Πάφος: Αναζητά νέα ταυτότητα, μακριά από το «κυνήγι» των αριθμών.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
11 Σεπτεμβρίου 2013Η διαπίστωση ότι μεσούσης της πρωτοφανούς κρίσης η Πάφος έχει «πιάσει ταβάνι» στους αριθμούς των τουριστών που μπορεί να προσμένει, καθώς και η συνειδητοποιήσει ότι ο κατασκευαστικός κλάδος δεν μπορεί πλέον να συνεισφέρει στον βαθμό του παρελθόντος στην οικονομία της, ωθεί τους τοπικούς παράγοντες στην αναζήτηση εξειδικευμένων μορφών δραστηριοτήτων που μπορούν να αποδειχθούν προσοδοφόρες.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού κρίνεται ως η υπ’ αριθμόν ένα δυνατότητα της επαρχίας να αναπληρώσει μέρος της ζημιάς που προκλήθηκε στην Πάφο από τις δραματικές εξελίξεις στην οικονομία. Ήδη, η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου, οι Δήμοι και οργανωμένοι φορείς της επαρχίας, προωθούν σχεδιασμούς, εκδηλώσεις και άλλα δρώμενα για την άμεση καθιέρωση της Πάφου ως προορισμού ειδικών ενδιαφερόντων.
«Ναυαρχίδα» της νέας αυτής στρατηγικής, αναδεικνύεται ήδη η διοργάνωση τον προσεχή Νοέμβριο στην Πάφο του πρώτου διεθνούς αγώνα τριάθλου που πραγματοποιείται στην Κύπρο. Μιας θεσμοθετημένης στο εξωτερικό διοργάνωσης που αναδεικνύεται ιδιαίτερα δημοφιλής και προσοδοφόρα για τις χώρες και τις πόλεις, ειδικότερα, διεξαγωγής της.
Όπως τονίζει σήμερα στο pafosnet ο πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητισμού του Δήμου Πάφου, Χρύσανθος Σαββίδης, η προεργασία βρίσκεται ήδη στα τελευταία στάδια και η δημοτική αρχή σε συνεργασία με ιδιωτική εταιρεία που εξειδικεύεται σε αντίστοιχες αθλητικές διοργανώσεις εργάζονται για τις τελικές πινελιές.
«Λόγοι οδικής ασφάλειας των μετεχόντων στον αγώνα, επιβάλλουν τελικά την αλλαγή των αρχικών σχεδιασμών για τον Διεθνή Αγώνα Τριάθλου, που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Νοεμβρίου στην Πάφο», ανακοίνωσε μετά την τελευταία προπαρασκευατική σύσκεψη ο κ. Σαββίδης. « Βάσει του νέου πλάνου που παρουσίασαν οι διοργανωτές του πρώτου αγώνα αυτού του είδους που διεξάγεται στην Κύπρο, η αφετηρία θα είναι τελικά η Δημοτική Πλαζ Γεροσκήπου και όχι η παραλία του ΣΟΔΑΠ. Και αυτό, αφού κρίθηκε ότι η έναρξη της διοργάνωσης στο ΣΟΔΑΠ εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των αθλητών λόγω των οδικών συνθηκών στην ευρύτερη περιοχή.
Το νέο πλαίσιο αναφέρει ότι ο αγώνας τριάθλου θα αρχίσει με το αγώνισμα της κολύμβησης στην παραλία της Γεροσκήπου και στη συνέχεια οι αθλητές θα κατευθυνθούν προς τα εκπαιδευτήρια της Γεροσκήπου, από εκεί στον κυκλικό κυκλοφοριακό κόμβο της λεωφόρου Δανάης στην Κάτω Πάφο και από εκεί στην πλατεία του Κάστρου, όπου θα γίνει ο τερματισμός των αγώνων δρόμου και ποδηλασίας.
Οι νέες ρυθμίσεις φαίνεται να ικανοποιούν όλες τις πλευρές και να θεωρούνται πλέον ως οι τελικές, δεδομένου ότι και ο Δήμος Γεροσκήπου εξέφρασε την ετοιμότητα του να μετέχει στις διαδικασίες, αφού πλέον μεγάλο μέρος του αγώνα σχεδιάζεται στα όρια του».
