Pafos Net

H Έπαρχος Πάφου στο PafosNet: Σημαντικά έργα υλοποιήθηκαν το 2021, έρχονται νέα το 2022

title image

Ως Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου, έχουμε ως στόχους τη βελτίωση της ποιότητας  ζωής των κατοίκων της υπαίθρου, την αναχαίτιση της αστυφιλίας και τη δημιουργία συνθηκών για νέες θέσεις εργασίας. Στα πλαίσια αυτά, μεταξύ άλλων, υλοποιούνται με τη στήριξη του Υπουργείου Εσωτερικών, έργα που αφορούν αναπλάσεις πυρήνων κοινοτήτων με λιθόστρωση και εξωραϊσμό δρόμων, βελτιώσεις προσόψεων κατοικιών, δημιουργία εκθεσιακών περιφερειακών κέντρων με συγκεκριμένο θέμα για προσέλκυση ειδικών μορφών τουρισμού,  δημιουργία χώρων ενασχόλησης νέων, όπως και ενηλίκων, και δημιουργία πάρκων και εκδρομικών χώρων.

Αυτά αναφέρει μιλώντας σήμερα στο PafosNet η Έπαρχος Πάφου, Μαίρη Λάμπρου, τονίζοντας ότι τον χρόνο που φεύγει υλοποιήθηκαν στην επαρχία σωρεία έργων μέσα σε αυτά τα πλαίσια, ενώ στα σκαριά είναι ο προγραμματισμός και η εκτέλεση πολλών άλλων εντός του 2022.

« Μερικά μόνο παραδείγματα έργων που  ολοκληρώθηκαν τα τελευταία χρόνια είναι η ανάπλαση του πυρήνα Δρούσειας με ποσό ενός εκατομμυρίου ευρώ περίπου, η ανάπλαση του πυρήνα και ο εξωραϊσμός όψεων στην Ίνεια με μια δαπάνη 1,7 εκατομμυρίων, η δημιουργία Κέντρου Πληροφόρησης για στοιχεία του Περιβάλλοντος στην Τραχυπέδουλα έναντι 350 χιλιάδων, το περιφερειακό Πολυδύναμο Κέντρο Ενασχόλησης Νέων στον Κάθηκα με μια δαπάνη 1,3 εκατομμυρίων, το Περιφερειακό Εκπαιδευτικό Κέντρο Αγροτικών Επαγγελμάτων και παραδοσιακών προϊόντων στην Κοίλη με 1,7 εκατομμύρια, το Πολυδύναμο Κέντρο Τρίτης Ηλικίας στο Προδρόμι Πόλης Χρυσοχούς με κόστος 2,3 εκατομμύρια και αρκετά άλλα αξιόλογα έργα». 

Οι αναπτυξιακές δαπάνες της Επαρχιακής Διοίκησης Πάφου μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού, με την ανάλογη συνεισφορά των Κοινοτικών Συμβουλίων, αλλά και από τη σταδιακή απορρόφηση κονδυλιών από Ευρωπαϊκά Ταμεία για συγχρηματοδοτούμενα έργα, επισημαίνει η Έπαρχος Πάφου, είναι της τάξης των 15 εκατομμυρίων κατά μέσο όρο ετησίως.

Σημαντικό ποσό, προσθέτει, διατίθεται για τη βελτίωση και διάνοιξη δρόμων αρμοδιότητας της Επαρχιακής Διοίκησης Πάφου, περιλαμβανομένων των αγροτικών δρόμων.

« Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουμε κατασκευάσει και τρεις σύγχρονες γέφυρες», αναφέρει η Μαίρη Λάμπρου. « Πρόκειται για τις γέφυρες Νατάς- Χολετριών, Νατάς- Επισκοπής και Κελοκεδάρων- Ζυριπιλλή, με κόστος γύρω στα 400.000 ευρώ για την κάθε μια, για σύνδεση  παραποτάμιων κοινοτήτων και για γρηγορότερη και ασφαλή διακίνηση κατοίκων και γεωργών με τα προϊόντα τους,  της περιοχής των ποταμών Ξερού και Έζουσας, ιδιαίτερα κατά τη χειμερινή περίοδο όπου παρουσιάζονται πλημμυρικές ροές».

eparhos-pafou-mairi-lambrou

Μέσα στο 2021 επίσης, δηλώνει η Έπαρχος Πάφου, ολοκληρώθηκε το Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης Πτηνοπανίδας και Χερσαίας Χλωρίδας Ακάμα στον Κάθηκα, με ποσό 357 χιλιάδες ευρώ και προχωρεί στο παρόν στάδιο ο εξοπλισμός του Κέντρου για διαδραστική συμμετοχή επισκεπτών.

