Pafos Net

Η Πέγεια των ρεκόρ: 3000 Κύπριοι, 5000 αλλοδαποί

title image

Αποτελεί τον Δήμο με ιδιαίτερες «πρωτιές» σε παγκύπριο επίπεδο. Αν και οι πλείστοι ξέρουν την Πέγεια λόγω του φημισμένου Κόλπου των Κοραλλίων και της Βρύσης των Πεγειώτισσων, λιγότεροι ξέρουν ότι ο συγκεκριμένος Δήμος καταγράφει μια σειρά από ιδιαίτερες «πρωτιές» που τον καθιστούν ιδιάζουσα περίπτωση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: Πρόκειται για τον Δήμο με την μεγαλύτερη έκταση από όλους τους άλλους, για τον Δήμο στον οποία καταγράφηκε η πρώτη και μόνη μέχρι σήμερα περίπτωση εκλογής κοινοτικού κατοίκου στο Δημοτικό Συμβούλιο του και, κυρίως, για την περιοχή στην οποία το μη κυπριακό στοιχείο υπερτερεί αριθμητικά του κυπριακού.

Συνολικά από ένα σύνολο 8000 μόνιμων κατοίκων στην ευρύτερη περιοχή, 5000 είναι μη κύπριοι μόνιμοι κάτοικοι και μόλις 3000 οι κύπριοι κάτοικοι. Το γεγονός αυτό καθίσταται ακόμη πιο αξιοπρόσεκτο, όπως επιβεβαιώνει στη σημερινή συνέντευξη του στο PafosNet και ο Δήμαρχος Πέγειας, Μαρίνος Λάμπρου, δεδομένου ότι οι δύο «ομάδες» των μόνιμων κατοίκων έχουν κατορθώσει να διαβιούν και να συνεργάζονται αρμονικά, χωρίς επί της ουσίας να τίθεται ποτέ ζήτημα τέτοιου διαχωρισμού.

« Η Πέγεια αποτελεί την πολυπληθέστερη και χαρακτηριστικότερη πολυπολιτισμική κοινότητα της Κύπρου, με τον αριθμό των ξένων ή κοινοτικών μόνιμων κατοίκων να είναι μεγαλύτερος από τους κύπριους κατοίκους», τονίζει. «Το γεγονός αυτό, δημιούργησε στο παρελθόν κάποια προβλήματα και προστριβές. Και εμείς όμως μάθαμε τα συνήθεια των ανθρώπων αυτών και αυτοί συνηθίζουν πλέον να συμβιώνουν με τις δικές μας συνήθειες, πλέον όλα βαίνουν καλώς.

Και είναι χαρακτηριστικό ότι η πρώτη μη κύπρια δημοτική σύμβουλος που εξελέγη σε κυπριακή αρχή, η Λίντα Λεμπλάνκ, συνεργάζεται άψογα μαζί μου και με τους λοιπούς δημοτικούς συμβούλους. Το γεγονός αυτό είναι από μόνο του πολύ σημαντικό, δεν είναι και λίγο να είσαι η τοπική αρχή που πρώτη σε όλη την Κύπρο κλήθηκε να διαχειρισθεί μια κατάσταση με εκλογή ενός μέλους που δεν ομιλούσε καν την ελληνική για να μπορεί να λειτουργήσει με το υπόλοιπο σώμα.

Αρχικά, είχαμε κάποιες μικρές παρεξηγήσεις. Σιγά-σιγά όμως, προσαρμοστήκαμε όλοι. Και εμείς προς τις δικές τους συνήθειες και πρακτικές και αυτοί προς τις δικές μας νοοτροπίες».

Ο Δήμαρχος Πέγειας, εμφανίζεται σήμερα ιδιαίτερα αισιόδοξος για το αύριο της Πέγειας και όχι μόνο εξαιτίας της αγαστής συμβίωσης των κοινοτικών και ξένων με τους ντόπιους. Επισημαίνει ότι και σε πιο πρακτικό επίπεδο, η Πέγεια έχει κατορθώσει να διαβεί την κρίσιμη τριετία της οικονομικής κατάρρευσης εμφανίζοντας πλέον αναπτυξιακές προοπτικές και οικονομικό συμμάζεμα που της επιτρέπουν να εξυπηρετεί χωρίς πρόβλημα τις υποχρεώσεις της.

