Pafos Net

Συνέδριο για την ασφάλεια και την επιτήρηση στις θάλασσες, πραγματοποιήθηκε στην Πάφο

title image

Στο πλαίσιο του 10ου Διεθνούς Συνεδρίου Τηλεπισκόπησης και Γεωπληροφορικής του Περιβάλλοντος, το οποίο συνδιοργανώθηκε από το Κέντρο Αριστείας Ερατοσθένης του ΤΕΠΑΚ και το Cyprus Remote Sensing Society στην Πάφο, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Κύπρο ειδική ημερίδα για την θαλάσσια ασφάλεια και επιτήρηση.

Η ημερίδα τελούσε υπό την επιμέλεια του δρος Γιώργου Μέλιλλου επικεφαλής του τμήματος Θαλάσσιας ασφάλειας και επιτήρησης του Ερατοσθένη, ο οποίος τόνισε την ανάγκη αξιοποίησης προηγμένων τεχνολογιών και μεθοδολογιών, όπως εκείνες που έχουν αναπτυχθεί από οργανισμούς όπως τη DLR, για τη βελτίωση της θαλάσσιας επιτήρησης και ασφάλειας.

Ο  καθηγητής δρ. Διόφαντος Χατζημιτσής, Διευθύνων Σύμβουλος του Ερατοσθένη, τόνισε από την πλευρά του τη σημασία της συνεργασίας για τις προσπάθειες αντιμετώπισης των πολύπλοκων προκλήσεων στην ασφάλεια της θάλασσας.

Σημαντικό στοιχείο της ημερίδας αποτέλεσαν οι καινοτομίες στη δορυφορική λήψη δεδομένων, με τον Νίκο Χριστοφόρου, Προϊστάμενο Λειτουργίας και Συντήρησης Επίγειων Δορυφορικών Υπηρεσιών Cyta, να παρουσιάζει τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την εγκατάσταση δορυφορικού σταθμού λήψης δεδομένων στην Κύπρο από το πρόγραμμα EXCELSIOR H2020 για υπηρεσίες παρατήρηση γης και θαλάσσιας επιτήρησης σε πραγματικό χρόνο.

Ο δρ. Χάρης Ζαχαράτος από την Cellock, επίσης, ανέπτυξε θέματα ενσωμάτωσης της Τεχνητής Νοημοσύνης στην θαλάσσια επιτήρηση, παρέχοντας πληροφορίες για τις δυνητικές εφαρμογές στην προληπτική ανάλυση και την ανίχνευση απειλών.

Η συμβολή των τοπικών φορέων, όπως η Λιμενική και Ναυτική Αστυνομία και το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (JRCC), υπήρξε καθοριστική, με τη συμμετοχή των Ιερώνυμου Ευαγγέλου και Ιάκωβου Στυλιανίδη αντίστοιχα, οι οποίοι ανέδειξαν τις τοπικές προκλήσεις και παρουσίασαν τις στρατηγικές και λύσεις που εφαρμόζονται στις θαλάσσιες επιχειρήσεις, βοηθώντας στην κατανόηση και στην αντιμετώπιση των σύνθετων θεμάτων ασφάλειας στην περιοχή της Κύπρου.

Η συνεισφορά διακεκριμένων διεθνών επιστημόνων όπως ο Sven Tahon από την European Fisheries Control Agency και ο δρ. Νίκος Σπυρόπουλος από την EarthDaily, θεωρείται καίριας σημασίας για την επιτυχή διεκπεραίωση των στόχων της ημερίδας. Ουσιαστικά, οι επιστήμονες ανέλυσαν τις παγκόσμιες ανάγκες για Άμεση Πραγματική Χρονική Απόκριση (NRT), επισημαίνοντας την ανάγκη για άμεση δράση και την κρισιμότητα της διεθνούς συνεργασίας. Οι παρουσιάσεις τους παρείχαν σημαντικές διευκρινίσεις για την ενίσχυση των στρατηγικών στον θαλάσσιο τομέα.

