Pafos Net

Συνεργασία της NASA με επιστημονικούς φορείς Κύπρου και Ελλάδας, με...παφίτικο χρώμα

title image

Η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ, η φημισμένη NASA, έρχεται στην ανατολική Μεσόγειο με πρωτοβουλία Κύπρου και Ελλάδος, μέσω του Περιφερειακού Δικτύου Πληροφοριών της Μεσογείου (MedRIN). Πρόκειται για μέρος δύο προγραμμάτων της NASA γενικός σκοπός των οποίων είναι η διασφάλιση της αδιάλειπτης παροχής αξιόπιστων παρατηρήσεων της κατάστασης της επιφάνειας της γης, τόσο από δορυφορικούς αισθητήρες όσο και από επιτόπιες παρατηρήσεις, για την υποστήριξη της βιώσιμης διαχείρισης των χερσαίων πόρων όχι μόνον σε τοπικό και σε εθνικό αλλά κυρίως σε περιφερειακό/διεθνές επίπεδο.

Το MedRIN, ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2018 και αρχικά τα μέλη του προέρχονταν από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Τουρκία, το Ισραήλ, την Μάλτα, την Ιταλία και την Γαλλία. Σήμερα, έξι χρόνια μετά την ίδρυσή του, συμμετέχουν ως μέλη στο MedRIN πέραν των 100 επιστημόνων που προέρχονται από διάφορες χώρες της Μεσογειακής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Συντονιστές του δικτύου στην Ευρώπη είναι ο κύπριος καθηγητής Διόφαντος Χατζημιτσής και ο ελλαδίτης συνάδελφος του, Ιωάννης Γήτας, ενώ από τις ΗΠΑ οι Dr. Florian Max Schwandner και Vince Ambrosia από την NASA.

Μιλώντας σήμερα στο PafosNet ο δρ. Χατζημιτσής τονίζει ότι κύριος στόχος του περιφερειακού δικτύου MedRIN είναι η ενδυνάμωση της συνεργασίας σε θέματα παρατήρησης της Γης και βιώσιμης διαχείρισης ανάμεσα στα μέλη του για την από κοινού επίλυση προκλήσεων που απασχολούν τις χώρες της Μεσογείου μέσα από κοινές στρατηγικές συνέργειες και δράσεις όπως η υλοποίηση κοινών ερευνητικών και άλλων έργων.

Το MedRIN, με βάση τις σύγχρονες προκλήσεις, έχει θέσει θεματικές προτεραιότητες οι οποίες επαναξιολογούνται και επικαιροποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα, εξηγεί. Οι κυριότερες από αυτές είναι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ευρύτερη περιοχή, η αλλαγή των χρήσεων γης στις αστικές και περιαστικές περιοχές, η παρακολούθηση των δυναμικών αλλαγών του γεωργικού και δασικού τοπίου, οι φυσικές καταστροφές όπως οι πυρκαγιές, οι σεισμοί και οι πλημμύρες, η διαχείριση του εδάφους και των υδατικών πόρων και σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα όπως η μετανάστευση και οι συγκρούσεις και ο αντίκτυπος τους στο περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους.

Από τη λειτουργία του δικτύου MedRIN αναμένεται να προκύψουν αποτελέσματα, προϊόντα και υπηρεσίες που να έχουν θετικό αντίκτυπο στην ευημερία των πολιτών και τη βιωσιμότητα της χρήσης των πόρων, τονίζει ο Διόφαντος Χατζημιτσής.

Αναφερόμενος στο δίκτυο και στη συνεργασία κυπριακών και ελλαδικών φορέων με τη NASA, ο καθηγητής Χατζημιτσής χαρακτήρισε μεγάλη τιμή και περηφάνια τη συμμετοχή στον συντονισμό του δικτύου MedRIN της NASA τα τελειταία έξι χρόνια μαζί με τους φίλους και συναδέλφους Καθ. Ιωάννη Γήτα από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και τους Dr. Florian Max Schwandner (NASA) και Vincent Ambrosia (NASA). 

