Pafos Net

Δήμαρχος Πόλης: Ναι, είναι υπερβολική η πολιτική για το περιβάλλον και τις χελώνες

title image

Η πολιτική του κράτους για προστασία του περιβάλλοντος και των χελώνων στην περιοχή μας είναι σαφέστατα υπερβολική. Στην ουσία το διαμέρισμα Χρυσοχούς και ο Ακάμας «πληρώνουν» τις υπερβολές που έγιναν σε άλλες τουριστικές περιοχές. Αυτό τονίζει σε σημερινή μεγάλη αποκλειστική συνέντευξη του στο PafosNet ο Δήμαρχος Πόλης, Γιώτης Παπαχριστοφή, που επιμένει ότι οι πρόσφατες καταγγελίες του που προκάλεσαν σάλο για περιβαλλοντιστές, πρώην ή νυν κρατικούς αξιωματούχους και άλλα συμφέροντα, εδράζονται σε στοιχεία και δεν είναι προιόν θυμού.

-Κύριε Δήμαρχε, βρεθήκατε πρόσφατα στο «μάτι του κυκλώνα» με αφορμή τις αναφορές σας για τις χελώνες και τους οικολόγους. Θεωρήθηκαν υπερβολικές οι θέσεις σας για δάχτυλο τουριστικών παραγόντων άλλων επαρχιών, για μεταφορά χελωνών από παραλία σε παραλία για αποτροπή της ανάπτυξης, για οικολόγους και συνταξιούχους κρατικούς λειτουργούς με αλλότρια κίνητρα και πολλά άλλα.

Τελικά, υπάρχουν όντως ενώπιον σας τέτοιες καταγγελίες και πληροφορίες, ή τα όσα είπατε οφείλονταν στο κλίμα εκνευρισμού που επικρατούσε τις μέρες εκείνες;

« Ότι το πρόγραμμα προστασίας των χελωνών εκτελείται από συνταξιούχους που το προετοίμασαν οι ίδιοι, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους πριν συνταξιοδοτηθούν , δεν είναι άποψη αλλά μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα την οποία σήμερα έρευνα ο Γενικός Ελεγκτής.

Το γεγονός επίσης ότι οι εν λόγω συνταξιούχοι μετακινούν τα αυγά των χελωνών σε περιοχές που δε γεννούν οι χελώνες, με πρόθεση να έλθουν μετά και να χαρακτηρίσουν αυτές τις περιοχές σαν βιότοπους χελώνας και κατά συνέπεια να αξιώσουν την απαγόρευση κάθε ανάπτυξης, είναι επίσης αδιαμφισβήτητο γεγονός. Αυτά και άλλα πολλά είναι πραγματικότητες που βιώνουμε στην περιοχή Χρυσοχούς και Ακάμα και όσοι δεν εθελοτυφλούν τις βλέπουν».

-Εκπρόσωποι του οικολογικού κινήματος καταγγέλλουν ότι είναι περίπου επικίνδυνο και μόνο να εμφανίζονται στο διαμέρισμα Χρυσοχούς, με λεκτικές ή και πιο «δυναμικές» επιθέσεις εναντίον τους να είναι μόνιμες το τελευταίο διάστημα. Ισχύει κάτι τέτοιο; Και γιατί οι άνθρωποι της περιοχής επικεντρώνουν την κριτική τους στους οικολόγους, αντί πχ στο κράτος που δεν προωθεί αναπτυξιακά έργα όπως σε άλλες τουριστικές περιοχές;

« Τέτοιοι ισχυρισμοί, αν υπάρχουν, δεν ισχύουν σε καμία απολύτως περίπτωση. Τόσο ο κόσμος της περιοχής, όσο και οι τοπικές αρχές είμαστε φιλικοί και φιλόξενοι με όλους τους επισκέπτες και κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας ώστε η διαμονή τους στην περιοχή μας να είναι η καλύτερα δυνατή.

