Πάφος: Στόχος η ανάδειξη Μουσείων και αρχαιολογικών χώρων.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
18 Αυγούστου 2013Οι δημοτικοί άρχοντες Πάφου εισέπραξαν ένα ακόμη κάθετο «όχι» στην προσπάθεια τους να επαναφέρουν στο προσκήνιο θέμα νέου Αρχαιολογικού Μουσείου, κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης τους με τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων και της νέας κυβέρνησης. Οι αρμόδιοι του Τμήματος Αρχαιοτήτων, που συνόδευαν τον Τάσο Μητσόπουλο, ξέκοψαν οποιαδήποτε συζήτηση για ένα τέτοιο θέμα, μόλις αυτό τέθηκε από μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Πάφου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ούτε να το σκέφτεσθε, περάστε σε άλλο θέμα».
Η στάση αυτή του Τμήματος Αρχαιοτήτων, ανέφερε στο pafosnet αρμόδιος παράγοντας, ήταν απολύτως αναμενόμενη και κακώς από δημοτικής πλευράς επιχειρήθηκε να ανοιχθεί τέτοιο θέμα. Όταν στις εποχές των παχέων αγελάδων το αίτημα για νέο μουσείο αντιμετωπιζόταν με απαξίωση από τους αρμόδιους, είναι άσκοπο και να ανέμενε κανείς ότι θα το λάμβαναν σοβαρά υπόψη σήμερα, παρατήρησε η ίδια πηγή.
Θέση του Τμήματος Αρχαιοτήτων και κατ' επέκταση του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων, είναι όπως διαφάνηκε η βελτίωση του υφιστάμενου κτιρίου. Από πλευράς Δήμου Πάφου, ωστόσο, κάτι τέτοιο αντιμετωπίζεται με «βαρδιά καρδιά», αφού αν και ουδείς μπορεί να πει ξεκάθαρα ότι δεν ενδιαφέρει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εντούτοις θεωρείται δώρον άδωρο επειδή η τοπική αρχή θεωρεί ότι το υφιστάμενο Μουσείο είναι τέτοιου κτιριακού και λειτουργικού επιπέδου που δεν επιδέχεται καμίας σοβαρής βελτίωσης.
Το κάθετο "όχι" που εισέπραξε πάντως ο Δήμος Πάφου, προκαλεί ανησυχία στην τοπική αρχή αφού είχε ξεκάθαρα αποφασισθεί να συνδεθεί το θέμα αυτό με τον εν εξελίξει σχεδιασμό για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2017.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η καθυστέρηση στην προώθηση των διαδικασιών βελτίωσης των κτιριακών υποδομών του υφιστάμενου Αρχαιολογικού Μουσείου Πάφου, έχει σημάνει συναγερμό στον Δήμο Πάφου, στην προσπάθεια του να βελτιώσει όλες τις υποδομές του ενόψει της μεγάλης ευθύνης που συνεπάγεται το χρίσμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2017. Και αυτό, αφού η εικόνα που αποπνέει σήμερα ο χώρος δεν κρίνεται κολακευτικός για την Πάφο, αλλά και επειδή αρχαιότητες μεγάλης αξίας βρίσκονται αναγκαστικά τοποθετημένες σε πρόχειρες κατασκευές στο ύπαιθρο ή στην καλύτερη περίπτωση στοιβαγμένες στους υπόγειους χώρους του.
Η δύσκολη κατάσταση στην οποία οι λειτουργοί του Τμήματος Αρχαιοτήτων στην Πάφο αναγκάζονται να διεκπεραιώνουν την εργασία τους, εν αναμονή των εργασιών για την αναβάθμιση του κτιριολογικού εξοπλισμού του Τμήματος, αναγνωρίζεται και από τους φορείς της επαρχίας Πάφου, οι οποίοι ζητούν άμεση προτεραιότητα στην υλοποίηση του σχεδιασμού αναβάθμισης και κτιριακής βελτίωσης του Μουσείου.
