Pafos Net

Νικόλας Λιασίδης: Έτσι ξέφυγε η κατάσταση στη Χλώρακα

title image

Για κάποιους, είναι η απόδειξη ότι η μεταναστευτική πολιτική των κυπριακών κυβερνήσεων αποδείχθηκε αδιέξοδη. Για άλλους, ότι η παραδοσιακή κοινωνική αλληλεγγύη των Κυπρίων έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης από πολλούς. Για άλλους πάλι, είναι η απόδειξη ότι τα πράγματα σήμερα έχουν αλλάξει πολύ και άρα θα έπρεπε και η Κυπριακή Δημοκρατία να πράξει το ίδιο, να γίνει λιγότερο ανεκτική απέναντι σε φαινόμενα καταπάτησης των νόμων της.

Η περίπτωση της Χλώρακας πάντως, είναι ούτως ή άλλως δηλωτική της νέας εποχής που ζούμε: Ελάχιστα χρόνια πριν, το προάστιο αυτό, επί της ουσίας, της πόλης της Πάφου στη δυτική της έξοδο ήταν φημισμένο για πολλούς άλλους λόγους, εκτός από αυτούς της κοινωνικής αναταραχής, της ξενοφοβίας και της γκετοποίησης. Και δυστυχώς σήμερα, η Χλώρακα είναι ταυτισμένη με τα φαινόμενα αυτά.

Και όμως, δηλώνει σήμερα σε συνέντευξη του στο PafosNet ο κοινοτάρχης Νικόλας Λιασίδης, μέχρι πριν λίγο καιρό ντόπιοι και ξένοι στην κοινότητα ζούσαν αρμονικά βοηθώντας αλλήλους για την κοινή πρόοδο. Τα πράγματα άλλαξαν δραματικά, τονίζει ωστόσο, με το τελευταίο κύμα εισροής προσφύγων και μεταναστών στην Κύπρο. Η Χλώρακα, τονίζει ξεκάθαρα, είχε την ατυχία να υποδεχθεί ένα σκληρό πυρήνα φανατικών μουσουλμάνων, φίλα προσκείμενων ή και μελών του ISIS, οι οποίοι άλλαξαν δραματικά τα δεδομένα της περιοχής. Τόσο σε επίπεδο κοινότητας των Σύρων μόνιμων κατοίκων, όσο και γενικά του πληθυσμού της κοινότητας.

« Ήδη, η ροή ξένων στην Χλώρακα, ασχέτως των σημαντικότερων ζητημάτων της ιδεολογίας και των πρακτικών τους», τονίζει, « έχει διαφοροποιήσει σε ανησυχητικό βαθμό την πληθυσμιακή ισορροπία, με τους Σύρους να είναι πια ένα πολύ μεγάλο τμήμα του συνολικού πληθυσμού. Ενώ η αναλογία των ξένων κατοίκων σε σχέση με τους Κύπριους σε όλη την Κύπρο είναι στο 4%, ποσοστό ήδη πολύ ψηλότερο από κάθε άλλη χώρα της ΕΕ, στη Χλώρακα το ποσοστό αυτό εκτοξεύεται στο 17% και όλο από Σύριους.

Αυτός είναι και ο λόγος που το ίδιο το κράτος έσπευσε πλέον, έστω και αργά, να εκδόσει πρόσφατα διάταγμα με το οποίο απαγορεύεται η περαιτέρω εγκατάσταση μεταναστών στη Χλώρακα λόγω της τεράστιας δημογραφικής αλλοίωσης που συντελέστηκε ήδη».

Το πλέον σοβαρό και ανησυχητικό ωστόσο, τονίζει ο κ. Λιασίδης, είναι ότι μέσα στο τελευταίο αυτό κύμα των Σύρων προσφύγων ένα μεγάλο τμήμα αποτελούσε άτομα με ήδη σοβαρά παραβατικό παρελθόν στη χώρα του. Μιλάμε για άντρες κυρίως από 18 μέχρι 30 χρόνων, που ήταν ενεργά εμπλεκόμενοι σε ομάδες της αντιπολίτευσης στη Συρία και σε ομάδες του ISIS, βάσει των πληροφοριών που λήφθηκαν από κοινωνικά δίκτυα της χώρας και από άλλους ομοεθνείς τους οι οποίοι βρίσκονται χρόνια στην Κύπρο και ουσιαστικά είναι ενσωματωμένοι στην κοινωνία μας, υποστηρίζει.

Ο πρόεδρος του Κ.Σ. Χλώρακας τονίζει ότι από την δεκαετία του 1990 στην κοινότητα υπήρχε εγκατεστημένη μια ομάδα Σύρων περί τα 200 άτομα και η οποία αποτελείο από εργατικούς και φιλειρηνικούς ανθρώπους.

«Με αυτό το τμήμα των ξένων ζούσαμε ειρηνικά και συνεργαζόμενοι», τονίζει. «Τους βοηθούσαμε και μας βοηθούσαν για το κοινό καλό και πρόοδο. Αυτή ακριβώς η καλή εικόνα που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια, ώθησε πολλούς χλωρακιώτες να δεχθούν και τώρα, κατά το τελευταίο κύμα των μεταναστών που έφθασε στην Πάφο, να ενοικιάσουν τα υποστατικά τους σε αυτούς. Το δε κομβικό σημείο για την γκετοποίηση της περιοχής μας αποτέλεσε η μετατροπή ενός πολύ μεγάλου τουριστικού συγκροτήματος σε συγκρότημα κατοικιών και ο εποικισμός του με Σύρους. Ευτυχώς ο κορωνοιός πρόλαβε να διακόψει τον εποικισμό αυτό στα 200 άτομα περίπου, αλλιώς αν ολόκληρο το συγκρότημα γέμιζε με κόσμο, ενδεχομένως να μιλούσαμε σήμερα για τραγικές επιπτώσεις.

