόσο κερδοφόρες ή με καλές προοπτικές όπως εμείς, έχοντας μάλιστα και μειοψηφία πλέον στα νέα Δημοτικά Συμβούλια.

Και μπαίνει ξανά στην εξίσωση η παράμετρος που έθεσα προηγουμένως αναφορικά με τους ξένους κατοίκους μας: Βασιζόμενοι στους εκλογικούς καταλόγους του 2011, όπως προωθείται, φαίνεται ότι η Πέγεια είναι μια πολύ μικρή αριθμητικά τοπική αρχή, ενώ αντιθέτως κοινότητες που προτείνονται να ενταχθούν σε μας όπως η Χλώρακα και η Έμπα, εμφανίζονται πολύ μεγαλύτερες βάσει των εκλογικών καταλόγων. Μια εικόνα εντελώς λανθασμένη και στρεβλή, όπως ανέλυσα βάσει των χιλιάδων ξένων μόνιμων κατοίκων μας.

Εν κατακλείδι, ο Δήμος Πέγειας δεν κινείται ούτε στη λογική του Δήμου Πάφου, δηλαδή να εντάξει υπό την ομπρέλα του άλλους Δήμους και κοινότητες για να καταστεί «μητροπολιτικός Δήμος», ούτε στη λογική του Δήμου Γεροσκήπου, να αποφύγει το καπέλωμα από την Πάφο και να επεκταθεί προς ανατολάς μέσω της απορρόφησης των μικρών κοινοτήτων που εκτείνονται εκεί.

Η Πέγεια ζητά να παραμείνει μόνη της και αυτόνομη, στη βάση των ιδιαιτεροτήτων που ανέλυσα».

pegeia3                                                

Ήδη, κοινότητες που βάσει του προγραμματισμού θα ενταχθούν στο νέο Δήμο Πέγειας, όπως η Χλώρακα, η Κισσόνεργα και η Έμπα, έχουν κιόλας συμπλεγματοποιήσεις μεταξύ τους σε ζητήματα όπως η συλλογή σκυβάλων, αναφέρει ο Δήμαρχος Πέγειας. Και αυτό έχει μια λογική, υποστηρίζει, διότι είναι ουσιαστικά τοπικές αρχές χωροταξικά ενωμένες μεταξύ τους, με δυσδιάκριτα όρια για την καθεμιά:

« Σκεφτείτε όμως την Πέγεια: Μια τεράστια έκταση, που αρχίζει από τον Ακάμα και ήδη είναι μια από τις δυο-τρεις μεγαλύτερες στην Κύπρο, να επεκτείνεται επιπρόσθετα μέχρι και τα «Διπλαρκάτζια», μέσα στον Δήμο Πάφου. Πώς θα δουλέψει αυτό το πράγμα; Ένας τεράστιος Δήμος-μαμούθ για τα κυπριακά δεδομένα, που δεν θα αποτελεί παράδειγμα μεταρρύθμισης, αλλά παντελούς απορρύθμισης.

Η μελέτη που έγινε και στην οποία εδράζονται όλοι οι σχεδιασμοί δεν έλαβε υπόψη αυτές τις ιδιαιτερότητες, ούτε καν ήρθαν οι εκπονητές της στην Πέγεια να τους δείξουμε επιτόπου τις μοναδικές αυτές ανά την Κύπρο ιδιαιτερότητες.

Μπορεί στη Λευκωσία, όπου όλοι ουσιαστικά είναι ενωμένοι με όλους, να λειτουργούν κάτι τέτοιες πρόνοιες. Εδώ όμως, δεν γίνεται να λειτουργήσει τέτοιο σύστημα. Δεν μπορούν να αποφασίσουν ξαφνικά ότι θα γίνει ένας Δήμος που ενώ είναι σε μια απόσταση 30-35 χιλιομέτρων από τα άλλα αστικά κέντρα, θα καλύψει εν μια νυκτί τέτοια τεράστια χωροταξική απόσταση και θα γίνει «γείτονας» με την Πάφο ή την Γεροσκήπου».

Σχεδιασμοί όπως αυτός, εμμένει ο Δήμαρχος Πέγειας, χάνουν την έννοια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

« Πώς θα μπορεί η τοπική αρχή να επιληφθεί προβλημάτων κάποιων ανθρώπων που ζουν σε δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από τον πυρήνα της τοπικής κοινωνίας; Ούτε τους ξέρουμε, ούτε μας ξέρουν. Χάνεται η έννοια του θεσμού της τοπικής κοινωνίας».       

marinos-lamprou                                  

Η θετική λειτουργία του Δήμου Πέγειας στον οικονομικό πεδίο, αποκαλύπτει ο Μαρίνος Λάμπρου, δημιουργεί και μια ακόμη, ιδιότυπη «πρωτιά» για τον Δήμο: Είναι ίσως η μοναδική αρχή Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο νησί που δεν βλέπει έργα να προωθούνται όχι επειδή δεν έχει την οικονομική ευχέρεια να τα κατασκευάσει, αλλά επειδή το κράτος δεν κινείται με τους γοργούς ρυθμούς που η Πέγεια ζητά έχοντας τη δυνατότητα να πληρώνει «cash» για τα έργα της.