«Η αναγκαιότητα για επέκταση και αναβάθμιση του Αρχαιολογικού Μουσείου της Πάφου καθίσταται πλέον επείγουσα αναγκαιότητα, μετά την οριστική απόρριψη της πρότασης μας για δημιουργία ενός υπερσύγχρονου Μουσείου στο Αρχαιολογικό Πάρκο Κάτω Πάφου», αναγνώρισε χθες μιλώντας στο pafosnet ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Κομμάτων και Οργανώσεων Πάφου, Σάββας Βέργας.
Οι προγραμματιζόμενες εργασίες περιλαμβάνουν σκελετό, συμπλήρωση υπογείου και ισογείου, συμπλήρωση ορόφου, διαμόρφωση χώρων στάθμευσης και εξωτερικών χώρων, ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, ανελκυστήρες, σηματοδότηση και επίπλωση γραφείων.
Μπορεί το κράτος να κωφεύει στο διαχρονικό αίτημα της Πάφου για δημιουργία νέου Αρχαιολογικού Μουσείου, αλλά οι προσπάθειες και μελέτες των τοπικών φορέων προς την κατεύθυνση αυτή είναι συνεχείς και μεταβαλλόμενες με τρόπο που να προσεγγίσουν τις κρατικές επιδιώξεις.
Σχετική ήταν η πρόσφατη διπλωματική μελέτη δύο νέων αρχιτεκτόνων με αντικείμενο την ανάπλαση τουΑρχαιολογικού Πάρκου Κάτω Πάφου, που έτυχε εντυπωσιακής υποδοχής από τις αρχές της Πάφου, αλλά κυρίως τους επιστημονικούς φορείς.
Η μελέτη των αποφοίτων αρχιτεκτόνων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Ιουλιάνας Παπαμιχαήλ και Χρυσάνθης Τσιασιώτη, παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση στον Πολυχώρο Πολιτισμού «Παλιά Ηλεκτρική» στην Πάφο και αντιμετωπίσθηκε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από εκπροσώπους του Τμήματος Αρχαιοτήτων και του ΕΤΕΚ, που ζήτησαν από τις νέες αρχιτέκτονες να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους σε πιο επιστημονικό πλέον επίπεδο.
Μιλώντας στο pafosnet για την γενική κατεύθυνση της μελέτης, η Ιουλιάνα Παπαμιχαήλ επεσήμανε ότι προσεγγίζοντας την περιοχή γίνεται αντιληπτό ότι διαθέτει χαρακτηριστικά που την καθιστούν μοναδικό τοπόσημο.
«Συνδυάζει ένα μεσογειακό εώς ξηρικό τοπίο, το οποίο απλώνεται μέχρι τη θάλασσα με πληθώρα αρχαιολογικών ευρημάτων και του παλιού Φάρου του λιμανιού», εξήγησε. «Το θέμα της διπλωματικής στοχεύει στην ανάπλαση της περιοχής μέσω αστικών παρεμβάσεων προκειμένου να αναδειχθεί ο αναξιοποίητος αρχαιολογικός και φυσικός πλούτος. Βασική πρόθεση αποτελεί η μετατροπή της περιοχής σε ένα δημόσιο χώρο «ανοιχτό», ένα αρχαιολογικό πάρκο φιλόξενο για νέες δραστηριότητες προσβάσιμες σε όλους τους χρήστες- τουρίστες και ντόπιους».
Έχοντας ως βασική συνθετική αρχή τη σύνδεση του Αρχαιολογικού Πάρκου με την πόλη και την αλληλεπίδρασή τους, δημιουργείται ένα δίκτυο διαδρομών με διπλό χαρακτήρα, τονίζει η παφίτισα αρχιτέκτονας. Προκύπτουν, εξηγεί, οι πιο «ελεύθερες» πορείες που προσφέρουν την περιπλάνηση μέσα στο διευρυμένο πάρκο και διαδρομές με πιο αυστηρό και δυναμικό αποτύπωμα για τη σύνδεση των αρχαιολογικών ευρημάτων. «Μέσα από το δίκτυο γεννιούνται χώροι στάσης- πλατείες σε κομβικά σημεία, λειτουργώντας ως πυρήνες δραστηριοποίησης και κοινωνικοποίησης του χρήστη», τονίζει.
