Pafos Net

Ο Δήμος Πάφου ανέλαβε την εξουσία υγειονομικών ελέγχων. Μιλά στο PafosNet ο Χρίστος Χρίστου

title image

Μια σημαντική εκκρεμότητα που επικρατούσε στην Πάφο αναφορικά με θέματα υγειονομικών ελέγχων και αρμοδιοτήτων, εξέλειπε πλέον. Όπως αποκαλύπτει μιλώντας σήμερα στο PafosNet ο προϊστάμενος της Υγειονομικής Υπηρεσίας στο Δήμο Πάφου, Χρίστος Χρίστου, η δημοτική αρχή έχει πλέον αναλάβει από το κράτος τις εξουσίες άσκησης επισήμων ελέγχων στα υποστατικά τροφίμων που βρίσκονται στα όρια του Δήμου.

Μετά από την κατάλληλη στελέχωση της Υγειονομικής Υπηρεσίας του Δήμου με δύο προσοντούχους Υγειονομικούς Λειτουργούς και την προετοιμασία και τις εντατικές προσπάθειες που έχουν καταβληθεί σε συνεργασία με τις Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, διευκρινίζει, κατέστη πρόσφατα δυνατό να εγκριθεί με δημοσίευση σχετικού διατάγματος, η εκχώρηση όλων των εξουσιών για άσκηση των επισήμων ελέγχων στα υποστατικά τροφίμων που λειτουργούν στα δημοτικά  όρια Πάφου.

« Η ανάγκη της παραγωγής και παρασκευής  υγιεινών και ασφαλών τροφίμων σε επαρκείς ποσότητες για όλους τους ανθρώπους, βρίσκεται στις προτεραιότητες των αρμόδιων υπηρεσιών κάθε χώρας, ανεξαρτήτως βοιωτικού επιπέδου», τονίζει ο κ. Χρίστου. « Στην χώρα μας εφαρμόζεται η πολυσχιδής κοινοτική νομοθεσία, η οποία ρυθμίζει όλο το φάσμα της τροφικής αλυσίδας, δηλαδή από το χώρο της πρωτογενούς παραγωγής μέχρι και τα σημεία πώλησης στον τελικό καταναλωτή. Σε εκείνα τα στάδια που εμπεριέχουν κίνδυνο για της υγιεινή ή και την ασφάλεια ων τροφίμων, η νομοθεσία προβλέπει πιο λεπτομερείς διαδικασίες και δεν αφήνει περιθώρια λάθους, μεταφέροντας την ευθύνη στον Υπεύθυνο Επιχείρησης Τροφίμων γνωστό και με τα αρχικά Υ.Ε.Τ., τον οποίο ορίζει η εκάστοτε ιδιοκτήτρια της επιχείρησης εταιρεία.

Σύμφωνα με τον Κοινοτικό Κανονισμό αριθ. 178/2002, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 28ης Ιανουαρίου 2002, ως Υ.Ε.Τ., ορίζονται τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν την ευθύνη να εξασφαλίσουν ότι πληρούνται οι απαιτήσεις της νομοθεσίας για τα τρόφιμα μέσα στη  επιχείρηση τροφίμων που έχουν υπό τον έλεγχο τους. Ως εκ τούτου την πρωταρχική ευθύνη την φέρει αυτός.

Με στόχο την προστασία της Δημόσιας Υγείας από την κατανάλωση τροφίμων και την προστασία των συμφερόντων των καταναλωτών από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές οι αρμόδιες Υγειονομικές Υπηρεσίες ασκούν ελέγχους στα υποστατικά τροφίμων, η συχνότητα των οποίων εξαρτάται από την επικινδυνότητα και την ικανότητα του Υ.Ε.Τ να παρασκευάσει ασφαλή και υγιεινά τρόφιμα.  Συνεπώς όσο πιο καλό είναι το υποστατικό στη λήψη μέτρων προς συμμόρφωση με τις πρόνοιες τις νομοθεσίας και επίτευξη του επιδιωκόμενου στόχου, τόσο πιο λίγες θα είναι και οι επιθεωρήσεις. Οι έλεγχοι είναι συχνότεροι σε υποστατικά που παρουσιάζουν κτηριακές ελλείψεις ή οι Υ.Ε.Τ, δεν έχουν εφαρμόσει στην πράξη τέτοιες προληπτικές διαδικασίες  ικανές να αποτρέψουν οποιοδήποτε κίνδυνο στα κρίσιμα σημεία ελέγχου καθώς και συγκεκριμένες διορθωτικές ενέργειες. Σημαντικό επίσης είναι η ικανότητα των Υ.Ε.Τ, για έγκαιρο εντοπισμό αστοχιών πριν το τρόφιμο ξεφύγει από τον απόλυτο έλεγχο του».

