Pafos Net

10 προτάσεις για την δημόσια υγεία

title image

Του Ανδρέα Μασούρα

Πανεπιστημιακός. Αντιπρόεδρος Κινήματος Οικολόγων

 

Το πρόσφατο τραγικό περιστατικό με το νεογνό στο νοσοκομείο της  Πάφου  αναδεικνύει την θλιβερή πραγματικότητα μιας χώρας που αδυνατεί να λειτουργήσει ως κράτος πρόνοιας. Η δημόσια υγεία έχει πλήρως διαλυθεί διότι ακριβώς διαχρονικά δεν υπήρξαν οι σωστοί σχεδιασμοί για να μπορέσει ο συγκεκριμένος τομέας να αναβαθμιστεί και να εκσυγχρονιστεί.

Τα δημόσια νοσοκομεία έχουν παραλύσει και δεν μπορούν να λειτουργήσουν προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες ευσυνείδητων μελών του προσωπικού είναι κατώτερες του αποδεκτού. Την ίδια ώρα η αυτονόμηση των δημοσίων νοσοκομείων χάθηκε μέσα στο λαβύρινθο των κυβερνητικών χειρισμών.

Πιο κάτω παραθέτω 10 προτάσεις προς συζήτηση:

1. Παρακολούθηση της υγείας:

Επιδημιολογική παρακολούθηση και έλεγχος των ασθενειών και απειλών για την υγεία του πληθυσμού. Αυτό προϋποθέτει δύο βασικά πράγματα: Πρώτον, την ανάπτυξη και υλοποίηση επιδημιολογικών ερευνών και δεύτερον, την σύσταση ειδικής επιστημονικής ομάδας η οποία σε καθημερινή βάση θα υλοποιεί το συγκεκριμένο ερευνητικό πρόγραμμα σε παγκύπρια βάση.

2. Βελτίωση της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας:

Η διασύνδεση των φορέων δημόσιας υγείας σε παγκύπριο επίπεδο και η μεταξύ τους συνεννόηση για καλύτερη οργάνωση είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα το οποίο θα πρέπει να σχεδιαστεί με προσοχή με την χρήση νέων τεχνολογιών.

Σε αυτό το σημείο μπορεί να συσταθεί ανεξάρτητη μονάδα αξιολόγησης των οργανωτικών παραμέτρων του συντονισμού.

Ενίσχυση φορέων δημόσιας υγείας σε περιφερειακό επίπεδο (εκτός αστικών κέντρων). Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι αγροτικών περιοχών και θα πρέπει να ενισχυθεί το σύστημα δημόσιας υγείας σε αυτές τις περιοχές.

3. E-health:

Ο σχεδιασμός ενός ολοκληρωμένου συστήματος E-health στην Κύπρο θα ενισχύσει σημαντικά το σύστημα της δημόσιας υγείας και θα το αναβαθμίσει ποιοτικά. Την ίδια ώρα  θα επιλυθούν σημαντικά γραφειοκρατικά προβλήματα ενώ θα υπάρχει άμεση ενημέρωση του κοινού. Για παράδειγμα, για το θέμα του επιδημιολογικού ελέγχου θα μπορούν οι πολίτες να ενημερώνονται ανά πάσα στιγμή για νέες ανακοινώσεις και για το πώς μπορούν να δράσουν. Επίσης, μπορεί να γίνεται ηλεκτρονική διευθέτηση για ραντεβού και πλήρης ενημέρωση για όλους τους φορείς δημόσιας υγείας παγκύπρια.

Σύμφωνα με την πολιτική της Ε.Ε. για την ηλεκτρονική υγεία επισημαίνει τα εξής: «Μπορεί να έχει οφέλη για ολόκληρη την κοινωνία με τη βελτίωση της πρόσβασης στην περίθαλψη και της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του τομέα της υγείας».

4. Πολιτικές διασφάλισης της ποιότητας στη Δημόσια Υγεία:

Σύσταση επιτροπής για ανάπτυξη προτύπων οργάνωσης. Θα πρέπει να τεθούν στοχευμένες ενέργειες διασφάλισης της ποιότητας στη δημόσια υγεία.

5. Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού:

Αναβάθμιση δεξιοτήτων εργαζομένων και νεοπροσλαμβανομένων επαγγελματιών του τομέα, σε εξειδικευμένα αντικείμενα.

6. Αγωγή και προαγωγή υγείας:

Ενίσχυση της ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα δημόσιας υγείας. Για παράδειγμα για το θέμα του καπνίσματος στις νέες ηλικίες, για το θέμα του αλκοολισμού, καταπολέμηση της παχυσαρκίας και ενημέρωση για την στοματική υγεία για παιδιά και εφήβους.

7. Περιβαλλοντική υγεία:

Η δημόσια υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την περιβαλλοντική υγεία και θα πρέπει να υπάρξει διασύνδεση των φορέων υγείας με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης για  πρόληψη και αντιμετώπιση. Για παράδειγμα, η διασφάλιση των υγειονομικών συνθηκών των κοινοχρήστων χώρων και ευρύτερα η προστασία του περιβάλλοντος είναι ένα σημαντικό θέμα που θα πρέπει να ενσωματωθεί στο ΓΕΣΥ.

8. Αναδιοργάνωση του Υπουργείου υγείας:

Η αναδιοργάνωση του Υπουργείου υγείας εις τρόπο ώστε να καταστήσει την Κύπρο κέντρο παροχής υγειονομικών υπηρεσιών σε Ευρωπαϊκό και περιφερειακό επίπεδο αφενός και αφετέρου να την καταστήσει κέντρο θεραπευτικού τουρισμού.

9. Αξιοποίηση των διαρθρωτικών ταμείων: 

Η αξιοποίηση των διαρθρωτικών ταμείων και των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την ανάπτυξη της υγείας.

10. Ανθρωποκεντρικό οικονομικό μοντέλο χρηματοδότησης της υγείας:

Το οικονομικό μοντέλο χρηματοδότησης της υγείας θα πρέπει να επανασχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να καλύπτει τις ανάγκες της ίδιας της κοινωνίας. Με άλλα λόγια θα πρέπει να είναι ένα κατά βάση ανθρωποκεντρικό μοντέλο χρηματοδότησης με έμφαση στην πρόσβαση των πολιτών στην δημόσια υγεία.