Pafos Net

Movember: Άρχισαν και φέτος οι εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του προστάτη

title image

Δεκατέσσερα χρόνια τώρα, ο Νοέμβριος σε όλο τον κόσμο σηματοδοτεί την καμπάνια ευαισθητοποίησης του κοινού στο σημαντικό ζήτημα του ανδρικού καρκίνου. Η Κύπρος αποτελεί μέρος της παγκόσμιας αυτής προσπάθειας την τελευταία πενταετία, με την εμπλοκή ολοένα και περισσότερων οργανωμένων συνόλων στις εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.

Το Movember 2017 άρχισε ήδη τις εκδηλώσεις του ανά την Κύπρο από τα τέλη Οκτωβρίου και κορυφώνει τη δράση του το μήνα αυτό. Εκ μέρους των οργανωτών της καμπάνιας, Round Table Cyprus, ο Λεόντιος Τσέλεπος μίλησε στο PafosNet για όλα όσα σηματοδοτεί η παγκόσμια αυτή εκστρατεία και πού βρισκόμαστε σήμερα στην Κύπρο στο μέγα αυτό ζήτημα.

-Πώς ξεκίνησε το Movember κ. Τσέλεπε;

« Η ιδέα ξεκίνησε στην Αυστραλία το 2003 από μια παρέα νέων που κατέληξαν στην πρόκληση να επαναφέρουν στη μόδα το μουστάκι. Αρχικά δεν έγινε για κανέναν φιλανθρωπικό σκοπό αλλά σύντομα διαπίστωσαν ότι η απλή απόφαση να αφήσουν μουστάκι αποτέλεσε αφορμή για πολλές συζητήσεις μεταξύ φίλων, συγγενών και συναδέλφων. Στο τέλος εκείνου του μήνα, αποφάσισαν να αφήνουν μουστάκι κάθε Νοέμβριο, επιλέγοντας να ευαισθητοποιήσουν το κοινό για έναν σκοπό που αγγίζει πολλούς άντρες, τον καρκίνο του προστάτη».

-Γιατί επιλέχθηκε ο Νοέμβριος;

« Η επιλογή του μήνα είναι τυχαία αφού αυτό το μήνα πριν 14 χρόνια επέλεξαν οι πρώτοι Mo Bros. “Mo” είναι όρος αργκό στην Αυστραλία για το μουστάκι, οπότε βάφτισαν το Νοέμβριο, Μοέμβριο (Movember) και έθεσαν μερικούς απλούς κανόνες που ισχύουν έως σήμερα. Το 2003 συμμετείχαν μόνο 30 άτομα στην Αυστραλία και η επίσημη ίδρυση του Movember Foundation έγινε στην Αυστραλία το 2004. Πλέον, κάθε Νοέμβριο το Movember είναι υπεύθυνο για την εμφάνιση εκατομμυρίων μουστακιών ανά το παγκόσμιο.  Άντρες σε όλο τον κόσμο μεγαλώνουν μουστάκια και για ολόκληρο το μήνα μεταμορφώνονται σε «ζωντανές πινακίδες» ευαισθητοποίησης, στήριξης και συλλογής χρημάτων για την ενημέρωση, πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου του προστάτη, των όρχεων αλλά και της ψυχικής υγείας των ασθενών».

-Ποιος ο ρόλος του Movember Foundation?

« H κίνηση επεκτάθηκε παγκόσμια μετά το 2007 και το Movember Foundation αποτελεί τον παγκόσμιο φορέα που συντονίζει τις καμπάνιες σε όλες τις χώρες. Σήμερα πέραν των πέντε εκατομμυρίων αντρών και γυναικών στον πλανήτη, ονομαζόμενοι και ως Mo Bros και Mo Sistas συμμετέχουν, χρηματοδοτώντας πέραν των 1200 πρότζεκτ για την αντρική υγεία. Το Movember Foundation υποστηρίζει παγκόσμιας κλάσης προγράμματα πρόληψης αλλά και καταπολέμησης του σιωπηλού δολοφόνου που ονομάζεται καρκίνος του προστάτη, αφού κάθε 15 λεπτά ένας άντρας στον κόσμο μαθαίνει ότι πάσχει από αυτή την ασθένεια. H κίνηση τα τελευταία χρόνια δίδει ιδιαίτερη βαρύτητα και στη ψυχική υγεία των αντρών αφού η αντρική υγεία βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Οι άντρες αντιμετωπίζουν χειρότερα και μακροπρόθεσμα θέματα υγείας από τις γυναίκες ενώ πεθαίνουν κατά μέσο όρο έξι χρόνια νωρίτερα. Το αντίκτυπο στη ψυχική υγεία των αντρών έχει ως αποτέλεσμα μισό εκατομμύριο άντρες να οδηγούνται στην αυτοκτονία. Ένας κάθε λεπτό. Στόχος μέχρι το 2030 είναι να μειωθούν κατά 25% οι θάνατοι νέων αντρών».

movember2

-Πότε πρωτοεμφανίστηκε η καμπάνια Movember Cyprus;

