Θάνος Μιχαηλίδης: Ιδιαίτερα απαιτητικό το 2024 για την ξενοδοχειακή βιομηχανία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
20 Μαρτίου 2024Το 2024 αναμένεται ιδιαίτερα απαιτητικό για την Ξενοδοχειακή Βιομηχανία, τονίζει σε παρέμβαση του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ, Θάνος Μιχαηλίδης, επισημαίνοντας πως έχει να αντιμετωπίσει επίσης, σημαντικές προκλήσεις και προβλήματα:
« Την ισχυρή ανθεκτικότητά του απέδειξε το 2023 για άλλη μια φορά ο τομέας του Τουρισμού καθώς, σε μία χρονιά γεμάτη πολυεπίπεδες προκλήσεις, ανταποκρίθηκε με επιτυχία στα δύσκολα εμπόδια που είχε ενώπιον του, συμβάλλοντας καταλυτικά στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας. Ο Τουριστικός τομέας κατάφερε να σημειώσει αρκετά ικανοποιητικά νούμερα, με τα έσοδα και τις αφίξεις να πλησιάζουν τα επίπεδα του 2019 (χρονιά ρεκόρ), παρόλο που η βιομηχανία αντιμετώπισε ένα ασταθές οικονομικό περιβάλλον, λόγω του ενεργειακού, του υψηλού πληθωρισμού, των αυξημένων επιτοκίων, αλλά και των γεωπολιτικών εξελίξεων της ρωσο-ουκρανικής σύρραξης και του πολέμου στο Ισραήλ.
Το 2023, σε μία χρόνια όπου οι κυρώσεις στη Ρωσία έθεσαν εκτός τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά, ο Τουριστικός τομέας σημείωσε κατά τους πρώτους εννιά μήνες του χρόνου έσοδα που υπολογίζονται σε €2.456,1 εκ. σε σύγκριση με €1.965,4 εκ. της αντίστοιχης περιόδου του 2022, πετυχαίνοντας αύξηση 25,0%. Όσον αφορά τις αφίξεις τουριστών, για την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2023, αυτές ανήλθαν σε 3.562.417 σε σύγκριση με 2.941.182 της αντίστοιχης περίοδου του 2022, καταγράφοντας αύξηση 21,1%.
Ο πόλεμος στο Ισραήλ αποτελεί αναμφίβολα μία ακόμη τεράστια ανθρωπιστική πληγή που ήρθε να προστεθεί σε αυτή της ρωσο-ουκρανικής σύρραξης. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή μας δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστη τη χώρα μας, με τον τουρισμό να δέχεται ένα ακόμη μεγάλο πλήγμα, καθώς μετά τη ρωσική αγορά υπάρχει σημαντικό ενδεχόμενο να χάσει διαδοχικά τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά του, το Ισραήλ. Ήδη τα αποτελέσματα του πολέμου, άφησαν τον αντίκτυπό τους στις αφίξεις των τελευταίων τριών μηνών του 2023, με ακυρώσεις ταξιδιών από το Ισραήλ, αλλά και από άλλους προορισμούς που επέλεξαν να ταξιδέψουν σε κάποια ασφαλέστερη περιοχή μακριά από τον πόλεμο.
Σήμερα, δεν μπορούμε να προβλέψουμε με βεβαιότητα τη χρονική έκταση που θα λάβει ο πόλεμος στη γειτονιά μας, ούτε επίσης και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην οικονομία του Ισραήλ και κατ’ επέκταση στην κοινωνία της χώρας και την αγοραστική δυνατότητα των πολιτών του. Αναμφίβολα όμως, αναμένουμε πως θα υπάρξει κάποια μείωση στις αφίξεις από τον συγκεκριμένο προορισμό, αλλά και στην τουριστική ροή γενικότερα".
Ο τουριστικός τομέας, τονίζει ο Θάνος Μιχαηλίδης, είχε αντιμετωπίσει ανάλογες κρίσεις και στο παρελθόν, κατάφερε όμως να ανταποκριθεί προς όφελος της οικονομίας αλλά και των κυπριακών νοικοκυριών. Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να στραφούμε σε παραδοσιακές αγορές όπως η βρετανική, αλλά και σε αγορές που τα τελευταία χρόνια έχουν επιδείξει θετικές τάσεις όπως η Πολωνία, η Γαλλία, αλλά και η Γερμανία.
Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων, αναφέρει ο επικεφαλής του, αξιολογεί τα δεδομένα και από την πλευρά του αναλαμβάνει πρωτοβουλίες τόσο σε τοπικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο. Ήδη, από την έναρξη του πολέμου βρεθήκαμε σε σημαντικά φόρουμ με διεθνή επιρροή στον τουρισμό και συγκεκριμένα σε Μάλτα, Λονδίνο, Αθήνα και Ντουμπάι, όπου διαβεβαιώσαμε στους εταίρους μας, την ασφάλεια που προσφέρει η χώρα μας, παρότι βρίσκεται σε μία περιοχή με έντονες γεωπολιτικές εξελίξεις.
Το 2024, αναμένεται ιδιαίτερα απαιτητικό για την Ξενοδοχειακή Βιομηχανία, η οποία έχει να αντιμετωπίσει επίσης, σημαντικές προκλήσεις όπως το εργατικό αλλά και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Από την πλευρά μας αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες αυτές ως μία καλή ευκαιρία για περαιτέρω ανάπτυξη τού τομέα μας σε όλα τα επίπεδα», κατέληξε.