Pafos Net

ΑΠΟΣΤΟΛΗ PafosNet στην Ιορδανία: Ένα μαγευτικό τετραήμερο σε μια μυστηριώδη χώρα

title image

Έχοντας πλέον από το 2017, εγκαθιδρύσει πολύ στενές σχέσεις σε όλα τα επίπεδα, Πάφος και Αμμάν προωθούν με ολοένα και εντεινόμενο ρυθμό τις επαφές και συνεργασίες τους σε όλα τα επίπεδα. Η Κυπριακή πόλη και η πρωτεύουσα της Ιορδανίας έχουν ολοκληρώσει τις δύο φάσεις της αδελφοποίησης τους, όπως επίσης και τα Επιμελητήρια Πάφου και Αμμάν.

Ως φυσική συνέχεια των επαφών αυτών, ήρθε πρόσφατα και η δρομολόγηση πτήσεων μεταξύ Πάφου και Αμμάν, σε πολύ πυκνή συχνότητα και συγκεκριμένα τέσσερις φορές την εβδομάδα από τον αεροπορικό κολοσσό Ryanair. Η έναρξη των δρομολογίων και η δυνατότητα επισκέψεων των πολιτών των δύο χωρών σε αμφότερες, για ένα ταξίδι που διαρκεί μόλις 50 λεπτά, ήταν και η αιτία προωθητικών ενεργειών που αναλαμβάνονται το τελευταίο διάστημα από τους επιχειρηματικούς και τουριστικούς φορείς της Πάφου και του Αμμάν.

Στα πλαίσια αυτά, έγινε και η πρώτη ανταλλαγή δημοσιογραφικών αποστολών, προκειμένου να προωθηθούν και δημοσιοποιηθούν ακόμη περισσότερο οι ευκαιρίες για ταξίδια αναψυχής ή εμπορικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου-Ιορδανίας.

Την περασμένη εβδομάδα, εξαμελής δημοσιογραφική αποστολή από κυπριακά ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων το PafosNet, αναχώρησε από το αεροδρόμιο Πάφου, με προορισμό το Αμμάν, για μια τετραήμερη επίσκεψη. Επρόκειτο για μια συνεργασία της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου με την αντίστοιχη Εταιρεία της Ιορδανίας και την αεροπορική εταιρεία Ryanair, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας αλληλογνωριμίας των δύο περιοχών και των ανθρώπων τους. Είχε προηγηθεί η φιλοξενία Ιορδανών δημοσιογράφων, στη Πάφο, οι οποίοι κατενθουσιασμένοι από την εμπειρία και επαφή που είχαν στην κυπριακή πόλη ενημέρωσαν  τους αναγνώστες, τηλεθεατές και ακροατές των Μέσων Επικοινωνίας όπου εργάζονται.

Οι δημοσιογραφικές καταγραφές το τετραήμερο αυτό, ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακές: Η μυστηριώδης αυτή φιλική χώρα μόνο όμορφες στιγμές προσφέρει στον επισκέπτη, με έντονο το στοιχείο της άψογης φιλοξενίας και της φιλίας.

amman-4

Το αεροπορικό ταξίδι κράτησε πολύ λίγο, γεγονός που σε ξαφνιάζει ευχάριστα όταν το  ζήσεις. Διαρκεί τόσο όσο σου παίρνει για να απολαύσεις ένα καφέ ή ένα αναψυκτικό στο αεροπλάνο. Φτάσαμε νωρίς στο διεθνές αεροδρόμιο του Αμμάν, αρκετά ξεκούραστοι και πανέτοιμοι για να αντικρύσουμε όλα όσα περιλάμβανε το γραπτό πρόγραμμα το οποίο μας είχαν αποστείλει οι διοργανωτές. Μετά την άφιξή μας και την μεταφορά μας σε  υπερπολυτελές ξενοδοχείο του Αμμάν και την τακτοποίηση της διαμονής μας για την πρώτη βραδιά, αναχωρήσαμε για τα πρώτα αξιοθέατα του Αμμάν.

  amman23   

amman24                           

Στο λεωφορείο και πριν φτάσουμε στον πρώτο μας σταθμό, η όμορφη ξεναγός μας που ήταν μαζί μας σε κάθε βήμα, η Hybah, μας έδωσε τα πρώτα στοιχεία για την Ιορδανία και την πόλη του Αμμάν. Σύμφωνα λοιπόν με την περιγραφή της ξεναγού μας, η περιοχή είχε κατοικηθεί αρχικά γύρω στον 4ο πχ αιώνα από τους Σελευκίδες και αποτέλεσε μέρος της αυτοκρατορίας των Ναββαταίων. Πρωτεύουσα ήταν η Πέτρα μέχρι την κατάκτησή της από τους Ρωμαίους.