« Καταφέραμε μέσα σε μια δύσκολη συγκυρία να πετύχουμε σε μεγάλο βαθμό την υλοποίηση του αναπτυξιακού μας σχεδιασμού, αλλά κυρίως να πετύχουμε σημαντικότατη βελτίωση των οικονομικών μας δεδομένων. Πετύχαμε αύξηση εσόδων και δραστική μείωση εξόδων, που σήμερα μας επιτρέπουν να εκπληρώνουμε τις οικονομικές μας υποχρεώσεις άνετα.

Είμαστε ο μόνος Δήμος που πληρώνουμε χωρίς καθυστερήσεις την υδατοπρομήθεια μας προς το Τμήμα Υδάτων, το ηλεκτρικό ρεύμα προς την ΑΗΚ και να εξυπηρετούμε τα δάνεια μας ανελλιπώς.

Σήμερα, ο Δήμος Πέγειας είναι ο δεύτερος παγκυπρίως σε επίπεδο οικονομικής εξυγίνασης, έχοντας μόνο να διαχειρίζεται ένα χρέος 4 εκ. ευρώ προς τράπεζες, ενώ έχει λαμβάνειν 3 εκ. ευρώ από οφειλές, τις οποίες ήδη δρομολόγησε προς είσπραξη».

Πρωτίστως, η βελτίωση αυτή του οικονομικού επιπέδου, τονίζει ο Μαρίνος Λάμπρου, οφείλεται στην κίνηση της δημοτικής αρχής να αναλάβει τα τελευταία χρόνια τη διαχείριση των παραλιών της. Μια κίνηση, που έχει σοβαρές θετικές επιπτώσεις στα έσοδα του Δήμου, τονίζει. Αντίστοιχη οικονομική ένεση αποτελεί για την Πέγεια, παρατηρεί, η τέλεση των πολιτικών γάμων που έχουν μετατραπεί σε βασική συνισταμένη της οικονομικής ανάπτυξης της δημοτικής αρχής.

« Τελευταία συνισταμένη της οικονομικής αναζωογόνησης, θεωρώ ότι είναι η επιτυχής συμφωνία του Δημοτικού Συμβουλίου Πέγειας με δημότες και επιχειρήσεις για την είσπραξη καθυστερημένων οφειλών μέσω διακανονισμών», αναφέρει.

marinos lamprou-dimarhos-pegeias                                              

Παράλληλα με το οικονομικό συμμάζεμα, τονίζει ο κ. Λάμπρου, ο Δήμος Πέγειας δεν εγκατέλειψε στιγμή την υλοποίηση του αναπτυξιακού του προγράμματος. Αν και σε δύσκολες συνθήκες που δημιούργησε το οικονομικό κραχ της Δημοκρατίας, παρατηρεί, ο Δήμος Πέγειας κατάφερε να υλοποιήσει ή να προωθήσει προς υλοποίηση τα σημαντικότερα έργα που είχε προγραμματίσει.

«Σημαντικές ενέργειες είναι η ανάπλαση της πλατείας και η δημιουργία του παραλιακού πεζοδρόμου, που είναι πια σε φάση υλοποίησης», επισημαίνει. «Θεωρούμε επίσης μέγα επίτευγμα την μετατροπή του παλιού δημοτικού μας σχολείου σε Δημοτική Βιβλιοθήκη και Αίθουσα Πολλαπλής Χρήσεις, που είναι στο στάδιο της αποπεράτωσης και θα μας παραδοθεί σε λίγες εβδομάδες. Πρόκειται για έργο 2 εκατομμυρίων ευρώ και το οποίο θα εξυπηρετεί και τις κοινότητες της δυτικής περιφέρειας Πάφου.

Σημαντικό έργο με κεφαλαιώδη σημασία για την ποιότητα ζωής και την ασφάλεια των δημοτών μας, είναι η δημιουργία σταθμού ασθενοφόρων. Η Πέγεια φιλοξενεί ένα εκ των τεσσάρων σταθμών που δημιουργήθηκαν πρόσφατα παγκυπρίως και το θεωρούμε έργο ζωής, στην κυριολεξία, για την περιοχή μας αφού λόγω απόστασης από το Νοσοκομείο Πάφου πολλές  ζωές χάθηκαν στο δρόμο όλα αυτά τα χρόνια».