« Το 2012 έγινε το πρώτο βήμα εμπλοκής της Κύπρου μέσω του Round Table Κύπρου ενώ από το 2013 το Round Table 1 Λευκωσίας, σε συνεργασία με το Movember Foundation ξεκίνησε να συντονίζει τις τοπικές ενέργειες για την προώθηση της παγκόσμιας φιλανθρωπικής κίνησης Movember. To 2013 το Round Table 1 Λευκωσίας σε συνεργασία με την IsNotGallery παρουσίασε την έκθεση φωτογραφίας του Άντρου Ευσταθίου “Moustaches with a Cause” που περιελάμβανε 14 πορτραίτα γνωστών προσωπικοτήτων της Κύπρου, τόσο αντρών όσο και γυναικών, από τον πολιτικό, καλλιτεχνικό, τηλεοπτικό, αθλητικό και επιχειρηματικό κόσμο. Από το 2014 και με σύνθημα «Αλλάζουμε το πρόσωπο του ανδρικού καρκίνου», η ένταξη της Μπύρας ΚΕΟ ως συνδιοργανωτή θεσμοθέτησε τη φιλανθρωπική εκστρατεία στη Κύπρο με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού και την περεταίρω ενεργοποίηση του κινήματος Movember  στην χώρα μας, τη συλλογή χρημάτων και την στήριξη των φορέων που βοηθούν την καταπολέμηση του αντρικού καρκίνου. Μια καμπάνια που κάθε χρόνο εξελίσσεται και μεγαλώνει».

-Τι ενέργειες έχουν προγραμματιστεί για φέτος;

« H έναρξη της φετινής εκστρατείας Movember Cyprus 2017 γίνεται με τα καθιερωμένα πλέον Shaving Events. Αρχίσαμε το Σάββατο, 28 Οκτωβρίου από τη Λευκωσία και συνεχίσαμε την επομένη στη Λάρνακα. Το Σαββατοκύριακο 4-5 Νοεμβρίου, ταξιδεύουμε με το pop-up κουρείο μας, στην Πάφο. Στη Λεμεσό θα γίνει διπλή στρατολόγηση μουστακιών την Κυριακή, 5 και το Σάββατο 18 Νοεμβρίου. Σε όλες τις εκδηλώσεις ο κόσμος θα έχει την ευκαιρία να ξυριστεί, να ενημερωθεί και να στηρίξει οικονομικά την καμπάνια είτε μέσω του εράνου ή με την αγορά αναμνηστικών που δημιουργήθηκαν ειδικά για τη φετινή καμπάνια.

Ατραξιόν κάθε χρόνο αποτελεί το Μο Art. Για τη φετινή χρονιά θα διοργανωθεί μια ομαδική έκθεση φωτογραφίας με τη συμμετοχή επαγγελματιών φωτογράφων και θέμα τον άνδρα, το μουστάκι και η στήριξη που δίνουν οι γυναίκες στους άνδρες αλλά και οι άνδρες μεταξύ τους. Επιμελητής της έκθεσης ο επίσης φωτογράφος και γκαλερίστας Άντρος Ευσταθίου με τα εγκαίνια της έκθεσης στις 24 Νοεμβρίου στην IsNotGallery.

Πολύ σημαντικό μέρος κάθε εκστρατείας του Movember Cyprus είναι η ενημέρωση. Έτσι φέτος πραγματοποιούνται τέσσερις ιατρικές ημερίδες σε Λευκωσία, Λάρνακα, Λεμεσό και Πάφο τις Τετάρτες 8, 15, 22 και 29 Νοεμβρίου αντίστοιχα».

mov4

Λεπτομέρειες για όλες τις εκδηλώσεις, διευκρινίζει ο Λεόντιος Τσέλεπος, υπάρχουν στη σελίδες του Movember Cyprus, Κeo Βeer και Round Table 1 Cyprus-RT1 στο Facebook ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετέχουν και στο διαγωνισμό Let it Grow Photo Competition με πλούσια δώρα.

« Τα καθαρά έσοδα της καμπάνιας δίδονται στην παγκόσμια κίνηση Movember, μέσω της ομάδας που δημιουργήθηκε στην ιστοσελίδα Movember International, και στον παγκύπριο οργανισμό Europa Uomo Κύπρου», αναφέρει.

mov2

 Ο καθένας μπορεί να βοηθήσει με μερικές απλές ενέργειες, τονίζει ο κ. Τσέλεπος:

« Μεγάλωσε το μουστάκι σου για όλο τον Νοέμβριο και γίνε κινητή διαφήμιση για το MOVEMBER.

Φτιάξε  προσωπικό προφίλ http://ex.movember.com, εντάξου στην Ομάδα Movember Cyprus και κάλεσε τους φίλους, τους συγγενείς και τους συναδέλφους σου να σε στηρίξουν δίνοντας χρήματα.

Μπες στoν ειδικό λογαριασμό "RT1 NICOSIA KEO BEER"  ή “TEAM: Movember Cyprus” στην ιστοσελίδα  http://ex.movember.com  και κάνε την δική σου εισφορά.

Στήριξε οικονομικά τις εκδηλώσεις του MOVEMBER Cyprus με εισφορά 2 Ευρώ.

Αγόρασε τα συλλεκτικά αναμνηστικά του MOVEMBER Cyprus».

mov3