Στους ρυθμούς των ρίχτερ πάλι η Πάφος: 5,1 ταρακούνησαν όλη την επαρχία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
03 Φεβρουαρίου 2022Nέα ισχυρή σεισμική δόνηση καταγράφηκε μια ώρα πριν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης στην επαρχία Πάφου, προκαλώντας μάλιστα μικρές ζημιές σε υποστατικά και έντονη ανησυχία μεταξύ του πληθυσμού μετά την πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα των 6,5 Ρίχτερ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Γεωολογικής Επισκόπησης ο σεισμός είχε επίκεντρο στην θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, 53 χιλιόμετρα δυτικά -βορειοδυτικά της Πόλης Χρυσοχούς και αυτή τη φορά, με εστιακό βάθος 24 χιλιόμετρα. Ο σεισμός έγινε αισθητός στην επαρχία Πάφου, ελαφρά αισθητός στις επαρχίες Λεμεσού και Λευκωσίας και αντιληπτός στην ανατολική Κύπρο και στα νότια παράλια της Τουρκίας.
Αξιολογείται ως μετασεισμός του ισχυρού σεισμού μεγέθους 6.5 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ της 11ης Ιανουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι λίγες μέρες αργότερα από τον μεγάλο σεισμό και συγκεκριμένα στις 28 Ιανουαρίου, σημειώθηκε σεισμός 4,5 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ.
Η νέα σεισμική δραστηριότητα προκάλεσε έντονη ανησυχία μεταξύ πολιτών οι οποίοι επικοινωνούσαν με την Αστυνομία ζητώντας πληροφορίες. Στην δυτική χαμηλή περιοχή Πάφου, μερικοί πολίτες ανέφεραν ελαφρές ζημιές σε υποστατικά τους, κυρίως εμφάνιση ρωγμών.
Με το πρώτο φως της ημέρας σήμερα, συνεργεία της Επαρχιακής Διοίκησης Πάφου και με οδηγίες της Επάρχου, Μαίρης Λάμπρου, έχουν αρχίσει περιοδεία ανά την επαρχία για επιθεώρηση της κατάστασης και καταγραφή των αναφερθέντων προβλημάτων. Παράλληλα, αντίστοιχη διαδικασία είναι σε εξέλιξη από συνεργεία της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Άμυνας, ενώ και οι τοπικές αρχές επιλαμβάνονται ζητημάτων που αφορούν στις κοινότητες τους.
Από πλευράς Πολιτικής Άμυνας πάντως, μετά την πρώτη επιθεώρηση η εκπρόσωπος Τύπου, Ολίβια Μιχαηλίδου, τόνισε ότι καμία ζημιά έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής βάσει και των επαφών που έγιναν με τις Επαρχιακές Διοικήσεις Λεμεσού και Πάφου και άλλες εμπλεκόμενες αρμόδιες υπηρεσίες.
«Επικοινωνήσαμε με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και ευτυχώς δεν έχει προκληθεί οποιαδήποτε ζημιά που να μας ανησυχεί», τόνισε. « Αυτό που εμείς έχουμε πάντα στο μυαλό μας είναι ότι ο σεισμός είναι απρόβλεπτος και ότι όπως έχει αποδειχτεί από τα μέχρι σήμερα επιστημονικά δεδομένα, γίνονται παρατηρήσεις και βγαίνουν κάποια στατιστικά, ωστόσο όλα αυτά δεν μπορούν να μας οδηγήσουν σε συμπέρασμα κατά πόσο θα έχουμε ή όχι ένα σεισμό.
Η Πολιτική Άμυνα σε περίπτωση σεισμού ενεργοποιεί το ειδικό εθνικό σχέδιο «Εγκέλαδος» στο οποίο περιλαμβάνονται όλες οι διαδικασίες που ακολουθούνται από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, περίπου 40 στο σύνολο τους, για την αντιμετώπιση των αποτελεσμάτων ενός σεισμού».
Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης Χριστόδουλος Χατζηγεωργίου, ανέφερε πως βρισκόμαστε σε μια σεισμογενή περιοχή, σεισμοί μπορούν να συμβούν ανά πάσα στιγμή, δεν μπορεί να προβλέψουμε που θα εκδηλωθούν, αλλά εκτίμησε πως θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και να ενεργούμε με ψυχραιμία.
Όπως ανέφερε, εξελίσσεται η μετασεισμική δραστηριότητα που είχαμε εκτιμήσει ότι μπορεί να διαρκέσει για τουλάχιστον δύο με τρεις μήνες, σημειώνοντας πως αυτό επιβεβαιώνεται με τους μετασεισμούς που έχουν ήδη σημειωθεί.