Pafos Net

Στην Πέγεια η μια από τις κινητές μονάδες αφαλάτωσης

title image

Η παρατεταμένη ανομβρία των τελευταίων χρόνων, η ιδιαίτερα φτωχή βροχόπτωση και η περιορισμένη εισροή νερού στα φράγματα οδηγεί την κυβέρνηση να προχωρεί σε μέτρα ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της υδροδότησης το επόμενο καλοκαίρι. Προς το σκοπό αυτό προγραμματίζονται τέσσερις κινητές μονάδες αφαλάτωσης, εκ τω οποίων η μια θα τοποθετηθεί στην επαρχία Πάφου και συγκεκριμένα στην Πέγεια. Παράλληλα, οι σχεδιασμοί προνοούν την πλήρη απεξάρτηση από τις καιρικές συνθήκες με δύο νέες μονάδες αφαλάτωσης, καθώς και επέκταση των υφισταμένων.

Όπως αποκαλύπτει ο Φιλελεύθερος, με βάση τους σχεδιασμούς του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων οι οποίοι βρίσκονται ενώπιον του Υπουργείου Γεωργίας για έγκριση και κατάθεση στο Υπουργικό Συμβούλιο αφορούν τη δημιουργία τεσσάρων κινητών μονάδων αφαλάτωσης για εξυπηρέτηση των υδατικών αναγκών των περιοχών Λεμεσού και Πάφου. Τρεις κινητές μονάδες στη Λεμεσό και μία στην Πάφο, όλες δυναμικότητας 10.000 κυβικών μέτρων νερού ημερησίως (κ.μ./ημ.). Στη Λεμεσό η νέα μονάδα που αναμένεται να λειτουργήσει τον προσεχή Ιούνιο θα είναι στην περιοχή Γαρύλλη και αφορά την επεξεργασία νερού γεωτρήσεων του ποταµού.

Δεύτερη μονάδα προγραμματίζεται στο χώρο της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΑΗΚ στη Μονή, όπου και πάλι αναμένεται να ανεγερθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τρίτη κινητή μονάδα στην επαρχία Λεμεσού θα κατασκευαστεί στο χώρο του νέου λιμανιού Λεμεσού, περιοχή η οποία έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια.

Η μονάδα αφαλάτωσης στην Πάφο προγραμματίζεται να κατασκευαστεί στο Δήμο Πέγειας, στην περιοχή όπου προγραμματίζεται η δημιουργία της μαρίνας Πάφου.

Σε σχέση τώρα με τις δύο μόνιμες μονάδες αφαλάτωσης η πρώτη θα κατασκευαστεί και πάλι στο χώρο της ΑΗΚ στη Μονή και η δεύτερη στην επαρχία Λάρνακας προς αντικατάσταση υφιστάμενης πεπαλαιωμένης μονάδας. Προγραμματίζονται επεκτάσεις των άλλων υφιστάμενων μόνιμων μονάδων σε Πάφο και Δεκέλεια.

Το πλάνο του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίας της από τον αναπληρωτή διευθυντή του Τμήματος, Γεώργιο Καζαντζή. Ο σχεδιασμός, όπως είπε, περιλαμβάνει μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες δράσεις, που έχουν να κάνουν με την αύξηση της παραγωγής νερού μέσω των αφαλατώσεων, καθώς και με αξιοποίηση του ανακτημένου νερού. Περαιτέρω, αναφέρθηκε στους σχεδιασμούς για μείωση της ζήτησης νερού μέσω αντιμετώπισης των απωλειών και τη βελτίωση υποδομών ύδρευσης.