Pafos Net

Παμπάφιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης στο Γυμνάσιο Απ. Παύλου

title image

Με μεγάλη επιτυχία και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από πλευράς μαθητών και εκπαιδευτικών, πραγματοποιήθηκε στο Γυμνάσιο Αποστόλου Παύλου στην Πάφο το Παμπάφιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης. Θέμα του συνεδρίου ήταν: «Πότνια, Κύπριδα Αφροδίτη: Πτυχές ενός μύθου».

Ανάμεσα στα σχολεία συμμετείχε και το 2ο Γυμνάσιο Χαλάστρας Θεσσαλονίκης , μαθητές του οποίου παρουσίασαν το δικό τους έργο υπό τον τίτλο « Μύθος και τέχνη: Η απεικόνιση των μύθων της Αφροδίτης μέσω της τέχνης».

Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου η διευθύντρια του Γυμνασίου Αποστόλου Παύλου Μαρία Θεοφάνους αναφερόμενη στην Πότνια, Κύπριδα Αφροδίτη είπε ότι «γεννήθηκε μέσα στην θάλασσα και ξεπρόβαλε στους αφρούς των κυμάτων της δικιάς μας Πατρίδας, της δικιάς μας Πόλης, της Πάφου, ενώνοντας την έννοια του Ελληνισμού με την Αχαιών Ακτή του Ομήρου. Πτυχές ενός μύθου τότε συνδεδεμένου άρρηκτα με το τώρα. Κι έτσι το μικρό νησί της Μεσογείου, το «Χρυσοπράσινο φύλλο» έχει μετονομαστεί σε νησί της Αγάπης. Μύθος και Ιστορία ενός μίτου που καλούμαστε σήμερα εδώ να μελετήσουμε στο Παμπάδιο Συνέδριο Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης με θέμα “Πότνια Κύπριδα Αφροδίτη».

synedrio-3

Η κ. Θεοφάνους  ευχαρίστησε όλα τα σχολεία  για τη συμμετοχή τους στο συνέδριο, Ιδιαίτερα το Γυμνάσιο Χαλάστρας από την Θεσσαλονίκη, για την παρουσία του και τη συνεργασία του με Τμήμα Γ3 του σχολείου Αποστόλου Παύλου Πάφου, στα πλαίσια του Παγκόσμιου Προγράμματος: Ελλάδα-Κύπρος-Ομογένεια. Εκπαιδευτικές Γέφυρες.

Κατά την περσινή σχολική χρονιά, είπε η κ. Θεοφάνους, το τμήμα Γ3 και Β3  κέρδισε στο εν λόγω πρόγραμμα με την ομαδική του εργασία «Νήματα» δύο πρώτα βραβεία αλλά και 11 πρώτα ατομικά βραβεία σε κατασκευές και έρευνα.

Τις εργασίες του συνεδρίου  χαιρέτησε ο Επαρχιακός Επιθεωρητής Μέσης Εκπαίδευσης Πάφου, Στέλιος Θεοφίλου,  τον χαιρετισμό του οποίου διάβασε η εκπαιδευτικός Ειρήνη Κούκα.

«Από την αρχαιότητα» είπε ο κ. Θεοφίλου, « η Κύπρος είναι γνωστή  ως το νησί της Αφροδίτης, ο τόπος όπου γεννήθηκε και  λατρεύτηκε η θεά. Ο Όμηρος την αναφέρει ως Κύπριδα, αλλά και ως Αφροδίτη, και γνώριζε ότι στην Πάφο υπήρχε ναός της θεάς. Ένα από τα πολλά τοπωνύμια που αναφέρονται στη θεά Αφροδίτη, είναι και το Πότνια. Η Αφροδίτη στον μύθο και στο έπος, σχετίζεται κυρίως με την Κύπρο.

Αν και ο μύθος κρύβει μέσα του  σημαντικά στοιχεία, δεν είναι πάντοτε εύκολη η ερμηνεία του. Ασφαλώς  θα υπάρχει λόγο που οι μυθολογικές μαρτυρίες, τοποθετούν τη γέννηση της Αφροδίτης  στην Πάφο και συγκεκριμένα στην τοποθεσία που είναι  γνωστή ως «Πέτρα του Ρωμιού», στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού. Ο μύθος αυτός , ενέπνευσε  και εμπνέει ανθρώπους των γραμμάτων, καλλιτέχνες, και όλους εμάς μέχρι σήμερα».

Στο πλαίσιο του συνεδρίου το Μουσικό Γυμνάσιο Πάφου σε συνεργασία με το Νικολαϊδειο Γυμνάσιο παρουσίασαν καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Ακολούθησαν παρουσιάσεις από Λύκεια, Τεχνική Σχολή και Γυμνάσια ως ακολούθως:

 Τεχνική Σχολή Πάφου  «Κυπριακά Ερωτικά Δίστιχα»,

 Λύκειο Πόλης Χρυσοχούς «Αφροδίτη, Ιστορία και Μύθος»,

Λύκειο Αγίου Χαραλάμπους Έμπας «Στο νησί της αγάπης»,

 Λύκειο Αγίου Νεοφύτου «Ο θρήνος της Αφροδίτης»,

 Γυμνάσιο Γεροσκήπου «Πότνια Αφροδίτη: Μύθοι και Τέχνη»  Γυμνάσιο Αποστόλου Παύλου «Περί  Έρωτος και άλλων Δεινών». 

synedrio-2