Pafos Net

Η Κυπριακή Χειροτεχνία αλλάζει… σπίτι

title image

Η Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας εντάσσεται από την 1η Ιουλίου στο νεοσύστατο Υφυπουργείο Πολιτισμού. Αυτό ανακοίνωσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Ενέργειας, στο οποίο υπάγεται μέχρι σήμερα η υπηρεσία, Μάριος Παναγίδης, τονίζοντας ότι με την αλλαγή αυτή η κυπριακή χειροτεχνία βρίσκει στέγη στον φυσιολογικό της χώρο, που είναι ο πολιτισμός.

Ο κ. Παναγίδης εκπροσώπησε την Υπουργό Νατάσα Πηλίδου, στις εκδηλώσεις που άρχισαν στις 24 Ιουνίου στο ξενοδοχεία Anassa με οργανωτή την Thanos Hotels και την Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας και οι οποίες θα συνεχισθούν μέχρι και τον προσεχή Οκτώβριο. Στον χαιρετισμό του επεσήμανε επίσης ότι πρόκειται για μια εξαιρετική έκθεση η οποία ουσιαστικά παντρεύει το παλιό με το μοντέρνο και αποτελεί μια ευκαιρία να αναδειχτεί το έργο της Κυπριακής Χειροτεχνίας το οποίο δεν είναι μόνο η παράδοση αλλά και το μέλλον.

Η ανακοίνωση της «μετεγγραφής» της Υπηρεσίας Κυπριακής Χειροτεχνίας στο Υφυπουργείο Πολιτισμού συμπίπτει με το project Craftland, που επιμελείται ο εικαστικός, επιμελητής εκθέσεων και ποιητής, Χρήστος Κυριακίδης. Στόχος του project, ανέφερε σε δηλώσεις του ο καλλιτέχνης, είναι η ενίσχυση του τομέα της χειροτεχνίας, διερευνώντας τους τρόπους διατήρησης των δύσκολων και χρονοβόρων δημιουργικών διαδικασιών της χειρωνακτικής παράδοσης κατά την ψηφιακή εποχή.

Ο Διευθυντής του Υπουργείου Εμπορίου Βιομηχανίας και Ενέργειας Μάριος Παναγίδης ανέφερε πως πρόκειται για μια εξαιρετική έκθεση η οποία ουσιαστικά παντρεύει το παλιό με το μοντέρνο και αποτελεί μια ευκαιρία να αναδειχτεί το έργο της Κυπριακής Χειροτεχνίας το οποίο δεν είναι μόνο η παράδοση αλλά και το μέλλον. Ο κ. Παναγίδης αναφέρθηκε και στο ταλέντο του κ. Κυριακίδη, ο οποίος, όπως είπε , με πολύ μαεστρία κατάφερε να αναδείξει όλα αυτά τα έργα των καλλιτεχχών.

xeirotexnia3

« Αυτή η έκθεση ίσως είναι και το τελευταίο έργο που γίνεται από την Κυπριακή Χειροτεχνία ενταγμένη στο Υπουργείο Ενέργειας Εμπορίου και Βιομηχανίας, γιατί από την 1η Ιουλίου η Κυπριακή Χειροτεχνία θα μετακινηθεί και θα ενταχτεί κάτω από το νεοσύστατο Υφυπουργείο Πολιτισμού που θα αρχίσει να λειτουργεί τότε», τόνισε. «Εκφράζουμε από πλευράς μας λύπη που αποχωριζόμαστε ένα τέτοιο κομμάτι από το Υπουργείο, αλλά χαιρόμαστε γιατί επιτέλους θα βρεί στέγη στο χώρο του που είναι ο πολιτισμός. Η Κυπριακή Χειροτεχνία είναι η παράδοση που μετεξελίσσεται σε πολιτισμό».

Ο εικαστικός Χρήστος Κυριακίδης σημείωσε μιλώντας στο PafosNet πως το πολυδιάστατο αυτό έργο αποτελείται από μία έκθεση σύγχρονης τέχνης, performances, εργαστήρια καθώς και ένα κατάστημα που λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου Anassa. Τα εκθέματα, σημείωσε ο κ. Κυριακίδης, καλύπτουν μια ευρεία γκάμα υλικών όπως μέταλλα, ξυλογλυπτική, υφαντική, κεραμική και αποτελούν μια εμβέλεια της κατάστασης της χειρωνακτικής πρακτικής. Κάποιος βρίσκει πολύ σκληρά υλικά, όπως μπρούτζο και σίδερο, μέχρι πολύ ευαίσθητα υλικά».

Σύμφωνα με τον κ. Κυριακίδη, στο Craftland παρουσιάζονται έργα τέχνης σύγχρονων Κυπρίων εικαστικών και αριστοτεχνών από διαφορετικές γενιές, το έργο των οποίων αντλείται από πρακτικές, μεθόδους, τεχνικές ή και τρόπους σκέψης που σχετίζονται με την παραδοσιακή χειροτεχνία, ενώ η έκθεση λαμβάνει μορφή μέσα από ανεπαίσθητες παρεμβάσεις στους εσωτερικούς και εξωτερικούς κοινόχρηστους χώρους του ξενοδοχείου.