Όσον αφορά στην κριτική που ασκούμε, επικεντρώνεται στους οικολόγους διότι η στάση τους  έναντι στην  ανάπτυξη της περιοχής είναι διαχρονικά αρνητική, με αποτέλεσμα να καθηλώσουν και να αναστέλλουν οποιαδήποτε ανάπτυξη στην περιοχή Χρυσοχούς, με το πρόσχημα των οικολογικών ιδιαιτεροτήτων.

Ουδέποτε προσδοκούσαμε οτιδήποτε καλό από ανθρώπους που δεν μπόρεσαν να διαφυλάξουν το περιβάλλον των δικών τους περιοχών. Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι η κριτική μας επικεντρώνεται στη συστηματική και επίμονη παρέμβαση τους προς το κράτος και στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν την εκτέλεση αναπτυξιακών έργων στην περιοχή μας , διότι δήθεν θα καταστραφεί το περιβάλλον.

Κατ’ επέκταση πρέπει να αντιληφθούν ότι αυτό που επιτυγχάνουν με την προκλητική και αρνητική συμπεριφορά τους, είναι να προκαλούν τη δυσαρέσκεια και την απογοήτευση του ντόπιου πληθυσμού και των τοπικών αρχών».

kyriakatiko-dimarhos polis

-Εσείς, ως Δήμος, θεωρείται υπερβολική την πολιτική προστασίας των χελωνών και του περιβάλλοντος γενικότερα στην περιοχή σας;

« Η πολιτική προστασίας του περιβάλλοντος και των χελωνών θεωρούμε πως ναι, είναι υπερβολική. Είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της αλόγιστης ανάπτυξης που υπήρξε σε όλη σχεδόν την υπόλοιπη Κύπρο, και που είχε σαν αποτέλεσμα την υποβάθμιση και σε πολλές περιπτώσεις την πλήρη καταστροφή του φυσικού  περιβάλλοντος.

Υπάρχει η αντίληψη ότι αφού λοιπόν σημειώθηκε μεγάλη ανάπτυξη χωρίς σεβασμό προς το φυσικό και δομημένο περιβάλλον στην Αγία Νάπα, στη Λάρνακα, στη Λεμεσό και αλλού, η περιοχή μας θα πρέπει να μείνει στάσιμη και με όσο το δυνατό περισσότερο αγνό , παρθένο, φυσικό περιβάλλον, αρκετό για να καλύψει την ανυπαρξία του στην υπόλοιπη Κύπρο.  

Η δική μας θέση είναι ότι η κάθε περιοχή θα πρέπει να φροντίσει για το περιβάλλον της και η κάθε περιοχή δικαιούται το μερίδιο της στην ανάπτυξη.

Στο κάτω κάτω, καμία άλλη περιοχή δεν ήλθε να μας προσφέρει από τα οφέλη της ανάπτυξης της, να μας ανταμείψει  διότι καλύπτουμε το περιβαλλοντικό της κενό.

Με βάση λοιπόν αυτά, θα πρέπει ολόκληρη η Κύπρος να καταλάβει ότι οι κάτοικοι του διαμερίσματος Χρυσοχούς, δεν θα πληρώσουν τα λάθη των άλλων και δεν θα γίνουν εξιλαστήρια θύματα».

Σαφέσταστα  εμείς πάντοτε σεβόμασταν και σεβόμαστε το φυσικό περιβάλλον και στόχος όλων μας στη περιοχή είναι η συνύπαρξη ανθρώπου – χελωνών αποδεχόμενοι κάποια λογικά περιοριστικά μέτρα όπως πολύ πετυχημένα συνέβηκε και σε άλλες περιοχές. Αλλά θέλω να τονίσω ότι η πλήρης απαγόρευση οποιασδήποτε ανάπτυξης είναι λανθασμένη τακτική από το Τμήμα Περιβάλλοντος και το μόνο που δημιουργεί είναι περεταίρω εντάσεις και δυσαρέσκειες.

