Βαλεντίνος Φακοντής: Πολλά τα προβλήματα του κλάδου της αλιείας και των επαγγελματιών ψαράδων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
14 Ιανουαρίου 2024Τα τελευταία χρόνια το επάγγελμα του ψαρά στην Κύπρο φθίνει και συρρικνώνεται. Δυστυχώς, πολλοί ψαράδες αποχωρούν από το επάγγελμα. Αυτό, όμως, που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία είναι το γεγονός ότι οι νέοι άνθρωποι δεν ακολουθούν το επάγγελμα.
Σε παρέμβαση του ο βουλευτής Πάφου του ΑΚΕΛ, Βαλεντίνος Φακοντής, τονίζει ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα αλιευτικά καταφύγια και οι συναφείς υποδομές, η μείωση των αποθεμάτων, η απαγόρευση του ψαρέματος σε συγκεκριμένες περιοχές και η απουσία κινήτρων για προσέλκυση νέων ψαράδων στο επάγγελμα προμηνύουν ένα δυσοίωνο μέλλον για την αλιεία στον τόπο μας.
Ιδιαίτερα σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες ψαράδες της Πάφου, επισημαίνει, καταγράφουμε ως πιο σημαντικά την ανάγκη επέκτασης της μπούκας στο λιμανάκι της Κάτω Πάφου για αποτροπή του κυματισμού εντός της λεκάνης του λιμένα, καθώς και την απρόσκοπτη και ελεύθερη πρόσβαση για τους επαγγελματίες ψαράδες στο χερσαίο χώρο του λιμανιού.
« Ο χώρος του λιμανιού είναι ο χώρος εργασίας για τους επαγγελματίες ψαράδες. Μετά την τοποθέτηση μπάρας από το δήμος Πάφου και την Αρχή Λιμένων Κύπρου περιορίστηκε απρόσκοπτη είσοδος των ψαράδων της Πάφου στο λιμανάκι της Κάτω Πάφου. Αυτό έχει σ αποτέλεσμα την τεράστια ταλαιπωρία τους, αφού αναγκάζονται να σταθμεύουν τα οχήματα τους πολύ μακριά και να μεταφέρουν στα χέρια τα αναγκαία για τη δουλειά τους, αλλά και την ψαριά τους.
Θα πρέπει λοιπόν, να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και να εφαρμοστούν αλιευτικές πολιτικές οι οποίες θα έχουν επίκεντρο τον ψαρά με στόχο την αλλαγή της σημερινής γκρίζας κατάστασης».
Ειδικότερα, τονίζει ο Βαλεντίνος Φακοντής, θα πρέπει να συνεχιστεί η εφαρμογή του σχεδίου επιδότησης του πετρελαίου το οποίο εφαρμόστηκε τα τελευταία δυο χρόνια και έδωσε ανάσες στους επαγγελματίες αλιείς, οι οποίοι βρίσκονται στα όρια της βιωσιμότητας. Ενδεχόμενη κατάργηση του σχεδίου θα οδηγήσει δυστυχώς τους πλείστους αλιείς εκτός επαγγέλματος.
Πρόσθετα, θα πρέπει το Υπουργείο να κοστολογήσει την απώλεια εισοδήματος από τις απαγορεύσεις της αλιείας που έχουν θεσπιστεί για περιβαλλοντικούς και άλλους λόγους, και να αποζημιώσει τους ψαράδες.
Καλούμε το αρμόδιο Υπουργείο να λάβει τα αναγκαία μέτρα για στήριξη των επαγγελματιών ψαράδων και του κλάδου της αλιείας γενικότερα.