Βράχος Επισκοπής: Η ανάπλαση έκανε γνωστή και εκτός Πάφου την εντυπωσιακή περιοχή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
12 Σεπτεμβρίου 2024Εντυπωσιακή είναι πλέον η εικόνα στην περιοχή του βράχου της Επισκοπής, των επονομαζόμενων και "Μετεώρων" της Πάφου, με την τρίτη και τελευταία φάση ανάπλασης της περιοχής. Με ένα ποσό της τάξης των 314 χιλιάδων ευρώ περίπου, οι εργασίες ολοκλήρωσαν την τμηματική ανάπλαση και ανάδειξη του φυσικού μνημείου και δημιουργούν πλέον ένα ακόμη πόλο έλξης επισκεπτών στην επαρχία Πάφου. Εκατοντάδες ντόπιοι περιηγητές, σύμφωνα με τους ανθρώπους της κοινότητας, έσπευσαν αυτό το καλοκαίρι στην περιοχή για να θαυμάσουν από κοντά τους μοναδικούς γεωλογικούς σχηματισμούς και τα έργα ανάδειξης τους, καθιστώντας τον περίφημο βράχο ως ένα από τα σπουδαιότερα αξιοθέατα πλέον της επαρχίας.
Οι εργασίες αυτής της φάσης, αποτελούσαν την τελευταία επέμβαση στον χώρο με τον μοναδικής ομορφιάς και οικολογικής σημασίας βράχο στην κοινότητα Επισκοπή. Η πρώτη φάση υλοποιήθηκε πριν χρόνια έναντι 250 χιλιάδων ευρώ περίπου, ενώ η δεύτερη φάση ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2018 έναντι του ποσού των 267 χιλιάδων.
Μελετητές και των τριών φάσεων είναι το Αρχιτεκτονικό Εργαστήρι Αγισηλάου και Καλαβά. Οι πρώτες δύο φάσεις χρηματοδοτήθηκαν από τον Κρατικό Προυπολογισμό, η δε τελευταία φάση χρηματοδοτήθηκε κατά 200.000 από το ευρωπαικό πρόγραμμα LEADER και τα υπόλοιπα από τον Κρατικό Προυπολογισμό μέσω της Επαρχιακής Διοίκησης Πάφου.
Τα «Μετέωρα» της Επισκοπής είναι ένας επιβλητικός βράχος τεράστιας σημασίας και πόλος έλξης πολλών επισκεπτών. Είναι ο μεγαλύτερος μονόλιθος όγκος της Κύπρου, με ύψος 70 μέτρα και μήκος 250 μέτρα και είναι από τους πιο ενδιαφέροντες γεωλογικούς σχηματισμούς του νησιού με τεράστια περιβαλλοντική σημασία σε χλωρίδα και πανίδα προστατευόμενων ειδών.
Ο γιγαντιαίος βράχος είναι μέρος του Γεωλογικού Συμπλέγματος Μαμωνιών και έχει χαρακτηριστεί ως προστατευόμενη περιοχή, λόγω της τεράστιας περιβαλλοντικής σημασίας που έχει σε σπάνια είδη.