Pafos Net

Νέο Χωριό: Ένα τελεφερίκ α-λα Άλπεις στον Ακάμα

title image

Ένα μεγαλόπνοο σχεδιασμό προωθεί προς τα αρμόδια κρατικά τμήματα η κοινοτική αρχή Νέου Χωριού για δημιουργία εμπλουτιστικών έργων στην κοινότητα. Μεταξύ των σχεδιασμών, αποκαλύπτει σήμερα με δηλώσεις του στο PafosNet ο κοινοτάρχης Νέου Χωριού, Ανδρέας Χριστοδούλου Μάχιμος, είναι η τοποθέτηση ενός τελεφερίκ που να μεταφέρει επισκέπτες από τα Λουτρά της Αφροδίτης προς το ύψωμα πάνω από τον πολυσύχναστο χώρο, σε μια απόσταση δύο περίπου χιλιομέτρων.

Η υλοποίηση του έργου αυτού, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου, θα συντείνει στην εκτόξευση της επισκεψιμότητας της κοινότητας αυτής του Ακάμα, αλλά και των εσόδων της τοπικής αρχής.

«Και αυτό, αφού θα αποτελεί ένα κράχτη για χιλιάδες επισκέπτες να ανέβουν σε δυσπρόσιτες σήμερα κορυφές για να θαυμάζουν το ηλιοβασίλεμα», τόνισε. « Παράλληλα, θα εκμεταλλευθούμε το γεγονός αυτό για την τέλεση πολιτικών γάμων στις υψηλές κορυφές του Ακάμα με θέα που θα κόβει την ανάσα, ενώ θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε εκεί και κάποιο αναψυκτήριο».

Ο κ. Μάχιμος επεσήμανε ότι η όλη κατασκευή θα γίνει με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον και βάσει των προυποθέσεων που θα θέσουν οι αρμόδιες περιβαλλοντικές αρχές της Δημοκρατίας. Το στόχο αυτό, τόνισε, τον μελετάμε επί υπουργίας Νίκου Κουγιάλη.

tleleferik1

Το Νέο Χωριό, ανέφερε επίσης ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου, διαχειρίζεται ένα ταμείο 300 χιλιάδων ευρώ που αποφασίσθηκε από το αρμόδιο υπουργείο προκειμένου να δημιουργηθεί ένα υποθαλάσσιο πάρκο προκειμένου να αναπτυχθεί ο καταδυτικός τουρισμός.

«Θα ποντίσουμε ένα σκάφος και άλλα υποβοηθητικά αντικείμενα», είπε, «προκειμένου να μπορέσουμε να εμπλουτίσουμε το τουριστικό μας προιόν, δεδομένου ότι λόγω της υποβοηθητικής θάλασσας της περιοχής μας θα μπορεί αυτό το έργο να λειτουργεί 12 μήνες τον χρόνο και όχι μόνο την καλοκαιρινή σεζόν.

Δυστυχώς όμως, κινηθήκαμε πρώτοι και θα φτάσουμε τελευταίοι, αφού παρά τις επιστολές και τα διαβήματα μας, το εν λόγω πάρκο το προώθησαν πρώτα στην Αγία Νάπα».

Η τοπική αρχή προωθεί ωστόσο παράλληλα και την δημιουργία ενός ακόμη θεματικού πάρκου, του Πάρκου Φώκιας και Χελώνας, όπως αναφέρει ο Ανδρέας Χριστοδούλου Μάχιμος, που σχεδιάζεται να ανεγερθεί σε χαλίτικη γη κοντά στο ξενοδοχείο «Άνασσα». Καταγγέλλει όμως ότι ενώ είχαν εξασφαλισθεί όλες οι αναγκαίες άδειες και θετικές γνωμοδοτήσεις, εν μια νυκτί, όπως αναφέρει, αποφασίσθηκε από κάποιους κρατικούς λειτουργούς ότι το εν λόγω τεμάχιο δεν είναι τελικά χαλίτικο, αλλά δασική γη.

« Βρεθήκαμε λοιπόν, να ξαναρχίζουμε τις διαδικασίες ξανά από την αρχή», τονίζει.

 

maximos1

Ο πρόεδρος του Κ.Σ. Νέου Χωρίου, αναφέρεται και στο θέμα που προκάλεσε παγκύπριο ενδιαφέρον και αντιδράσεις πρόσφατα, με την εκστρατεία απομάκρυνσης των μη αδειούχων καταλυμάτων και τροχόσπιτων από τον κατασκηνωτικό χώρο της κοινότητας. Εμμένει στην ορθότητα της ενέργειας εκείνης, γεγονός παρατηρεί που αναγνώρισαν όλοι οι θεσμικοί φορείς και οργανωμένα σύνολα της Δημοκρατίας και προαναγγέλλει ότι μετά την εκπνοή του χρονοδιαγράμματος που είχε δοθεί στους ιδιοκτήτες των περιουσιών αυτών για να τα παραλάβουν, θα αρχίσει πλέον ο καθαρισμός και η απολύμανση ολόκληρου του χώρου.

