Pafos Net

Λίνος Τσοκκάς: Άλλα 7,7 εκ. για νέα έργα στην Πάφο μέχρι το τέλος του 2018

title image

Η αναπτυξιακή τροχιά της Πάφου, που δρομολογήθηκε την τελευταία τριετία και κυρίως κατά το περυσινό έτος της λειτουργίας της ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, θα έχει και συνέχεια. Αυτό τονίζει ο δημοτικός σύμβουλος Πάφου και πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής Πάφου του ΔΗΣΥ, Λίνος Τσοκκάς, τονίζοντας ότι το γεγονός αυτό έχει καταστεί ξεκάθαρο και με την παράθεση έργων και συγκεκριμένων ποσών μάλιστα, κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Πάφο την περασμένη εβδομάδα.

«Αφήσαμε οριστικά πίσω μας το φαύλο παρελθόν της πόλης και οι πολίτες της Πάφου μπορούν να είναι πλέον βέβαιοι ότι η ανάπτυξη είναι συνεχής», είναι το μήνυμα του κ. Τσοκκά στη σημερινή του συνέντευξη στο PafosNet.

 

-Η «νέα Πάφος» έχει εν πολλοίς ολοκληρωθεί, κ. Τσοκκά, με τον καταιγισμό των έργων που βιώσαμε την τελευταία διετία και που βλέπουμε σήμερα ολοκληρωμένα. Όπως ανακοινώθηκε ωστόσο και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την περασμένη εβδομάδα στην επίσκεψη του στην Πάφο, ένα ακόμη πακέτο σημαντικών έργων είναι προ των πυλών. Πώς βλέπετε εσείς τα επόμενα βήματα ανάπτυξης και υποδομών της πόλης;

Είναι γεγονός ότι η Πάφος γύρισε σελίδα και άλλαξε ολοκληρωτικά την εικόνα της με μια σειρά έργων υπερτοπικής σημασίας και όχι μόνο. Αυτή την στιγμή προχωρούμε με νέα έργα  για τα οποία έχουν συμπεριληφθεί πιστώσεις στους προϋπολογισμούς και για τα οποία αναθέτουσα αρχή είναι ο Δήμος Πάφου.

Κάποια από  αυτά αφορούν την βελτίωση των λεωφόρων Ευαγόρα Παλληκαρίδη, Ελλάδος, Γεωργίου Γρίβα Διγενή και Νεόφυτου Νικολαΐδη, συνολικού κόστους 7,7 εκατομμυρίων ευρώ. Η προκήρυξη των προσφορών τοποθετείται στο τέλος του ερχόμενου Αυγούστου και η έναρξη των εργασιών εκτιμάται περί τα τέλη του 2018.

Επίσης αναμένεται εντός του τρέχοντος μηνός η προκήρυξη προσφορών για την ανάπλαση και ανάδειξη του παραδοσιακού πυρήνα της Κάτω Πάφου, το γνωστό «Ψαροχώρι», συνολικού κόστους 1,4 εκ. Για το έργο δημιουργίας δικτύου σύγχρονων Σταθμών Μετεπιβίβασης και στάσεων λεωφορείων, συνολικού κόστους 6 εκ., αναμένεται εντός Αυγούστου η προκήρυξη προσφορών. Όσον αφορά στην αντικατάσταση του συνθετικού τάπητα στο Στάδιο Στέλιος Κυριακίδης συνολικού κόστους 950,000 ευρώ, η προκήρυξη του έργου θα προχωρήσει εντός του 2018 με στόχο την έναρξη του έργου το 2019.

Όλα αυτά, μαζί με άλλα δεκάδες έργα που προγραμματίζει ο Δήμος Πάφου, πιστεύω ότι θα οδηγήσουν την Πάφο σε μια υγιή οικονομική ανάπτυξη, η οποία θα συμβαδίζει με την ηθική, πολιτιστική και πνευματική ανόρθωση της πόλης.

-Είστε ικανοποιημένος εσείς προσωπικά και ως ομάδα του ΔΗΣΥ στο Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου από την εικόνα και τη λειτουργία του Δήμου σήμερα, μετά την πανευρωπαική αναγνώριση που έτυχε η Πάφος ως ΠΠΕ 2017;

Το έργο της δημοτικής αρχής είναι αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς από όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, με σύνεση, συναίνεση και συλλογικότητα. Αδιασάλευτος στόχος μας είναι το καλώς νοούμενο συμφέρον του δημότη. Σε κάθε περίπτωση αυτό που απαιτείται είναι η ύπαρξη αναγκαίας βούλησης από όλους μακριά από ατζέντες και άλλα μικροοικονομικά ή άλλα συμφέροντα. Πιστεύω ότι ο θεσμός της Πολιτιστική Πρωτεύουσας της Ευρώπης μας  βοήθησε σε μεγάλο βαθμό.