Εάν πραγματικά το ζητούμενο είναι η προστασία του περιβάλλοντος επαναλαμβάνουμε ότι  αυτό μπορεί να επιτευχθεί με αντισταθμιστικά μέτρα και την υιοθέτηση λογικών και εφαρμόσιμων μέτρων  και όχι με τη μηδενική ανάπτυξη που επιχειρείται».

poli2

-Συχνά ακούμε από όλους τους παράγοντες του διαμερίσματος Χρυσοχούς και της χερσονήσου του Ακάμα ότι αν υπήρξαν διαχρονικά κάποιοι που  προστάτευαν τα είδη αυτά είναι οι άνθρωποι της περιοχής και όχι οι «εκδρομείς του σαββατοκύριακου», όπως τους αποκαλείτε.

« Η πραγματικότητα στο διαμέρισμα Χρυσοχούς μιλά από μόνη της: Έχουμε δάση τα οποία προστατεύουμε. Όπου υπάρχει κρατική γη, αν δεν είναι δασώδης φροντίζουμε να την κάνουμε. Όποτε ξεσπάσει πυρκαγιά ευαισθητοποιούμαστε και συνδράμουμε όλοι στην κατάσβεσή της.  Όπου καούν δέντρα , τα ξαναφυτεύουμε αμέσως. Όταν πριν ένα χρόνο είχαμε πυρκαγιά στο δάσος Αργάκας, η νεολαία της περιοχής φύτεψε 10.000 δέντρα σε μια μέρα για να ξαναγίνει το δάσος. Οι περισσότερες καλλιέργειες της περιοχής είναι δενδρώδεις διότι μας αρέσει να καλλιεργούμε δέντρα, έστω και αν αποφέρουν λιγότερα έσοδα.

Οι χελώνες συνυπήρχαν μαζί μας  ανέκαθεν. Είναι πολλές οι ιστορίες κατοίκων της περιοχής που βοήθησαν και προστάτευσαν χελώνες. Αυτοί που εμφανίζονται σήμερα με τον μανδύα του περιβαλλοντιστή δήθεν για να προστατεύσουν την περιοχή μας, τι έχουν κάνει;  Τίποτε απολύτως.

Διοργανώνουν δενδροφυτεύσεις στις οποίες φυτεύουν 2-3 δένδρα ή εκδηλώσεις καθαριότητας, στις οποίες λερώνουν περισσότερο από όσα καθαρίζουν και έχουν δίπλα τους όλα τα ΜΜΕ για να τους προβάλουν. Κλασσική περίπτωση ανθρώπων που ενεργούν αποκλειστικά για το θεαθήναι. 

Εάν τα μέλη των περιβαλλοντικών οργανώσεων ενδιαφέρονταν πραγματικά για το φυσικό περιβάλλον, θα προστάτευαν πρώτιστα το περιβάλλον των περιοχών τους. Και αν δεν υπάρχει διότι το κατέστρεψαν, θα φρόντιζαν να το ξαναδημιουργήσουν.

 Θέλω να τονίσω , ξανά ότι δεν θεωρούμε τη χελώνα εχθρό μας και επιθυμούμε μαζί όλοι να προβούμε στις σωστές ενέργειες για την προστασία της. Αυτό όμως που πιστεύω ότι τελικά τους ενοχλεί , είναι οι αναπτύξεις που δημιουργούν δεκάδες  θέσεις εργασίες στην περιοχή, αλλιώς πως εξηγείται η ανοχή που επιδεικνύουν στη ανέγερση τουριστικών επαύλεων κοντά σε παραλίες ή  σε περιοχές ζώνης Natura;» 

poli3

                                           

-Η ανυπαρξία τουριστικών υποδομών στην περιοχή εκτιμάτε ότι οφείλεται μόνο στις οικολογικές αντιδράσεις ή υπάρχουν και άλλα συμφέροντα που κρατούν τη Χρυσοχού καθηλωμένη σε ένα καθεστώς πολύ διαφορετικό από περιοχές όπως η Κάτω Πάφος ή η ελεύθερη Αμμόχωστος;

« Οι οικολογικές οργανώσεις κατάφεραν να έχουν θεσμοθετημένο ρόλο και λόγο σε όλα όσα αφορούν στο σχεδιασμό και την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων. Κατά συνέπεια διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην καθήλωση της περιοχής.

