Προωθούν την αύξηση επισκεψιμότητας στο Κέντρο Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας Ακάμα στις Αρόδες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
11 Νοεμβρίου 2023Σε προωθητικές ενέργειες και διαφημιστικές δράσεις προχωρεί η τοπική αρχή και τουριστικοί φορείς της επαρχίας προκειμένου να αναδειχθεί το νέο Κέντρο Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας Ακάμα στην κοινότητα Αρόδων, μετά την διαπίστωση ότι τους πρώτους αυτούς μήνες αποπεράτωσης και λειτουργίας του καταγράφει πενιχρή επισκεψιμότητα.
Μεταξύ άλλων έχει ετοιμασθεί προωθητικό φίλμ για γνωστοποίηση του χώρου και της ευρύτερης περιοχής, το οποίο ήδη χρησιμοποιείται στην εκστρατεία της ΕΤΑΠ για γνωστοποίηση του κέντρου, ενώ παράλληλα αποστέλλεται σε ξενοδόχους, διοργανωτές εκδρομών, τουριστικούς οίκους και άλλους ενασχολούμενους με την τουριστική βιομηχανία.
Το Κέντρο Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας Ακάμα είναι στελεχωμένο με εξειδικευμένο και πλήρως καταρτισμένο λειτουργό, ενώ παρέχονται δωρεάν ξεναγήσεις στην ελληνική και αγγλική, καθημερινά εκτός Κυριακής. Το Κέντρο λειτουργεί από Δευτέρα ως Παρασκευή μέχρι αργά τα απογεύματα και κάθε Σάββατο μέχρι τις 2.30μμ. Πρόκειται για το μοναδικό στο είδος του στην Κύπρο έργο αυτής της θεματολογίας και έχει αποπερατωθεί μόλις πριν λίγους μήνες. Δημιουργήθηκε στην κοινότητα Αρόδων, με συνολικό κόστος 520 χιλιάδες ευρώ, συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Μιλώντας στο PafosNet για το νέο «απόκτημα» της χερσονήσου του Ακάμα, η αρχιτέκτονας του έργου, Πολίνα Αντωνιάδου-Κόκκινου, επισημαίνει ότι το κτίριο είναι ισόγειο ώστε να συνάδει με την κλίμακα των κτιρίων του χωριού και μέρος των κτιρίων είναι επενδυμένο με συρματοκιβώτια γεμισμένα με πέτρες της περιοχής.
« Στην είσοδο του κτιρίου είναι ο χώρος υποδοχής όπου θα δίδονται πληροφορίες για το Κέντρο και τα εκθέματα του», εξηγεί, «, ενώ υπάρχει μικρό πωλητήριο όπου θα πωλούνται είδη σχετικά με την Γεωλογία και υπάρχουν lockers για τους επισκέπτες.
Η «Α΄ Αίθουσα» του Κέντρου είναι η Αίθουσα Ιστορικής Γεωλογίας και Γεωλογίας της Κύπρου όπου βρίσκει ο επισκέπτης πληροφορίες για την γένεση της Κύπρου, την Επιστήμη της Γεωλογίας, τους κλάδους της Γεωλογίας, την Γεωλογία της Κύπρου. Έπειτα διαμέσου μιας στοάς η οποία παραπέμπει στις μεταλλευτικές στοές και γαλαρίες της Κύπρου, ο επισκέπτης βρίσκεται στην Αίθουσα «Ακάμας Ι», όπου θα μελετήσει τα αυτόχθονα πετρώματα του Ακάμα με φωτογραφείς από τον Ακάμα και τα αλλόχθονα πετρώματα του Ακάμα τα οποία είναι παλαιότερα από τα αυτόχθονα. Επίσης στην Αίθουσα «Ακάμας Ι» ο επισκέπτης θα πληροφορηθεί για τους σεισμούς που έχουν γίνει σε χωριά του Ακάμα, θα απολαύσει φωτογραφίες από την υπέροχη τοπογραφία του Ακάμα και τέλος στις κεντρικές προθήκες της Αίθουσας θα μελετήσει απολιθώματα από τον Νάνο Ιπποπόταμο που απαντώνται σε σπήλαια του Ακάμα και έχουν παραχωρηθεί στο Κέντρο από το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης».
Η επόμενη αίθουσα, τονίζει η αρχιτέκτονας του έργου, είναι η Αίθουσα «Ακάμας ΙΙ», όπου ξεχωρίζει το γυάλινο πάτωμα που καλύπτει εκθέματα κρυστάλλων ,πετρωμάτων και απολιθωμάτων που στόχο έχουν να υπενθυμίζουν στον επισκέπτη τον γεωλογικό πλούτο που κρύβεται κάτω από κάθε βήμα του, ο πέτρινος τοίχος με τα ανοίγματα όπου ο επισκέπτης παίρνει πληροφορίες για τις αγροτικές κατασκευές, όπως ο ληνός, η τσιμινιά, το πατητήρι και τις αγροτικές ασχολίες όπως ο αργαλειός και το άροτρο.
« Επίσης στην ίδια αίθουσα», αναφέρει, « υπάρχει και ένας διαδραστικός τοίχος όπου ιδιαίτερα τα παιδιά, αλλά και οι ενήλικες μπορούν να μάθουν για το κτίσιμο με πλιθάρι, για τον χειρόμυλο, για το κτίσιμο των πέτρινων τοίχων και για του λιθοξόους.
Η τελευταία αίθουσα είναι η Αίθουσα «Περιοδικών Εκθέσεων», όπου θα μπορούν να φιλοξενούνται εκθέσεις σχετικές με τον Ακάμα και επίσης θα διαμορφωθεί τους επόμενους μήνες χώρος για παιδιά με παιδικά τραπεζάκια και καρέκλες όπου τα παιδιά θα μπορούν να ζωγραφίζουν εικόνες σχετικές με πετρώματα και την Γεωλογία του Ακάμα και να διαβάζουν παιδικά βιβλία σχετικά με την Γεωλογία».