Pafos Net

Αδειάζει εντελώς το φράγμα Μαυροκόλυμπου για επιδιόρθωση των σωλήνων

title image

Μέχρι την Πέμπτη αναμένεται να αδειάσει ολοκληρωτικά το φράγμα Μαυροκόλυμπου ώστε να μπορέσουν να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες για να επιδιορθωθεί η βλάβη που προέκυψε σε σωλήνα. Το εν λόγω φράγμα είναι με τέτοιο τρόπο κατασκευασμένο και η μόνη επιλογή που υπάρχει είναι να χαθούν τα 1,4 εκατ. κυβικά μέτρα νερού που είναι σήμερα αποθηκευμένα.

Ουσιαστικά πρέπει να γίνει αλλαγή των σωλήνων από τη στιγμή που δεν μπορεί να συντηρηθούν και τα οποία έχουν τοποθετηθεί το 1966 με την κατασκευή του φράγματος. Κάθε δευτερόλεπτο που περνά χάνονται 5 κυβικά μέτρα νερού, που αναλογούν σε 450.000 ημερησίως. Μέρος του νερού του φράγματος Μαυροκόλυμπου είναι ανακυκλωμένο και μεταφέρεται με κανάλι σε αυτό. Η χωρητικότητά του ανέρχεται σε 2,18 εκατ. κ.μ. νερού και η πληρότητα του αντιστοιχούσε στο 64% πριν αρχίσει να αδειάζει.

Το εν λόγω φράγμα θεωρείται από τα μικρότερα σε χωρητικότητα στην κατηγορία των 18 μεγάλων. Μικρότερης χωρητικότητας είναι της Αργάκας, του Πωμού και της Αγίας Μαρίνας. Τα τρία πιο πάνω φράγματα όπως και αυτό των Πολεμιδιών είναι κατασκευασμένα με τον ίδιο τρόπο όπως του Μαυροκόλυμπου και επομένως για να γίνουν διορθώσεις πρέπει να χαθούν ολόκληρες οι ποσότητες νερού που είναι αποθηκευμένες σε αυτά. Το φράγμα αυτό δεν παρουσιάζει πρόβλημα ευστάθειας όπως επιβεβαιώθηκε κατά τη χθεσινή επιθεώρησή του. Ωστόσο, όπως προκύπτει σήμερα πλην εξαιρέσεων δεν γίνεται παρακολούθηση των φραγμάτων παρόλο που αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων. Και αυτό παρά το γεγονός ότι τα πλείστα φράγματα είναι κατασκευασμένα απέναντι από κατοικημένες περιοχές, περιλαμβανομένων και μεγάλων αστικών κέντρων.

Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, παρά το γεγονός ότι τα φράγματα διαθέτουν όργανα παρακολούθησης, δεν λαμβάνονται μετρήσεις και επομένως δεν υπάρχει εικόνα τι λειτουργεί και τι όχι. Παράδειγμα το φράγμα του Μαυροκόλυμπου το πρόβλημα του οποίου εντοπίστηκε από λειτουργό του ΤΑΥ, το απόγευμα της Κυριακής. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν άτομα να διεξάγουν επιθεωρήσεις με αποτέλεσμα να καταστρέφονται οι μονάδες μετρήσεων.

Σημειώνεται ότι τα όργανα αυτά έπρεπε να δίνουν προειδοποίηση. Πλην του φράγματος του Κούρη και της Κανναβιού, στα υπόλοιπα οι επιθεωρήσεις είναι ελλιπής. Επομένως, όταν τα φράγματα παρακολουθούνται συχνά, συντηρούνται, και μπορούν να λειτουργούν ασφαλισμένα για πολλά χρόνια. Αντίθετα, στο φράγμα το Ασπρόκρεμμου παρόλο που υπάρχουν όργανα εντούτοις δεν τυγχάνει παρακολούθηση.  

Τον περασμένο Μάρτιο σε δημοσίευμα του ο «Φ» έκανε αναφορά σε 10 γερασμένα φράγματα τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα ασφαλείας και έχουν τεθεί υπό το μικροσκόπιο του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων. Φράγματα που αν δεν ληφθούν μέτρα θα έχουν ως αποτέλεσμα την καταστροφή περιουσιών και να κινδυνεύσουν ζωές.

Τα φράγματα αυτά είναι των Πολεμιδιών, Ταμασού, Ξυλιάτου και Ευρέτου λόγω της γειτνίασης με κατοικημένες περιοχές, Γερμασόγειας, Λευκάρων, Διποτάμου και Καλαβασού με σοβαρά προβλήματα στον μηχανολογικό εξοπλισμό και την σημερινή κατάσταση να χαρακτηρίζεται ως επικίνδυνη και τα φράγματα Κούρη και Ασπρόκρεμμού, τα δύο μεγαλύτερα σε χωρητικότητα στην Κύπρο, όπου τυχόν βλάβης οι επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας θα είναι ανυπολόγιστες.

Η κατασκευή των πλείστων μεγάλων υδατοφρακτών της χώρας μας υλοποιήθηκε τη δεκαετία του ’70 – ’80, τα μεγάλα μας φράγματα έχουν πλησιάσει τα 50 χρόνια λειτουργίας.

Τα φράγματα που χρήζουν συστηματικής παρακολούθησης και αξιολόγησης της ασφάλειας τους ανέρχονται σε 104 και έχουν χωρητικότητα πέραν των 25.000 κ.μ.

Στην πρώτη ομάδα, των φραγμάτων με υψηλή επικινδυνότητα, που γειτνιάζουν με κατοικημένες περιοχές, γίνεται αναφορά στο φράγμα Πολεμιδιών που βρίσκεται στην πάνω πλευρά της πόλης της Λεμεσού, στο φράγμα της Ταμασού που είναι κατασκευασμένο στην πάνω πλευρά της Λευκωσίας, καθώς και στο φράγμα της Ευρέτου όπου παρουσιάστηκαν παλαιοτέρα κατολισθήσεις επιφανειακών χωμάτων μετά την ανύψωση της στάθμης του ταμιευτήρα.

Σημειώνεται ότι αριθμός μικρών φραγμάτων κατασκευάστηκαν από την αποικιακή κυβέρνηση έως το 1960, Στα μέσα της δεκαετίας του ’60 κατασκευάστηκαν τα πρώτα φράγματα μέτριας χωρητικότητας και προορίζονταν για την άρδευση εκτάσεων σε αγροτικές περιοχές όπως και του Μαυροκόλυμπου που κατασκευάστηκε το 1966.