Επιπρόσθετα όμως, αρνητικές συνέπειες  έχει και η μακρινή απόσταση που μας χωρίζει από τα κέντρα λήψης αποφάσεων, καθώς και ο λανθασμένος τρόπος με τον οποίο προβάλλαμε τα αιτήματά  μας και διεκδικούσαμε κάποια κυβερνητικά έργα ή κάποιες πρόνοιες στα σχέδια ανάπτυξης της περιοχής μας».

-Μια από τις πρώτες ενέργειες σας με την ανάληψη των καθηκόντων σας ήταν η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να του θέσετε την ανάγκη αλλαγής των προνοιών του Τοπικού Σχεδίου για τους συντελεστές δόμησης, προκειμένου να αποκτήσει και η Πόλη Χρυσοχούς ξενοδοχειακές υποδομές. Η περίπτωση του ξενοδοχείου στο Λατσί όμως, δείχνει ότι οι αντιδράσεις σε ένα τέτοιο είδος ανάπτυξης θα είναι ισχυρές. Σας ανησυχεί κάτι τέτοιο;

« Το σύνολο των ξενοδοχείων του κόλπου Χρυσοχούς, μετρώνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, και το ξενοδοχείο στο Λατσί είναι το πρώτο που ανεγείρεται τα τελευταία περίπου 15 χρόνια. Οι αντιδράσεις για αυτό το ξενοδοχείο έχουν αποκαλύψει ξεκάθαρα τους στόχους των περιβαλλοντικών οργανώσεων, που αποδεδειγμένα πλέον θέλουν για την περιοχή μας μηδενική ανάπτυξη.  Είναι φανερό ότι δεν τους ενοχλούν αναπτύξεις  που γίνονται για οικιστικούς σκοπούς και είναι πραγματικά λυπηρό που εξαντλούν όλη την αυστηρότητα και την ευαισθησία τους όταν πρόκειται για αναπτυξιακά, τουριστικά έργα στην περιοχή της Πόλης Χρυσοχούς.

Όσον αφορά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έδειξε να μας αντιμετωπίζει θετικά, έχει αναγνωρίσει τις αδικίες που υφίσταται η περιοχή και έχει υποσχεθεί σημαντική αναβάθμιση των συντελεστών δόμησης, τους οποίους αναμένουμε να επισημοποιηθούν. Η συγκεκριμένη απόφαση σε συνδυασμό με την εξαγγελία κατασκευής του νέου δρόμου Πόλης – Πάφου, πιστεύω ότι θα συμβάλουν τα μέγιστα στην ανάκαμψη της περιοχής».

poli4

                                        

 

-Σε επίπεδο επαρχίας, κύριε Δήμαρχε, είστε ικανοποιημένος από την βοήθεια που προσφέρουν για προώθηση των αιτημάτων του διαμερίσματος τουριστικοί και επιχειρηματικοί φορείς ή έχετε την αίσθηση ότι παλεύετε μόνοι σας;

« Πάντοτε υπάρχει το καλύτερο. Είναι γεγονός ότι έχουμε μια καλή συνεργασία με διάφορους φορείς της επαρχίας και προσπαθούμε να προωθήσουμε τα αναπτυξιακά έργα που χρειάζεται η περιοχή. Θεωρούμε επίσης ότι στον τομέα που απαιτείται περισσότερος συντονισμός και συνεργασία είναι για τα μεγάλα έργα που θα βοηθήσουν όχι μόνο το Δήμο ή το διαμέρισμα Πόλης  Χρυσοχούς, αλλά ολόκληρη την επαρχία, όπως ο αυτοκινητόδρομος Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς. Ωστόσο για κάποια μικρά έργα  θεωρώ ότι αυτό  που χρειάζεται να γίνει είναι ο Δήμος να προχωρήσει στο σχεδιασμό και στην υλοποίησή τους, γεγονός που θα δώσει νέα ώθηση στην περιοχή».  

