Pafos Net

Άρχισαν πάλι τα όργανα από τους εκτός επαρχίας για τον δρόμο Πάφου-Πόλης

title image

Ο κούκος αηδόνι θα κοστίσει στους φορολογούμενους η διακοπή της σύμβασης του δρόμου Πάφου-Πόλης, ανεξαρτήτως του ποιος ευθυνόταν για το ναυάγιο, δεδομένου ότι η ολοκλήρωση της Φάσης Α’ εκτιμάται στα €90 εκατ. σε σχέση με €72,9 που ήταν η καταγγελθείσα σύμβαση. Αν ληφθεί υπόψιν πως στον εργολάβο πληρώθηκαν ήδη περίπου €14,4 εκατ. τότε το ποσόν ανεβαίνει στα περίπου €104,4 εκατ.

Αν δε υπολογιστεί το κόστος όλων των φάσεων (από την Αγία Μαρινούδα μέχρι την Πόλη Χρυσοχούς), τότε το κόστος θα εκτοξευθεί περίπου στα €10 εκατ. ανά χιλιόμετρο.

Ο τέως Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης εξέφρασε την άποψη πως οι απαιτήσεις του εργολάβου εκ πρώτης όψεως φαίνονται ανεδαφικές αλλά παράλληλα εξέφρασε φόβους μήπως οι χειρισμοί από πλευράς Δημοσίων Έργων δεν θωράκισαν την Κυπριακή Δημοκρατία και τελικά κληθούν οι φορολογούμενοι να πληρώσουν τα σπασμένα. 

Σημειώνεται ότι ο εργολάβος διεκδικεί αποζημιώσεις €35 εκατ.  Και μόνο η ιδέα ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να εισπράξει, έστω και μέρος των διεκδικήσεων, τρομάζει, υπό την έννοια ότι αυτά τα χρήματα θα είναι επιπλέον των €90 εκατ. που θα κοστίσει η ολοκλήρωση της Φάσης Α’.

Σημειώνεται παράλληλα ότι το κράτος θα υποβάλει ανταπαιτήσεις και για τους φορολογούμενους θα θεωρηθεί ευτυχές γεγονός αν το δημόσιο αντί της καταβολής αποζημιώσεων έχει να παίρνει. Βεβαίως, αυτό θα διαφανεί σε βάθος χρόνου, αν ληφθεί υπόψιν ότι διεκδικήσεις αυτής της μορφής εκκρεμούν αρκετά χρόνια ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Χρόνο θα πάρει και το θέμα της εγγυητικής, με δεδομένο ότι το κατά πόσον θα κατασχεθεί από το κράτος, επίσης θα αποφασιστεί από τη Δικαιοσύνη. Πάντως, στο παρόν στάδιο το κράτος δεν κατάφερε να πετύχει κατάσχεση της εγγυητικής που κατέθεσε ο εργολάβος, αφού κρίθηκε ότι ο εργοδότης όφειλε, με βάση τη σύμβαση, να ενημερώσει  την κατασκευάστρια εταιρεία για την πρόθεση τερματισμού της σύμβασης, κάτι το οποίο δεν έπραξε.

Όσον αφορά το συνολικό κόστος του έργου (από την Πάφο μέχρι και την Πόλη Χρυσοχούς) ο υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης, εκτιμά ότι θα κυμανθεί στα €320 εκατ. Αν ληφθεί υπόψιν ότι ο δρόμος θα έχει μήκος περίπου 31 χιλιόμετρα, τότε το κόστος του θα εκτοξευθεί περίπου στα €10 εκατ. ανά χιλιόμετρο. Η πρώτη φάση, και χωρίς να υπολογιστούν τυχόν αποζημιώσεις στον εργολάβο, θα κοστίσει περίπου €7 εκατ. ανά χιλιόμετρο.

Από πλευράς του ο τέως Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, με δηλώσεις του εξέφρασε την άποψη ότι το κόστος θα είναι πολύ περισσότερο. 

Ο τέως Γενικός Ελεγκτής θεωρεί πως η ευθύνη για τη μη κατάσχεση της εγγυητικής βαρύνει τη Νομική Υπηρεσία η οποία ήταν ο σύμβουλος των Δημοσίων Έργων στους σχετικούς χειρισμούς.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης υπεστήριξε επίσης, όπως σχεδιάστηκε ο δρόμος θα μετατραπεί σε σκοτώστρα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μετά το πέρας της συνεδρίας ο υπουργός Μεταφορών Αλέξης Βαφεάδης εξέφρασε την πρόθεση της κυβέρνησης για μετατροπή του δρόμου σε αυτοκινητόδρομο τεσσάρων λωρίδων κυκλοφορίας.

Είπε επίσης πως έχουν κινηθεί οι διαδικασίες με σκοπό τον προσεχή Σεπτέμβριο να υπάρχει εργολάβος για υλοποίηση του έργου. Όπως εξήγησε, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2026 θα προσφοροδοτηθεί η επόμενη φάση στο τμήμα Πόλη Χρυσοχούς-Στρουμπί και ένα χρόνο μετά να προχωρήσει το έργο από το Στρουμπί προς την Πάφο.

Ανέφερε εξάλλου, πως παράλληλα υπάρχει πρόθεση σύνδεσης της Μεσόγης με είσοδο και έξοδο και στη Μαραθούντα, προκειμένου να επωφεληθεί όλη η περιοχή.

Είπε επίσης πως θα δημιουργηθεί νέα και εύκολη πρόσβαση για όλους τους Κύπριους στην Πόλη Χρυσοχούς, κάτι που θα επιτρέψει την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και την καταπολέμηση της αστυφιλίας.