Ο Nicolas Erwes από την Airbus Defense and Space εντυπωσίασε τους παρευρισκόμενους με την παρουσίασή του προηγμένου οπτικού συστήματος Pléiades Neo. Το σύστημα αυτό, περιλαμβάνει τέσσερις δορυφόρους με ανάλυση 30 εκατοστών, οι οποίοι προσφέρουν απόλυτη ανταποκρισιμότητα σε πραγματικό χρόνο και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικοί για εφαρμογές σε πολλαπλούς τομείς. Το Pléiades Neo, το οποίο χρηματοδοτείται, κατασκευάζεται, και λειτουργεί εξ’ ολοκλήρου από την Airbus, αντιπροσωπεύει μια επαναστατική πρόοδο στον τομέα της δορυφορικής παρατήρησης Γης. Εξαιρετικά χρήσιμο για την άμυνα, την πολιτική προστασία, τη διαχείριση κινδύνων, την αστική χαρτογράφηση, τη γεωργία ακριβείας, καθώς και για τη θαλάσσια επιτήρηση και ασφάλεια, το Pléiades Neo επιτρέπει την καθημερινή διαχείριση δεδομένων και υποδομών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στις εργασίες της επιστημονικής σύναξης της Πάφου, ο Egbert Schwarz, από το Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστημικής (DLR), παρουσίασε την πρωτοποριακή διαδικτυακή πλατφόρμα, αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ του Ερευνητικού Κέντρου Ερατοσθένης και του DLR, με τίτλο "Excelsior Maritime Demonstrator 2024". Το όλο έργο εστιάζεται στη θαλάσσια ασφάλεια και επιτήρηση, καλύπτοντας κρίσιμες ανάγκες όπως η ασφάλεια συνόρων, η ανίχνευση πλοίων, η παρακολούθηση θαλάσσιας ρύπανσης, καθώς και η εποπτεία κυματισμού και θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας.

thalasses2

Όπως ανέφερε ο καθηγητής Διόφαντος Χατζημιτσής, στο πλαίσιο του έργου, έχει σχεδιαστεί η ανάπτυξη ενός διαδραστικού εργαλείου για την αυτόματη επιτήρηση θαλάσσιων συνθηκών στην ανατολική Μεσόγειο, χρησιμοποιώντας δεδομένα Synthetic Aperture Radar (SAR). Αυτή η πρωτοβουλία εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια για την ανίχνευση πλοίων, την εκτίμηση ταχύτητας ανέμων και την ανίχνευση ρύπανσης από πετρέλαιο.

Επιπλέον, ανέφερε ο επικεφαλής του Ερατοσθένη, στο πλαίσιο των εφαρμογών Άμεσης Πραγματικής Χρονικής Απόκρισης (NRT), τα δεδομένα SAR, από τον δορυφόρο Sentinel-1, επεξεργάζονται από το DLR σε συνεργασία με το Κέντρο Αριστείας Ερατοσθένης. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει επίσης την αξιοποίηση δεδομένων από το Automatic Information System (AIS). Οι δορυφόροι Sentinel-1 προσφέρουν κρίσιμες πληροφορίες για την ανίχνευση πλοίων, το ύψος των κυμάτων, την ανίχνευση διαρροών πετρελαίου και την εκτίμηση της ταχύτητας των ανέμων. Αυτές οι πληροφορίες είναι απαραίτητες για την άμεση και αποτελεσματική αντίδραση σε κρίσιμες θαλάσσιες συνθήκες, ενισχύοντας έτσι την ασφάλεια και την προστασία σε θαλάσσιο περιβάλλον, διευκρίνισε.

Κλείνοντας τις εργασίες του συνεδρίου,  ο δρ. Μέλιλλος επισήμαινε την ανάγκη δημιουργίας βάσης δεδομένων για την ασφάλεια και επιτήρηση θαλάσσιων περιοχών για την Κύπρο, με φιλόδοξο σχέδιο για επέκταση σε όλη την περιοχή. Αυτή η πρωτοβουλία αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τη θαλάσσια ασφάλεια και να προάγει την περιφερειακή συνεργασία, τόνισε.

H ημερίδα έχει ορίσει ένα νέο πρότυπο για διεθνή συνεργασία και καινοτομία στη θαλάσσια ασφάλεια. Οι γνώσεις που αποκτήθηκαν και οι συνεργασίες που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα επηρεάσουν αναμφίβολα τις μελλοντικές πρωτοβουλίες στον παγκόσμιο θαλάσσιο τομέα, κατέληξε.

thalasses3