Pafos Net

Πάφος: Η ιδιωτική πρωτοβουλία ενισχύει την περιβαλλοντική δράση κοινωνικών φορέων

title image

Η έκθεση τέχνης που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου στο Χάνι του Ιμπραήμ, στο εμπορικό κέντρο Πάφου, ήταν η τελευταία μιας σειράς ενεργειών που αναλαμβάνονται τον τελευταίο χρόνο από κοινωνικούς και άλλους φορείς της Πάφου με στόχο την ευαισθητοποίηση μεγαλύτερων τμημάτων του πληθυσμού σε περιβαλλοντικά θέματα και ενεργότερη εμπλοκή ολοένα και περισσότερων πολιτών σε ζητήματα σχετικά με την προστασία του οικοσυστήματος.

Η συγκεκριμένη έκθεση τέχνης στα πλαίσια του Ostrakon Project, είχε τίτλο« Timeless travelers» και ήταν πρωτοβουλία της Air Balloon Digital Studio με στόχο την ενίσχυση των δράσεων του περιβαλλοντικού Ιδρύματος Terra Cypria, που είναι το Κυπριακό Ίδρυμα Προστασίας του Περιβάλλοντος.

Η Air Balloon είναι μια περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένη εταιρεία που ειδικεύεται στην ανάπτυξη ιστοσελίδων και στο ψηφιακό μάρκετινγκ. Το Terra Cypria είναι μια μη κυβερνητική περιβαλλοντική οργάνωση, που λειτουργεί από το 1992 ως αγαθοεργός μη κερδοσκοπικός οργανισμός. Σκοπός του Ιδρύματος είναι η προώθηση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και της αειφορίας μέσω τριών βασικών πυλώνων.  Μέσα από την περιβαλλοντική εκπαίδευση, μέσω περιβαλλοντικών προγραμμάτων που προωθούν δράσεις διατήρησης, προστασίας και έρευνας του περιβάλλοντος και μέσα από την περιβαλλοντικής πολιτικής με άσκηση πίεσης στους φορείς που παίρνουν αποφάσεις.

Μιλώντας σήμερα στο PafosNet η Εκτελεστική Διευθύντρια της οργάνωσης, Κούλλα Μιχαήλ, τονίζει ότι στον πυλώνα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, που είναι η πιο μακροχρόνια δραστηριότητα του Ιδρύματος, το Terra Cypria αναλαμβάνει δράσεις που συμβάλουν στην καλλιέργεια της ενεργού πολιτότητας μέσα από διάφορες δραστηριότητες, έργα και πρωτοβουλίες. Ο ακρογωνιαίος λίθος της δράσης εκπαίδευσης, κατάρτισης και έρευνας του Ιδρύματος είναι το Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικών Μελετών (ΚΚΠΜ)  που εδρεύει στο χωριό Κρήτου Τέρρα της Επαρχίας Πάφου και πρόσφατα δραστηριοποιείται και στον Κάθηκα, επισημαίνει:

« Στον πυλώνα προγραμμάτων, το Terra Cypria υλοποίει προγράμματα που συμβάλουν στη διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και την βελτίωση της γνώσης για αυτό. Μέσω των δράσεων μας, στοχεύουμε στην προστασία των φυσικών και ημι-φυσικών περιοχών και της βιοποικιλότητας που φιλοξενούν,

Στον πυλώνα της περιβαλλοντικής πολιτικής, το Terra Cypria εστιάζει κυρίως σε θέματα που αφορούν την προστασία των φυσικών περιοχών, την απώλεια της βιοποικιλότητας, την κλιματική αλλαγή και τα γεωργικά ζητήματα. Συμμετέχουμε ενεργά στην παρακολούθηση νομοθετικών και κανονιστικών εργασιών των κοινοβουλευτικών επιτροπών και συμμετέχουμε στις επιτροπές εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον από έργα».

Αναφερόμενη στην εκδήλωση « Timeless travelers», η κα. Μιχαήλ τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθότι δείχνει ότι αν και μια ιδιωτική εταιρεία, όπως είναι η Αir Βalloon, δεν έχει ως  σκοπό λειτουργίας της την προστασία του περιβάλλοντος, ωστόσο έχει αντιληφθεί πως όλοι έχουμε ρόλο και ευθύνη στο να παραδώσουμε στα παιδιά μας ένα υγιές περιβάλλον, και για αυτό τον λόγο στηρίζει αυτούς που το έχουν ως σκοπό.

« Τί καλύτερος τρόπος από το να στηρίξει μια μη κυβερνητική και μη κερδοσκοπική οργάνωση σαν τη δίκη μας», αναφέρει. « Το Terra Cypria, το κυπριακό ίδρυμα προστασίας του περιβάλλοντος, μάχεται εδώ και 31 χρόνια για την προστασία του περιβάλλοντος. Αυτή του τη μάχη την δίνει μέσω των βασικών πυλώνων της εκπαίδευσης, έρευνας και προγραμμάτων, και άσκησης πολιτικής πίεσης. Η προστασία του περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας και η αειφόρος ανάπτυξη αποτελούν για εμάς πρώτιστης  σημασίας.

