Λάζαρος Ομήρου: Αναποτελεσματικότητα και αδυναμία κατανόησης των νέων συνθηκών, εκθέτουν την Πάφο.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
07 Ιουλίου 2013Ο Δήμος Πάφου εισέρχεται με μαθηματική ακρίβεια σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία, με τα δημοτικά ταμεία να είναι άδεια τη στιγμή που σημαντικά έργα πρέπει να γίνουν ενόψει και του «Πάφος 2017». Αυτό τονίζει ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων του Δήμου Πάφου , Λάζαρος Ομήρου, ο οποίος προειδοποιεί ότι άμεσα και χωρίς χρονοτριβή θα πρέπει αφενός μεν να αντληθούν κονδύλια από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαικής Ένωσης και αφετέρου να συναφθούν συμμαχίες με πόλεις της αλλοδαπής, από τις οποίες η Πάφος εκ των πραγμάτων μπορεί να αντλήσει πολλαπλά οφέλη.
Με συνέντευξη του στο pafosnet, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών του Δήμου Πάφου τονίζει ότι λόγω της ασυνέπειας και ενδεχομένως της ανικανότητας της, η δημοτική αρχή στέρησε από την πόλη το διάστημα 2007 – 2013, Ευρωπαϊκά κονδύλια τα οποία σε ένα ποσοστό χρηματοδότησης της τάξης του 80% μπορούσαν να αποτελέσουν την εγγύηση για ανάπτυξη που τόσο ανάγκη είχε η Πάφος.
«Παρά ταύτα, προτιμήσαμε να γυρίσουμε την πλάτη σε αυτή την προοπτική ωσάν να μην είχαμε καμία ανάγκη από την έξωθεν βοήθεια», καταγγέλλει ο κ. Ομήρου. «Στη Λεμεσό αυτή τη στιγμή εφτά μεγάλα έργα ολοκληρώνονται με την αρωγή των διαρθρωτικών ταμείων. Στην Πάφο ουδέν. Με την αναγκαία πολιτική βούληση, το ιστορικό κέντρο της πόλης μας, η Λεωφόρος Τάφοι των Βασιλέων και άλλα έργα μείζονος σημασίας θα μπορούσαν κάλλιστα να βρίσκονται εν εξελίξει. Η γραφειοκρατία όμως και οι παθογένειες της Δημοτικής Μηχανής από τη μία, και η μη επαγγελματική επάρκεια του Γραφείου Προγραμματισμού στη Λευκωσία, από την άλλη, στέρησαν την Πάφο από τη δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Χρηματοδότησης».
Περαιτέρω αδράνεια και παράλειψη θα είναι εγκληματική, τη στιγμή που ως η μελλοντική Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης διατηρεί πλέον η Πάφος ένα τεράστιο πλεονέκτημα, διευκρινίζει ο Λάζαρος Ομήρου. Αυτό, διευκρινίζει, συνίσταται στην προνομιακή μεταχείριση από τους αρμόδιους φορείς της Ε.Ε. που η Πάφος θα απολαμβάνει στο εξής λόγω του χρίσματος.
« Πρέπει όμως από την πλευρά μας να επιδείξουμε ωριμότητα και έμπρακτο ενδιαφέρον», προειδοποιεί. «Και κυρίως να πράξουμε ότι δεν πράξαμε την προηγούμενη περίοδο. Να ακολουθήσουμε μία πορεία σύνταξης δυνάμεων, να «επιστρατεύσουμε» αν παραστεί ανάγκη και υπηρεσίες εκτός Δημοτικού Μεγάρου, προκειμένου έγκαιρα να αποταθούμε στην Κομισιόν. Επαναλαμβάνω ότι λόγω των ευνοϊκών συγκυριών που δημιούργησε η Πολιτιστική Πρωτεύουσα υπάρχει πεδίον δόξης λαμπρό. Και ως εκ τούτου κανένα άλλο λάθος δεν πρόκειται να συγχωρεθεί».
Αναφερόμενος στο θέμα των συνεργασιών με ξένες πόλεις, ο πρόεδρος της αρμόδιας δημοτικής επιτροπής, τονίζει ότι η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Πάφου προέβη σε ένα «γενναίο» κούρεμα του προϋπολογισμού της κατά 40% περίπου, ακολουθώντας το γενικότερο κλίμα της οικονομικής περισυλλογής στο Δήμο.