fantos3

Η τελευταία συνάντηση των δύο Περιφερειακών Δικτύων Πληροφοριών Νότιας/Κεντρικής Ευρώπης (SCERIN) και Μεσογείου (MEDRIN) της NASA στις 16-19 Ιουλίου 2024 στα Χανιά έδωσε την δυνατότητα στην  άμεση ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων μεταξύ των  κορυφαίων επιστημόνων από την NASA και άλλα Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη στον τομέα της παρατήρησης της γης και του διαστήματος, είπε. Βασικός πυλώνας είναι η στενή συνεργασία των μελών του MedRIN και των χωρών της Μεσογείου για την αντιμετώπιση των προκλήσεων μέσα από κοινές δράσεις και στρατηγικές συνέργειες στην υλοποίηση ερευνητικών και άλλων έργων. Η Κύπρος  μέσω του Κέντρου Αριστείας Ερατοσθένης και του  έργου ‘EXCELSIOR H2020 TEAMING’ το οποίο συντονίζει το ΤΕΠΑΚ συνεργάζεται με το δίκτυο Μεσογείου (MEDRIN) της NASA με επιτυχία. Η συνεργασία με Οργανισμούς όπως η NASA και τον Ευρωπαικό Οργανισμό και κορυφαία Πανεπιστήμια, προσδίδει κύρος και διανοίγει προοπτικές για την περαιτέρω ανάπτυξη κοινών δραστηριοτήτων που έχουν άμεση σχέση με από κοινού ανάπτυξη και χρήση διαστημικών τεχνολογιών αιχμής για την αντιμετώπιση των διαφόρων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η περιοχή μας, κατέληξε.

Από πλευράς του ο καθηγητής Ιωάννης Γήτας τόνισε στο PafosNet ότι οι αλλαγές που βιώνει ο πλανήτης σήμερα είναι ταχύτατες και ο αντίκτυπος τους ξεπερνάει κατά πολύ το τοπικό επίπεδο. Το δίκτυο MedRIN της NASA προωθεί τη διεθνή συνεργασία ανάμεσα σε κορυφαίους ερευνητές της περιοχής της Μεσογείου, που εξειδικεύονται σε θέματα παρακολούθησης των αλλαγών στην επιφάνεια της Γης, με σκοπό την καλύτερη κατανόηση φαινομένων που έχουν παγκόσμιο αντίκτυπο, επισημαίνει.

Μοναδικό χαρακτηριστικό του δικτύου αποτελεί η συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων των ΗΠΑ στις συζητήσεις με αποτέλεσμα την ανταλλαγή εμπειριών και τη δημιουργία συναντίληψης.

fantos2

Ο δρ. Vincent Ambrosia της NASA δήλωσε στο PafosNet ότι τα μέλη του δικτύου MEDRIN περιλαμβάνουν ερευνητές, επιστήμονες και ακαδημαϊκούς που επικεντρώνονται στην τηλεπισκόπηση με χρήση σε κάλυψη γης και την αλλαγή χρήσης γης στην περιοχή της Μεσογείου της νότιας Ευρώπης, του Λεβάντε και της Βόρειας Αφρικής.  Το πιο πρόσφατο εργαστήριο του δικτύου MEDRIN πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Περιφερειακό Δίκτυο Πληροφόρησης Νοτιοκεντρικής Ευρώπης (SCERIN), για ένα τετραήμερο στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων της Κρήτης. Οι κύριες προτεραιότητες του κονού εργαστηρίου ήταν να μοιραστούν τα ευρήματα σχετικά με τη χρήση των Συστημάτων Παρατήρησης της Γης για να βοηθήσουν στην κατανόηση των μεταβαλλόμενων προτύπων κάλυψης γης και δυναμικής αλλαγής χρήσης γης στις δύο περιοχές και πώς αυτά μετατοπίζονται υπό πιέσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, οι φυσικοί κίνδυνοι (πυρκαγιά, πλημμύρα, σεισμός κ.λπ.), η δυναμική του πληθυσμού (μετανάστευση / μετανάστευση) και τα χαρακτηριστικά κάλυψης γης / αλλαγής χρήσης γης που προκαλούνται από συγκρούσεις.

Από πλευράς του ο Florian Max Schwandner επεσήμανε ότι οι παράκτιες ζώνες, τα νησιά και η ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου βιώνουν επιταχυνόμενες αλλαγές στην ξηρασία, τις ψηλές θερμοκρασίες, καταστροφές όπως πυρκαγιές, παράκτιες αλλαγές και τις συχνά αντίθετες πιέσεις του τουρισμού και της γεωργίας στους ήδη πιεσμένους τοπικούς πόρους.

Η NASA, τόνισε, λειτουργεί προς όφελος όλης της ανθρωπότητας και ενδιαφέρεται για αυτά τα θέματα, τα οποία αντικατοπτρίζονται στο μεσογειακό κλίμα των δυτικών ΗΠΑ, για να μάθει και να συνεργατικά επιτρέψει την αξιόπιστη, εφαρμόσιμη επιστήμη της Γης και να επιτρέψει λύσεις προς όφελος όλων.

fantos4