Πάφος-Πόλη Χρυσοχούς: Οι σήραγγες τραβούν σαν μαγνήτης το ενδιαφέρον
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
14 Οκτωβρίου 2023Κάθε μέρα που περνά ολοένα και εμφανέστερη καθίσταται στον απλό πολίτη που διακινείται στην βόρεια πλευρά της Πάφου ή στον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού-Πάφου λίγο πριν τον τερματικό κόμβο των Κονιών, η πρόοδος των εργασιών για το έργο ζωής των παφίων: Το νέο αυτοκιντόδρομο Πάφου-Πόλεως Χρυσοχούς. Οι συνεχιζόμενες με πολύ εντατικό ρυθμό εργασίες για την πρώτη φάση του έργου, αποτυπώνονται καθαρά και επί του εδάφους πλέον με την όδευση που θα ακολουθεί ο νέος αυτοκινητόδρομος να είναι πια ευδιάκριτη στο ύψος της Αγίας Μαρινούδας και Μαραθούντας μέχρι και το Στρουμπί. Τα έργα του νέου αυτοκινητόδρομου Πάφου-Πόλης άρχισαν τον Οκτώβριο του 2022 και αναμένεται να παραδοθεί το Νοέμβριο του 2024
Το σκέλος του έργου που προκαλεί το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των θεατών του, είναι σαφέστατα η κατασκευή των δύο νέων σήραγγων, η πρώτη και μεγαλύτερη εκ των οποίων ήδη αποτελεί ένα από τα πολυφωτογραφημένα σημεία της επαρχίας τις τελευταίες εβδομάδες. Η σήραγγα αυτή, μήκους 720 μέτρων, αρχίζει από το 8ο χιλιόμετρο του νέου δρόμου, ενώ η δεύτερη θα αρχίζει στο 10ο χιλιόμετρο. Τα συνεργεία της κοινοπραξίας που κέρδισε τον σχετικό διαγωνισμό, εργάζονται μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες καθημερινά για την ολοκλήρωση του δύσκολου αυτού σκέλους του έργου.
Η διάνοιξη της σήραγγας εξελίσσεται σύμφωνα με τους αρμόδιους με ικανοποιητικούς ρυθμούς και καθημερινά η σήραγγα προχωρεί από ενάμιση μέχρι και τρία μέτρα. Το ύψος της σήραγγας στο στάδιο που βρισκόμαστε σήμερα είναι 7,5 μέτρα, ενώ με την αποπεράτωσή της θα γίνει εκσκαφή στη βάση και το συνολικό ύψος θα φθάνει τα 11 μέτρα. Η σήραγγα αποτελείται από δύο λωρίδες κυκλοφορίας, θα διαθέτει πεζοδρόμια και φωτισμό, ενώ ακριβώς δίπλα από αυτή κατασκευάζεται άλλη μια μικρότερη ύψους τριών μέτρων, η οποία θα χρησιμοποιείται από πεζούς για την έξοδό τους σε περίπτωση ατυχήματος.
Σε εξέλιξη είναι επίσης η κατασκευή της μεγάλης κοιλαδογέφυρας πριν το Στρουμπί, η οποία θα συνδέεται με την δεύτερη σήραγγα. Η κοιλαδογέφυρα θα διαπερνά το ρέμα νότια από την γνωστή τοποθεσία Λεμονάριστο ύψος του Πολεμίου και θα καταλήγει στην έξοδο του Στρουμπιού, όπου θα είναι το τέλος της πρώτης φάσης του έργου.
Το όλο έργο στο σύνολό του έχει μήκος 31 χιλιόμετρα περίπου και η κατασκευή του προωθείται σε δύο φάσεις. Στα προβλεπόμενα τεχνικά έργα περιλαμβάνονται οχετοί ομβρίων, ένας ανισόπεδος κόμβος για σύνδεση με τον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού – Πάφου, ένας κυκλικός κόμβος στην Τσάδα και ένας στο σημείο τερματισμού μετά το Στρουμπί, οι δύο σήραγγες μήκους 730 και 290 μέτρων αντίστοιχα, πέντε κοιλαδογέφυρες συνολικού μήκους 1500 μέτρων, δύο υπέργειες διαβάσεις και εννέα υπόγειες διαβάσεις. Θα κατασκευαστούν, επίσης, πρόσθετες λωρίδες κυκλοφορίας σε μεγάλο μήκος, περίπου 12 χιλιομέτρων, λόγω της ανωφέρειας του δρόμου.
