H ψευδαίσθηση και η πραγματικότητα
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
11 Ιουνίου 2014Ελένη Χρυσοστόμου
Εκπρόσωπος Τύπου Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών
Θα έλεγα ότι η Κυβέρνηση κερδίζει τις εντυπώσεις στο εξωτερικό αφού οι αριθμοί στο παιχνίδι της οικονομικής σκακιέρας ικανοποιούν τους δανειστές μας και τους μεγάλους παίχτες της παγκόσμιας οικονομίας, οι οποίοι μυρίστηκαν ψοφίμι.
Λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι κανένας επενδυτικός κολοσσός δεν θα επενδύσει πουθενά αν δεν έχει εξασφαλισμένο το κέρδος του θεωρώ επιτυχία της Κυβέρνησης το ενδιαφέρον των παγκόσμιων επενδυτικών τραπεζών να αναλάβουν ως ανάδοχοι για την έκδοση των κυπριακών ομολόγων. Ο δανεισμός αυτός για την εξασφάλιση μέρους του εσωτερικού δανεισμού των τεσσάρων δισεκατομμυρίων θα έλεγα ότι δημιουργεί ερωτήματα, σε σχέση με τον τρόπο που θα χρησιμοποιηθούν τα 500 εκατομμύρια από την Κυβέρνηση. Θα πάνε για εξυπηρέτηση του εσωτερικού χρέους όπου ανήκουν ή θα χρησιμοποιηθούν με άλλους τρόπους με αποτέλεσμα το συνολικό χρέος να αυξηθεί;
Όμως ο συνεχόμενος δανεισμός – έστω κάτω από ευνοοικούς όρους που επιτρέπει η αγορά αυτή τη χρονική περίοδο - ο οποίος προβαίνει η Κυβέρνηση για να σώσει ότι σώζεται από τη κακή διαχείρηση πολλών ετών ιδιαίτερα της προηγούμενης διακυβέρνησης, δεν αντισταθμίζεται με τις ανάλογες κινήσεις για την πολυπόθητη ανάπτυξη για την οποία πολλά ακούμε αλλά δεν βλέπουμε. Πολύ φοβάμαι ότι τελικά θα καταλήξουμε ένα κράτος με ένα τεράστιο χρέος αλλά χωρίς πηγές εισοδήματος για αποπληρωμή του.
Θα ανέμενε κανείς από μια Κυβέρνηση η οποία αντιμετωπίζει τόσες προκλήσεις να προσπαθήσει να αλλάξει το μοντέλο ανάπτυξης της χώρας και τις πρακτικές οι οποίες έχουν οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην άθλια ομογουμένος κατάσταση την οποία βιώνουμε σήμερα. Δεν έχουν δημιουργηθεί συνθήκες για να προωθήθει η πραγματική και πράσινη ανάπτυξη ταυτόχρονα με την επάνοδο στις αγορές, ώστε να υπάρξει ουσιαστική και πραγματική βελτίωση της οικονομίας.
Η πραγματική οικονομία είναι οι χιλιάδες ανέργοι οι οποίοι δεν βλέπουν φως στη σήραγγα, είναι η μικρομεσαίες επιχειρήσεις που κλείνουν, είναι τα κοινοτικά παντωπολεία και ιατρεία, είναι η μη επαρκής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Είναι μια οικονομία στον αναπνευστήρα χωρίς να παίρνονται αποτελεσματικά μέτρα ανακούφισης.
Ας αφήσουν λοιπόν οι κυβερνώντες τα πανηγύρια και τις χαρές για την έξοδο της χώρας στις αγορές και ας ασχοληθούν με την πραγματική οικονομία της χώρας. Τότε θα δικαιούνται να πανηγυρίζουν, όταν ευημερίσει πραγματικά η χώρα.
Είναι ένα πράγμα να προσπαθείς να εμπνεύσεις εμπιστοσύνη στο εξωτερικό και άλλο να συντηρείς την ψευδαίσθηση στο εσωτερικό για βελτίωση μιας υπερχρεωμένης οικονομίας χωρίς μέλλον.