Τα δυο είδη θαλάσσιας χελώνας, η Caretta caretta και η Chelonia Mydas, αποτελούν προτεραιότητα για το ίδρυμα μας από τη μέρα ίδρυσης του. Δυο εμβληματικά είδη για την Κύπρο, τόσο γιατί το νησί μας αποτελεί μια απο τις σημαντικότερες περιοχές φωλεοποίησης, αλλά κυρίως για την πράσινη χελώνα η Κύπρος είναι η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπου φωλιάζει σε τόσο μεγάλους πληθυσμούς, και κυρίως στις παραλίες Λάρας και Τοξεύτρας.

Τα έσοδα από αυτή την εκδήλωση θα διατεθούν στο να εντείνουμε ακόμα περισσότερο της δρασεις μας για την προστασία των χελώνων».

xelones2

Στην εκδήλωση στο Χάνι του Ιμπραήμ, ανέφερε επίσης στο PafosNet ο διευθυντής της Air Balloon, Χάρης Χατζηπαναγιώτου, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να αγοράσουν έργα τέχνης που φτιάχτηκαν με την τεχνική της μεταξοτυπίας. Τα καθαρά έσοδα έκθεσης τέχνης, θα διατεθούν για την ενίσχυση των δράσεων του Ιδρύματός Terra Cypria και ειδικότερα στις δράσεις προστασίας και διατήρησης των θαλάσσιων χελώνων Careta careta και Chelonia mydas στην Κύπρο, είπε.

« Εκτός από τα έργα τέχνης, η ομάδα της Air Balloon σχεδίασε ενημερωτικές πινακίδες που ενημέρωναν τους παρευρισκόμενους για την βιολογία των θαλάσσιων χελώνων, την οικολογία των 2 ειδών και τις απειλές που αντιμετωπίζουν στις Κυπριακές θάλασσες», τόνισε. « Οι θαλάσσιες χελώνες στην Κύπρο προστατεύονται από το 1971 και υπάρχουν αυστηροί κανονισμοί που διασφαλίζουν τη προστασία τους. Η Κύπρος φιλοξενεί δύο είδη θαλάσσιων χελωνών: τη χελώνα καρέτα καρέτα (Caretta caretta) και την πράσινη χελώνα (Chelonia mydas). Οι θαλάσσιες χελώνες περιφέρονται σε τεράστιες εκτάσεις κατά την διάρκεια της μετανάστευσης τους και επιστρέφουν στις αμμώδεις παραλίες του νησιού μας για να φωλιάσουν. Οι θαλάσσιες χελώνες επιδεικνύουν φιλοπατρία, δηλαδή φωλιάζουν αποκλειστικά στην ίδια παραλία όπου εκκολάπτονται».

xelones3

Οι Caretta caretta είναι το πιο κοινό είδος στην Κύπρο, με την περίοδο φωλεοποίσης τους μεταξύ τον Μάιο έως τον Αύγουστο. Οι πράσινες χελώνες φωλεοποιούν από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο. Οι θαλάσσιες χελώνες αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις, όπως η υποβάθμιση των οικοτόπων, η ρύπανση, η ανάπτυξη των ακτών, η εμπλοκή σε δίχτυα, η θήρευση από αλεπούδες και οι διαταραχές που προκαλούνται από ανθρώπινες δραστηριότητες, σύμφωνα με την Κούλλα Μιχαήλ.

Το Terra Cypria, τονίζει, έχει ενεργό ρόλο στην προστασία και διατήρηση των θαλάσσιων χελωνών στο νησί μας, με την εμπλοκή, διαχείριση και εκπαίδευση ομάδων εθελοντών και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων. Mία από τις κύριες δράσεις που πραγματοποιεί η Terra Cypria για τη διατήρηση των θαλάσσιων χελώνων είναι το Το Κυπριακό Πρόγραμμα Χελώνα (The Cyprus Chelona Programme).

« Με τη συμμετοχή και την εκπαίδευση εθελοντών και με τη συνεργασία της τοπική κοινότητας, το πρόγραμμα έχει ως στόχο την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων φωλεοποίησης θαλάσσιων χελωνών, την διαχείριση απειλών, να βοηθήσει οικονομικά τις τοπικές κοινωνίες της περιοχής Ακάμα και διαμερίσματος Πόλης Χρυσοχούς και την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη σημασία της διατήρησης της θαλάσσιας χελώνας στην Κύπρο», εξηγεί. « Για το Terra Cypria, η προστασία των δύο ειδών αποτελεί υψίστης σημασίας, και μέσα από τις δράσεις μας εκπαίδευσης, έρευνας, διατήρησης αλλά και άσκησης πολιτικής πίεσης, προσπαθούμε να προστατεύσουμε τα είδη και να μειώσουμε τους παράγοντες που τα απειλούν».

xelones4