Αρχές του 7ου κατακτήθηκε από τους  Μουσουλμάνους Άραβες. Αργότερα από τους Σταυροφόρους και αποτέλεσε μέρος του Ρωμαικού Βασιλείου της Ιερουσαλήμ. Το 1516 οι Οθωμανοί Τούρκοι πήραν τον έλεγχο της περιοχής μέχρι τις αρχές του 2ου αιώνα. Ακολούθησε η πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και  η περιοχή τίθεται υπό την διακυβέρνηση του Φαιζάλ του πρώτου ,με κέντρο διοίκησης τη Δαμασκό. Στη συνέχεια οι Γαλλικές Δυνάμεις, εκδίωξαν τον Φειζάλ, γύρω στο 1920, και η περιοχή αποκτά Αγγλικές επιρροές. Το 1921,ο Αμπντουλάχ ο πρώτος, αδελφός του Φαιζάλ  και μέλος της δυναστείας των Χασεμιτών, γίνεται εμίρης της  Ιορδανίας και ταυτόχρονα πραγματοποιείται διοικητικός διαχωρισμός με την Παλαιστίνη. Εκείνη την χρονική στιγμή,  δημιουργείται και ο πρώτος Ιορδανικός στρατός.

Μερικά χρόνια αργότερα, το 1928, βάσει  συμφωνίας που υπεγράφη με την Αγγλία, η Ιορδανία απέκτησε το πολίτευμα της  Συνταγματικής Μοναρχίας, με πρώτο βασιλιά τον Αμπντουλάχ τον πρώτο και με κληρονομικό πλέον το βασιλικό δικαίωμα στην οικογένεια Αμπντουλάχ. Το 1949, η περιοχή αποκτά επίσημα το όνομα Χασεμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας.

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι το 333 πχ,  την περιοχή κατέκτησε ο Μέγας  Αλέξανδρος, ενώ τον 3ο αιώνα πχ, ως Φιλαδέλφεια πήρε το όνομά της από τον βασιλιά Πτολεμαίο τον Φιλάδελφο. Το 218πχ, την κατακτά ο Σελευκίδης βασιλιάς Αντίοχος Γ’ για  να ακολουθήσουν οι Ναβαταίοι.

Η πρώτη μας περιήγηση στο Αμμάν είχε ως πρώτο σταθμό το Ρωμαικό θέατρο. Είναι χωρητικότητας έξι χιλιάδων θεατών και διαθέτει τρία διαζώματα και μπροστά από το θέατρο, υπήρχε κιονοστοιχία κορινθιακού ρυθμού και μια λιθόστρωτη οδός. Είναι δε κτισμένο στην πλαγιά του λόφου ακριβώς απέναντι από την Ακρόπολη.

amman6

amman7

Ακριβώς δίπλα στο εντυπωσιακό θέατρο βρίσκονται το Εθνολογικό και το Ιορδανικό Μουσείο Λαικών Παραδόσεων. Εδώ συναντά κανείς αντικείμενα που σχετίζονται με την ζωή των κατοίκων της  Ιορδανίας. Αντικείμενα που χρησιμοποιούντο στην καθημερινή ζωή, όπως φορεσιές, κοσμήματα και άλλα είδη.  Ιδιαίτερα αφορούν  τον πολιτισμό των Βεδουίνων της Ερήμου.

