Αντωνίου: Πρόταση για Γεωργικό - Αγροτικό Επιμελητήριο.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
05 Ιουνίου 2013Τα κίνητρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για συμμετοχή στο πρόγραμμα ταχύρυθμης κατάρτισης ανέργων στον τομέα της γεωργοκτηνοτροφίας, αν και στρέφονται προς την ορθή κατεύθυνση, δεν θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της Αγροτικής Οικονομίας. Αυτό εκτιμά ο βουλευτής Πάφου του ΔΗΚΟ, Αντώνης Αντωνίου, ο οποίος επισημαίνει ότι για να έχουν αποτέλεσμα τα κίνητρα αυτά, πρέπει να συνοδεύονται με δραστικά μέτρα που θα συμβάλουν στην επίλυση του προβλήματος του ψηλού κόστους παραγωγής, αλλά και της διάθεσης και εμπορίας των Κυπριακών προϊόντων.
«Τα Υπουργεία Γεωργίας, Εμπορίου και Εργασίας επιβάλλεται να επεξεργαστούν προγράμματα και να προτείνουν οικονομικά κι’ άλλα κίνητρα για ενίσχυση εκείνων των τομέων της γεωργοκτηνοτροφίας και ανάδειξη και προώθηση εκείνων των Κυπριακών προϊόντων που παρουσιάζουν συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τα εισαγόμενα, όπως τα παραδοσιακά κυπριακά προϊόντα και τα προϊόντα ονομασίας προέλευσης», υποστηρίζει. «Έχοντας υπ’ όψιν, πως το περιβάλλον γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο για το γεωργό, με την αύξηση ανταγωνισμού, τη φιλελευθεροποίηση εμπορίου, την ελεύθερη εισαγωγή φρούτων και κτηνοτροφικών προϊόντων, οι γεωργοκτηνοτρόφοι παραμένουν απροστάτευτοι και παραμελημένοι.
Σε αυτή την δύσκολη περίοδο που διανύουμε, λαμβάνοντας υπόψη και τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης είναι η στιγμή να ενισχύσουμε και να θωρακίσουμε την γεωργοκτηνοτροφία με τη λειτουργία και αξιοποίηση ενός Γεωργικού και Αγροτικού Επιμελητήριο. Το Επιμελητήριο ως θεσμός αλλά και ως εργαλείο στα χέρια των γεωργοκτηνοτρόφων θα μπορεί να προσφέρει μέσα από τις κύριες δραστηριότητες του, την προώθηση και παροχή πληροφοριών σχετικά με τις δραστηριότητες των μελών του, την οργάνωση της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης, την ίδρυση και διοίκηση των παροχών εκπαίδευσης και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας».
Το Επιμελητήριο, αναλύει ο βουλευτής Πάφου του ΔΗΚΟ, θα αποτελεί ουσιαστικά τον εξειδικευμένο φορέα που θα προσφέρει υπηρεσίες που αποτελούν ουσιαστικά μέρος ενός οράματος γεωργικού και κτηνοτροφικού ενδιαφέροντος αλλά και συμφέροντος.
Θα μπορεί να επικεντρωθεί σε άξονες όπως η βιώσιμη γεωργοκτηνοτροφία, οι δυναμικές και οργανικές καλλιέργειες και άλλα, τονίζει.
«Η στενή συνεργασία του Επιμελητηρίου με τις Αγροτικές και Γεωργικές Οργανώσεις θα ενισχύσει τη φωνή των γεωργοκτηνοτρόφων τόσο σε τοπικό όσο και σε Παγκύπριο επίπεδο», εκτιμά ο Αντώνης Αντωνίου. «Επιπρόσθετα, το Επιμελητήριο μαζί με τους ειδικούς του κλάδου, θα μπορέσει να αναπτύξει στενούς δεσμούς συνεργασίας και επικοινωνίας με την Επιτροπή των Περιφερειακών Γεωργικών Επιμελητηρίων των Ευρωπαϊκών Χωρών, τα οποία θα μπορούν να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις πραγματοποιώντας συναντήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Αγροτικών Υποθέσεων αλλά και με άλλους επίσημους φορείς και οργανώσεις.
Η τρέχουσα κατάσταση στην Κύπρο, αναμφίβολα καταδεικνύει την άμεση ανάγκη για λειτουργία ενός Γεωργικού και Αγροτικού Επιμελητηρίου διασώζοντας το επάγγελμα του γεωργού και του κτηνοτρόφου που συνέβαλαν για πολλά χρόνια στην επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού, αλλά και που διατήρησαν αλώβητη την ταυτότητα και την κουλτούρα του νησιού μέσα από το πέρασμα των χρόνων».