Pafos Net

Θάνος Μιχαηλίδης: Ναι, είναι ανησυχητική η ροή τουριστών στα κατεχόμενα

title image

Την στιγμή που οι φετινές απώλειες στο τουριστικό ρεύμα προς την Πάφο και την Κύπρο γενικότερα, μετά την πρωτοφανή επιτυχία της προηγούμενης διετίας, οριοθετούνται πλέον στο 5-10%, για πρώτη φορά οι αρμόδιοι της τουριστικής βιομηχανίας θέτουν ευθέως θέμα σοβαρών προβλημάτων που δημιουργεί επιπροσθέτως στην τουριστική βιομηχανία η ροή τουριστών στα κατεχόμενα.

Σε αποκλειστική συνέντευξη του στο PafosNet ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου, Θάνος Μιχαηλίδης, τονίζει ότι η κατάσταση αυτή δημιουργεί σημαντικά ζητήματα για τον τουρισμό της Κύπρου, τόσο όσον αφορά στην αύξηση της ροής επισκεπτών στα μη ελεγχόμενα από τη Δημοκρατία εδάφη, όσο και στο γεγονός της δόμησης της τουριστικής βιομηχανίας του κατοχικού καθεστώτος πάνω στις υποδομές που προσφέρει η Δημοκρατία.

«Από τις πληροφορίες και τα στοιχεία που έχουμε», επισημαίνει, « είναι μεγάλος ο αριθμός των τουριστών που φθάνουν στα νόμιμα αεροδρόμια της Κυπριακής Δημοκρατίας, πρωτίστως στο αεροδρόμιο Λάρνακας, μεταβαίνοντας απευθείας για διακοπές στα τουρκοκρατούμενα μέρη της Κύπρου.

Η αυξανόμενη αυτή τάση μας ανησυχεί πάρα πολύ. Αντιλαμβάνεσθε, πρωτίστως, ότι οι εντυπώσεις αυτών των ανθρώπων όταν φεύγουν από την Κύπρο δεν είναι οι σωστές, όσον αφορά στο πολιτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε.

Συνιστά όμως και σε καθαρώς οικονομικό επίπεδο, ένα τεράστιο αθέμιτο ανταγωνισμό για εμάς, αφού χρησιμοποιούν υποδομές και καμπάνιες της Δημοκρατίας χωρίς να καταβάλλουν το παραμικρό μερίδιο σε αυτές».

Η αυξανόμενη ροή προς τα κατεχόμενα, τονίζει ακόμη ο Θάνος Μιχαηλίδης, δημιουργεί και σημαντικές αλλοιώσεις στα δεδομένα του τουριστικού ρεύματος, αφού υπάρχει τεράστιο πρόβλημα πλέον στην στατιστική των αφίξεων.

« Υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα στο τι ισχύει όντως στις πληρότητες των ξενοδοχείων στην Κύπρο», αναφέρει, « αφού ο αριθμός των αφίξεων στην Κύπρο συμπεριλαμβάνει άτομα που επιλέγουν να κάνουν διακοπές σε μη αδειούχα καταλύματα, άρα οι άνθρωποι αυτοί δεν καταγράφονται.

Ένας πολύ μεγάλος αριθμός επισκεπτών, που μάλιστα αυξάνεται σημαντικά κάθε χρόνο, επιλέγει να μεταβαίνει απευθείας στα κατεχόμενα. Συνεπώς, καταγράφεται μια σημαντική διαφορά στους αριθμούς αφίξεων επισκεπτών στην Κύπρο και στους αριθμούς των πληροτήτων των ξενοδοχείων μας.