Και θέλω να τονίσω ότι το τελευταίο διάστημα, χάρη στις επαφές μας, η ιδιοκτήτρια εταιρεία του εν λόγω οικοδομικού έργου έχει αποδεχθεί την επαναφορά του καθεστώτος του τουριστικού καταλύματος, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω έλευση μεταναστών».

xloraka1

Δυστυχώς, η έλευση των τελεταίων χρόνων ανθρώπων από την εμπόλεμη Συρία, αποδείχθηκε εκ των υστέρων ολέθρια, τονίζει ο πρόεδρος του Κ.Σ. Χλώρακας: Ένα τμήμα των νέων αυτών ξένων κατοίκων, αποδείχθηκε με πολύ παραβατική και προβληματική συμπεριφορά, δημιουργώντας μια καθημερινότητα στην οποία δεν ήταν συνηθισμένοι οι κάτοικοι της περιοχής, παρατηρεί.

Ο κ. Λιασίδης αποκαλύπτει παράλληλα ότι μπορεί οι παραβάτες αυτοί να είναι μειοψηφία μέσα στον πληθυσμό των ξένων κατοίκων της περιοχής, ωστόσο συνέτειναν πέραν των έκτός νόμου δράσεων τους, να εμπλέξουν ουσιαστικά έστω και «από σπόντα» και ένα κομμάτι της κοινότητας των παλαιότερων Σύρων που έφθασαν στην Χλώρακα.

« Μια μειοψηφία των παλιών αυτών κατοίκων που κατάγονται από τη Συρία και που όπως προείπα ζούσαν ειρηνικά εδώ», εξηγεί, « βλέποντας τις νέες καταστάσεις έχουν δυστυχώς φροντίσει να στήσουν ένα κύκλωμα που εκμεταλλεύεται το νέο κύμα των μεταναστών.

Φροντίζει να τους μεταφέρει στη Χλώρακα έναντι αμοιβής και να τους απομιζά συνεχώς μεγάλα χρηματικά ποσά, σε κάποιες περιπτώσεις και με την εμπλοκή άλλων επαγγελματικών κλάδων Κυπρίων. Αυτό γίνεται είτε μέσω της διευθέτησης για απόκτηση των αναγκαίων εγγράφων παραμονής τους εδώ, είτε μέσω της εξεύρεσης εργασίας σε εταιρείας συριακών συμφερόντων, κυρίως εργοληπτικών».

dolofonia-xlorakas

Ο κοινοτάρχης Χλώρακας αποκαλύπτει ότι αυτό το κύκλωμα που έχει πλέον παγιωθεί στην περιοχή, αποτελούσε αντικείμενο ερευνών της Κυπριακής Αστυνομίας από το 2014-15.

«Ήταν στο μικροσκόπιο των αρχών συγκεκριμένοι αλλοδαποί κάτοικοι Χλώρακας», αναφέρει, « για τους οποίους όμως δεν έγινε δυνατή οποιαδήποτε στοιχειοθέτησης παράνομων πράξεων εναντίον τους. Εξακολουθούν ωστόσο να αποτελούν αντικείμενο έρευνας, αφού οι αρχές θεωρούν δεδομένο ότι έχουν στήσει κύκλωμα και ότι μέλη των παραβατικών νέων μεταναστών που έφθασαν εδώ και στους οποίους οφείλεται η όξυνση του τελευταίου διαστήματος, εργάζονται ήδη στα κυκλώματα αυτά».

Η νέα φουρνιά των Σύρων που σταδιακά γκετοποιεί τη Χλώρακα, καταγγέλλει ο Νικόλας Λιασίδης, έχει εισχωρήσει ήδη στην εμπορία ναρκωτικών, καθώς και σε εγκλήματα κατά της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας:

« Είναι χαρακτηριστικό του κλίματος αυτού, η πρόσφατη επιχείρηση της ΜΜΑΔ κατά την οποία συνελήφθη Σύρος ο οποίος διατηρεί υποστατικά και στη Χλώρακα και στην Πάφο και στα οποία κατά τις έρευνες που ακολούθησαν τη σύλληψη του διαπιστώθηκε ότι λειτουργούσε τα εν λόγω υποστατικά ως γιάφκες κλοπιμαίων ειδών».

xloraka4

«Τον τελευταία ένα μήνα», επισημαίνει ο Νικόλας Λιασίδης, « η Αστυνομία έχει αυξήσει κατά πολύ την παρουσία της στην περιοχή και μας έχει βοηθήσει πάρα πολύ στις προσπάθειες που καταβάλλουμε για μείωση της εγκληματικότητας. Το Κοινοτικό Συμβούλιο από την πλευρά του, έχει αποφασίσει να παραχωρήσει ένα χώρο και ένα λυόμενο υποστατικό στην Αστυνομική Διεύθυνση Πάφου προκειμένου να λειτουργήσει ένα προσωρινό αστυνομικό spot για να μπορέσει να αστυνομεύει αποτελεσματικότερα και συνεχώς την περιοχή».

Καταλήγοντας ο κοινοτάρχης Χλώρακας στέλλει μήνυμα αποφασιστικότητας για επαναφορά της κοινότητας στο καθεστώς με το οποίο την ήξερε η Κύπρος για αιώνες: «Όταν ο αγώνας μας για καταπολέμηση της παρανομίας τελειώσει, η Χλώρακα θα μετατραπεί και πάλι σε μια κοινότητα πρότυπο για τις αξίες του λαού μας. Δεν θα σταματήσουμε να δουλεύουμε για μια ειρηνική και αλληλλέγγυα Χλώρακα».

xloraka5