Με αφορμή την ΠΠΕ, η Πάφος ανάγκασε και το κράτος αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ελευθερώσουν κονδύλια για βελτίωση και εκσυγχρονισμό της. Και το πετύχαμε. Τα έργα που έγιναν στην Πάφο είναι όλα μέσα στα μέτρα των αναγκών της. Η δημοτική αρχή συνεχίζει να  λειτουργεί σε συνθήκες πλήρους νομιμότητας, ενώ μέσα από τα έργα τίθενται υψηλοί στόχοι να καταστεί η Πάφος ανταγωνιστικός τουριστικός προορισμός και τόπος προσέλκυσης επενδύσεων.

-Το επόμενο μεγάλο «στοίχημα» της Πάφου φαίνεται να είναι η ένταξη των ψηλών κτιρίων στην καθημερινότητα της, με τις απόψεις να είναι ακόμη διιστάμενες ως προς την ωφελιμότητα ενός τέτοιου εγχειρήματος σε μια γραφική και μικρής κλίμακας πόλη όπως η Πάφος. Ποια είναι η θέση σας για το ζήτημα αυτό;

Το εγχείρημα αυτό πιστεύω ότι θα ωφελήσει σημαντικά την πόλη μας αλλά πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά και θέματα πολεοδομικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής πλευράς για τέτοιου είδους αναπτύξεις . Σίγουρα οι πολυώροφοι  πύργοι  θα αλλάξουν ριζικά το πολεοδομικό και χωροταξικό τοπίο στο εμπορικό κέντρο και στην τουριστική περιοχή , όμως σαν Δημοτική αρχή θα πρέπει να προχωρήσουμε με συγκεκριμένη πολιτική η οποία να είναι δίκαιη για όλους και να λάβει υπόψη όλες τις ανησυχίες που υπάρχουν.               

erga-pafou1                            

 

-Με την μεγάλη πλειοψηφία των έργων ανάπλασης να έχουν πια ολοκληρωθεί, θα λέγαμε ότι το επίκεντρο των οικονομικών δραστηριοτήτων στην πόλη και επαρχία ξαναγυρίζει στον τουρισμό. Είχαμε ένα ρεκόρ στις αφίξεις το 2017 και φαίνεται ότι και το 2018 θα είναι καλή τουριστικά χρονιά. Πώς βλέπετε εσείς την ετοιμότητα της πόλης να ανταποκριθεί στις αυξημένες αυτές απαιτήσεις; Νομίζετε ότι κάτι θα μπορούσε να γίνει περισσότερο ή είμαστε γενικώς σε ικανοποιητικά επίπεδα ως προορισμός;

Ο τουρισμός στην Πάφο τα τελευταία χρόνια κυμάνθηκε σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα, και οι αριθμοί κυρίως της περσινής και της φετινής χρονιάς έχουν αυξηθεί και βρίσκονται στην κορυφή. Η Πάφος κατέχει όλα τα εχέγγυα ως τουριστικός προορισμός και στόχος όλων μας είναι να παραμείνουμε στην κορυφή των τουριστικών πραγμάτων της Κύπρου. Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση και αναφέρομαι στα τουριστικά προγράμματα προβολής της πόλης μας που επέφεραν σημαντικά αποτελέσματα, στους ξενοδόχους που επωφελήθηκαν από τα κίνητρα της Κυβέρνησης και αναβάθμισαν το προσφερόμενο προϊόν τους. Έχουν αναβαθμισθεί οι εγκαταστάσεις, έχουν προστεθεί κλίνες με επεκτάσεις κλπ,  πράγμα που συνιστά σοβαρό λόγο για την απορρόφηση του αυξημένου ποσοστού του αφικνούμενου ρεύματος.  