Ωστόσο και μέσα από αυτή την περισυλλογή, η Επιτροπή και ακολούθως η Ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου ενέκρινε ομόφωνα την δημιουργία ενός κονδυλίου αξίας 10 χιλιάδων ευρώ το οποίο αφορά ως επί το πλείστο πόλεις της Ρωσίας και της Κίνας», αναφέρει. «Προφανώς και η κίνηση μας αυτή βρισκόταν σε αρμονία με το κλίμα επενδύσεων που προέρχεται από τις πιο πάνω χώρες. Και επειδή, κακά τα ψέματα, ο τόπος μας βρίσκεται εγγύτερα στη Ρωσία ξεκινήσαμε από εκεί.
Έτσι τον Αύγουστο του 2012 δεχθήκαμε για πρώτη φορά στην Κύπρο αντιπροσωπεία από το Δήμο του Τσεμποκσάρυ, της πόλης που μας προσέγγισε πρώτη. Έχει πληθυσμό μισό εκατομμύριο και είναι πρωτεύουσα του κρατιδίου τις Σιουβασίας, ενός εκ των 40 και τόσων συνιστώντων κρατιδίων της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Βάλαμε τις βάσεις για μια παραγωγική και αμφιπλεύρως αποδοτική συνεργασία. Η πόλη αυτή βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Πάφου, προκειμένου να δρομολογηθεί απευθείας πτήση Τσεμποκσάρυ – Πάφος κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου. Μάλιστα, οι διαπραγματεύσεις αυτές βρίσκονται σε τέτοιο σημείο που να γίνονται σκέψεις και για δοκιμαστική πτήση τα Χριστούγεννα του τρέχοντος έτους. Επίσης υπάρχει ξεκάθαρα διατυπωμένη πρόθεση από επιχειρηματίες της περιοχής όπως επισκεφθούν την Πάφο, ιδίοις εξόδοις, κατά τις ημέρες της Όπερας για να ανιχνεύσουν προοπτικές επενδυτικής δραστηριότητας. Αυτούς θα μπορούσαμε κάλλιστα να τους παραπέμψουμε και στο ΕΒΕ Πάφου. Σημειούται δε ότι ένας εκ των επιχειρηματιών αυτών εξέφρασε επισήμως, με έγγραφη επιστολή του προς το Δήμαρχο Πάφου την πρόθεση του να συνεισφέρει χρηματικά στο «Πάφος 2017» και να διοργανώσει σειρά εκδηλώσεων τόσο στην Πάφο, όσο και στη Ρωσία».
Ο κ. Ομήρου καταγγέλλει ωστόσο ότι από τη μία η απροθυμία της Δημοτικής μηχανής να ξεφύγει από τα εσκαμμένα του παρελθόντος και από την άλλη η αδικαιολόγητη διαφωνία ορισμένων δημοτικών παραγόντων, τορπιλίζουν την προσπάθεια και εκθέτουν την πόλη ανεπανόρθωτα.
«Εύχομαι, ελπίζω και προσδοκώ να μην έχουμε τα ίδια και με το θέμα της Αγίας Πετρούπολης των 5 εκατομμυρίων κατοίκων», τονίζει. «Οι σχέσεις μας με την Αγία Πετρούπολη βρίσκονται ακόμη σε εμβρυακή φάση. Ωστόσο υπάρχει δεδομένη η βούληση και από τη δική τους πλευρά όπως κατά τα μέσα του προσεχόντος Οκτωβρίου διοργανωθεί στην Αγία Πετρούπολη ένα Forum για την Πάφο με κάθε επισημότητα με την παρουσία σύσσωμης της πολιτικής, πολιτειακής ηγεσίας της Πόλης, των Επιχειρηματιών και άλλων επισήμων φορέων. Χωρίς καμία αμφιβολία η Αγία Πετρούπολη αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για όλους μας».
Ο Λάζαρος Ομήρου επισημαίνει ότι ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι η πόλη της Πάφου έχει περισσότερο παρά ποτέ ανάγκη στρατηγικές συνεργασίες με μεγάλες πόλεις οι οποίες δύνανται εκ των πραγμάτων να δημιουργήσουν όλες εκείνες τις προϋποθέσεις οι οποίες θα συμβάλουν αποφασιστικά στην οικονομική, πρωτίστως, ανακούφιση της.
« Μέχρι σήμερα οι διεθνείς σχέσεις του Δήμου εξαντλήθηκαν στις πόλεις της Ελλάδας και στα ταξιδάκια αναψυχής. Όλα αυτά έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Καιρός του σπείρειν, καιρός του θερίζειν», κατέληξε.