Κληθείς να απαντήσει κατά πόσον η Κυπριακή Δημοκρατία βγήκε ζημιωμένη ή κερδισμένη από τον τερματισμό της σύμβασης, ανέφερε ότι ο τερματισμός οποιουδήποτε έργου αποτελεί πισωγύρισμα. Ωστόσο, πρόσθεσε, σε κάποιες περιπτώσεις ο τερματισμός είναι επιβεβλημένος για να μπορέσεις να προχωρήσεις, διαφορετικά θα πηγαίνεις συνεχώς πίσω ή θα μένεις στάσιμος.

Βαφεάδης: «Δεν έχουμε χάσει λεφτά»

Περαιτέρω ανέφερε ότι η αξία της εκτελεσθείσας εργασίας από τον εργολάβο ήταν γύρω στα €16 εκατ. και η Κυβέρνηση έχει καταβάλει το 90% του ποσού αυτού.

«Συνεπώς», είπε, «με βάση τα δεδομένα αυτά, εύκολα μπορεί κάποιος να διαπιστώσει ότι δεν έχουμε χάσει λεφτά».

Ο κ. Βαφεάδης ανέφερε επίσης, πως ενώπιον της επιτροπής Ελέγχου το Τμήμα Δημοσίων Έργων περιέγραψε λεπτομερώς τα γεγονότα τα οποία έχουν διαδραματιστεί μέχρι τον τερματισμό αυτής της σύμβασης λέγοντας όλη την αλήθεια.

Σχετικά με το θέμα των εγγυήσεων, είπε ότι η Νομική Υπηρεσία είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τον χειρισμό ενώπιον του δικαστηρίου, εκφράζοντας την ικανοποίηση του με τους χειρισμούς.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης δήλωσε, πως «το ζητούμενο είναι να διασφαλίσουμε ότι ο εργολάβος, στο σενάριο, το οποίο φαίνεται να είναι το πιθανότερο, είναι ο φταίχτης σε αυτή την υπόθεση, για να μην μπορέσει να επικαλεστεί δικές μας αδυναμίες διαχείρισης ώστε να απαλλαγεί των δικών του ευθυνών. Αυτό είναι το ζητούμενο για προστασία των συμφερόντων του Κύπριου φορολογούμενου, πρόσθεσε.

Έκανε επίσης αναφορά στην απόφαση του Δικαστή για το θέμα των εγγυητικών και σε παραλείψεις δακτυλοδείχνοντας τη Νομική Υπηρεσία. Όπως είπε, ο ανάδοχος δεν ενημερώθηκε προτού επιχειρηθεί η κατάσχεση της εγγυητικής του, ενώ αναφέρθηκε και σε καθυστέρηση μιας μέρας στην υποβολή της απαίτησης για την εγγυητική, κάτι που έδωσε την ευκαιρία στην εταιρεία την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου να εξασφαλίσει το προσωρινό διάταγμα, κάτι που δεν θα μπορούσε να κάνει αν η απαίτηση υποβαλλόταν εγκαίρως.

«Αυτά τα θέματα προέκυψαν δυστυχώς και κατόπιν γνωμάτευσης της Νομικής Υπηρεσίας και αυτό ίσως να εξηγεί και τους λόγους για τους οποίους με επιστολή της είχε προσπαθήσει να απειλήσει ουσιαστικά τους Βουλευτές ότι κινδυνεύουν και με ποινική δίωξη, αν συζητούσαν το θέμα σε συνεδρία», είπε.

Ενημέρωση της Επιτροπής Ελέγχου

Ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ελέγχου Ζαχαρίας Κουλίας, ανέφερε ότι η Επιτροπή ενημερώθηκε διεξοδικά για την πορεία του έργου από το αρμόδιο Υπουργείο και το Τμήμα Δημοσίων Έργων.

Είπε επίσης, πως για την κατασκευή του δρόμου μέχρι στιγμής έχουν δαπανηθεί €16 εκατ., ενώ έχει κρατηθεί το 10% του ποσού, διασφαλίζοντας ότι δεν δόθηκαν χρήματα χωρίς λόγο.

Ωστόσο, εξέφρασε επιφυλάξεις για τον σχεδιασμό του έργου, σημειώνοντας ότι δεν είναι ο καταλληλότερος. «Αν δεν μπορούμε να τον κατασκευάσουμε ολόκληρο, ας κάνουμε ένα κομμάτι και τον υπόλοιπο να τον κατασκευάσουμε όταν μπορούμε, αλλά πρέπει να είναι ένας ασφαλής δρόμος», είπε.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης, ανέφερε ότι δόθηκαν διαβεβαιώσεις για την καταλληλότητα και την εμπειρία των μηχανικών που ασχολούνται με το έργο, επισημαίνοντας πως όλα αυτά θα κριθούν στο δικαστήριο.

Ανέφερε επίσης πως η ΔΗΠΑ στηρίζει τον Υπουργό, τους λειτουργούς των Δημοσίων Έργων, αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους, καλώντας τους να προχωρήσουν νόμιμα και τάχιστα τις διαδικασίες ώστε η Πάφος να συνδεθεί με την Πόλη Χρυσοχούς και τις κοινότητες της περιοχής με ένα δρόμο τετραπλής κατεύθυνσης, ο οποίος, πάνω απ’ όλα, θα διασφαλίζει την ασφάλεια των οδηγών και θα συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής σε όλους τους τομείς.