Στη σύσκεψη για το διεθνές αθλητικό δρώμενο μετείχαν εκπρόσωποι της διοργανώτριας εταιρείας, ο πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητισμού του Δήμου Πάφου, Χρύσανθος Σαββίδης, ο υπεύθυνος του Τμήματος Τροχαίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πάφου, Ζήνωνας Ψαθίτης και ο Διευθυντής της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου, Νάσος Χατζηγεωργίου.
Ο δεύτερος πυλώνας της προσπάθειας της Πάφου να μετατραπεί σε προορισμό αθλητικών δραστηριοτήτων, είναι αυτός του αναρριχητικού τουρισμού.
Αποκαλυπτικές πληροφορίες του pafosnet αναφέρουν ότι με πρωτοβουλία της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου, σε συνεργασία με την Κυπριακή Ομοσπονδία Ορειβασίας Αγωνιστικής Αναρρίχησης και Προσανατολισμού και με την στήριξη του ΚΟΤ, ήδη έχει ετοιμαστεί προωθητικό υλικό για ανάδειξη του αθλήματος και της Πάφου ως προορισμού για αναρριχητές.
Η επαρχία Πάφου σήμερα συγκεντρώνει τρεις μοναδικές περιοχές με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και υποδομή για ντόπιους και ξένους αναρριχητές ενώ η φυσική ομορφιά, η εύκολη πρόσβαση αλλά και οι εξαιρετικές καιρικές συνθήκες προδιαγράφουν την επιτυχία της Πάφου για να καταστεί ψηλά στις προτιμήσεις των επισκεπτών της μορφής αυτής του τουρισμού. Πρόκειται για περιοχές στην Ίνια, στη Δρούσια και στο Κιδάσι. Στην Ίνια υπάρχουν, ειδικότερα, τα αναρριχητικά πεδία της Γερακόπετρας, του Κόνεφτη, της Αλυκούς και του «Κοτσινόβραχου». Στη Δρούσια το ομώνυμο αναρριχητικό πεδίο και στο Κιδάσι ο Κουρτελλόροτσος ή αλλιώς «βράχος των Χασαμπουλιών».
Εκτός από την ετοιμασία του προωθητικού υλικού, η Εταιρεία μεταξύ άλλων έχει ήδη αποταθεί σε διάφορους εξειδικευμένους τουριστικούς πράκτορες της Κύπρου και Εξωτερικού, απέστειλε πληροφορίες στα γραφεία Κ.Ο.Τ εξωτερικού και άλλους ενδιαφερόμενους ενώ παράλληλα εξετάζει και άλλους τρόπους προβολής της Πάφου ως προορισμό για αναρριχητές.
Επιπρόσθετα η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου και η Κυπριακή Ομοσπονδία Ορειβασίας Αγωνιστικής Αναρρίχησης και Προσανατολισμού εργάζονται σε άλλες δράσεις όπως τη μελέτη για εξεύρεση και άλλων χώρων αναρρίχησης και άλλων τρόπων αναρρίχησης όπως το Via Ferrata, δηλαδή την χρήση εξειδικευμένων υποδομών αναρρίχησης, την εξεύρεση πόρων για ετοιμασία διάφορων οδηγών αναρρίχησης για τα πεδία, την ετοιμασία δειγμάτων ορθής σήμανσης βάσει διεθνών προτύπων και άλλα.
Η λειτουργία στην Πάφο της πρώτης σχολής ιστιοπλοίας, καθώς και η δραστηριοποίηση στο λιμανάκι της πόλης της ρωσικής εταιρείας ναυταθλητικών δραστηριοτήτων «Sail First», προσδίδει στην προσπάθεια των τοπικών φορέων για αλλαγή τουριστικής στρατηγικής, σαφές πλεονέκτημα.
