Pafos Net

Πάφος: Ένα εκπαιδευτήριο εκπόνησε και εφαρμόζει σχέδιο δράσης για βοήθεια των μαθητών

title image

Ένα εκπαιδευτήριο Μέσης Εκπαίδευσης στην Πάφο, εκπόνησε σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί το αναγκαστικό κλείσιμο των σχολείων λόγω της πανδημίας και για την μείωση κατά το δυνατό των επιπτώσεων της διακοπής αυτής στη μαθησιακή συνέχεια των παιδιών. Πρόκειται για την Τεχνική Σχολή Πάφου, η οποία με την πρώτη ανακοίνωση για κλείσιμο των δημόσιων εκπαιδευτηρίων στην Κύπρο, ετοίμασε σχέδιο δράσης για αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος που εδράζεται σε δύο βασικούς τομείς.

Αναλύοντας σήμερα στο PafosNet το σχέδιο αυτό, ο Διευθυντής της Τεχνικής Σχολής Πάφου, Άκης Ηλία, επεσήμανε ότι τέθηκαν δύο βασικοί στόχοι: Η προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών από την εξάπλωση του ιού και η στήριξη όλων των μαθητών τόσο γνωσιολογικά όσο και ψυχολογικά.

« Για την υλοποίηση των πιο πάνω βασικών στόχων έχουν αρχίσει οι απαραίτητες εργασίες και θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται ενέργειες για υλοποίηση του σχεδίου δράσης», ανέφερε. «Πρόκειται, ειδικότερα, για στήριξη όλων των μαθητών του σχολείου μας από τους εκπαιδευτικούς με άμεση επικοινωνία από τους Υπεύθυνους Τμημάτων, για βοήθεια προς τους μαθητές όσον αφορά την ύλη Μαρτίου και επαναληπτικό εκπαιδευτικό υλικό, για συνεχή επαφή με τους μαθητές από τους διδάσκοντες στα εξεταζόμενα μαθήματα αλλά και από τους Υπευθύνους Τμημάτων, για επαφή του Διευθυντή με τους εκπαιδευτικούς μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Zoom και σε δεύτερη φάση με το TEAM και για δημιουργία ομάδων στο viber, messenger, αλλά και μέσω email καθώς και τηλεφωνική επικοινωνία, για συντονισμό και καλύτερο προγραμματισμό». 

Τα μέτρα του σχεδίου αυτού που εκπονήθηκε στο συγκεκριμένο εκπαιδευτήριο, τονίζει ο κ. Ηλία, περιλαμβάνουν επίσης ενημέρωση και καταγραφή του ηλεκτρονικού εξοπλισμού που διαθέτουν οι μαθητές, μετά από τηλεφωνική επαφή των υπευθύνων τμημάτων με τους μαθητές, ονομαστική καταγραφή των μαθητών που δεν διαθέτουν Ηλεκτρονικό Υπολογιστή, επαφή του Διευθυντή με όλους τους μαθητές μέσω μηνυμάτων (τουλάχιστον ένα μήνυμα εβδομαδιαίως), όχι μόνο για ψυχολογικούς λόγους, αλλά κυρίως για ενθάρρυνση να παραμένουν ασφαλείς στο σπίτι, ασχολούμενοι με άλλες δημιουργικές δραστηριότητες, ενώ ξεκινώντας από το Γ΄ έτος, οι μαθητές  παροτρύνονται να εγκαταστήσουν το office 365 ώστε να αρχίσει η εξ αποστάσεως διδασκαλία μέσω του TEAM και η εγκατάσταση του office 365 από τους εκπαιδευτικούς στον προσωπικό τους υπολογιστή.

« Να τονιστεί ότι ένα ποσοστό 91% παρακολουθεί καθημερινά τα μαθήματα, τα οποία οι ομάδες εκπαιδευτικών έχουν οργανώσει, ακολουθώντας το ωρολόγιο πρόγραμμα στα εξεταζόμενα μαθήματα, όπως εφαρμοζόταν προτού δημιουργηθεί η έκτακτη κατάσταση», τονίζει. « Για την εφαρμογή του πλάνου και σχεδίου δράσης οι εκπαιδευτικοί αξιοποιούν όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες. Για επικοινωνία με τους μαθητές, τα μαθήματα πραγματοποιούνται μέσω : viber, messenger, instagram, email, ιστοσελίδα του σχολείου και του ΥΠΠΑΝ, όπου έχει αναρτηθεί χρήσιμο εκπαιδευτικό υλικό.

Παράλληλα, μέχρι να εκπαιδευτούν όλοι οι εκπαιδευτικοί στο TEAMS, λογισμικό πρόγραμμα για εξ αποστάσεως εκπαίδευση, αξιοποιείται και το πρόγραμμα ΖΟΟΜ. Ένα πρόγραμμα το οποίο προσφέρεται δωρεάν στο διαδίκτυο, με αρκετά πλεονεκτήματα τα οποία βοηθούν το έργο μας για εκπαίδευση των μαθητών μας από απόσταση».

texniki3

Ο Διευθυντής της Τεχνικής Σχολής Πάφου αναφέρει ότι οι εκπαιδευτικοί των εξεταζόμενων μαθημάτων, προχώρησαν σε δημιουργία ομάδων (τάξεων) μέσω διαφόρων ηλεκτρονικών μέσων, μέσα από τις οποίες επικοινωνούν με τους μαθητές τους αποστέλλοντάς τους χρήσιμο εκπαιδευτικό υλικό, φύλλα εργασίας, επαναληπτικές ασκήσεις και άλλα. Ο χρόνος επικοινωνίας είναι ανάλογος του χρόνου διδασκαλίας τους στην τάξη, σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα του κάθε εκπαιδευτικού και του κάθε μαθητή, διευκρινίζει:

« Συγχρόνως, έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των ονομάτων των μαθητών μας σχετικά με το κατά πόσον διαθέτουν ή όχι στο σπίτι ηλεκτρονικό υπολογιστή και σύνδεση στο διαδίκτυο. Καθημερινά, υπάρχει επαφή του Διευθυντή με τους διάφορους κλάδους, μέσα από τις ομάδες που δημιούργησε ο κάθε κλάδος, αλλά και καθημερινή επαφή του Διευθυντή με τη Διευθυντική Ομάδα. Ο Διευθυντής τυγχάνει καθημερινής ενημέρωσης για τις δραστηριότητες του κάθε κλάδου από τις ομάδες τους».