Χαρακτήρισε δε τις προοπτικές της Κυπριακής χειροτεχνίας ως ανεξάντλητες και ως εκ τούτου σκέφτεται όπως είπε να τροχιοδρομήσει μια οργανωμένη κίνηση στο μέλλον, δημιουργώντας ένα μονοπάτι ανακαλύψεων από εκλεπτυσμένες και δυναμικές εφαρμογές της παραδοσιακής χειροτεχνίας στην σύγχρονη τέχνη.

« Το κατάστημα Craftland θα διαθέτει συλλογή από αντικείμενα ανοιχτής αλλά και περιορισμένης έκδοσης, τα οποία έχουν κατασκευαστεί συγκεκριμένα για αυτό το πρότζεκτ. Η προετοιμασία των εκθεμάτων της έκθεσης έγινε στο διάστημα σημείωσε των πέντε μηνών», ανέφερε.

xeirotexnia2

Σύμφωνα με τους οργανωτές της, η έκθεση τέχνης Craftland προέκυψε ως ανταπόκριση στα εξής ερωτήματα: Με ποιους τρόπους μπορεί η σύγχρονη τέχνη να συμβάλει στη διεύρυνση των γνώσεων και της κατανόησής μας σχετικά με τα παραδοσιακά υλικά και τις τεχνικές; Πώς μπορεί η χειροτεχνία να διατηρήσει τις ευαισθησίες της κατά την ψηφιακή εποχή; Από τι αποτελούνται τα bytes αυτής της εξελισσόμενης βάσης δεδομένων των πρακτικών της χειροτεχνίας και ποιος «σκληρός δίσκος» μπορεί να διαφυλάξει με ασφάλεια το μέλλον τους;

Κατά τη διάρκεια του πρώτου Σαββατοκύριακου της έκθεσης, το διήμερο 25 και 26 Ιουνίου, οι επισκέπτες είχαν επίσης την ευκαιρία να έρθουν σε άμεση επαφή με διάφορα είδη και υλικά χειροτεχνίας, συμμετέχοντας ή παρακολουθώντας εργαστήρια καλαθοπλεκτικής, ταπητουργίας και κεραμικής από έμπειρους και καταξιωμένους τοπικούς τεχνίτες.

Όπως ανέφερε ο κ. Κυριακίδης, στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Ελύσια Αθάνατος, Βαλεντίνος Χαραλάμπους, Βάσος Δημητρίου, Αλεξάνδρα Χατζηκυριάκου, Ελίνα Ιωάννου, Έβελυν Αναστασίου, Σωτήρης Καλλής, Κατερίνα Κανά, Φάνος Κυριάκου, Ιωάννα Λουκά, Μαλβίνα Μίντλετον, Μελίνα Σουκούρογλου, Νίκος Ταλιαδώρος, Λεόντιος Τουμπουρής και Μαρίνα Ξενοφώντος.

Επεσήμανε επίσης πως για πρώτη φορά στην Κύπρο ενεργοποιείται η κυπριακή χειροτεχνία με αυτόν τον τρόπο.

xeirotexnia4

Η Διευθύντρια της Υπηρεσίας Κυπριακής Χειροτεχνίας, Μαρία Αναξαγόρου, ανέφερε στο PafosNet πως η Κυπριακή Χειροτεχνία είναι ο φορέας σχεδιασμού και εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής σε σχέση με τη διατήρηση και ανάπτυξη της οικοτεχνίας και χειροτεχνίας στη Κύπρο.

« Ιδρύθηκε το 1974 με προτεραιότητα την καταγραφή και τη διατήρηση της κυπριακής χειροτεχνίας», εξηγεί. « Σήμερα, ο ρόλος της έχει διευρυνθεί και πλέον περιλαμβάνει σύγχρονα στοιχεία και μεθόδους. Τοποθετεί τους καλλιτέχνες στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων της, εκπαιδεύοντας την επόμενη γενιά δημιουργών, ενθαρρύνοντας την έρευνα και την καινοτομία σε αυτό τον τομέα και βοηθώντας τους τεχνίτες και το έργο τους να βρουν το κατάλληλο κοινό, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό».

Η κ. Αναξαγόρου ευχαρίστησε τον όμιλο Thanos Hotels & Resorts που έδωσε την ευκαιρία να δουλέψει η Υπηρεσία μαζί με τον Χρήστο Κυριακίδη και με την συμβολή της Υπουργού Ενέργειας Νατάσας Πηλίδου και του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου, Μάριου Παναγίδη, να αναδείξουν τα ταλέντα των ατόμων που χρησιμοποιούν τεχνικές της χειροτεχνίας και να τα αναδείξουν.

« Αυτό αποτελεί πολιτιστική διπλωματία και πολιτιστική προώθηση μέσω του τουρισμού, γιατί μέσα από τις διακοπές μπορεί να αναδειχτεί ο πολιτισμός μας και να αναδειχτούν τα προιόντα που κατασκευάζονται από Κύπριους σχεδιαστές, χειροτέχνες καλλιτέχνες», κατέληξε. « Είναι πεποίθηση μας πως αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί στο μέλλον με την ένταξη της Κυπριακής Χειροτεχνίας στο Υφυπουργείο Πολιτισμού».

eirotexnia5