Pafos Net

Αννίτα Ταλιώτου: Ελεγχόμενη η κατάσταση στα δημοτικά με την πανδημία σε σχέση με πέρυσι

title image

Σαφώς καλύτερη και κυρίως πιο ελεγχόμενη είναι πλέον η κατάσταση στα σχολεία της Πάφου σε σχέση με την αρχή της πανδημίας, εκτιμά η προέδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Δημοτικής Εκπαίδευσης Πάφου και αντιπρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας, Αννίτα Ταλιώτου. Μιλώντας σήμερα στο PafosNet, η κ. Ταλιώτου παρατηρεί ότι κατά την φετινή σχολική χρονιά, η λειτουργία των σχολείων συνεχίζει σε όσο το δυνατόν κατάλληλες συνθήκες ασφάλειας και υγείας, σε σχέση με τα προβλήματα που είχαν προυπάρξει με την εγκατάσταση των μονών θρανίων σε τάξεις με 23-25 παιδιά και την έλλειψη χώρου που υπήρχε.

« Τα υγειονομικά πρωτόκολλα είναι παρόμοια που χρησιμοποιούνται και σε άλλους χώρους με μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού και προβλέπουν την τήρηση των αποστάσεων, το φυσικό αερισμό των εσωτερικών χώρων, είτε συνεχώς είτε σε τακτά χρονιά διαστήματα, το πλύσιμο των χεριών και τη χρήση αντισηπτικού διαλύματος. Από τον Σεπτέμβριο είχαμε τη διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων με τη μέθοδο της ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου, ο οποίος από τις 29 Νοεμβρίου έγινε υποχρεωτικός για όλα τα παιδιά, καθώς και τη χρήση μάσκας η οποία βεβαίως πρέπει να χρησιμοποιείται με τον ορθό τρόπο για να προσφέρει μέγιστη προστασία.

Δυστυχώς η  πανδημία δεν έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της,  γι’ αυτό όλοι θα πρέπει να επιδιώκουμε την απρόσκοπτη  φοίτηση με φυσική παρουσία.  Χρειάζεται συνεπώς  προσοχή από όλους μας για να το πετύχουμε. Θα πρέπει να διαφυλάξουμε το πλεονέκτημα της φυσικής παρουσίας μέσα στα σχολεία για εκπαιδευτικούς και ψυχοκοινωνικούς λόγους.  Η σχολική χρονιά μέχρι σήμερα δεν παρουσίασε ιδιαίτερα προβλήματα τόσο στην Πάφο όσο και Παγκύπρια».

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε μαθητές 6 ετών και άνω αλλά και η διενέργεια rapid test σε μαθητές επί εβδομαδιαίας βάσεως, έφεραν την οργισμένη αντίδραση μιας μικρής μερίδας γονέων, παρατηρεί. Όμως η κατάσταση μας ανησυχεί και εμάς ως οργανωμένους γονείς και θέλουμε να συνδράμουμε στην εξάλειψη της διασποράς του ιού, εξηγεί.  Γι’ αυτό ως Συνομοσπονδία γονέων εδώ και αρκετό καιρό προτρέπουμε τους γονείς να δώσουν τη συγκατάθεση τους όπως γίνονται διαγνωστικοί έλεγχοι στα παιδιά ώστε να προλαμβάνουμε τη διασπορά του ιού στα σχολεία.

« Αυτό που διαφάνηκε από το σχετικό ερωτηματολόγιο που στάλθηκε σε όλους τους συνδέσμους γονέων της πόλης και επαρχίας της Πάφου», αναφέρει η κ. Ταλιώτου, « είναι ότι υπάρχουν γονείς που εναντιώνονται κατηγορηματικά, ενώ άλλοι γονείς  τάσσονται υπέρ των μέτρων. Με αυτά τα δεδομένα, η θέση μας ως Ομοσπονδία Πάφου είναι ότι τα μέτρα πρέπει να ισχύουν σε εθελοντική βάση και να μην είναι υποχρεωτικά ιδιαίτερα για την χρήση της μάσκας. Η Ομοσπονδία μας στέκεται δίπλα στους γονείς που συμφωνούν με τα μέτρα, αλλά και στους γονείς που δεν συμφωνούν,  μεταφέροντας τις ανησυχίες και τις ενστάσεις τους στα Υπουργεία Παιδείας και Υγείας καθώς και στην επιδημιολογική ομάδα.