Πιστεύω ότι μέσα από την βελτίωση των υποδομών, την αύξηση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών και τον εναρμονισμό μας με τις διεθνείς τουριστικές τάσεις, θα πάμε ακόμη καλύτερα. Ιδιαίτερα σημαντικό, επίσης ,  είναι να δημιουργηθεί το ενδιαφέρον ώστε οι αεροπορικές εταιρείες και οι τουριστικοί πράκτορες να αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία να εντάσσουν και το αεροδρόμιο Πάφου ,στο πτητικό τους πρόγραμμα. Στον εμπλουτισμό του τουριστικού μας προϊόντος θα βοηθήσει και ο αθλητικός τουρισμός με την αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρεται προς τους ξένους.

-Συναφές με το θέμα της αύξησης των επισκεπτών, κ. Τσοκκά, είναι και ένα ζήτημα που αφορά και στη δημοτική αρχή: Πρόκειται για το θέμα της νομιμοποίησης κλινών που σήμερα δεν είναι επί της ουσίας νόμιμες, ώστε να καλύψουν αυξημένες τουριστικές ανάγκες. Έχετε ως Δήμος Πάφου ασχοληθεί με το θέμα και ποια είναι η δική σας θέση;

Πράγματι, όσον αφορά στο θέμα με τα μη αδειούχα τουριστικά καταλύματα και διαμερίσματα παρατηρείται μια αυξητική τάση στις ενοικιάσεις τα τελευταία χρόνια με τις επιπτώσεις να είναι πάρα πολλές και αρνητικές για τον τουριστικό τομέα. Στόχος είναι από τη μια να εμποδιστούν όσοι κινούνται παράνομα στο χώρο της ιδιωτικής ενοικίασης χωρίς να έχουν οποιαδήποτε άδεια και από την άλλη, όσοι επιθυμούν να μπουν στον κλάδο, να εγγραφούν σε μητρώο καταγραφής στον ΚΟΤ, να περάσουν από αξιολόγηση και να τηρήσουν τα κριτήρια ασφάλειας, υγείας αλλά και τις άλλες προδιαγραφές.                                              

erga-pafou4

-Στα του Δήμου Πάφου τώρα: Μετά τις έντονες αναταράξεις που προκλήθηκαν και στο Δημοτικό Μέγαρο, όπως και σε όλη την κοινωνία της Πάφου, από τα σκάνδαλα, η κατάσταση δείχνει να επανήλθε σε καθεστώς ομαλής λειτουργίας. Έχετε και εσείς την αίσθηση αυτή, ως ένας εκ των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου; Και διάγοντας την πρώτη θητεία σας ως δημοτικός σύμβουλος, είναι τα πράγματα όπως τα περιμένατε ή αισθάνεστε ότι θα μπορούσαν να είναι πιο αποδοτικά προς τα κοινά;

Η πόλη μας δυστυχώς πέρασε πολύ δύσκολα και πλήγηκε ανεπανόρθωτα όσον αφορά στα σκάνδαλα διαφθοράς, κακοδιαχείρισης και κατάχρησης εξουσίας. Η πόλη μας απαιτούσε ανθρώπους με καθαρά χέρια, που να πολιτεύονται με ήθος, με σοβαρότητα, με υπευθυνότητα, με συνέπεια και  που να λένε μόνο την αλήθεια στους πολίτες, και που θα διεκδικούν γι’ αυτούς. Και αυτό πράξαμε.

Μέσα από πολύ δύσκολες και επίπονες καταστάσεις και αποφάσεις καταφέραμε να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των δημοτών μας και να πάρουμε την πόλη μας εκεί που της αξίζει. Η Πάφος αναγεννήθηκε , ξαναμπήκε σε τροχιά ανάπτυξης και μπορεί πλέον να ελπίζει σε πολύ καλύτερες μέρες. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με σύνεση και αφοσίωση για την διεκδίκηση των μεγάλων έργων και αναφέρομαι στην δημιουργία Μαρίνας , Ανωτάτων Σχολών κλπ.

-Πέραν των ανακοινώσεων του Προέδρου για τη νέα παρτίδα έργων που δρομολογούνται στην πόλη και επαρχία της Πάφου, κάποια ζητήματα που θέτει έντονα η Πάφος εξακολουθούν να παραμένουν σε επίπεδο «θα δούμε». Πρώτο-πρώτο, το ΑΞΙΚ και το αίτημα μεταφοράς του στην Πάφο. Πώς αντιμετωπίζετε εσείς το θέμα;

Η Πάφος είναι μια πόλη που διαθέτει όλες τις δυνατότητες και προϋποθέσεις να διεκδικήσει την ίδρυση μιας πανεπιστημιακής μονάδας.  Η προοπτική λειτουργίας πανεπιστημιακής σχολής θα προσδώσει μια διαφορετική νότα στην πόλη της Πάφου και περισσότερη ζωή, κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες, με την προσέλκυση των νεαρών που επιθυμούν να φοιτήσουν στο πανεπιστήμιο και τη δημιουργία κατ’ επέκταση μιας νέας, φοιτητικής κοινότητας.