Στη μελέτη των Παπαμιχαήλ και Τσιασιώτη, κομβικό ρόλο κατέχει η πρόταση για μεταφορά του Αρχαιολογικού Μουσείου της Πάφου στο Αρχαιολογικό Πάρκο της Κάτω Πάφου.
«Ο σχεδιασμός του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου κινείται με γνώμονα τη λειτουργία του ως βασικός πόλος έλξης και διοχέτευσης κινήσεων και τη σύνδεση του αρχαιολογικού χώρου με τα αστικά «υπολείμματα» του», αναλύει η Ιουλιάνα Παπαμιχαήλ. «Αναμφίβολα, ιδιαίτερη βαρύτητα αποκτά ο χώρος στάσης στα ψηφιδωτά του Διόνυσου όπου η κατασκευή ενός στεγάστρου κρίνεται απαραίτητη.
Η ελαφριά και πολυτμηματική κατασκευή δημιουργεί ένα σύνολο χώρων που εξυπηρετούν τόσο για στάση και παρατήρηση των ψηφιδωτών όσο και για προστασία τους».
Το τοπίο και η ύπαρξη Ασκληπιείου, καταλήγει η κ. Παπαμιχαήλ, γεννά τη σκέψη για δημιουργία βοτανικών κήπων στις πλατείες, με σκοπό την αφύπνιση των αισθήσεων αλλά και τη σύνδεση της παρελθοντικής χρήσης ιαματικών βοτάνων με το σήμερα.
Αντίστοιχες διαδικασίες για αναβάθμιση των μουσειακών χώρων, βρίσκονται σε εξέλιξη και στον γειτονικό της Πάφου Δήμο Γεροσκήπου. Στο Δημοτικό Μέγαρο Γεροσκήπου, πραγματοποιήθηκε ήδη η πρώτη σύσκεψη με αντικείμενο συζήτησης την αναβάθμιση, προβολή και αξιοποίηση του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης Γεροσκήπου. Στη συνάντηση, από πλευράς Δήμου, παρέστησαν ο Δήμαρχος Γεροσκήπου Μιχάλης Παυλίδης και ο Λειτουργός Πολιτιστικών Θεμάτων και Δημοσίων Σχέσεων Νίκος Παλιός, ενώ το Τμήμα Αρχαιοτήτων εκπροσώπησαν η Έφορος Αρχαιοτήτων Δέσπω Πηλείδου και οι Αρχαιολογικοί Λειτουργοί Εύη Φιούρη και Μαρία Μιχαήλ.
Οι εκπρόσωποι του Τμήματος Αρχαιοτήτων ενημέρωσαν τον Δήμαρχο Γεροσκήπου ότι εκπονήθηκε μελέτη ριζικής αναβάθμισης του Μουσείου, τόσο σε σχέση με την παρουσίαση και ταξινόμηση των εκθεμάτων όσο και σε σχέση με τη λειτουργία και τις υπηρεσίες που θα προσφέρει. Θα γίνει επίσης, ανακοίνωσαν, νέα τοπιοτέχνηση του κήπου και γενικά των υπαίθριων χώρων. Η υλοποίηση της μελέτης θα γίνει σταδιακά λόγω και της οικονομικής συγκυρίας.
Μέσα από τη συζήτηση, δήλωσε στο pafosnet ο Νίκος Παλιός, συμφωνήθηκαν διάφορες κοινές ενέργειες για την προβολή και ανάδειξη του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης Γεροσκήπου.