amman8

Η δημοσιογραφική αποστολή, μετά την επίσκεψη στο  Ρωμαικό Θέατρο, μεταφέρθηκε ακριβώς στον απέναντι λόφο όπου βρίσκεται η Ακρόπολη. Βρίσκεται στον ψηλότερο από τους λόφους του Αμμάν και κτίστηκε κατά τους Ελληνιστικούς χρόνους. Η πανοραμική θέα της πόλης και του Ρωμαικού θεάτρου απέναντι, προκαλεί μεγάλη εντύπωση στον επισκέπτη. Εκεί βρίσκονται και τα ερείπια του ναού του Ηρακλή. Μάλιστα σύμφωνα με τα στοιχεία των ανασκαφών, πιστεύεται ότι στον χώρο της Ακρόπολης υπήρχε ένα τεράστιο άγαλμα του  Ηρακλή. Από τα κτίσματα που σώζονται σε καλή κατάσταση πιο εντυπωσιακό είναι το ψηλό βυζαντινό ορθογώνιο του 6ου μχ αιώνα.

amman12

amman13

amman14

Η πρώτη μέρα ολοκληρώνεται με πλούσιο δείπνο σε πολυτελές εστιατόριο. Η πλούσια ποικιλία εδεσμάτων , ορεκτικών, κυρίως πιάτων και γλυκών αποτέλεσε άλλο ένα κομμάτι της εξερεύνησης μας στην Ιορδανία.  Αρνί, μοσχάρι και κοτόπουλο μπορεί να απολαύσει κανείς σε εξαίρετες συνταγές, ποτέ όμως χοιρινό. Εθνικό φαγητό είναι το mansaf, αρνί μαγειρεμένο σε γιαούρτι το  οποίο σερβίρεται με πιλάφι. Όμως την τιμητική τους έχουν σε κάθε γεύμα σχεδόν και τα γνωστά φαλάφελ, οι χούμοι, οι μελιτζανοσαλάτες, οι αραβικές πίτες, τα σιροπιαστά γλυκά, με μπόλικο αλεσμένο πράσινο φυστίκι, οι μπακλαβάδες και ο αραβικός καφές.

amman19

amman21

amman22

Η αποστολή αναχωρεί την επόμενη μέρα από το ξενοδοχείο στο Αμμάν με προορισμό την Νεκρά Θάλασσα. Στην πορεία όμως έγιναν αξιοσημείωτοι σταθμοί που μας χάρισαν έντονα συναισθήματα συγκίνησης και θρησκευτικής ευλάβειας.

Καθ’ οδόν για τη περιοχή της Νεκράς Θάλασσας, σταθμεύσαμε κοντά στον Ιορδάνη ποταμό, όπου δεκάδες πιστοί αντίκρυζαν με δέος  τους τόπους όπου περπάτησε ο Χριστός. Μάλιστα κάποιοι Ευρωπαίοι ντυμένοι στα λευκά, ανέμεναν στη σειρά, για την δική τους βάπτιση εκεί όπου βαπτίστηκε ο Ιησούς. 

amman31

amman32

amman33

amman35

Διανύσαμε αρκετή απόσταση με τα πόδια και βρεθήκαμε στον χώρο όπου έχει ανεγερθεί ναός αφιερωμένος στον Ιωάννη τον Βαπτιστή. Πρόκειται για Ελληνικό Ορθόδοξο ναό, που κτίστηκε το 2003.Ο τρούλος του είναι βαμμένος σε χρυσαφί χρώμα.

amman25

amman30

Εκεί τοποθετούν οι μελετητές και το Βαπτιστήριο του Ιησού. Την ακριβή δηλαδή τοποθεσία όπου βαπτίστηκε ο Χριστός. 

«Και βαπτισθείς ο Ιησούς ανέβη ευθύς από του ύδατος και ιδού ανεώχθησαν αυτώ οι ουρανοί, και είδε το Πνεύμα του Θεού καταβαίνον ωσεί περιστεράν και ερχόμενον  επ’αυτόν  και ιδού φωνή εκ των ουρανών λέγουσα ούτος εστιν ο υιός μου ο αγαπητός, εν ω ευδόκησα».

                        amman28

amman29

Ακολούθως η   δημοσιογραφική αποστολή μας αναχωρεί χωρίς άλλους σταθμούς για τη Νεκρά Θάλασσα. Για το χαμηλότερο σημείο της γης, τετρακόσια μέτρα κάτω από το επίπεδο της θάλασσας, νοτιοανατολικά του Αμμάν.

Η Νεκρά Θάλασσα είναι ουσιαστικά μια τεράστια λίμνη. Είναι και στη κυριολεξία νεκρή αφού λόγω της υπερβολικής περιεκτικότητας σε αλάτι, το οποίο κυμαίνεται στα 40% περίπου, κανένας οργανισμός δεν μπορεί να αναπτυχθεί στα νερά της.

