Σκέψεις επί της ενεργειακής μας στρατηγικής
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
14 Μαΐου 2014Σίμος Α. Αγγελίδης
Υποψήφιος Ευρωβουλευτής Συμμαχίας Πολιτών
Η σημασία των ενεργειακών πόρων στην Νοτιοανατολική Ευρώπη αναβαθμίζεται διαρκώς λόγω των μεταβαλλόμενων γεωπολιτικών δεδομένων της ευρύτερης περιοχής. Ήδη τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ης και 21ης Μαρτίου 2014 κάνουν ιδιαίτερη μνεία στην ανάγκη της Ε.Ε. για εξεύρεση νέων και αξιοποίηση εναλλακτικών πόρων υδρογονανθράκων για μερική απεξάρτηση από τους υφιστάμενους.
Οι πιο πάνω εξελίξεις δίνουν νέα ώθηση και αναβαθμίζουν τη γεωπολιτική σημασία της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την προϋπόθεση εμείς να την αξιοποιήσουμε ορθά, μέσα από ένα πλέγμα σύγκλισης οικονομικών, πολιτικών, ενεργειακών και στρατιωτικών συμφερόντων που θα καθιερώνουν την Κυπριακή Δημοκρατία ως ενεργειακό κόμβο της Ευρώπης και της ευρύτερης περιοχής.
Ο στρατηγικός σχεδιασμός από όραμα σε πραγματικότητα προέκυψε μετά την επιβεβαίωση της εταιρείας Noble της ύπαρξης κοιτάσματος φυσικού αερίου. Τα τεράστια αποθέματα Φυσικού Αερίου στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, την κατέταξαν αμέσως στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, θέση την οποία όμως φαίνεται στο παρόν στάδιο αναποφασιστική να διαχειριστεί και να προωθήσει άμεσα.
Ως πρώτο στρατηγικό βήμα θα πρέπει να εγκαταλειφθούν οι εντός και εκτός Κύπρου φωνές που υποστηρίζουν την πρόταση δημιουργίας αγωγού προς Τουρκία, ως δήθεν η πιο συμφέρουσα υπό τις περιστάσεις πρόταση, για τους ακόλουθους απλούς λόγους:
Η όποια αξιοποίηση του φυσικού αερίου καθίσταται όμηρος της λύσης καθότι κάθε άλλος στρατηγικός σχεδιασμός εγκαταλείπεται και παγοποιείται μέχρι τη λύση. Ως αποτέλεσμα, η ολιγωρία της Κυπριακής Δημοκρατίας να ενεργήσει αποφασιστικά για δημιουργία των απαραίτητων υποδομών αξιοποίησης του Φυσικού Αερίου θα οδηγήσει ενδεχόμενα σε απώλεια της συνεργασίας και συμμαχίας με το Ισραήλ, γεγονός που αποτελεί στρατηγικό σφάλμα, τόσο οικονομικό όσο και σε θέματα ασφάλειας
Η μεταφορά φυσικού αερίου μέσω Τουρκικού αγωγού θα μας καταστήσει όμηρο της Τουρκίας εσαεί χωρίς δυνατότητα απεγκλωβισμού
Αναβαθμίζει το ρόλο και την αξία της Τουρκίας ως διαμετακομιστικό κέντρο φυσικού αερίου σε βάρος των δικών μας συμφερόντων.
Μας εγκλωβίζει σε πώληση φυσικού αερίου σε μια μόνο αγορά, αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μας αποκλείει από άλλες αγορές όπως της Ασίας, παραβλέποντας έρευνες που καταδεικνύουν ότι η Κίνα θα γίνει στο άμεσο μέλλον ο μεγαλύτερος αγοραστής φυσικού αερίου στον κόσμο.
Μια τέτοια απόφαση θα μας φέρει σε πλήρη αντιπαράθεση με τη Ρωσία, σ’ ένα παιχνίδι ανταγωνισμού ΗΠΑ-Ρωσίας αναφορικά με την εξάρτηση της Ευρωπαϊκής αγοράς από το Ρωσικό Φυσικό Αέριο. Η Κύπρος δεν έχει κανένα όφελος να εμπλακεί. Αντίθετα, τυχόν εμπλοκή της, θα διαρρήξει ακόμη περισσότερο την ήδη διαταραγμένη σχέση μας με τη Ρωσία
Είναι λοιπόν αυτονόητο οτι κάθε σκέψη περί Τουρκικού αγωγού πρέπει να εγκαταλειφθεί και πρέπει να εξευρεθούν και υλοποιηθούν οι εναλλακτικοί ενεργειακοί σχεδιασμοί που θα διασφαλίζουν τον υποθαλάσσιο πλούτο της Κυπριακής Δημοκρατίας ο οποίος θα αξιοποιηθεί κατά τρόπο που να λαμβάνει υπόψη 5 βασικά πλεονεκτήματα τα οποία αποτελούν καταλυτικά στοιχεία για μεγιστοποίηση του γεωπολιτικού, γεωστρατηγικού και οικονομικού μας οφέλους.
Η γεωγραφική μας θέση
Η ιδιότητά μας ως Κράτος μέλος της Ε.Ε
Οι διαχρονικά καλές σχέσεις με τα γειτονικά κράτη Ισραήλ, Αίγυπτο, Λίβανο, Συρία (πλήν Τουρκίας) οι οποίες συμβάλλουν στην σταθεροποίηση της Περιοχής
Τα μεγάλα και αποδεδειγμένα ενεργειακά αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου.