« Όσον αφορά στο υπόλοιπο κομμάτι της γης», τόνισε, « έχουν ήδη εκδοθεί όλες οι αναγκαίες άδειες και πριν το τέλος του χρόνου θα αρχίσει η εργασία για την δημιουργία ενός σύγχρονου κατασκηνωτικού χώρου, ευρωπαικών προδιαγραφών, που θα είναι έτοιμος να δοθεί για χρήση στο κοινό την επόμενη καλοκαιρινή περίοδο».

Πόλος έλξης στο Νέο Χωριό, αναφέρει ο κ. Μάχιμος, θα είναι επίσης και ένα ακόμη θεματικό πάρκο που σχεδιάζεται από ιδιώτη και το οποίο έχει εξασφαλίσει τις σχετικές άδειες και εγκρίσεις από τις κρατικές αρχές. Θα είναι έργο που θα δημιουργηθεί σε μια έκταση 50 εκταρίων μεταξύ Νέου Χωριού και Λατσιού, είπε, με μεγάλη προσβασιμότητα, δημιουργία υπηρεσιών και άλλων έργων εκπαιδευτικής και ψυχαγωγικής κατεύθυνσης.

maximos2

Το Νέο Χωριό και γενικά όλες οι κοινότητες της χερσονήσου του Ακάμα, τονίζει ο κοινοτάρχης, εκ των πραγμάτων έχουν αναγκαστεί να μετατραπούν σε «άπιστο Θωμά» όσον αφορά στους σχεδιασμούς για το μέλλον του Ακάμα. Αν δεν δω μπουλντόζες και έργα εντός της χερσονήσου, δεν πιστεύω τίποτα, είναι η χαρακτηριστική αντίδραση του:

« Ήδη, σε ένα-ενάμιση χρόνο έχουμε βουλευτικές εκλογές, στα ΜΜΕ άρχισαν τα κονταροχτυπήματα και ενόψει Προεδρικών και ξέρουμε ότι σιγά-σιγά θα αρχίσει η παραφιλολογία ότι έχουμε εκλογές τώρα, περιμένετε μετά από αυτές και όλα τα γνωστά στην Κύπρο.

Ήδη, ενώ μας έχουν τάξει «φούρνους παξιμάδια» για το διαχειριστικό σχέδιο, βλέπουμε ότι πριν καν αρχίσει η υλοποίηση του άρχισαν οι αλλαγές επί χάρτου. Αλλάζει ο αριθμός των εισόδων, αλλάζει το ένα, το άλλο.

Αρκεί να σας πω ότι για το θέμα του δρόμου που συνέβη πέρυσι το θανατηφόρο, παρά την Φοντάνα Αμορόζα και που δήθεν θα βελτιωνόταν άμεσα, η μπουλντόζα σπατάλησε το διαθέσιμο κονδύλι σε καύσιμα και δρόμος δεν έγινε. Στις 13 Αυγούστου επικοινώνησα με τον αρμόδιο Υπουργό Γεωργίας και Περιβάλλοντος για το θέμα αυτό και τον πήγα με τη βάρκα δια θαλάσσης δείχνοντας του τα επικίνδυνα σημεία της ακτογραμμής του Ακάμα. Μου είπε ότι έχω απόλυτο δίκαιο, τα είδε με τα ίδια του τα μάτια και ενώ νόμιζε ότι είχαν γίνει οι βελτιώσεις».

maximos3

Ο κοινοτάρχης Νέου Χωριού κάνει λόγο για ένα «επιχειρηματικό λόμπι» που λειτουργεί στην Κύπρο και το οποίο όπως υποστηρίζει προωθεί έργα από την περιοχή της Αγίας Νάπας μέχρι την Πέγεια και μόνο ως εκεί.

«Η περιοχή της Πόλης Χρυσοχούς», ισχυρίζεται, « είναι μονίμως εκτός όλων των σχεδιασμών και τα μέλη αυτού του λόμπι δεν θέλουν να αναπτυχθεί. Η περιοχή εδώ είναι τέτοιας φυσικής καλλονής, που τα δικά τους κέρδη θα μειωθούν αν υπάρξει ανάπτυξη εδώ».

 

andreas-maximos