Ο Άκης Ηλία τονίζει ότι η ανταπόκριση τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των μαθητών είναι πολύ θετική και η αρχική αξιολόγηση είναι ότι υπάρχει σε εξέλιξη μια διαδικασία, που μόνο εξαιρετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει για τους μαθητές του εν λόγω σχολείου.  Είναι σίγουρο ότι μέσα από την όλη προσπάθεια θα δημιουργηθούν νέα δεδομένα τα οποία εάν αξιοποιηθούν και αξιολογηθούν σωστά, θα προκύψουν αρκετά θετικά στοιχεία για το μέλλον της εκπαίδευσης του τόπου μας, παρατηρεί. 

texniki4

Στα πλαίσια της προώθησης του σχεδιασμού αυτού από όλη την εκπαιδευτική κοινότητα της Τεχνικής Σχολής Πάφου, ο Διευθυντής απέστειλε προς όλους τους μαθητές μήνυμα με το οποίο ενθαρρύνονται στις δύσκολες στιγμές που διάγει όλη η Κύπρος.

« Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που όλοι διανύουμε, δεν θα πρέπει μόνο να ενεργοποιηθούμε και να αντέξουμε, αλλά συγχρόνως να βγούμε από όλη αυτή την περιπέτεια ακόμη πιο δυνατοί», αναφέρει το μήνυμα. « Αυτό που προέχει τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο είναι να μείνουμε ψύχραιμοι και να βοηθήσουμε όσο περνάει από το χέρι του καθενός από εμάς, κυρίως άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας ή έχουν χρόνια νοσήματα. Ας μη ξεχνάμε ότι σε κάθε σπίτι υπάρχει μια γιαγιά, ένας παππούς, μια θεία ή ένας γονιός, που πιθανό να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας. Αυτό που καλούμαστε λοιπόν να κάνουμε όλοι ανεξαιρέτως, είναι να συμμορφωθούμε στα αυστηρά μέτρα που έχουν ληφθεί, ώστε να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού.

Σας καλώ λοιπόν, να προστατεύσουμε τους δικούς μας ανθρώπους αλλά και ολόκληρη την κοινωνία περιορίζοντας στο ελάχιστο τις κινήσεις μας, αποφεύγοντας συναθροίσεις με πολλά άτομα και μένοντας ασφαλείς στο σπίτι. Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι εξάλλου να αξιοποιήσετε δημιουργικά το χρόνο σας όπως η μελέτη, το διάβασμα ενός ποιοτικού βιβλίου, ακούγοντας μουσική, άσκηση στο σπίτι, διαδικτυακές συζητήσεις με φίλους, χειρωνακτικές εργασίες στο σπίτι, κ.λπ. 

Οι εκπαιδευτικοί σας, έχουν ήδη έρθει σε επαφή μαζί σας και θα συνεχίσουν να το πράττουν ως μια προσπάθεια, αξιοποιώντας την τεχνολογία, να σας δώσουν μέσω τηλεδιασκέψεων ή άλλων σύγχρονων μέσων, εκπαιδευτικό υλικό και εργασίες. Στόχος είναι να αξιοποιήσετε εποικοδομητικά το χρόνο σας στο σπίτι, εμπλουτίζοντας τις γνώσεις και αναπτύσσοντας τον χαρακτήρα σας. 

Δυστυχώς, αναμένεται ότι στις επόμενες εβδομάδες, η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη. Θέλω όμως να σας διαβεβαιώσω ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί αλλά κι εγώ προσωπικά θα είμαστε δίπλα σας. Να θυμάστε  ότι μετά από κάθε τρικυμία έρχεται η ηρεμία. Μετά το πιο βαθύ σκοτάδι, έρχεται πάντα η ανατολή του ήλιου. Γι΄ αυτό ας μη χάνουμε την πίστη μας κι ας επιδείξουμε υπομονή.

Είμαι σίγουρος, ότι όλοι κρύβετε μέσα σας τεράστιες δυνατότητες, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε οποιαδήποτε δυσκολία προκύψει, βγαίνοντας νικητές από αυτή την περιπέτεια. Μια περιπέτεια, που για να αντιμετωπιστεί απαιτείται η συμβολή όλων μας.

Σας αφήνω με το μήνυμα ότι οι ταραγμένες θάλασσες και οι δυσκολίες πάντοτε μας βοηθούν να κυριαρχήσουμε στους φόβους μας και να ξεκλειδώσουμε την τόλμη, την αποφασιστικότητα και το δυναμικό που κρύβουμε μέσα μας. Οι δυσκολίες και τα προβλήματα είναι οι καλύτεροι δάσκαλοι, ώστε να ανακαλύψουμε τις δυνατότητες και τα όριά μας, βελτιώνοντας έτσι τον εαυτό μας».

kyriakatiko-dieuthintis texnikis sxolis