Pafos Net

Πάφος: Γράφει ακαδημαική ιστορία σήμερα, με την λειτουργία του πρώτου δημόσιου πανεπιστημίου

title image

Η Πάφος, με αφορμή και τις εμφανείς αρνητικές επιπτώσεις που βίωσε περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή της Κύπρου την περίοδο της πανδημίας λόγω της τουριστικής κατάρρευσης, επικεντρώνεται τα τελευταία χρόνια στην καθιέρωση και ενός τρίτου πυλώνα ανάπτυξης παράλληλα με τον τουριστικό και τον κατασκευαστικό: Πρόκειται για τον ακαδημαικό πυλώνα, φιλοδοξώντας να αποτελέσει μια περιοχή ακαδημαικής αριστείας που να αιμοδοτεί την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου με νέους επιστήμονες και να απολαμβάνει η ίδια την συνεχή ροή νέων ανθρώπων με στόχο την ακαδημαική φοίτηση τους.

Με προζύμι το πρώτο πανεπιστημιακό ίδρυμα που λειτούργησε στην επαρχία εδώ και 13 χρόνια, το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος, σταδιακά ολοένα και νέα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης λειτουργούν στην Πάφο. Η έλευση και λειτουργία από σήμερα ωστόσο μιας σχολής του ΤΕΠΑΚ, θεωρείται η κορωνίδα των προσπαθειών, αφού ευοδώνεται ο μέγας στόχος της έλευσης ενός κρατικού πανεπιστημιακού ιδρύματος στην επαρχία. Η νέα σχολή του ΤΕΠΑΚ, ανοίγει τις πύλες της και επισήμως σήμερα στα ολοκαίνουργια κτήρια που έχουν ανεγερθεί στην περιοχή της εκκλησίας Παναγίας Παντάνασσας και ήδη αντιμετωπίζεται ως ιστορικός σταθμός για την Πάφο και τον πολιτισμό της.

Μιλώντας σήμερα στο PafosNet ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, Χρύσανθος Σαββίδης, επισημαίνει ιδιαίτερα τις αλυσιδωτές θετικές επιδράσεις που η εξέλιξη αυτή θα έχει για την επαρχία Πάφου τα επόμενο χρόνια. Το πανεπιστήμιο και οι σχολές του είναι ζωντανοί οργανισμοί και αποτελούν βασικό κύτταρο της κάθε κοινωνίας. Μια κοινωνία που στερείται τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων υστερεί τόσο στην πνευματική, πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική ζωή του κράτους, τονίζει.

Η Πάφος είναι μια πόλη που διαθέτει όλες τις δυνατότητες και προϋποθέσεις για να έχει δημόσια πανεπιστημιακή σχολή, επισημαίνει ο κ. Σαββίδης.  Ήδη από την αρχαιότητα, η πόλη της Πάφου είχε αναπτύξει έντονη πνευματική και πολιτιστική δραστηριότητα, τα κατάλοιπα της οποίας αποτελούν ένα πολύτιμο και αξιοσήμαντο κομμάτι της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και της εθνικής μας ταυτότητας. Στα δε νεότερα χρόνια και μέχρι τις μέρες μας, έχει αναδείξει πολλά άτομα του πνευματικού χώρου, που με την προσπάθεια και το έργο τους έχουν συμβάλει και εξακολουθούν να συμβάλλουν σε διάφορους τομείς της πνευματικής και όχι μόνο ζωής του τόπου.

« Η Πάφος αποκτά από την ακαδημαική χρονιά που άρχισε εδώ και λίγες μέρες τη δική της δημόσια πανεπιστημιακή σχολή με την έναρξη λειτουργίας της νέας Σχολής Διοίκησης Τουρισμού, Φιλοξενίας και Επιχειρηματικότητας του ΤΕΠΑΚ, η οποία υποδέχθηκε τους πρώτους της φοιτητές σήμερα.