Επίσης, μέσα στο 2021, παρατηρεί, συμπληρώθηκε η Β’ φάση ανάπλασης του πυρήνα του Μέσα Χωριού με ποσό 455 χιλιάδες περίπου, η ανάπλαση του πυρήνα της κοινότητας Λεμόνας, έναντι 190 χιλιάδων, η Β’ φάση του πάρκου Νατάς, με δαπάνη 218 χιλιάδων ευρώ, ενώ ολοκληρώνεται εντός των ημερών το Περιφερειακό Μουσείο Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας Ακάμα στις Πάνω Αρόδες έναντι μισού και πλέον εκατομμυρίου, καθώς και ο εξωραϊσμός πάρκου στην Τίμη για το ποσό των 298 χιλιάδων.

« Στις αρχές του 2021 ολοκληρώθηκαν επίσης η ανάπλαση του πυρήνα της Φοίτης με δαπάνη 226 χιλιάδων και το πάρκο με πεζόδρομο στα Χολέτρια  έναντι 231 χιλιάδων».

Ανακοινώνοντας έργα που θα αρχίσουν μέσα στο 2022, η Έπαρχος Πάφου αναφέρει τη συντήρηση παλαιάς Βρύσης στην κοινότητα Αγίας Βαρβάρας, τον εξωραϊσμό του πυρήνα της Αναρίτας, την Ε’ φάση λιθόστρωσης δρόμων στον Κάθηκα, την ανάπλαση πλατείας και περιβάλλοντα χώρου Εκκλησίας Χρυσοαιματούσης Χλώρακας, η μετατροπή διατηρητέας οικοδομής στην Αρμίνου σε εκθεσιακό χώρο/βιβλιοθήκη, η ανάπλαση πυρήνα Κοίλης, η δημιουργία πάρκου και χώρου εκδηλώσεων στην Κρήτου Μαρόττου, η Β φάση διαμόρφωσης πυρήνα Κονιών και άλλα.

Ήδη σε  κοινότητες όπου έγιναν έργα, παρουσιάζεται ενδιαφέρον από αποδήμους για συντήρηση των οικιών τους, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον από περιηγητές ντόπιους και ξένους για επισκέψεις σε κέντρα/ μουσεία ειδικού ενδιαφέροντος ( όπως το μουσείο αγροτικής ζωής Ακάμα στη Δρούσεια, ο εκθεσιακός χώρος αμφιβίων και ερπετών στο Νέο Χωρίο και το μουσείο Χελώνας στην Ίνεια που συμπληρώνονται τώρα με εκθέματα κ.α.). Η προσέλκυση επισκεπτών θα ωφελήσει και με άλλους τρόπους την τοπική οικονομία.

eparxos2

Τα πλείστα μεγάλα έργα που εκτελούνται στην επαρχία Πάφου, τονίζει η κ. Λάμπρου, είναι συνεχιζόμενα και καλύπτουν δυο ετήσιους Προϋπολογισμούς, γι΄ αυτό και υπάρχουν από το 2021 έργα υπό εξέλιξη που αναμένεται να συμπληρωθούν εντός του 2022.

Τέτοια έργα, διευκρινίζει, είναι η ανάπλαση της πλατείας των Μανδριών για το ποσό των 910 χιλιάδων περίπου, της πλατείας Αγίας Παρασκευής στο Στρουμπί έναντι 595 χιλιάδων, η ανάδειξη του παραδοσιακού πυρήνα της Λυσού με δαπάνη 625 χιλιάδων, η διαμόρφωση και μετατροπή του παλαιού δημοτικού σχολείου στα Μέσανα σε Πολιτιστικό Κέντρο με κόστος 373 χιλιάδες, η ανάπλαση του πυρήνα της Γιόλου με κόστος 592 χιλιάδων, η μετατροπή του κτιρίου της πρώην ΣΠΕ Γαλαταριάς σε Κέντρο Ηλικιωμένων, η δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων σε υφιστάμενο ξενώνα νέων στην Τραχυπέδουλα με ποσό 430 χιλιάδων ευρώ, η Γ΄ φάση ανάπλασης των Μετεώρων Επισκοπής, έναντι  372 χιλιάδων και άλλα.