« Αυτή τη στιγμή που μιλάμε», λέει χαρακτηριστικά, « έχουμε στα χέρια τρία εκατομμύρια ευρώ που θέλουμε να διαθέσουμε σε πολεοδομικά έργα. Ούτε ανάγκη χρηματοδοτήσεων από το κράτος, ούτε δανειοδοτήσεων από τις τράπεζες. Έχουμε έτοιμο στα ταμεία αυτό το ποσό για άμεση αποπληρωμή έργων. Και όμως, τρέχουμε από Πολεοδομία σε Δημόσια Έργα και από μια υπηρεσία σε άλλο κρατικό τμήμα για να πιέζουμε να ετοιμάζονται σχέδια, να εγκρίνονται άδειες και όλα τα γραφειοκρατικά, ώστε να πληρώνουμε για να αρχίζουν έργα».

Οι εξοικονομήσεις που έγιναν και τα έσοδα που προκύπτουν ετησίως, κυρίως από την εκμετάλλευση του Κόλπου των Κοραλλίων, αποκαλύπτει επίσης ο Δήμαρχος Πέγειας, συνέτειναν ώστε η οικεία αρχή να αγοράσει με ρευστό χρήμα και έναντι δύο εκατομμυρίων όλα τα τεμάχια της πάλαι ποτέ Συνεργατικής Πέγειας, ενώ αυτή την περίοδο αγοράζεται και πάλι «cash» από την «Αλταμίρα» έναντι 220 χιλιάδων ευρώ άλλο ένα τεμάχιο γης για να χρησιμοποιηθεί για την επέκταση του κοιμητηρίου του Δήμου.

Η οικονομική αυτάρκεια του Δήμου Πέγειας, επισημαίνει ο κ. Λάμπρου, εδράζεται σε γερή βάση που έχει όνομα: Κόλπος των Κοραλλίων.

Η ανάληψη προ μερικών ετών της διαχείρισης της δημοφιλέστερης παραλίας της Πάφου και μιας εκ των γνωστότερων διεθνώς, αποδείχθηκε κίνηση-ματ για την οικονομική εκτόξευση της Πέγειας.

« Είναι πλέον υπό την διαχειριστική ευθύνη του Δήμου και η παραλία με τα κρεβατάκια και τις ομπρέλες θαλάσσης και τα δύο περίπτερα εξυπηρέτησης των λουομένων», αναφέρει. « Βάσει των επίσημων φετινών στοιχείων, τα έσοδα μας θα είναι αυξημένα κατά 5% περίπου σε σχέση με την περυσινή χρονιά. Μέχρι την 30η Αυγούστου καταγράφηκαν εισπράξεις 520 χιλιάδων ευρώ από τα δύο περίπτερα και μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου από τα κρεβατάκια λίγο πάνω του μισού εκατομμυρίου.

Αυτές είναι οι ανησυχίες του Δήμου Πέγειας, ότι με μια διοικητική ενέργεια όλα αυτά τα πλεονεκτήματα που δουλέψαμε σκληρά για να τα δημιουργήσουμε, θα χαθούν.

pegeia4

Μόνη «σκιά» στην εύρυθμη λειτουργία της δημοτικής αρχής, τονίζει ο Μαρίνος Λάμπρου, είναι η συνεχιζόμενη διαφωνία με την εταιρεία συμφερόντων του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Γιώργου Βασιλείου, για την ανάπτυξη που σχεδιάζει σε περιοχή της Πέγειας.

« Έχουμε σήμερα την Υπουργική απόφαση στο δικαστήριο, ώστε να αποτραπεί η προώθηση οποιουδήποτε έργου από την εταιρεία», αναφέρει. « Ο Δήμος Πέγειας, δηλαδή, έχει πάρει στο δικαστήριο την πολεοδομική άδεια του διαχωρισμού οικοπέδων που ενέκρινε το Υπουργικό μετά την ενοποίηση τεμαχίων που ενέκριναν στην εταιρεία. Και ενιστάμεθα, για συγκεκριμένους λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Π.χ., η εταιρεία δεν δέχεται να πληρώσει τα έξοδα μεταφοράς του νερού στο project της. Μιλάμε για ποσό ενός και πλέον εκατομμυρίου, το οποίο, άκουσον-άκουσον, δεν θέλουν να καταβάλουν αυτοί, αλλά ο Δήμος! Από πού ως πού να τα πληρώσει ο πεγειώτης;

Θέλει επίσης η εταιρεία να κάνει φράγμα στην κορυφογραμμή πάνω από την Πέγεια, ώστε να κόψει τα νερά. Εκπληκτικές απαιτήσεις, διερωτώμαι πώς εκδίδονται άδειες για τέτοιες απαιτήσεις».