Εξίσου σημαντική εξέλιξη για την Πέγεια αποτελεί, τονίζει ο Μαρίνος Λάμπρου, και η λειτουργία του υπαίθριου πυροσβεστικού σταθμού που πρόλαβε πολλές πυρκαγιές σε μια περιοχή εξαιρετικής φυσικής σημασίας, όπως τα όρια του Ακάμα και το Δάσος της Πυκνής.

Ο Δήμαρχος Πέγειας τονίζει επίσης ότι σημαντική βελτίωση για την Πέγεια συνιστά η σύνδεση του υδατικού της δικτύου με το φράγμα της Κανναβιού. Πρόκειται για ένα δύσκολο και πολυέξοδο έργο, επισημαίνει, το οποίο όμως ήταν αναγκαίο ώστε να μπορέσουν και τα ψηλότερα σημεία της δημαρχούμενης περιοχής να υδροδοτούνται απρόσκοπτα.

« Υπάρχει η ιδιαιτερότητα στην Πέγεια», εξηγεί, «λόγω των υψομετρικών διαφορών και των πολλών διασπαρμένων μεμονωμένων κατοικιών σε τεράστια έκταση, να υπήρχαν πολλοί καταναλωτές που δεν εξυπηρετούνταν. Πλέον, με την υλοποίηση του έργου, μέσω ενός τεράστιου αγωγού μεταφοράς νερού από το φράγμα Κανναβιού, τα ψηλότερα μας σημεία προς την πλευρά του Κάθηκα έχουν μπορέσει να υδροδοτηθούν απρόσκοπτα».         

agios-georgios-pegeias1                                         

Ο Δήμος Πέγειας, μαζί με το Κοινοτικό Συμβούλιο Τάλας, αποτελούν τις μόνες τοπικές αρχές που αντιτάχθηκαν εξ αρχής και πέτυχαν την μη ένταξη τους στο Συμβούλιο Αποχετεύσεων Πάφου (ΣΑΠΑ).

Ο Δήμαρχος Πέγειας υποστηρίζει ότι την περίοδο που η Πέγεια ήταν έτοιμη να ενταχθεί στο ΣΑΠΑ, άρχισε να αντιλαμβάνεται τα προβλήματα που συνόδευαν τη λειτουργία του οργανισμού και την μη ικανοποιητική εξυπηρέτηση που θα είχε η Πέγεια λόγω και της μορφολογίας της περιοχής.

«Γι’ αυτό, αγωνιστήκαμε και επιτύχαμε μια πενταετή παγοποίηση της ένταξης αυτής», τόνισε, « διάστημα στο οποίο θα λάβουμε αποφάσεις με τα συναρμόδια υπουργεία για το πώς και με ποιά μέθοδο θα κινηθούμε στη συνέχεια. Σήμερα, μπορώ να δηλώσω απερίφραστα ότι πρέπει να φύγουμε αμέσως και οριστικά από το ΣΑΠΑ, δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούμε οποιαδήποτε συζήτηση  επ’ αυτού. Αν κριθεί αναγκαίο, πράγμα που προσωπικά δεν βλέπω ως τέτοιο, θα δημιουργήσουμε το αναγκαίο αποχετευτικό σύστημα στην περιοχή μας».

pegeia

Μια ακόμη πρωτιά που θα διατηρεί ο Δήμος Πέγειας, αφορά στην κατασκευή του μεγαλύτερου σε μήκος παραλιακού πεζόδρομου στην Κύπρο. Ενός πεζόδρομου που θα ξεκινά από τα δυτικά όρια της Πέγειας, στην περιοχή Αγίου Γεωργίου και θα καταλήγει μέχρι την περιοχή κατασκευής της μαρίνας της Πάφου, στην περιοχή της Κισσόνεργας.

Πρόκειται για ένα τεράστιο πεζόδρομο πολλών χιλιομέτρων, τονίζει ο κ. Λάμπρου, που ακριβώς λόγω του μεγέθους του θα ολοκληρωθεί σε διάφορες φάσεις.

 

                                       

 

SOCIAL MEDIA