Pafos Net

Το φαινόμενο της σύγχρονης δουλείας: Βιβλίο της Καθηγήτριας του ΤΕΠΑΚ, Μαρίας Κραμβιά Καπαρδή

title image

Σήμερα  ανά το παγκόσμιο συνάνθρωποι μας ενώνουν την φωνή και τις δυνάμεις τους για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων γενικά και τον τερματισμό της θυματοποίησης, ιδίως ευάλωτων ομάδων, κυρίως γυναικών και παιδιών.  

Επίσημα και νομικά η ‘δουλεία’ καταργήθηκε στις ΗΠΑ με την τροποποίηση του συντάγματος το 1865. Στη συνέχεια, ακολούθησαν,  οι Συμβάσεις Περί Δουλείας και Καταναγκαστικής Εργασίας,  αντίστοιχα το 1927 και  1930. Το 2009 δημοσιοποιήθηκε και συμφωνήθηκε το  Πρωτόκολλο του Παλέρμο για την Πρόληψη, Καταστολή και Τιμωρία Προσώπων που ενέχονται στην εμπορία προσώπων και κυρίως γυναικών και παιδιών. Παρ’ όλα αυτά το φαινόμενο της ‘σύγχρονης δουλείας’ συνεχίζει να μαστίζει εκατομμύρια συνανθρώπους μας.

 H έννοια «σύγχρονη δουλεία» αναφέρεται όχι μόνο στην εμπορεία προσώπων αλλά και στον καταναγκαστικό εγκλωβισμό κάποιου ατόμου σε ένα σπίτι ή σε ένα εργοστάσιο  ή σε κάποια επιχείρηση ή σε πορνείο για κάποιο υποτιθέμενο οικονομικό χρέος,  τα θύματα καταναγκαστικού γάμου, τα θύματα εμπορίας οργάνων, και η εκμετάλλευση υπαλλήλων στην αλυσίδα παραγωγής.

Στη σύγχρονη δουλεία συμβάλλουν, μεταξύ άλλων, η κοινωνική και οικονομική ανισότητα, η φτώχια και η πείνα, οι πόλεμοι, η προσφυγιά, η διαφθορά, ο ρατσισμός και η απληστία.

Το φαινόμενο, λοιπόν της σύγχρονης δουλείας είναι το αντικείμενο του βιβλίου της Καθηγήτριας Μαρίας Κραμβιά Καπαρδή, στο Τμήμα Διοίκησης, Επιχειρηματικότητας και Ψηφιακών Επιχειρείν του ΤΕΠΑΚ, και των τριών συνεργατών της από  Αυστραλία και Καναδά που πολύ πρόσφατα δημοσιεύτηκε στην αγγλική από τον διεθνή εκδοτικό οίκο Palgrave -Springer.

Στις 710 σελίδες και στα 33 κεφάλαια του,  πανεπιστημιακοί, ΜΚΟ, θύματα και άλλοι αναλύουν το φαινόμενο και τους γενεσιουργούς του παράγοντες και εισηγούνται αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης του σε προσωπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Το περιεχόμενο το κάνει ένα μοναδικό βιβλίο,  που γι’ αυτόν τον λόγο προωθείται και στηρίζεται από άτομα όπως τον πρώτο Βρετανό Επίτροπο κατά της Δουλείας  και άλλους ειδήμονες στον τομέα αυτό.  

To 2015, οι χώρες μέλη του ΟΗΕ ανέλαβαν να συμβάλουν σε έναν καλύτερο κόσμο με την εξάλειψη της σύγχρονης δουλείας προωθώντας τους Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals, SDGs). Ας ελπίσουμε ότι δέκα χρόνια αργότερα το βιβλίο αυτό θα ευαισθητοποιήσει τους ιθύνοντες για να καταπολεμηθεί ποικιλοτρόπως η σύγχρονη δουλεία στην Κύπρο, Ευρώπη και όλο το κόσμο.