Pafos Net

Ακάμας: Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εγκαινιάζει στις 9 Δεκεμβρίου το Κέντρο Παλαιοντολογίας

title image

Μέσα στον κακό χαμό που για μια ακόμη φορά επικρατεί στη χερσόνησο του Ακάμα ως προς το μελλοντικό του καθεστώς, αυτή τη φορά λόγω των οδικών έργων που άρχισαν να εκτελούνται, κάποια άλλα έργα στην περιοχή έχουν ολοκληρωθεί επιτυχώς και αποτελούν ήδη αντικείμενο μεγάλης επισκεψιμότητας και ενδιαφέροντος από κύπριους και ξένους περιηγητές. Ένα εξ αυτών, είναι το Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας Ακάμα που αποπερατώθηκε πρόσφατα στις Αρόδες και το οποίο θα αποτελέσει το πρώτο έργο στην χερσόνησο που θα εγκαινιάσει μετά την εκλογή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Η Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου και το Κοινοτικό Συμβούλιο Πάνω Αρόδων οργανώνουν το μεθεπόμενο Σάββατο και ώρα 11:00 π.μ. τα εγκαίνια του έργου, το οποίο συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαικής Ένωσης, την Κυπριακή Δημοκρατία και την Τοπική Αρχή. Το Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας Ακάμα είναι το μοναδικό στο είδος του στην Κύπρο, έχει δημιουργηθεί στην κοινότητα Αρόδων και αποτελεί ένα σύγχρονο έργο εμβαδού 330 τετραγωνικών μέτρων και με συνολικό κόστος 520 χιλιάδες ευρώ.

arodes5

Μιλώντας στο PafosNet για το νέο πολιτιστικό και περιβαλλοντικό απόκτημα της χερσονήσου του Ακάμα, η αρχιτέκτονας του έργου, Πολίνα Αντωνιάδου-Κόκκινου, επισημαίνει ότι το κτίριο είναι ισόγειο ώστε να συνάδει με την κλίμακα των κτιρίων του χωριού και μέρος των κτιρίων είναι επενδυμένο με συρματοκιβώτια γεμισμένα με πέτρες της περιοχής.

Στην είσοδο του κτιρίου είναι ο χώρος υποδοχής όπου δίδονται πληροφορίες για το Κέντρο και τα εκθέματα του, εξηγεί, ενώ ο επισκέπτης θα βρεθεί στη συνέχεια στην Αίθουσα Ιστορικής Γεωλογίας και Γεωλογίας της Κύπρου όπου υπάρχουν πληροφορίες για την γένεση της Κύπρου, την επιστήμη της γεωλογίας, τους κλάδους της γεωλογίας, και την γεωλογία της Κύπρου.

arodes2

Έπειτα διαμέσου μιας στοάς η οποία παραπέμπει στις μεταλλευτικές στοές και γαλαρίες της Κύπρου, ο επισκέπτης βρίσκεται στην Αίθουσα «Ακάμας Ι», όπου θα μελετήσει τα αυτόχθονα πετρώματα του Ακάμα, θα πληροφορηθεί για τους σεισμούς που έχουν γίνει σε χωριά του Ακάμα, θα απολαύσει φωτογραφίες από την υπέροχη τοπογραφία του Ακάμα και τέλος στις κεντρικές προθήκες της Αίθουσας θα μελετήσει απολιθώματα από τον Νάνο Ιπποπόταμο που απαντώνται σε σπήλαια του Ακάμα και έχουν παραχωρηθεί στο Κέντρο από το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης.

arodes6

Η επόμενη αίθουσα, τονίζει η αρχιτέκτονας του έργου, είναι η Αίθουσα «Ακάμας ΙΙ», όπου ξεχωρίζει το γυάλινο πάτωμα που καλύπτει εκθέματα κρυστάλλων, πετρωμάτων και απολιθωμάτων που στόχο έχουν να υπενθυμίζουν στον επισκέπτη τον γεωλογικό πλούτο που κρύβεται κάτω από κάθε βήμα του, ο πέτρινος τοίχος με τα ανοίγματα όπου ο επισκέπτης παίρνει πληροφορίες για τις αγροτικές κατασκευές, όπως ο ληνός, η τσιμινιά, το πατητήρι και τις αγροτικές ασχολίες όπως ο αργαλειός και το άροτρο.

Στην ίδια αίθουσα, αναφέρει, υπάρχει και ένας διαδραστικός τοίχος όπου ιδιαίτερα τα παιδιά, αλλά και οι ενήλικες μπορούν να μάθουν για το κτίσιμο με πλιθάρι, για τον χειρόμυλο, για το κτίσιμο των πέτρινων τοίχων και για του λιθοξόους.

Η τελευταία αίθουσα είναι η Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων όπου θα μπορούν να φιλοξενούνται εκθέσεις σχετικές με τον Ακάμα και επίσης έχει διαμορφωθεί χώρος για παιδιά με παιδικά τραπεζάκια και καρέκλες όπου τα παιδιά θα μπορούν να ζωγραφίζουν εικόνες σχετικές με πετρώματα και την γεωλογία του Ακάμα και να διαβάζουν παιδικά βιβλία σχετικά με την γεωλογία.

arodes4

Το Κέντρο μπορεί να φιλοξενήσει με την ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων του και την έναρξη λειτουργίας του, περιοδικά εκθέσεις σχετικές με τη θεματολογία του έργου, τις οποίες θα μπορεί να επισκεφθεί το κοινό ή και μαθητές σχολείων για να γνωρίσουν με περισσότερη λεπτομέρεια τη γεωλογική ιστορία της περιοχής του Ακάμα.

Έχει στόχο την παροχή πληροφοριών τόσο στους ντόπιους όσο και στους επισκέπτες για τη γεωλογία και παλαιοντολογία της περιοχής του Ακάμα, τα πετρώματα και απολιθώματα της περιοχής και γενικά για την ιστορία γένεσης της Κύπρου.

Ο κοινοτάρχης Πάνω Αρόδων, Ματθαίος Στεφάνου, τόνισε ότι η μοναδικότητα του έργου και η καινοτομία του προσελκύει ήδη μεγάλο αριθμό ντόπιων και ξένων περιηγητών, ενώ εξέφρασε την βεβαιότητα ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί μετά και τα επίσημα εγκαίνια από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και την δημοσιότητα που θα λάβει.

Σε αυτό το πλαίσιο θα στηρίξει ιδιαίτερα τις τοπικές τουριστικές επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής της χερσονήσου, ενώ θα βοηθήσει επίσης στη μόνιμη ή και περιοδική εργοδότηση ατόμων για τη λειτουργία της ανάπτυξης, είπε.

arodes1