Σε ευρωπαικό πρόγραμμα στη Ρουμανία το γυμνάσιο Αποστόλου Παύλου Πάφου
![title image](https://pafosnet.com/data/post_large/2020/01/mathites-1.gif)
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
28 Ιανουαρίου 2020Το Γυμνάσιο Αποστόλου Παύλου, συμμετέχει σε ένα νέο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα του Erasmus+, το «Folklorica», το οποίο αφορά στη λαογραφία του κάθε κράτους μέλους του. Το νέο αυτό πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. και ως εταίροι συμμετέχουν επίσης σχολεία από τη Λιθουανία, την Πολωνία, τις Κανάριες Νήσους της Ισπανίας, τη Ρουμανία και την Τουρκία. Το πρόγραμμα το οποίο ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2019, θα έχει συνολική διάρκεια δύο ετών.
Με κεντρικό άξονά του τη λαογραφία, το πρόγραμμα έχει ως στόχο, μέσω των δραστηριοτήτων και της έρευνας των μαθητών, να αναδείξει τα κοινά χαρακτηριστικά, αλλά και τις ιδιαιτερότητες που εμφανίζονται στη λαογραφία της κάθε χώρας.
Η δεύτερη κινητικότητα του προγράμματος πραγματοποιήθηκε στην πόλη Sibiu της Ρουμανίας. Το σχολείο της Πάφου εκπροσωπήθηκε από πέντε μαθητές, την Άντρια Κούτα, τον Λουκά Μιχαήλ, τον Σολωμώντα Ζήνωνος, τον Βίκτωρα Γεωργίου και τον Χαράλαμπο Γεώργιο Σιαηλή, καθώς και δύο συνοδούς καθηγητές, την Κατερίνα Ευαγόρου και τον Γιώργο Βασιλειάδη.
Η ομάδα φιλοξενήθηκε από το Γυμνάσιο-Λύκειο Constantin Noica του Sibiu, το οποίο επιφύλαξε σε όλους τους εταίρους μία πολύ θερμή υποδοχή στο σχολείο με ένα φαντασμαγορικό πρόγραμμα από παραδοσιακούς χορούς και θεατρικά δρώμενα. Οι μαθητές του προγράμματος φιλοξενήθηκαν σε ντόπιες οικογένειες Ρουμάνων συμμαθητών τους, ενώ παράλληλα ακολουθούσαν ένα πρόγραμμα δραστηριοτήτων που είχε ως βασικό στόχο τη γνωριμία τους με τη λαογραφική παράδοση της Ρουμανίας. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων αυτών, οι μαθητές, αλλά και οι καθηγητές τους είχαν την ευκαιρία να κατασκευάσουν παραδοσιακές κούκλες, έχοντας ως βάση μια μαγειρική ξύλινη κουτάλα. Επιπλέον, έντυσαν συμμαθητές τους με παραδοσιακές στολές τις οποίες κατασκεύασαν από ανακυκλώσιμα υλικά.
Μαγείρεψαν επίσης ντόπια παραδοσιακά προϊόντα μαζί με τις οικογένειες και επισκέφθηκαν μουσεία και μνημεία λαογραφικού ενδιαφέροντος. Εξάλλου, οι Ρουμάνοι εταίροι έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στη γνωριμία των φιλοξενουμένων τους με την ντόπια κουζίνα. Οι μαθητές και οι καθηγητές δοκίμασαν μεγάλη ποικιλία παραδοσιακών εδεσμάτων και ποτών.
Οι μαθητές καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν σημαντικά μνημεία της πολιτιστικής κληρονομίας της περιοχής της Τρανσυλβανίας και να γνωρίσουν σημαντικά αρχιτεκτονικά κτήρια. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η επίσκεψη των αντιπροσωπειών στην πόλη της Alba κατά την ημέρα της εθνικής επετείου της Ρουμανίας, εφόσον η επίσκεψη συνέπιπτε με τις επετειακές εκδηλώσεις. Οι μαθητές και οι καθηγητές επισκέφθηκαν επίσης το εντυπωσιακό φρούριο της Deva. Γνώρισαν επίσης τη λαογραφική παράδοση της περιοχής μέσω της επίσκεψης στο παραδοσιακό χωριό Jina όπου ξεναγήθηκαν στο Λαογραφικό Μουσείο του χωριού. Ιστορικής σημασίας ήταν και κτήρια που επισκέφθηκαν στην πόλη Brasov, ιδιαίτερα η Μαύρη Εκκλησία, καθώς και το Ορθόδοξο μοναστήρι της Sambata.