Pafos Net

Άκης Ηλία: Ένας διευθυντής στην εκπαίδευση αναζητά τις δυνατότητες των ατόμων

title image

Ανήκει στη νέα γενιά των εκπαιδευτικών και μάλιστα των διευθυντικών στελεχών της μέσης εκπαίδευσης. Οι παρεμβάσεις του τα τελευταία χρόνια έχουν στρέψει τους προβολείς στην Τεχνική Σχολή Πάφου όπου υπηρετεί σήμερα και έχουν καταστήσει το άλλοτε «περιφρονημένο» εκπαιδευτήριο περιζήτητο σήμερα, σε σημείο που να μην μπορεί να καλύψει τη ζήτηση από μαθητές της Πάφου. Παράλληλα, με σειρά μελετών, δράσεων και άλλων ενεργειών, έχει στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας στο εκπαιδευτήριο αυτό, με το κοινό της επαρχίας να μαθαίνει σε τακτά χρονικά διαστήματα ότι κάτι καινοτόμο λαμβάνει συνεχώς χώρα πέραν των «συνηθισμένων» ωρολόγιων προγραμμάτων.

Ο περί ου ο λόγος διευθυντής της Τεχνικής Σχολής Πάφου, Θεόδωρος (Άκης) Ηλία, δίνει τις μέρες αυτές ένα ακόμη στίγμα της διαφορετικής και σύγχρονης οπτικής ενός εκπαιδευτικού στα θέσμια της παιδείας. Το βιβλίο που συνέγραψε, υπό τον τίτλο «Ζήσε με τόλμη και σοφία», αποτελεί ένα εργαλείο αναζήτησης και επίτευξης στόχων από μαθητές και όχι μόνο των ορίων τους. Των δυνατοτήτων τους πέραν των τυπικών μαθησιακών τους υποχρεώσεων στο χώρο του σχολείου, όπως παρατηρεί.

Μιλώντας στο PafosNet  ο κ. Ηλία εξηγεί ότι η σκέψη που τον ώθησε να γράψει το βιβλίο είναι η ακλόνητη πίστη του στο ότι όλοι διαθέτουμε κρυμμένα χαρίσματα και έχουμε τεράστιες δυνατότητες, τις οποίες οφείλουμε να ανακαλύψουμε και να αξιοποιήσουμε.

« Όλοι κρύβουμε μέσα μας ένα γίγαντα, στον οποίο πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία να σηκωθεί και να δημιουργήσει», τονίζει. « Ο καθένας από εμάς μπορεί να θέτει στόχους, να βελτιώνεται συνεχώς, να καινοτομεί και να δέχεται τα λάθη του, όχι σαν ήττες, αλλά ως μαθήματα μέσα από τα οποία θα βγαίνει πιο δυνατός. Ο καθένας μπορεί να  νικήσει τους φόβους του και  να τολμήσει να ξεπεράσει τα όριά του. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου μου επιθυμώ να δώσω στον κάθε άνθρωπο και κυρίως στους νέους μας, εργαλεία σκέψης, τεχνικές, μεθόδους, αλλά και πρακτικούς τρόπους ώστε να αυξήσουν την αυτοπεποίθησή τους επιτυγχάνοντας έτσι τους δικούς τους προσωπικούς στόχους».

Το βιβλίο χαρακτηρίζεται από τον συγγραφέα ως ένα βιβλίο προσωπικής ανάπτυξης και αυτοβελτίωσης. Ένα βιβλίο που απευθύνεται ιδιαίτερα στους νέους, στους γονείς, στους εκπαιδευτικούς, αλλά και στον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά, που επιθυμεί να αναπτύξει το τεράστιο δυναμικό που διαθέτει, ώστε να έχει μια επιτυχημένη πορεία, τόσο στην προσωπική, όσο και στην επαγγελματική του ζωή, όπως επισημαίνει:

« Τη ζωή τη ζούμε μόνο μία φορά. Δυστυχώς δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε το ταξίδι δύο φορές. Οφείλουμε λοιπόν, να αναπτύξουμε τα ιδιαίτερα χαρίσματα που όλοι διαθέτουμε, να βγούμε από το καβούκι μας και να πιστέψουμε στον εαυτό μας. Αξιοποιώντας τις δυνατότητές μας και κατανοώντας ότι το μυαλό μας είναι ένας γίγαντας που κοιμάται, θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε τη δημιουργικότητά μας, επιστρατεύοντας καινοτόμες και έξυπνες ιδέες αλλά και ορθολογισμό, ώστε να επιλύσουμε τα σύγχρονα και πολύπλοκα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά.  