-Για το θέμα του νέου δρόμου, μόλις πριν μερικές μέρες, εκεί που φαινόταν ότι όλα τελείωσαν με την απόφαση του Υπουργικού για προώθηση του, είχαμε νέες «φωτιές» μετά τη σχετική τοποθέτηση του Γενικού Ελεγκτή. Ανησυχείτε ότι ξαναρχίζει η περίοδος της αναβλητικότητας;

« Μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με κοινοτάρχες και φορείς του διαμερίσματος Πόλης Χρυσοχούς  αποφασίστηκε ότι η θέση και οι λόγοι που επικαλείται ο Γενικός Ελεγκτής είναι επιεικώς απαράδεκτοι. Ποτέ κανένας και καμία κυβέρνηση ή ανεξάρτητη υπηρεσία, δεν πρέπει να επικαλείται τέτοιους λόγους για τη μη δημιουργία τέτοιων έργων. Με τα ίδια κριτήρια λοιπόν σε κανένα χωριό δεν πρέπει να κτίζονται σχολεία και νηπιαγωγεία, αφού τεχνοοικονομικά είναι μη βιώσιμα! Να κλείσουμε και το νοσοκομείο στην Πόλη Χρυσοχούς γιατί είναι μη βιώσιμο;

Το κράτος οφείλει να δημιουργεί έργα υποδομής για να δίνει τη δυνατότητα σε ακριτικές περιοχές να μπορέσουν μελλοντικά να αναπτυχθούν και να επιβιώσουν. Γιατί δεν είχαν την ίδια θέση και σε άλλα δημόσια έργα που είχαν γίνει  ή σε αυτά που σχεδιάζονται να γίνουν; Φαίνεται, ότι οι λόγοι μάλλον είναι άλλοι.

Θεωρώ ότι, οι τεχνοοικονομικές μελέτες δεν πρέπει να διεξάγονται λαμβάνοντας υπόψη μόνο το κόστος και τα κυκλοφοριακά δεδομένα της περιοχής. Η ασφάλεια ενός δρόμου, η μείωση των δυστυχημάτων, ασφαλώς έχουν μεγαλύτερη σημασία. Πόσο αποτιμάται η ανθρώπινη ζωή; Οι ανθρώπινες ζωές, δε μετριούνται με τεχνοκρατικές μελέτες.  Ο δρόμος αυτός αποτελεί σημαντικό τμήμα του εθνικού οδικού δικτύου και η κατασκευή του θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον και τις προοπτικές ανάπτυξης και ευημερίας όχι μόνο της περιοχής της Πόλης Χρυσοχούς, αλλά ολόκληρης της επαρχίας.

Η περιοχή Πόλης Χρυσοχούς αν της δινόταν η ευκαιρία θα είχε αναπτυχθεί και θα δικαιολογείτο η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου. Πιστεύω επίσης ακράδαντα ότι ένας από τους  σημαντικότερους παράγοντες που η περιοχή  έχει μείνει στο περιθώριο και υπανάπτυκτη είναι η μη κατασκευή του αυτοκινητόδρομου. 

Ζητούμε λοιπόν από την κυβέρνηση και τη Βουλή να αγνοήσει την παρέμβαση του Γενικού Ελεγκτή και να προχωρήσει όπως έχει προγραμματίσει στην υλοποίηση αυτού του έργου. Παράλληλα ζητάμε από όλα τα πολιτικά κόμματα, να στηρίξουν ομόφωνα αυτό το έργο όταν αυτό θα είναι προς ψήφιση στη Βουλή». 

poli5