« Σημαντικός τομέας του Γραφείου μας», αναφέρει ακόμη η Έπαρχος Πάφου, «είναι και ο Κλάδος Οικοδομών. Ενδεικτικά αναφέρω ότι για το τρέχον έτος έχουμε δεχθεί  579 αιτήσεις για έκδοση αδειών οικοδομής και 186 αιτήσεις για άδειες διαχωρισμού που αφορούν στην ύπαιθρο και περιαστικές περιοχές. Αρκετές αιτήσεις αφορούν τουριστικές αναπτύξεις και επαύλεις. Συγκρίνοντας τα στοιχεία του 2018 με τα έτη 2019 και 2020, παρουσιάζεται αύξηση στην υποβολή αιτήσεων κατά 15% , ενώ τα μέχρι σήμερα στοιχεία του 2021 βρίσκονται στα ίδια επίπεδα του 2018».

Τα στεγαστικά σχέδια για αναζωογόνηση ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, αλλά και συγκεκριμένων περιοχών υπαίθρου τα οποία τυγχάνουν χειρισμού σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εσωτερικών, τονίζει η Μαίρη Λάμπρου, προσφέρουν οικονομικά κίνητρα και ενίσχυση δικαιούχων για απόκτηση κατοικίας στην ύπαιθρο, πρόκειται δε για κίνητρα που τυγχάνουν συνεχούς αξιολόγησης για πιθανές βελτιώσεις, ώστε να αναχαιτισθεί η αστυφιλία.

eparxos3

Σε ότι αφορά στην απόκτηση ακίνητης ιδιοκτησίας στην Πάφο από πολίτες μη κρατών μελών, για τις οποίες χορηγούνται εγκρίσεις από το Γραφείο Επάρχου Πάφου, υπήρχε ένα μεγάλο ποσοστό αύξησης κατά 80%, αποκαλύπτει η κ. Λάμπρου:

« Οι αιτήσεις για το 2020 ανέρχονται σε 379, ενώ για το τρέχον έτος μέχρι σήμερα ανέρχονται σε 729 και οι πλείστες αφορούν οικιστικές μονάδες/διαμερίσματα. Το μεγάλο ποσοστό αύξησης οφείλεται και στο γεγονός ότι αιτήσεις για απόκτηση ακίνητης περιουσίας υποβάλλουν και οι Βρετανοί μετά το Brexit».

Ενδεικτικά προσθέσω κάποια νέα έργα που θα αρχίσουν μέσα στο 2022, όπως η συντήρηση παλαιάς Βρύσης στην κοινότητα Αγ. Βαρβάρας, ο εξωραϊσμός του πυρήνα Αναρίτας, η Ε’ φάση λιθόστρωσης δρόμων Κάθηκα, η ανάπλαση πλατείας και περιβάλλοντα χώρου Εκκλησίας Χρυσοαιματούσης Χλώρακας, η μετατροπή διατηρητέας οικοδομής στην Αρμίνου σε εκθεσιακό χώρο/βιβλιοθήκη, η ανάπλαση πυρήνα Κοίλης, η δημιουργία πάρκου και χώρου εκδηλώσεων στην Κρήτου Μαρόττου, η Β φάση διαμόρφωσης πυρήνα Κονιών και άλλα.

Ήδη σε  κοινότητες όπου έγιναν έργα, παρουσιάζεται ενδιαφέρον από αποδήμους για συντήρηση των οικιών τους, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον από περιηγητές ντόπιους και ξένους για επισκέψεις σε κέντρα/ μουσεία ειδικού ενδιαφέροντος ( όπως το μουσείο αγροτικής ζωής Ακάμα στη Δρούσεια, ο εκθεσιακός χώρος αμφιβίων και ερπετών στο Νέο Χωρίο και το μουσείο Χελώνας στην Ίνεια που συμπληρώνονται τώρα με εκθέματα κ.α.). Η προσέλκυση επισκεπτών θα ωφελήσει και με άλλους τρόπους την τοπική οικονομία.

eparxos4