Αυτή η διαφορά, φαίνεται και από τα εισοδήματα. Κάποιος πρέπει να δει τις πληρότητες των μονάδων, τα εισοδήματα από τον τουρισμό και τον αριθμό των αφίξεων. Θα δείτε, τότε, ότι αυξάνονται οι αφίξεις στην Κύπρο, αλλά οι άλλες δύο παράμετροι μειώνονται, τόσο σε απόλυτα νούμερα, όσο και κατά κεφαλή».

tourismos-3

Ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Πάφου τονίζει ότι από τις αρχές της φετινής χρονιάς οι ενδείξεις και τα μηνύματα έδιναν καθαρά την εικόνα ότι δεν θα υπήρχαν τα ρεκόρ του 2017 και του 2018 στην έλευση επισκεπτών στην Κύπρο. Από ενωρίς, επεσήμανε, όλα τα μηνύματα έδειχναν μια μείωση της τάξης του 5-10%.

«Φαίνεται τώρα, που φθάσαμε τον Ιούλιο», είπε, « ότι οι μειώσεις στις ξενοδοχειακές πληρότητες θα είναι κατά μέσο όρο 7%. Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος, που είναι παραδοσιακά οι καλοί μήνες της Κύπρου, θα είναι μεν καλύτεροι από τους υπόλοιπους θερινούς μήνες, αλλά παραμένουν σε χαμηλότερα επίπεδα από τις προηγούμενες χρονιές και κυρίως αποκλείεται πλέον να καλυφθεί το έλλειμμα πληροτήτων που συσσωρεύθηκε ήδη στους υπόλοιπους μήνες της χρονιάς.

Άρα, μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε σήμερα ότι η χρονιά θα κλείσει με αρνητικό πρόσημο, τόσο σε επίπεδο αριθμών αφίξεων και πληροτήτων, όσο και εισοδημάτων. Ειδικά δε για το τελευταίο αυτό θέμα, θα πρέπει να πούμε ότι επειδή οι ξενοδόχοι είδαν από πολύ νωρίς φέτος πώς διαμορφώνεται η κατάσταση, έδωσαν προσφορές και φθηνότερες τιμές πακέτων για να δημιουργήσουν ενδιαφέρον στην αγορά με αποτέλεσμα την περαιτέρω μειωμένη κερδοφορία».

Ο Θάνος Μιχαηλίδης παρατηρεί επίση ότι η πτώση της φετινής σεζόν δεν «φωτογραφίζει» τη συνέχεια της τουριστικής πορείας. Είναι πολύ νωρίς, τονίζει, να πούμε τι θα γίνει του χρόνου.

«Δεν έχουμε κανένα λόγο να πούμε βεβαίως ότι θα είναι καλύτερα του χρόνου, δεν έχουμε κάποια ένδειξη για κάτι τέτοιο», εξηγεί. « Συνεπώς και οι τιμές που έχουν ετοιμαστεί για του χρόνου, δεν δείχνουν αισιοδοξία για το 2020. Αν δεν αλλάξει κάτι, τότε το 2020 φαίνεται ότι θα κινείται στα φετινά πλαίσια.

Πρέπει όμως, επαναλαμβάνω, να αναμένουμε το τέλος της σεζόν, να δούμε πώς εξελίσσεται η οικονομία στην Ευρώπη και κυρίως να δούμε τις εξελίξεις με το Brexit. Είναι πολύ σημαντικό για μας το θέμα αυτό, αφού η Βρετανική αγορά είναι πρωτεύουσα τουριστική αγορά για μας και ειδικά για την Πάφο.

Άρα,  τέλη Οκτωβρίου ή αρχές Νοεμβρίου, θα μπορούμε να σχηματίζουμε σιγά-σιγά μια καθαρότερη εικόνα της κατάστασης ως προς το τι μπορούμε να αναμένουμε. Τον Γενάρη και Φλεβάρη θα έχουμε πλέον και κάποια πρώτα συγκεκριμένα στοιχεία για την επόμενη χρονιά, οπότε θα έχουμε καλύτερη γενική αίσθηση».                                                    

touismos-1

Ο επηρεασμός του τουρισμού από εξωγενείς παράγοντες, όπως το Brexit, η επαναδραστηριοποίηση ανταγωνιστικών αγορών ή οι συναλλαγματικές ισοτιμίες, τονίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου, είναι μια πολύ σημαντική αφορμή για την προώθηση της εξειδίκευσης του τουριστικού μας προιόντος.