Η επιλογή του τίτλου δεν είναι καθόλου τυχαία. Συμβολίζει το  προσωπικό ταξίδι που ο κάθε άνθρωπος κάνει στη ζωή του. Η τόλμη θα μας βοηθήσει να θέσουμε ψηλούς στόχους και με πίστη, αποφασιστικότητα και πάθος να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τους φόβους μας. Η σοφία θα μας δώσει τις γνώσεις, τις τεχνικές αλλά και τις δεξιότητες, ώστε να σκεφτόμαστε ορθολογικά και δημιουργικά, να διακρίνουμε τα σημαντικά από τα ασήμαντα και να διευρύνουμε την αντίληψή μας. Με τον τρόπο αυτό αποκτούμε ικανότητες ώστε να αναπτύξουμε αποτελεσματικές στρατηγικές και να δημιουργήσουμε τον προσωπικό μας οδικό χάρτη για να πετύχουμε τους στόχους μας».  

Ο διευθυντής της Τεχνικής Σχολής Πάφου αναφέρει ότι μέσα από τις σελίδες του βιβλίου και μέσα από τους δέκα σοφούς, ο αναγνώστης θα  ανακαλύψει μεθόδους και τεχνικές ώστε να ζήσει με τόλμη αλλά και με σοφία τη ζωή του, ανιχνεύοντας έτσι τον προσωπικό του οδικό χάρτη για την ευτυχία.

« Με παραδείγματα και διδακτικές ιστορίες, θα διδαχθεί πως να πιστέψει στον εαυτό του, να ξεπεράσει τους φόβους του, να ζήσει μια φωτεινή ζωή, να ανακαλύψει τις τεράστιες δυνατότητές του, να σκέφτεται ορθολογικά, να λαμβάνει τις καλύτερες αποφάσεις, να ανακαλύψει τον ηγέτη που κρύβει μέσα του, να πραγματοποιήσει τους στόχους του, να διευρύνει τη σκέψη του και να ζήσει μια πιο ευτυχισμένη προσωπική αλλά και επαγγελματική ζωή.

Αξιοποιώντας κάποιος τις τεχνικές που περιγράφονται στο βιβλίο, θα μπορέσει να αναπτύξει δεξιότητες, ώστε να ζήσει μια ζωή με αξιοπρέπεια και αυθεντικότητα. Άλλωστε, στη ζωή δεν ερχόμαστε για να σερνόμαστε και να σκύβουμε το κεφάλι. Ερχόμαστε, για να πετάμε ψηλά και να κατακτάμε κορυφές. Ελέγχοντας το θυμό και τους φόβους μας, θα καταφέρουμε να μετατρέψουμε τα προβλήματα σε χρυσές ευκαιρίες για ανάπτυξη και βελτίωση».

akis-ilia2

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, ο αναγνώστης θα βρει όλα εκείνα τα εφόδια και τις δεξιότητες που είναι απαραίτητες, ώστε να γίνουμε πιο δημιουργικοί, να σκεφτόμαστε  ορθολογικά, να κατανοούμε καλύτερα τον εαυτό μας και τους άλλους, αλλά κυρίως να παίρνουμε στα χέρια μας το πηδάλιο της ζωής μας και να ηγούμαστε του εαυτού μας, υποστηρίζει ο κ. Ηλία.

Για να γίνουμε Ολυμπιονίκες της ζωής, θα πρέπει να αναπτύξουμε τον ηγέτη που κρύβουμε μέσα μας, τονίζει, παρατηρώντας ότι ηγέτης είναι ο καθένας από εμάς στο σπίτι του, στην οικογένειά του, στις διαπροσωπικές του σχέσεις ή στον χώρο εργασίας του. «Σημασία δεν έχει τι δουλειά κάνεις, αλλά πως την κάνεις», αναφέρει. « Μέσα από παραδείγματα και διδακτικές ιστορίες, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε όλα τα γρανάζια που διαθέτουμε, ώστε να δώσουμε βαθύτερο νόημα στη ζωή μας και να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα.

Όλοι διαθέτουμε απεριόριστη εσωτερική και ψυχική δύναμη. Όλοι μπορούμε να πετύχουμε δύσκολους στόχους και να ζήσουμε τη ζωή μας δημιουργικά. Η αριστεία, η ποιότητα και η επιτυχία έρχονται μόνο μετά από σκληρή και συστηματική δουλειά».