Η ένταξη του ΑΞΙΚ στο ΤΕΠΑΚ είναι πολύ σημαντικό γεγονός, που θα λειτουργήσει θετικά τόσο σε ακαδημαϊκό και υποστηρικτικό προσωπικό όσο και σε θέματα προγραμμάτων σπουδών και γενικά θα αναβαθμίσει την παρεχόμενη τριτοβάθμια εκπαίδευση στον τόπο μας. Όλα αυτά είναι προς όφελος των φοιτητών μας, αλλά και ευρύτερα της τουριστικής βιομηχανίας και όχι μόνο. Η Πάφος μπορεί να αναγεννηθεί μόνο με την ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».

Η νέα Σχολής Διοίκησης Τουρισμού, Φιλοξενίας και Επιχειρηματικότητας του ΤΕΠΑΚ, θα περιλαμβάνει το υφιστάμενο Ακαδημαϊκό Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού και Φιλοξενίας, το νέο Ακαδημαϊκό Τμήμα Διοίκησης, Επιχειρηματικότητας και Ψηφιακού Επιχειρείν και ένα Ινστιτούτο που θα προσφέρει προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης για επισιτιστικά και άλλα συναφή επαγγέλματα.

Ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, εξηγεί ότι το Τμήμα Διοίκησης, Τουρισμού και Φιλοξενίας, θα προσφέρει πτυχίο πανεπιστημιακού επιπέδου στη Διοίκηση Τουρισμού και Φιλοξενίας, Μάστερ στη Διεθνή Διοίκηση Τουρισμού και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας, καθώς και Διδακτορικές σπουδές. Οι φοιτητές του συγκεκριμένου τμήματος, αναφέρει, θα αποκτήσουν ένα ακαδημαϊκό υπόβαθρο το οποίο θα τους επιτρέπει να σταδιοδρομήσουν στη βιομηχανία φιλοξενίας και τουρισμού της Κύπρου σε διάφορα διευθυντικά και διοικητικά καθήκοντα. Παράλληλα, η δομή και το περιεχόμενο του προγράμματος σπουδών παρέχει την ευκαιρία στους απόφοιτους να εργοδοτηθούν στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο και ημικρατικό τομέα, καθώς επίσης και σε εταιρίες και οργανισμούς στον τομέα των υπηρεσιών.

« Το Τμήμα Διοίκησης, Επιχειρηματικότητας και Ψηφιακού Επιχειρείν, είναι το μοναδικό αναγνωρισμένο πρόγραμμα σπουδών στη Διοίκηση από δημόσιο κυπριακό ή ελληνικό Πανεπιστήμιο, το οποίο προσφέρει τη δυνατότητα επιλογής κατεύθυνσης στην Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία ή στη Διοίκηση Ενεργειακών Πόρων. Απευθύνεται κυρίως σε άτομα τα οποία έχουν αναπτύξει ενδιαφέρον για το πώς λειτουργούν οι σύγχρονοι επιχειρηματικοί οργανισμοί, πώς λαμβάνονται αποφάσεις επενδύσεων σε καινοτόμα τεχνολογικά προϊόντα και λύσεις, πώς μπορούν να ικανοποιηθούν υφιστάμενες και αναδυόμενες καταναλωτικές ανάγκες, πώς μπορούν να μετατραπούν οι σύγχρονες προκλήσεις σε ευκαιρίες, πώς να αναζητούν καλύτερες μεθόδους διοίκησης και αύξησης της επίδοσης των οργανισμών, πώς μπορούν οι επιχειρήσεις να λειτουργούν σε πλήρη αρμονία με το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον και πώς λαμβάνονται αποφάσεις βέλτιστης αξιοποίησης των πόρων ενέργειας.

Αδιαμφισβήτητα, η εν λόγω σχολή, είναι από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα για την επαρχία της Πάφου, καθώς θα λειτουργήσει θετικά σε όλα τα επίπεδα. Είναι κλάδοι και τομείς στους οποίους επιβάλλεται να δώσουμε έμφαση, είναι γνωστή άλλωστε η έκταση και ο ρόλος που παίζει στη χώρα μας η τουριστική βιομηχανία και η επισιτιστική βιομηχανία».