Η ικανότητά μας για δημιουργία εναλλακτικής επιλογής και απεμπλοκής της Ε.Ε. από τους αραβομουσουλμανικούς και ιρανικούς υδρογονάνθρακες.
Τονίζεται η ανάγκη για εξεύρεση της στρατηγικής εκείνης η οποία θα εξυπηρετεί τους εθνικούς στόχους. Η δημιουργία του άξονα συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ – Κύπρου πρέπει να αποτελεί ύψιστο στόχο και οφείλει να ολοκληρωθεί τόσο σε ενεργειακό και αμυντικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο πολλαπλασιαστή ασφάλειας και σταθερότητας. Οφείλουμε να αντικαταστήσουμε την υποχωρητικότητα, την υποτελή συμπεριφορά και τα φοβικά σύνδρομα με διεκδικητικότητα και τεχνοκρατικό, πανεθνικό στρατηγικό σχεδιασμό μακριά από μικροκομματική πολιτική και βραχυπρόθεσμους, ερασιτεχνικούς προγραμματισμούς και αυταπάτες φιλίας.
Στόχος της πολιτείας θα πρέπει να είναι η αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και της επιστημοσύνης στους τομείς της ενέργειας, της διπλωματίας και της γεωπολιτικής για τη διαμόρφωση ολοκληρωμένης και πολυεπίπεδης στρατηγικής η οποία θα υλοποιεί τη θωράκιση και ενίσχυση της Κυπριακής Δημοκρατίας με στρατηγικές, πλουραλιστικές και περιφερειακές συμμαχίες. Απώτερος στόχος, η δημιουργία τετελεσμένων που θα αναβαθμίζουν τη σημασία της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα ανατρέπουν τα κατοχικά δεδομένα και τη δεινή οικονομική κατάσταση.
Στα πλαίσια του σχεδιασμού αυτού, η Συμμαχία Πολιτών έχει από καιρό προβάλει την ανάγκη για άμεση αξιοποίηση του πετρελαίου στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, γεγονός που απαιτεί λιγότερη υποδομή και θα συμβάλει στην εισροή εσόδων και έξοδο από την οικονομική κρίση. Υπάρχει δε ακόμη η επιλογή προπώλησης του Φυσικού Αερίου, ως έχει ήδη πράξει η Noble η οποία προπώλησε ποσοστό από το δικό της μερίδιο στα δικά μας οικόπεδα προς την Ισραηλινή Delek.
Λαμβάνοντας υπόψη το πραγματικό μέγεθος της Κύπρου καθώς και τον πολλαπλασιαστή σημασίας που δημιουργείται με τις ορθές συμμαχίες, οφείλουμε να χρησιμοποιήσουμε την ενεργειακή διπλωματία ως ισχυρό εργαλείο. Η εμπλοκή αριθμού χωρών και εταιρειών τόσο στον τομέα εξόρυξης όσο και υποδομής οδηγεί σε ταύτιση των κυπριακών συμφερόντων με τα συμφέροντα άλλων χωρών και προσδίδει αποτρεπτική ισχύ και ανάσχεση πιθανών απειλών από την Τουρκία.
Παράλληλα ο αποκλεισμός της Ρωσίας από τον ενεργειακό μας σχεδιασμό πρέπει να αποφευχθεί καθ’ότι η Ρωσία όπως και η Κίνα και η Γαλλία αποτελούν σταθερούς και διαχρονικούς φίλους της Κύπρου. Μια άμεση αντιπαράθεση με τη Ρωσία μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την αλλαγή ευαίσθητων ισορροπιών εντός του Συμβουλίου Ασφαλείας εις βάρος των δικών μας εθνικών συμφερόντων και να μας οδηγήσει υπο την πλήρη Αγγλο-Αμερικανική σφαίρα επιρροής, πράγμα επικίνδυνο.
Εν κατακλείδι, από μας εξαρτάται εάν αυτό το Θείο δώρο που ονομάζεται Φυσικό Αέριο θα καταστεί κατάρα. Είναι σαφές ότι η Τουρκία έχει εντάξει τον έλεγχο της Κύπρου σ’ ένα ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό που στοχεύει στην καθιέρωση της ως υπερδύναμη στην περιοχή. Σ’ αυτό ακριβώς το σημείο συγκλίνουν τα συμφέροντα ασφάλειας της Κύπρου και του ευρύτερου Ελληνισμού με το Ισραήλ, το οποίο δεν επιθυμεί την ενδυνάμωση της Τουρκίας, μιας χώρας επιθετικής, με ηγετικούς προσανατολισμούς που κυβερνάται από ένα ισλαμικό κόμμα και η οποία μπορεί να προκύψει με τον έλεγχο της Κύπρου και του υποθαλάσσιου πλούτου της. Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε στον πλήρη αποκλεισμό του Ισραήλ.
Καταληκτικά, επιβάλλεται η χάραξη και υλοποίηση μιας σφαιρικής και σύνθετης γεωπολιτικής στρατηγικής που θα μας ενισχύσει και θα αλλάξει το σημερινό συσχετισμό δυνάμεων, για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε λύση του Κυπριακού σε ευνοϊκότερες συνθήκες. Υπενθυμίζεται οτι ο Barbaros εξακολουθεί να παραβιάζει προκλητικά και καθημερινά την ΑΟΖ μας σε μια πάγια στρατηγική της Τουρκίας δημιουργίας τεχνιτών «διαφορών», αμφισβητήσεων, εντάσεων και «γκρίζων ζωνών». Μόνο η δική μας αποφασιστική αντίδραση μπορεί να θέσει φραγμό στην παραβίαση των Κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Μόνο εάν διεκδικήσουμε κερδίζουμε.