Η Σχολή Ιστιοπλοίας, υπό τη διεύθυνση του κ. Κυριάκου Χριστοφόρου, έχει κάνει ήδη αισθητή την παρουσία της, με δεκάδες νέους από όλες τις πόλεις της Κύπρου να φοιτούν ήδη σε αυτήν. Μιλώντας σήμερα στο pafosnet ο κ. Χριστοφόρου επισημαίνει ότι πολύ γρήγορα η ιστιοπλοία κερδίζει έδαφος στο ενδιαφέρον νέων κυρίως ανθρώπων.
« Εδώ και μερικούς μήνες άρχισαν τα μαθήματα ιστιοπλοίας στο λιμανάκι της Κάτω Πάφου από την πρώτη στην επαρχία Σχολή Ιστιοπλοίας που δημιουργήθηκε στα πλαίσια των αναπτύξεων της εταιρείας Sail First», παρατηρεί. « Για τον σκοπό αυτό, η Σχολή έχει αγοράσει και μεταφέρει ήδη στην Πάφο ένα ειδικό σκάφος, τύπου Benetton 40S. Βασικός μας στόχος είναι να προωθήσουμε το άθλημα της ιστιοπλοίας στην Κύπρο, με τον σωστό τρόπο και χρησιμοποιώντας τα πλέον σύγχρονα μέσα που διαθέτει σήμερα ο κλάδος».
Η εκπαίδευση κάποιου στην ιστιοπλοία, επισημαίνει ο κ. Χριστοφόρου, είναι απλούστατη υπόθεση. Προυποθέσεις δεν υπάρχουν, επισημαίνει, αφού αρκεί το ενδιαφέρον και η αγάπη κάποιου για τη θάλασσα και το συγκεκριμένο άθλημα.
« Παρέχουμε όλη την εκπαίδευση σε επαγγελματική βάση και σε τρεις γλώσσες: Ελληνικά, αγγλικά και ρωσικά», επισημαίνει. « Η Σχολή της Πάφου είναι στελεχωμένη με επαγγελματίες εκπαιδευτές οι οποίοι διδάσκουν στους μαθητές όλα τα μυστικά της ιστιοπλοίας από την αρχή μέχρι το τέλος.
Τα πρώτα μηνύματα από τους ανθρώπους της Κύπρου στο νέο αυτό,ουσιαστικά, για τον τόπο μας άθλημα είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά. Μέχρι σήμερα έχουμε σχεδόν αποκλειστικά κύπριους μαθητές στη Σχολή, ενώ ήδη αποφοίτησαν και οι πρώτοι εκπαιδευόμενοι, που έλαβαν τα διπλώματα τους».
Στις παρούσες δύσκολες οικονομικά συνθήκες στην Κύπρο, τονίζει ο Κυριάκος Χριστοφόρου, η απόκτηση του διπλώματος αυτού αποδίδει από την αρχή ανταποδοτικά οφέλη στους κατόχους.
« Οι μαθητές μας οι οποίοι αποκτούν το δίπλωμα», εξηγεί, «εργοδοτούνται άμεσα ως καπετάνιοι στα σκάφη της Sail First που βρίσκονται ελλιμενισμένα στην Κάτω Πάφο. Χρησιμοποιείται το προσωπικό αυτό στους ιστιοπλοικούς αγώνες που σε τακτική πλέον βάση οργανώνουμε ανά την Κύπρο.
Λόγω της κρίσης, η Σχολή Ιστιοπλοίας προχωρεί σε ειδικές προσφορές, ώστε η εκπαίδευση και απόκτηση διπλώματος να μην είναι απαγορευτική ή έστω δύσκολη στο οικονομικό σκέλος για ένα ενδιαφερόμενο κύπριο. Το σημαντικότερο στοιχείο όμως, είναι ακριβώς η ευχέρεια που έχουν οι απόφοιτοι της Σχολής να εργοδοτηθούν άμεσα, αφού πλέον η έλευση γκρουπ από τη Ρωσία και άλλες χώρες για μαθήματα ιστιοπλοίας και η διοργάνωση αγώνων και επιδείξεων, είναι συνεχής.
Χρειαζόμαστε, λοιπόν, καπετάνιους για τα σκάφη και οι απόφοιτοι της Σχολής βρίσκουν άμεσα μια εργασία που σύντομα θα συντείνει στην απόσβεση του κόστους σπουδών τους».