Pafos Net

Σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο: Παραμένει η πρώτη επιλογή των Κυπρίων

title image

Η Βρετανία παραμένει η πρώτη επιλογή όσων Κύπριων φοιτητών επιθυμούν να  σπουδάσουν στο εξωτερικό για προπτυχιακές αλλά και για μεταπτυχιακές σπουδές. Αυτό αναφέρει ο εκπαιδευτικός και σύμβουλος σπουδών, Χρύσανθος Σαββίδης, εξηγώντας ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι Κύπροι επιλέγουν την Αγγλία ως εκπαιδευτικό προορισμό.

« Ένας από αυτούς είναι ότι τα Αγγλικά πανεπιστήμια παρέχουν γενικά εκπαίδευση υψηλών προδιαγραφών. Έχουν την ευκαιρία να μελετήσουν στις μεγαλύτερες και καλύτερες βιβλιοθήκες καθώς και στα πιο σύγχρονα εργαστήρια.  Επίσης, δεν  παρακολουθούν απλώς τις διαλέξεις (lectures) των καθηγητών αλλά με ειδικά σεμινάρια (tutorials) μπορούν να συμμετέχουν συζητώντας τα θέματα των διαλέξεων και ότι τυχόν τους προβλημάτισε. Με αυτό τον τρόπο ενθαρρύνονται η ανεξαρτησία, η πολύπλευρη γνώση και η κριτική σκέψη: αναγκαίες δεξιότητες που θα χρειαστείτε στο άμεσο μέλλον.

Οποιοδήποτε  πρόβλημα  και  να  έχουν το πανεπιστήμιο είναι στο πλευρό τους. Έχουν  προσωπικό καθηγητή ο οποίος παρακολουθεί την πρόοδό τους και τους συμβουλεύει για όλα  τα ακαδημαϊκά θέματα που μπορεί να τους απασχολούν. Όμως, ο πιο σημαντικός λόγος που επιλέγουν  την Αγγλία για να σπουδάσουν είναι το γεγονός ότι τα πανεπιστήμια στην Αγγλία είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένα και εφόσον ο βαθμός του πτυχίου τους  είναι αξιόλογος, θα τους οδηγήσει σε μια αξιόλογη επαγγελματική σταδιοδρομία και αποκατάσταση είτε στην Κύπρο είτε στο εξωτερικό.

Τα νέα είναι χαρμόσυνα για τους Κύπριους φοιτητές και γονείς που σκέφτονται να στείλουν τα παιδιά τους στήν Μεγάλη Βρεττανία γιατί κόντρα σε αυτά που διέδιδαν κάποιοι καλοθελητές ότι δεν θα παραχωρηθεί το δάνειο στους Κύπριους φοιτητές για το ακαδημαικό έτος 2018/19 αυτό διαψεύσθηκε πανηγυρικά (βλέπε ανακοίνωση Αγγλικής Κυβέρνησης ημερομηνίας 11/10/16) . Το δάνειο συνεχίζει κανονικά να διατίθεται από την Εταιρεία Φοιτητικών Δανείων (Student Loans Company- SLC), που έχει σαν έδρα την Αγγλία και οι φοιτητές θα μπορούν να κάνουν δάνεια για την κάλυψη των διδάκτρων, τα οποία θα ξεκινούν να αποπληρώνονται μόλις οι απόφοιτοι πλέον εργοδοτηθούν και αρχίζουν να κερδίζουν τουλάχιστο ετήσιο εισόδημα πάνω από 25000 στερλίνες. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι για τα παιδιά που θα εισαχθούν φέτος το ελάχιστο εισόδημα αποπληρωμής είναι μεγαλύτερο αφού στο παρελθόν ήταν 21000 στερλίνες και επίσης το νέο στοιχείο είναι ότι ανεξάρτητα του ποσού που πρόλαβαν να πληρώσουν μέσα σε ένα εύρος 30 χρόνων μετά την αποπεράτωση των σπουδών τους ( ή μπορεί να μήν πλήρωσαν καθόλου γιατί δεν βρήκαν το ελάχιστο εισόδημα) το υπόλοιπο του δάνειου διαγράφεται.

Όπως έχω προαναφέρει για να αρχίσεις να αποπληρώνεις πρέπει να έχεις ένα ελάχιστο ετήσιο εισόδημα 25000 στερλίνες αλλά και από την άλλη το μηνιαίο ποσό αποπληρωμής είναι πάρα πολύ μικρό (7 στερλίνες) ακόμα και στο σενάριο που έχεις ετήσιο εισόδημα 35000 στερλίνες πράγμα δύσκολο στις μέρες μας (105 στερλίνες).

Το γεγονός αυτό είναι μείζονος σπουδαιότητας για την Κύπρο μας γιατί η χώρα μας είναι η υπ αριθμόν ένα στην αποστολή φοιτητών στα βρεττανικά πανεπιστήμια.

