PafosNet ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Το παλιό πλυσταριό της Γεροσκήπου που έγινε τουριστική ατραξιόν
![title image](https://pafosnet.com/data/post_large/2020/01/kato-vrysi1.gif)
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
19 Ιανουαρίου 2020Μπορεί τις μέρες αυτές η ενασχόληση γύρω από τη Γεροσκήπου να αφορά στη διάλυση ή μη της δημοτικής της οντότητας, ούσα μια από τις δημοτικές αρχές που εντάσσονται σε νέες αρχές βάσει της προωθούμενης μεταρρύθμισης, η ιστορική αυτή περιοχή όμως έχει την περίοδο αυτή μια ακόμη αιτία επαναφοράς της στο προσκήνιο. Μια αιτία που έχει να κάμει με την μακρά πορεία της, που ξεκινάει από την αρχαιότητα και που σφράγισε τη φυσιογνωμία και τον πολιτισμό της με τη λατρεία της Αφροδίτης, καθώς στα χώματά της βρίσκονταν οι Ιεροί Κήποι της θεάς της βλάστησης και της γονιμότητας, του έρωτα και της ομορφιάς.
Ο Πολιτιστικός Λειτουργός του Δήμου Γεροσκήπου, Νίκος Παλιός, δηλώνει στο PafosNet ότι πριν λίγες μέρες, συμπληρώθηκαν 105 χρόνια από την κατασκευή των πετρόκτιστων καμάρων και του πλυσταριού στην έξοδο της πηγής που είναι γνωστή στις μέρες μας ως «Κάτω Βρύση», η οποία από τα πανάρχαια χρόνια μέχρι και τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αι. κάλυπτε τις υδρευτικές και αρδευτικές ανάγκες της κοινότητας, ενώ εδώ γινόταν και το πλύσιμο των ρούχων των κατοίκων.
« Η λαϊκή παράδοση, μάλιστα, θέλει το νερό της, το οποίο διοχετεύεται μέσω υπόγειας σήραγγας που περνά από το προαύλιο της εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής, ως θαυματουργό («αγίασμα»), αφού αυτό συνδέθηκε με τη θεραπεία παθήσεων των οφθαλμών», τονίζει. « Στα πολύ πρόσφατα σε μας χρόνια, ο χώρος της Κάτω Βρύσης συνδέθηκε και με ήθη και έθιμα της κοινότητας. Όταν πλησίαζε το Πάσχα, και μέχρι τη δεκαετία του ’40, οι οικοκυρές συνήθιζαν να παίρνουν όλα τα ρούχα της οικογένειας στη Βρύση, τα οποία και έπλεναν με την «αλουσίβα» και τη «φαούτα». Εδώ γινόταν, επίσης, και το πλύσιμο των μαλλιών με τα οποία γίνονταν τα νυμφικά κρεβάτια. Μάλιστα, πριν την κατασκευή της Βρύσης της Πλατείας, εδώ έρχονταν για να πλύνουν το σιτάρι που θα χρησιμοποιείτο για την παρασκευή του ρεσιού.
Διαβάστε ολόκληρο το αφιέρωμα, στην ενότητα "ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ" του PafosNet.