ygeionomika3

Σε περίπτωση υπόνοιας μη συμμόρφωσης, αναφέρει ο προιστάμενος των υγειονομικών υπηρεσιών του Δήμου Πάφου, θα πραγματοποιούνται στοχευμένοι μη προγραμματισμένοι επίσημοι έλεγχοι. Επιπλέον είναι δυνατό να πραγματοποιούνται ανά πάσα στιγμή τέτοιοι έλεγχοι, ακόμη και όταν δεν υπάρχει υπόνοια μη συμμόρφωσης και εκτός κανονικού ωραρίου  εργασίας της Δημόσιας Υπηρεσίας, ξεκαθαρίζει.

« Προς τούτο θα πρέπει να καταστεί σαφές σε όλους τους Υ.Ε.Τ., να αναμένουν έλεγχο ακόμη και αργά την νύκτα εφόσον θα βρίσκεται σε λειτουργία το υποστατικό τους ανεξαρτήτως όγκου εργασίας την συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Το προσωπικό που ασκεί τους Υγειονομικούς ελέγχους, έχει τη νομική υποχρέωση να μην αποκαλύπτει τις πληροφορίες που αποκτά κατά την διεξαγωγή των επισήμων ελέγχων  και οι οποίες σε δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις εμπίπτουν ως εκ της φύσεως τους στο επαγγελματικό απόρρητο».

Σύμφωνα με τον Περί Τροφίμων Νόμο του 1996 ως έχει τροποποιηθεί, κάθε εξουσιοδοτημένος λειτουργός έχει την δυνατότητα να ανακόπτει και να διενεργεί έλεγχο σε οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο και να ανοίξει και να εξετάσει οποιοδήποτε δοχείο, κουτί, κιβώτιο, δέμα, περιτύλιγμα ή άλλη συσκευασία έχει εύλογη αιτία να πιστεύει ότι σχετίζεται με τρόφιμο, επισημαίνει ο Χρίστος Χρίστου.

« Όσον αφορά στις ποινές σε όσους δεν συμμορφώνονται, είναι πολύ αυστηρές και εκτός από χρηματικό πρόστιμο, προνοείται και φυλάκιση σε περίπτωση καταδίκης. Υπάρχει επίσης πρόνοια για διοικητικό πρόστιμο και αναστολή λειτουργίας του υποστατικού για τέσσερις ημέρες με δυνατότητα ανανέωσης της περιόδου για όσο χρόνο χρειαστεί, με δυνατότητα έκδοσης ανακοίνωσης για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

Τα πιο πάνω αποτελούν συμπύκνωση των σημαντικότερων προνοιών της νομοθεσίας τροφίμων και θεωρώ ορθό να αναφέρω ότι στην προσπάθεια εφαρμογής θα πρέπει να έχουμε την συνεργασία όλου του προσωπικού των επιχειρήσεων τροφίμων».

ygeionomika1

Προσπάθεια μας, επισημαίνει ο επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών του Δήμου Πάφου, είναι η παροχή κάθε δυνατής βοήθειας και γνώσης για λειτουργία των υποστατικών σε υψηλά επίπεδα υγιεινής και καθαριότητας με σκοπό την παραγωγή και παρασκευή  ασφαλών και υγιεινών τροφίμων:

«Θα ήθελα να τονίσω με έμφαση ότι δεν θα ανεχθούμε από τον οποιοδήποτε να συμπεριφερθεί με τρόπο που θα θέτει σε κίνδυνο την Δημόσια Υγεία και η αντίδραση μας θα είναι άμεση και αποτελεσματική.

Ήδη, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής Πάφου έγιναν διαλέξεις στα μέλη του για ενημέρωση όσον αφορά στις πρόνοιες της νομοθεσίας τροφίμων σε σχέση με την παραγωγή υγιεινών και ασφαλών τροφίμων».

ygeionomika2