Ο Χρύσανθος Σαββίδης τονίζει ότι οφείλουν άπαντες να αγκαλιάσουν τη νέα δημόσια πανεπιστημιακή σχολή γιατί τα οφέλη τόσο για την επαρχία όσο και για τους κατοίκους της, θα είναι πολλαπλά. Κάνει συγκεκριμένα λόγο για την οικονομική ανάπτυξη της Πάφου, τονίζοντας ότι η ίδρυση μιας νέας δημόσιας πανεπιστημιακής σχολής θα τονώσει την οικονομία της σε μεγάλο βαθμό, προσελκύοντας φοιτητές, καθηγητές και προσωπικό. Αυτή η εισροή ανθρώπων μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα  έσοδα για τοπικές επιχειρήσεις και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, εκτιμά.

akadimaika3

Διαβλέπει επίσης βελτιωμένες εκπαιδευτικές ευκαιρίες, αναφέροντας ότι μια νέα πανεπιστημιακή σχολή μπορεί να προσφέρει πρόσθετες εκπαιδευτικές επιλογές για ντόπιους φοιτητές, προσφέροντας ένα ευρύτερο φάσμα προγραμμάτων και μαθημάτων. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση ταλαντούχων ατόμων στην πόλη, καθώς δεν χρειάζεται πλέον να μετακινούνται αλλού για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

« Μεταξύ των άλλων κερδών, θα υπάρχει επίσης ανταλλαγή γνώσης και έρευνας», επισημαίνει. « Τα πανεπιστήμια είναι κέντρα γνώσης και έρευνας. Αγκαλιάζοντας μια νέα πανεπιστημιακή σχολή, η πόλη της Πάφου μπορεί να επωφεληθεί από την τεχνογνωσία και την έρευνα που διεξάγεται από καθηγητές και φοιτητές. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προόδους σε διάφορους τομείς, καινοτομία και λύσεις για τοπικές προκλήσεις.

Θα επέλθει ακόμη πολιτιστικός εμπλουτισμός, δεδομένου ότι τα πανεπιστήμια είναι κόμβοι πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Η αγκαλιά μιας νέας πανεπιστημιακής σχολής μπορεί να φέρει μια ζωντανή πολιτιστική σκηνή στην πόλη μας, εμπλουτίζοντας τις ζωές των κατοίκων και καλλιεργώντας μια αίσθηση υπερηφάνειας της κοινότητας.

Σημαντική θα είναι επιπροσθέτως η αστική αναζωογόνηση της Πάφου, με την ανάπτυξη νέων υποδομών, την ανακαίνιση υφιστάμενων κτιρίων και την αναζωογόνηση των γειτονιών που περιβάλλουν την πανεπιστημιούπολη, καθώς και το γεγονός ότι το πανεπιστήμιο μπορεί να συνεργαστεί με τοπικές επιχειρήσεις, κυβερνητικούς φορείς και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς για να αντιμετωπίσει τις τοπικές προκλήσεις και να δημιουργήσει αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες. Αυτές οι συνεργασίες μπορούν να οδηγήσουν σε καινοτόμες λύσεις, ευκαιρίες επιχειρηματικότητας, εργοδότησης και ανάπτυξη της κοινότητας».

akadimaika2

Η σχολή  του ΤΕΠΑΚ στην Πάφο, καταλήγει ο Χρύσανθος Σαββίδης, απαιτεί υποστήριξη από διάφορους φορείς, συμπεριλαμβανομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που ήδη το πράττει, των επιχειρήσεων και των μελών της κοινότητας. Με την ενεργό συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων και την προώθηση των πλεονεκτημάτων της νέας πανεπιστημιακής σχολής, η Πάφος μπορεί να δημιουργήσει ένα ακμάζον εκπαιδευτικό περιβάλλον που θα επηρεάσει θετικά ολόκληρη την κοινότητα.

« Θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες προς τους Τέως Υπουργούς Παιδείας, Κώστα Χάμπιαουρη και Πρόδρομο Προδρόμου, τον Δήμο Πάφου, τις Πρυτανικές αρχές του ΤΕΠΑΚ, την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού και όλους των εμπλεκόμενους φορείς, με την συμβολή των οποίων καταφέραμε να κάνουμε ένα όνειρο πολλών χρόνων να πάρει σάρκα και οστά».

akadimaika4