« Όταν βρισκόμαστε μπροστά από καταστάσεις που δείχνουν ξεκάθαρα την αδυναμία της Κύπρου να παρέμβει ή να καθορίσει εξελίξεις», τονίζει, « τότε θα πρέπει να αρχίσουμε να δουλεύουμε στο να βελτιώσουμε τις αδυναμίες μας. Κάτι που ευελπιστώ ότι με το Υφυπουργείο Τουρισμού πλέον, θα γίνει πιο συστηματικά και πιο αποτελεσματικά.

Πολύ σημαντικό απαιτούμενο για την υπέρβαση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε σήμερα, είναι η βελτίωση της συνδεσιμότητας μας με αγορές του εξωτερικού. Η αεροπορική σύνδεση της Κύπρου με αγορές που έχουν μέλλον, της κεντρικής Ευρώπης κυρίως, αλλά και η ανάπτυξη του branding μας, είναι αναγκαίες συνθήκες για να προωθήσουμε το καιρνούργιο προιόν της Κύπρου. Εξυπακούεται βεβαίως ότι θα πρέπει στο μεταξύ να υπάρχει ένα «νέο προιόν» για να το πρωθήσουμε, ώστε το 2020 και το 2021 να εργαστούμε πλέον πάνω σε μια νέα βάση».

Ο Θάνος Μιχαηλίδης επισημαίνει ότι συναφές με το θέμα της νέας εικόνας του τουριστικού προιόντος, είναι και το ζήτημα της πολεοδομικής αλλαγής που παρατηρείται στην Κύπρο με την ένταξη των ψηλών κτιρίων στην αναπτυξιακή πολιτική.

« Αναμφισβήτητα, οι αναπτύξεις αυτές απευθύνονται σε πελάτες υψηλής εισοδηματικής τάξης», τονίζει. « Και είναι ευτυχές το ότι καταφέρνουν και πωλούν αυτές τις κατοικίες σε τέτοιες ψηλές τιμές. Συνεπώς, η αγορά κατάφερε και ανταποκρίθηκε σε αυτό το επίπεδο, επομένως και τουριστικά ομιλούντες είναι θετικό το γεγονός αυτό διότι ανεβάζει το προφίλ της Κύπρου ως προορισμός υψηλότερου επιπέδου.

Εμείς πλέον θα πρέπει να μπορέσουμε να ανεβάσουμε την προσφορά μας σε αυτούς που επένδυσαν σε τέτοιες υποδομές και ευρύτερα, όχι μόνο σε επίπεδο ξενοδοχειακών υπηρεσιών. Διότι οι ξενοδοχειακές υπηρεσίες είναι ένα μόνο κομμάτι του τουριστικού προιόντος, το σημαντικότερο κομμάτι όμως είναι το τι προσφέρουμε στους ανθρώπους αυτούς εκτός των ξενοδοχείων».                                            

tourismos-2

Σημαντική συνισταμένη για την επιτυχία της τουριστικής βιομηχανίας σήμερα, τονίζει ο πρόεδρος των παφίων ξενοδόχων, αποτελεί και το τι συμβαίνει έξω από τις ξενοδοχειακές μονάδες. Το αστικό περιβάλλον ενός τόπου, το εμπορικό ή τουριστικό του κέντρο, η ενδοχώρα, η ποιότητα των θαλασσίων νερών του, λειτουργούν προσθετικά στην εικόνα που αποκομίζει ο επισκέπτης.

" Οι ξενοδόχοι με την τελευταία πολύ καλή διετία στον τουρισμό», τόνισε, « έκαναν τις βελτιώσεις που τους αναλογούν, με την επέκταση και βελτίωση των μονάδων τους. Πλέον οι μονάδες είναι σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο και συνεχίζουν τα μέλη μας να βελτιώνουν τις υποδομές τους.

Το κάτι παραπάνω, θα προέλθει με τις αντίστοιχες βελτιώσεις στην πόλη γενικότερα".

tourismos-4