Pafos Net

Παρέμβαση Χρύσανθου Σαββίδη για τις πυρκαγιές

title image

Κρανίου τόπος, τα τελευταία χρόνια, η λαίλαπα των πυρκαγιών σε πολλές περιοχές της Κύπρου.  Δυστυχώς, κάθε χρόνο, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τα δάση και το φυσικό περιβάλλον, βρίσκονται μόνιμα σε κίνδυνο από τη φωτιά και σχεδόν καθημερινά οι δασικές πυρκαγιές, αποτελούν το κύριοτερο θέμα συζήτησης.

Το περασμένο καλοκαίρι το νησί μας, στην περιοχή Αρακαπά στην ορεινή Λεμεσό, δέχθηκε την πιο καταστροφίκη πυρκαγιά, που στο περασμά της κατέστρεψε περίπου 55 τετραγωνικά χιλιόμετρα και άφησε πίσω της τέσσερις νεκρούς. Συνέπειες τις οποίες πληρώνει το ίδιο το κράτος, οι κάτοικοι αλλά και ολόκληρη η κοινωνία. Η μανία της καταστροφικής φωτιάς, έπληξε στο πέρασμα της και τις Κοινότητες της Επαρχίας Πάφου τον περασμένο Ιούλιο, και συγκεκριμένα στις περιοχές της Τάλας, της Κοίλης αλλά και της Πενταλιάς.

Το μέγεθος, τα χαρακτηριστικά και οι συνέπειες των δασικών πυρκαγιών, κάνουν εύκολα αντιληπτό στον καθένα, το γιατί οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν ένα τόσο μεγάλο και περίπλοκο πρόβλημα, που είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Συγκεκριμένα, πέρσι στο νησί μας είχαμε συνολικά 240 πυρκαγιές, όπου αποδεικνύεται έμπρακτα  ότι οι πυρκαγιές έχουν επιδινωθεί, συγκριτικά με τον προηγούμενο χρόνο. Επίσης, σημαντικό είναι να αναφερθεί, ότι έχουν αυξηθεί κατά 25% οι φωτιές σε δασικές περιοχές. Εκείνο το οποίο πρέπει άπαντες να αντιληφθούν, είναι ότι η πυρκαγιά έχει καταστροφικές συνέπειες τόσο στο περιβάλλον όσο και στο ίδιο το οικοσύστημα.

Το Τμήμα Δασών, πρέπει να επανδρωθεί, με την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή αλλά και με το κατάλληλο έμψυχο υλικό. Αδιανόητο είναι το γεγονός, ότι από το 2018 το Τμήμα Δασών, κατέθεσε εμπεριστατωμένη μελέτη, στην οποία ζητούσε το τμήμα να στελεχωθεί με επιπλέον 76 άτομα για την οργανωτική δομή του. Δυστυχώς, από τότε μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει η οποιαδήποτε πρόσληψη, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται διάφορα λειτουργικά προβλήματα.

Παράλειψη θα ήταν να μην αναφερθεί, ότι στο πλαίσιο του κρατικού Προϋπολογισμού για το 2022 και με σκοπό την ενίσχυση της στελέχωσης του Τμήματος Δασών περιλήφθηκε η δημιουργία 10 συνολικά πρόσθετων δημοσιοϋπαλληλικών θέσεων και 112 συνολικά πρόσθετων θέσεων Ωρομίσθιου Κυβερνητικού Προσωπικού. Επισημαίνεται όμως, ότι οι ανάγκες προσωπικού είναι περισσότερες και για να ανταποκριθεί σωστά το τμήμα χρειάζονται ακόμη 100 δασοπυροσβέστες.

Για την επόμενη πενταετία, πρέπει να υπάρξει ο κατάλληλος σχεδιασμός, ούτως ώστε να μην δημιουργούνται προβλήματα στην αντιμετώπιση των διάφορων πυρκαγιών. Μέχρι σήμερα, τα πυροσβεστικά οχήματα ήταν λιγοστά σε σχέση με τις ανάγκες του τμήματος Δασών. Λύση σε αυτό το πρόβλημα, θα δωθεί μέσα από το σχέδιο ανάκαμψης, στο οποίο υπάρχει κονδύλι δεκαοκτώ εκατομμυρίων για αγορά νέων πυροσβεστικών οχημάτων.

Το πρόβλημα το οποίο συνεχίζει να υφίσταται, είναι η αγορά μόνιμων αεροσκαφών. Η ενοικίαση δύο αεροσκαφών, στην οποία θα προβεί το κράτος την 1η Μαίου του 2022, είναι αναμφίβολα προς την σωστή κατεύθυνση, παρόλα αυτά θα πρέπει να τροχιοδρομηθούν οι διαδικασίες για αγορά μόνιμων αεροσκαφών, τα οποία θα βρίσκονται υπό δική μας διαχείριση.

Τέλος, το Δασικό Κολλέγιο, πρέπει να επαναλειτουργήσει καθώς αποτελεί πλέον επιτακτική ανάγκη λόγω της τεράστιας οικολογικής καταστροφής που υφίσταται το νησί μας από τις πρόσφατες πυρκαγιές. Σημειώνεται,  ότι το Δασικό Κολέγιο Κύπρου θα έχει ως κύριο σκοπό την εκπαίδευση στον τομέα της Δασοπονίας αλλά και του προσωπικού του Τμήματος Δασών της Κύπρου.