Επίσης η Πάφος ως ο κατεξοχήν τουριστικός προορισμός της Κύπρου, δικαιούται να αποκτήσει το ΑΞΙΚ και αφετέρου οι φοιτητές της συγκεκριμένης σχολής θα μπορούν να κάνουν καλύτερα την πρακτική τους στα πολλά και μεγάλα ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής. Λόγω των αντιδράσεων που πρόεκυψαν για την μεταφορά του ΑΞΙΚ στην πόλη μας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Πάφο , ανέφερε ότι μελετάται η πρόταση για λειτουργία παραρτήματος του ΑΞΙΚ στην Πάφο και πιστεύω ότι η πρόταση θα προχωρήσει. Και έτσι ο φοιτητής θα επιλέγει σε ποια πόλη θα φοιτήσει. Βεβαίως το θέμα θα ξανασυζητηθεί και ελπίζω να έχουμε θετικά αποτελέσματα.

erga-pafou2

 

-Υπό την ιδιότητα του επικεφαλής, πλέον, της οργάνωσης του ΔΗΣΥ στην Πάφο, πώς βλέπετε να αντιδρά η κοινωνία στα κομματικά δρώμενα; Πολλοί υποστηρίζουν ότι μετά την οικονομική κατάρρευση και τις τεράστιες δυσκολίες ενός μεγάλου μέρους της κοινωνίας στις καθημερινές του ανάγκες, πλέον η σχέση αυτή έχει οριστικώς διαρραγεί.


Η σχέση μεταξύ κοινωνίας και κομμάτων ή και πολιτικής ευρύτερα, είναι γεγονός ότι περνάει από μια κρίση. Αυτό δεν αφορά μόνο την Κύπρο. Πρόκειται για μια παγκόσμια τάση, η οποία μέσα από την ανάπτυξη των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, γίνεται πιο έντονη ή αν θέλετε γίνεται πιο εμφανής. Συνεπώς, ναι. Υπάρχει μια διάσταση της πολιτικής ευρύτερα από την κοινωνία.
Ως επικεφαλής του ΔΗΣΥ Πάφου αλλά και ως κόμμα, έχουμε εντοπίσει αυτή την διάσταση. Και για την διάσταση αυτή βεβαίως και η κύρια ευθύνη βαρύνει εμάς ως κόμματα και ως πολιτικούς. Κύριο αίτιο, εμείς θεωρούμε ότι είναι η διάσταση μεταξύ λόγου και έργων. Δηλαδή, αρκετές φορές ο πολιτικός λόγος δεν συνοδεύεται και από το ανάλογο έργο. Αυτό, ως ΔΗΣΥ, φροντίζουμε καθημερινά να το διαψεύδουμε όσον αφορά τουλάχιστον το κόμμα μας. Για παράδειγμα, στην πρόσφατη κρίση καλούσαμε τους πολίτες να εμπιστευτούν τις καταθέσεις τους στον Συνεργατισμό και ακριβώς για να καταδείξουμε ότι κάνουμε και στην πράξη αυτό που καλούμε τον κόσμο να κάνει προχωρήσαμε ως κόμμα σε κατάθεση ύψους μισού εκατομμυρίου ευρώ.
Θα ήταν όμως παράλειψη μου να μην σημειώσω και κάτι άλλο: Ότι στα πρόσφατα συνέδρια του Κόμματος παρατηρήσαμε πολύ υψηλή συμμετοχή μελών μας και ιδιαίτερα νέων ανθρώπων. Αυτό σημαίνει κάτι: Ότι τα μέλη μας, εμπιστεύονται το κόμμα, εμπιστεύονται τις πολιτικές μας, εμπιστεύονται την Συναγερμική πολιτική. Και είναι μαζί με τα μέλη μας που θα αποδείξουμε στην κοινωνία ότι μπορεί να εμπιστευτεί τον ΔΗΣΥ, ένα σύγχρονο και ευρωπαικό κόμμα. Στο χέρι μας είναι και νομίζω είμαστε στο σωστό δρόμο και θα τα καταφέρουμε.

erga-pafou3