Τοπική Αυτοδιοίκηση: Πιο κοντά στο δημότη και τα προβλήματά του
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
26 Ιουνίου 2014Του Γιώργου Σοφοκλέους
Δημοτικού Συμβούλου ΔΗΣΥ Πάφου
Ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης σημαίνει ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, αφού η Δημοτική Αρχή –ως η Αρχή που βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη- είναι σε θέση να γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τις ανησυχίες, τις ανάγκες, τα προβλήματα και τις προτεραιότητές του. Και με αυτό το δεδομένο, μπορεί να δίνει (άμεσα και αποτελεσματικά) τις ανάλογες λύσεις.
Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, είναι επιτακτική η ανάγκη για ενίσχυση του θεσμού. Εν μέσω της οικονομικής κρίσης που πλήττει την κοινωνία μας, είναι αυτονόητο ότι ο πρωτεύων ρόλος θα πρέπει να δοθεί στις τοπικές αρχές. Το πλεονέκτημα που έχουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκηση στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής σε σχέση με την κεντρική εξουσία, είναι η προσέγγιση των προβλημάτων στην ουσία και την καθημερινότητα.
Μια από τις πρώτες και σημαντικές ενέργειες που πρέπει να υλοποιηθούν συνίσταται στη δημιουργία ενός δικτύου υπηρεσιών κοινωνικής πολιτικής και στον συνεπακόλουθο συντονισμό τους, ανάλογα με την εξειδίκευση της κάθε υπηρεσίας. Οι υπηρεσίες αυτές θα αποτελέσουν τον πυρήνα για την άσκηση αποτελεσματικών και ουσιαστικών παρεμβάσεων, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων.
Για να εντοπιστούν όμως τα προβλήματα αυτά, τα οποία είναι ξεχωριστά σε κάθε τοπική κοινωνία, θα πρέπει να γίνει καταγραφή και αξιολόγηση των αναγκών. Αυτό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για σωστό σχεδιασμό κοινωνικής πολιτικής και εξατομικευμένη προσέγγιση. Ωστόσο, για να πετύχει η προσπάθεια αυτή και να υλοποιηθούν οι στόχοι της τοπικής αρχής, χρειάζεται ουσιαστική και αποτελεσματική αναβάθμιση των προσφερομένων υπηρεσιών.
Χρειάζεται άμεση και ριζική αποκέντρωση, συνοδευόμενη βέβαια από την ανάλογη οικονομική ενίσχυση.
Χρειάζεται μια κοινωνική πολιτική που δεν θα τελεί υπό την κηδεμονία τους κράτους και θα μπορεί να αυτενεργεί.
Χρειάζεται πολιτική βούληση και διάθεση για αγώνα, αφού η αποκέντρωση είναι στην ουσία μετάβαση εξουσίας από το κεντρικό κράτος προς τον πυρήνα της κοινωνίας, που πρωτοβάθμια εκφράζεται μέσα από την τοπική αρχή.
Ένα αποκεντρωμένο και συμμετοχικό κοινωνικό κράτος μπορεί να είναι, από κάθε άποψη, πιο παραγωγικό και περισσότερο αποτελεσματικό, προς όφελος της κοινωνίας των πολιτών και της κοινωνικής συνοχής.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να γίνει το πεδίο της ολοκλήρωσης, της ανανέωσης και της αποτελεσματικής λειτουργίας του κοινωνικού κράτους.