Η απόφαση  αυτή της Αγγλικής Κυβέρνησης (ημερομηνίας 11/10/16) σημαίνει ότι οι μαθητές που υποβάλλουν αίτηση για να σπουδάσουν από το 2018-2019 όχι μόνο θα είναι επιλέξιμοι για την ίδια τη χρηματοδότηση και την υποστήριξη, όπως είναι τώρα, αλλά ότι η επιλεξιμότητα τους θα συνεχιστεί καθ 'όλη την πορεία τους, ακόμη και αν το Ηνωμένο Βασίλειο εξέλθει απο την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου .

Η απόφαση δίνει τη δυνατότητα στους Κύπριους φοιτητές να σπουδάσουν στα κορυφαία πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς  να έχουν αλλάξει οι όροι της χρηματοδότησης όπως τους γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Είναι αξιοσημείωτο ότι το δάνειο σπουδών είναι διαθέσιμο τα τελευταία 3 χρόνια και σε μεταπτυχιακό επίπεδο με τους ίδιους όρους. Οι αιτήσεις για το δάνειο τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο αρχίζουν τέλος Μαρτίου με αρχές Απριλίου και αφού προηγηθεί η προσφορά θέσης από το Πανεπιστήμιο.

Οι φοιτητές που σκέφτονται να σπουδάσουν φέτος 2018/19 στο ΗΒ θα πρέπει να τρέξουν να κάνουν αιτήσεις και να ελένξουν τα κριτήρια εισδοχής του κάθε πανεπιστημίου.

Κάθε πανεπιστημιακό πρόγραμμα έχει διαφορετικά κριτήρια εισδοχής και πρέπει ο υποψήφιος φοιτητής να ζητήσει από το πανεπιστήμιο της επιλογής του πληροφορίες για τα κριτήρια εισδοχής στο προγράμμα σπουδών του. Αυτό επιτυγχάνεται με πρόσβαση στις ιστοσελίδες ή επικοινωνώντας με τα πανεπιστήμια ή με τους αντιπροσώπους των πανεπιστημίων.

Συνήθως τα πανεπιστήμια ζητούν τρία A Level ανάλογα με το πρόγραμμα σπουδών που

επιθυμείτε να ακολουθήσετε. Αν ο βαθμός του Απολυτηρίου σας είναι όμως πάνω από 18.5 (τουλάχιστον τα τελευταία 15 χρόνια) αποτελεί επαρκές πιστοποιητικό για την εισδοχή σχεδόν στα περισσότερα αγγλικά πανεπιστήμια. Σαφέστατα, ένα απολυτήριο με ένδειξη γενικού βαθμού 18.5  ή και περισσότερο εξασφαλίζει στο μελλοντικό φοιτητή την πολυπόθητη θέση σε κάποιο πανεπιστήμιο με μεγαλύτερη ευκολία. Το γεγονός αυτό θα πρέπει να αποτελεί κίνητρο για  τους μαθητές για να επιδιώξουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Με τον προανεφερθέντα γενικό βαθμό είναι δυνατόν ο μαθητής να σπουδάσει σε οποιοδήποτε κλάδο σπουδών επιθυμεί στα αγγλικά πανεπιστήμια. Εξαίρεση αποτελούν ορισμένοι κλάδοι σπουδών, όπως είναι για παράδειγμα η Ιατρική, η Κτηνιατρική, η Οδοντιατρική, η Φαρμακευτική και η Διαιτολογία, για τους οποίους τα κριτήρια εισδοχής διαφέρουν από τους άλλους κλάδους και το απολυτήριο Λυκείου από μόνο του δεν κρίνεται ως ικανοποιητικό για την εξασφάλιση θέσης.

Είναι πολυ σημαντικό οι μαθητές να επιλέγουν συνδυασμούς μαθημάτων, οι οποίοι θα είναι σχετικοί με την μελλοντική τους επιλογή σπουδών. Τέτοια παραδείγματα είναι ο συνδυασμός του μαθήματος των Μαθηματικών με αυτό της Πολιτικής Οικονομίας για όσους επιθυμούν να σπουδάσουν ο,τιδήποτε σχετικό με Οικονομικά ή Διοίκηση Επιχειρήσεων ή ο συνδυασμός του μαθήματος της Βιολογίας με αυτό της Χημείας για όσους επιθυμούν να σπουδάσουν κάτι συναφές με Βιολογικές Επιστήμες.

Επιπρόσθετα, πρέπει να σημειωθεί ότι  το απολυτήριο Λυκείου είναι απολύτως απαραίτητο να συνοδεύεται με κάποιο πιστοποιητικό γνώσης της Αγγλικής γλώσσας, όπως είναι τα GCE, τα IGCSE και τα IELTS. Αυτά τα πιστοποιητικά αποτελούν στην ουσία ένδειξη ότι ο μελλοντικός φοιτητής θα είναι σε θέση να αντεπεξελθει στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα, δηλαδή στην παρακολούθηση των διαλέξεών του,  στη συγγραφή και παρουσίαση των εργασιών του.