Εμπειρία ζωής μπορεί να θεωρηθεί, το κολύμπι στην Νεκρά Θάλασσα. Η άνωση σε κρατά στην επιφάνεια χωρίς καμιά προσπάθεια δημιουργώντας μια διασκεδαστική κατάσταση για όποιον το ζήσει. Η μυσταγωγία δε ολοκληρώνεται μόλις κανείς βγει από τη θάλασσα και απλώσει σε όλο του το σώμα την πασίγνωστη ιαματική μαύρη λάσπη της Νεκράς Θάλασσας με τις διαδεδομένες ευεργετικές για το δέρμα ιδιότητες.

amman40

amman42

amman46

Εξ’ αιτίας όλων αυτών των ωφέλιμων ιδιοτήτων των νερών και της λάσπης της Νεκράς Θάλασσας, ολόκληρη η περιοχή έχει καταστεί ιδιαίτερα δημοφιλής για αναψυχή σε συνδυασμό με τα λουτρά και τα σπα.

amman41

Την περιοχή επισκέπτονται ιδιαίτερα τουρίστες υψηλής εισοδηματικής τάξης γι αυτό και εκεί θα δει κανείς πολλά και πολυτελή ξενοδοχεία πολλών αστέρων.

amman36

amman37

Η  επόμενη μέρα της περιοδείας μας περιελάμβανε ταξίδι κάποιων ωρών μέχρι την Πέτρα, το πλέον γνωστό μέρος στην Ιορδανία. Πρόκειται για αρχαία πόλη των  Ναββαταίων, μιας αραβικής φυλής που είχε εγκατασταθεί εκεί, που ουσιαστικά είχε λαξευτεί πριν από χιλιάδες χρόνια. Πέτρα ή  Ράκμου σημαίνει Βράχος με χρωματιστές ραβδώσεις ή Ροδοκόκκινη πόλη. Ήταν ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου και έχει κηρυχθεί από την UNESCO Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

amman-1

amman50

amman51

Σε απόσταση μερικών μέτρων  από την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου, εισέρχεται ο επισκέπτης, σε ένα τεράστιο φαράγγι. Διακρίνονται ακόμα τα απομεινάρια ενός αποχετευτικού συστήματος ασύλληπτου για την εποχή του, σε κάποια σημεία το φαράγγι γίνεται πιο στενό και αμέσως μετά από κάποιες ώρες περπάτημα, αντικρύζει κανείς το θαυμαστό Θησαυροφυλάκιο, ένα τεράστιο αρχιτεκτόνημα λαξευμένο στον βράχο. Ουσιαστικά είναι  ο τάφος ενός Ναββαταίου βασιλιά, ίσως του  Αρέτα Γ’ , που εθεωρείτο φιλέλληνας.

Το φαράγγι της Πέτρας ήταν και ο τελευταίος σταθμός  του ταξιδιού μας στην μαγευτική Ιορδανία.

amman48

amman52

Το βραδάκι, μετά την επίσκεψη στο φαράγγι  και την ξεκούραση σε άλλο ένα άνετο ξενοδοχείο, η ομάδα των δημοσιογράφων από την Κύπρο είχε την εκπληκτική εμπειρία μεταξύ αστείου και σοβαρού να μυηθεί στα γαστρονομικά μυστικά της Ιορδανικής κουζίνας, μαγειρεύοντας οι ίδιοι το βραδινό τους ακολουθώντας φυσικά τις οδηγίες Ιορδανών μαγείρων. Το αποτέλεσμα ήταν ιδιαίτερα γευστικό και απολαυστικό.

amman54

Την τελευταία μέρα, επιστρέψαμε στο Αμμάν, κάναμε τα τελευταία ψώνια στα παραδοσιακά παζάρια και αναχωρήσαμε για το αεροδρόμιο για να  επιβιβαστούμε και πάλι σε αεροσκάφος της Ryanair για την επιστροφή μας στη Πάφο γεμάτοι άριστες εντυπώσεις, τόσο για τις διευθετήσεις του ταξιδιού μας όσο και από την φιλοξενία των Ιορδανών φίλων μας πλέον.   

amman-2

amman47