Το έργο του Άκη Ηλία επιτρέπει στον αναγνώστη να γνωρίσει μέσα από το ταξίδι του Νικήτα, ο οποίος αντιπροσωπεύει τον κάθε άνθρωπο που επιθυμεί να κυριαρχήσει στη ζωή του και να πραγματοποιήσει τα όνειρά του, μεθόδους και τεχνικές ώστε να απελευθερωθεί από τις φοβίες και να τολμήσει να δώσει νόημα και ουσία στη ζωή του. «Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, ο αναγνώστης θα ξεκλειδώσει τις τεράστιες δυνατότητές του, μεταμορφώνοντας ολόκληρη τη ζωή του. Μέσα από τα επτά κεφάλαια του βιβλίου, θα γνωρίσουμε τους δέκα σοφούς, οι οποίοι θα μας διδάξουν τους τρόπους και θα μας δώσουν τα εργαλεία σκέψης, τα οποία είναι απαραίτητα, ώστε να ζήσουμε μια ζωή με νόημα και ουσία».

akis-ilia3

Το βιβλίο «Ζήσε με τόλμη και σοφία», παρατηρεί ο συγγραφέας του, είναι ένα βιβλίο το οποίο μπορεί να συντροφεύει ευχάριστα τον καθένα, να το έχει δίπλα του, στον καναπέ, στο κομοδίνο ή στο γραφείο του. Ο αναγνώστης έχει τη δυνατότητα να διαβάσει ένα συγκεκριμένο κεφάλαιο και να επανέλθει σε αυτό όσες φορές χρειαστεί, μέχρι που να του γίνει βίωμα. Ταυτόχρονα, μπορεί να ανατρέχει στο βιβλίο, σε διαφορετικές περιστάσεις, ώστε να επαναφέρει στη μνήμη του μια τεχνική ή μια μέθοδο, να θυμηθεί τα νοήματα από μια διδακτική ιστορία ή να αναλύσει κάποιο θέμα που τον απασχολεί.

« Αναμφίβολα όμως, το σπουδαιότερο είναι ο κάθε αναγνώστης να αρχίσει να εφαρμόζει καθημερινά τις μεθόδους και τις τεχνικές που περιγράφονται, ώστε σταδιακά να μεταμορφώσει ολόκληρη τη ζωή του, να γίνει πιο δημιουργικός, πιο αποτελεσματικός, καταφέρνοντας έτσι να ζήσει τη ζωή που πάντα επιθυμούσε και ονειρευόταν», αναφέρει. «Για να αξιοποιήσει αποτελεσματικά το βιβλίο, θα πρέπει αρχικά να κατανοήσει και να πιστέψει βαθιά μέσα του ότι μπορεί να ανεβεί στην κορυφή. Ότι μπορεί να βελτιώνεται συνεχώς, να καινοτομεί και να αγκαλιάζει την αλλαγή.

Αυτοί που πετυχαίνουν στη ζωή τους δεν είναι άτομα με ιδιαίτερα και ξεχωριστά ταλέντα. Είναι ο καθένας από εμάς, που θέτει υψηλούς στόχους και εργάζεται συστηματικά, με υπομονή και επιμονή, για να τους πετύχει. Είναι ο κάθε άνθρωπος που θα καταφέρει να ξεπεράσει τους φόβους του και να ξεκλειδώσει από μέσα του τις απεριόριστες δυνατότητές του. Με πίστη στον εαυτό μας, οφείλουμε να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας και με τόλμη αλλά και σοφία να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα».

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, καταλήγει ο Άκης Ηλία, ο αναγνώστης θα κάνει ένα ταξίδι κατά τη διάρκεια του οποίου θα γνωρίσει πώς να ζει, έχοντας ως σταθερό  φάρο και πυξίδα τις πανανθρώπινες αρχές και αξίες, με βάση τις οποίες θα παίρνει τις αποφάσεις του. Θα κατανοήσει πως να ενισχύει την αυτοεκτίμησή του, πώς να αναπτύσσεται συνεχώς και πώς να λαμβάνει ορθολογικές αποφάσεις. Ταυτόχρονα, μέσα από παραδείγματα και πρακτικές εφαρμογές, όπως η μέθοδος των έξι καπέλων σκέψης αλλά και άλλες τεχνικές δημιουργικής σκέψης, θα μπορέσει να διευρύνει τον τρόπο σκέψης του.

«Με αυτό τον τρόπο, θα αντιληφθεί ότι ο καθένας από εμάς διαθέτει απεριόριστες δυνατότητες, τις οποίες οφείλει να βελτιώνει και να αναπτύσσει συνεχώς».

akis-ilia4