Η Α’ Φάση κατασκευής του αυτοκινητόδρομου αφορά στο τμήμα από την Αγία Μαρινούδα μέχρι το Στρουμπί. Οι εργασίες αυτές, βάσει του συμβολαίου, θα ολοκληρωθούν στο τέλος του Νοεμβρίου του 2024, έναντι ποσού 87 εκατομμυρίων ευρώ. Το Τμήμα της πρώτης φάσης είναι μήκους 15,5 χιλιομέτρων με δύο λωρίδες κυκλοφορίας. Για τη δεύτερη φάση υπάρχει η προμελέτη και τα αρμόδια τμήματα προχωρούν σταδιακά με τις υπόλοιπες φάσεις της διαδικασίας. Η όδευση του δρόμου είναι χαραγμένη, ενώ έχουν γίνει και οι σχετικές απαλλοτριώσεις. Το τμήμα του αυτοκινητόδρομου από το Στρουμπί μέχρι την Πόλη Χρυσοχούς έχει πολύ λιγότερα τεχνικά έργα και παρότι το μήκος είναι παρόμοιο, με 15 χιλιόμετρα, το κόστος εκτιμάται ότι θα είναι μικρότερο κατά 50%.
Πέραν της βόρειας πλευράς του έργου, παρά το Στρουμπί όπου ελέω σήραγγας στρέφεται το ενδιαφέρον του κοινού αυτή την περίοδο των εργασιών, και στην πλευρά της αφετηρίας του νέου αυτοκινητοδρόμου τα έργα είναι σε πλήρη εξέλιξη και ορατά από τον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού-Πάφου. Οι αλλαγές επί εδάφους είναι ήδη μεγάλες και αποτυπώνονται καθαρά στο ύψος της Αγίας Μαρινούδας και της Μαραθούντας, από τον αυτοκινητόδρομο Πάφου-Λεμεσού.
Η πρόοδος αυτή δημιουργεί ευφορία και ικανοποίηση στην επαρχία, έστω και αν ο μέγας στόχος ήταν η εξ αρχής δημιουργία του έργου βάσει των αρχικών σχεδιασμών ως τετραπλής κατεύθυνσης. Αναμένεται ωστόσο ότι έστω και τμηματικά, ο νέος δρόμος θα συμβάλει στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής Πόλεως Χρυσοχούς, αφού θα διευκολυνθεί η προσέλκυση επενδύσεων στην περιοχή, η εφαρμογή νέων και καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών, με συνεπακόλουθα οφέλη για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, και την προσέλκυση επισκεπτών και τουριστών από την Κύπρο και το εξωτερικό. Η ύπαρξη ασφαλούς οδικής συνδεσιμότητας και η ανάπτυξη οικονομικής δραστηριότητας στην περιοχή, θα περιορίσει το φαινόμενο της εσωτερικής και εξωτερικής μετανάστευσης του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής.
Μπορεί η έναρξη των εργασιών για κατασκευή του νέου αυτοκινητοδρόμου Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς να έχει στο επίκεντρο τα πολλαπλά οφέλη για όλη την επαρχία σε κυκλοφοριακό και τουριστικό κυρίως επίπεδο, μια παράλληλη συνισταμένη ωστόσο έχει αρχίσει ήδη να απασχολεί μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας και να καταλαμβάνει ολοένα και κεντρικότερη θέση στο κάδρο των συζητήσεων: Πρόκειται για τις διαφοροποιήσεις που το μεγάλο έργο θα επιφέρει στην κτηματαγορά και στις αξίες περιουσιών από τις περιοχές όδευσης του νέου αυτοκινητοδρόμου.
Ήδη, ιδιοκτήτες γης και επιχειρηματίες του κλάδου ανάπτυξης γης και των κατασκευών άρχισαν να μελετούν τα νέα οικονομικά δεδομένα που θα επιφέρει ως προς τις αξίες της γης η κατασκευή του έργου σε περιοχές όπως η Αγία Μαρινούδα, η Μαραθούντα και το Πολέμι. Πρόκειται για περιοχές που μέχρι σήμερα δεν θεωρούνταν φιλέτα από πλευράς αξίας γης και οι οποίες ωστόσο με την όδευση του νέου δρόμου έρχονται στο επίκεντρο. Εκτιμάται ότι η αξία της γης σε περιοχές όπως οι προαναφερόμενες, που θα έχουν πλέον άμεση πρόσβαση στο οδικό δίκτυο προς την Πόλη Χρυσοχούς θα εκτοξευθεί και μαζί θα εκτοξευθεί και η οικιστική ανάπτυξη τους.