Παρόλα αυτά όμως, τα φαινόμενα βανδαλισμών σε σχολικούς χώρους είναι απαράδεκτα και καταδικαστέα.  Δεν έχουν καμία απολύτως θέση στα σχολεία, την εκπαίδευση αλλά και γενικότερα στην κοινωνία μας.  Οι εν λόγω εικόνες προκαλούν θλίψη και ντροπή σε οποιονδήποτε και πετυχαίνουν ακριβώς το αντίθετο από αυτό που επιδιώκουν. Τι παράδειγμα δίνουν άλλωστε στα παιδιά μας τέτοιες έκνομες ενέργειες; Οι διαφωνίες πρέπει να δηλώνονται ήρεμα και με επιχειρήματα στα πλαίσια δημοκρατικού διαλόγου, ή ακόμα και με ειρηνικές διαμαρτυρίες αν το επιθυμούν, οι οποίες όμως να μην εκφεύγουν από τα πλαίσια της νομιμότητας».

Σύμφωνα με την Πρόεδρο των οργανωμένων γονέων δημοτικής εκπαίδευσης Πάφου, ο αριθμός των παιδιών που βρίσκονται μακριά από τα σχολεία λόγω της έντονης αντίδρασης τους για τα μέτρα κατά της πανδημίας, είναι γύρω στα 100 παιδιά στην πόλη και επαρχία της Πάφου.

Η περσινή σχολική χρονιά, όπως και η προπέρσινη, αναφέρει, ήταν ιδιαίτερα δύσκολες. Προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να ανταπεξέλθουμε σε κάθε πρόκληση που έχουμε, επισημαίνει.

« Γι’ αυτό, η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικών Σχολείων Πόλης και Επαρχίας Πάφου αποφάσισε για πρώτη φορά τη δημιουργία και λειτουργία του Ταμείου Ευημερίας», τονίζει. « Το ταμείο αυτό, έχει τη δυνατότητα να προσφέρει χρηματικά ποσά σε οικογένειες που τα έχουν ανάγκη σε δύσκολες στιγμές, όπως η περίπτωση  σοβαρής ασθένειας μαθητών, σοβαρού ατυχήματος μαθητών, σοβαρά προβλήματα γονέων, περίπτωση θανάτου γονέα και τέλος συμμετοχή μαθητών σε ολυμπιάδες μαθηματικών και ελληνικών. 

 Για το σκοπό αυτό έχουν τοποθετηθεί ειδικοί κουμπαράδες σε φούρνους, υπεραγορές, περίπτερα και σε άλλα σημεία στην Πόλη και Επαρχίας της Πάφου μετά από άδεια εράνου που έχει εξασφαλίσει η Ομοσπονδίας μέχρι το τέλος του Δεκέμβρη 2021».

sxoleia1

Αναφερόμενη η Αννίτα Ταλιώτου στα πέραν της πανδημίας προβλήματα που υπάρχουν στα σχολεία της Πάφου, κάνει λόγο για τις κτιριακές εγκαταστάσεις, ελλείψεις των σχολικών μονάδων, καθαριότητα των σχολικών μονάδων και η την κατασκευή κλειστών αιθουσών και στεγάστρων.

« Πολλά προβλήματα εντοπίζονται επίσης στην ειδική εκπαίδευση, καθώς στην Πάφο δεν υπάρχουν αρκετά σχολεία ειδικής εκπαίδευσης ή ακόμα και ειδικά σχολεία», επισημαίνει. « Δεν υπάρχει σχολείο για παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την όρασή τους και είναι αναγκασμένα πολλές φορές να μεταβαίνουν μία ή δύο φορές την εβδομάδα εκτός επαρχίας για ειδική εκπαίδευση.   

Παράλληλα, έχουμε υπερτονίσει την αναγκαιότητα για  δημιουργία δύο νέων Δημοτικών Σχολείων στην πόλη και επαρχία Πάφου, αφού τα περισσότερα σχολεία είναι υπερπλήρη. Είναι ένα θέμα που συχνά επαναλαμβάνουμε και επιμένουμε ως προς την άμεση υλοποίηση του πριν είναι αργά. Ειδικότερα τα σχολεία της Δημαρχούμενης περιοχής Πάφου, έχουν καταργήσει ειδικές αίθουσες διδασκαλίας (Τέχνης, Η/Υ, Μουσικής) για να στεγάσουν τα νέα δημιουργούμενα τμήματα.

Επίσης θα θέλαμε να σημειώσουμε τα πολλά προβλήματα που δημιουργούνται με τη λειτουργικότητα της Σχολικής Εφορείας Πάφου. Είναι υποστελεχωμένη και αντιμετωπίζει ένα τεράστιο όγκο εργασιών. Θα πρέπει να εξευρεθούν λύσεις για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της στην αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα εκπαιδευτήρια της Πόλης της Πάφου. Οι σχολικές εφορείες της υπαίθρου, οι οποίες σαφώς έχουν ευκολότερο έργο, δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα».

sxoleia2

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι στην Πάφο το ζήτημα της ένταξης των μαθητών με μεταναστευτικό ιστορικό.

Οι μαθητές με μεταναστευτική βιογραφία και η από μέρους τους εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας είναι ένα θέμα που μας απασχολεί πολύ ως Ομοσπονδία Πάφου, αναγνωρίζει η κ. Ταλιώτου.  Έχουμε μεταφέρει τις ανησυχίες μας, τόσο στο Επαρχιακό Γραφείο Πάφου, όσο και στον ίδιο τον Υπουργό Παιδείας , επισημαίνει.

« Στην Πάφο υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα με τους μαθητές με μεταναστευτική  βιογραφία σε σχέση με τις άλλες επαρχίες. Ενώ στην αρχή, το Υπουργείο Παιδείας μας είχε υποσχεθεί πως θα δημιουργηθούν αίθουσες υποδοχής, τελικά αποφασίστηκε να κάνουν επιπλέον καθημερινά 2 ώρες μάθημα ελληνικών εκτός της τάξης τους.   

Έχει οργανωθεί καλύτερα και με πιο εστιασμένο τρόπο η γλωσσική εκπαίδευση και η εξοικείωση των παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία, αλλά δεν είναι αρκετό με τα επίπεδα των μαθητών που υπάρχουν στα σχολεία της Πάφου. Μπορεί να έχουν  αυξηθεί και οι δυνατότητες στήριξης και κοινωνικής παρέμβασης του σχολείου, με τη μεγάλη αύξηση των σχολείων ΔΡΑΣΕ αλλά και πάλι δεν θεωρούμε ότι είναι αρκετό».

Θα πρέπει να παρθούν σύντομα πιο στοχευμένα μέτρα από όλους τους αρμόδιους φορείς όσον αφορά στους μαθητές με μεταναστευτική  βιογραφία για την ομαλή ένταξη τους όχι μόνο στο σχολικό περιβάλλον αλλά και στην κοινωνία γενικότερα, καταλήγει η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πάφου. Έχουμε ανεβάσει τον πήχη πολύ ψηλά, καταθέσαμε προτάσεις, απαιτήσαμε να εφαρμοστούν οι διαδικασίες και αναδείξαμε σχετικά προβλήματα, ώστε να εξασφαλιστεί ισότιμη ποιοτική παιδεία σε όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας και εθνικότητας.              

sxoleia3