Πάφος: Θετικές αντιδράσεις στην επικείμενη μερική επάνοδο της οικονομικής δραστηριότητας
![title image](https://pafosnet.com/data/post_large/2020/04/tourismos-3.gif)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
25 Απριλίου 2020Οι αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία από το «lockdown» έχουν αρχίσει να γίνονται όλο και πιο έντονες και το αμέσως επόμενο διάστημα μάλιστα θα ισχυροποιηθούν, για αυτό και οι μελετούμενες πρώτες επαναλειτουργίες τομέων δραστηριότητας που κρίνεται ότι δεν θα επιβαρύνουν το τοπίο της πανδημίας, θεωρούνται μείζονος σπουδαιότητας. Αυτό τονίζουν παράγοντες της Πάφου, εκτιμώντας ότι η κατάσταση της πλήρους αποχής από κάθε οικονομική δράση ολοένα και θα αυξάνει τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα στο άμεσο μέλλον.
Ενδεικτική είναι η παρέμβαση του δημοτικού συμβούλου Πάφου της ΕΔΕΚ, Παναγιώτη Βορκά, ο οποίος μιλώντας στο PafosNet επεσήμανε ότι κάποιες χώρες, συμπεριλαμβανομένων και χωρών που έχουν πληγεί ισχυρά από την πανδημία, έχουν αντιληφθεί το βάθος της επικείμενης κοινωνικοοικονομικής κρίσης και ως εκ τούτου έχουν ξεκινήσει σταδιακά να άρουν τα περιοριστικά μέτρα.
« Όπου και να κινηθείς, έστω αυστηρά για επαγγελματικούς λόγους, βλέπεις ουρές κόσμου», αναφέρει. « Στις τράπεζες, στις υπεραγορές, στις υπηρεσίες ταχυμεταφορών, στα ταχυδρομεία, παντού. Μια κοινωνία που παλεύει να λειτουργήσει εν μέσω μέτρων περιορισμού που δεν μπορούν να συνεχιστούν για πάντα. Θα πρέπει κάποια στιγμή να σταθμιστεί η ζημιά που προκαλείται από την παρατεταμένη αναστολή λειτουργίας ή υπολειτουργίας επιχειρήσεων και να ισοζυγιστεί με μια στρατηγική διαχείρισης των κρουσμάτων και των νοσηλειών».
Προφανώς, επισημαίνει ο Παναγιώτης Βορκάς, το να μένουν τα πάντα κλειστά και όλοι να είναι σπίτι μέχρι να μηδενιστούν τα κρούσματα, δεν μπορεί να θεωρηθεί στρατηγική που να περιλαμβάνει στον βαθμό του εφικτού την ομαλή επανεκκίνηση οικονομίας και κοινωνίας.
« Σε κάθε περίπτωση, άλλο κοινωνική απόσταση και άλλο κοινωνική αποδόμηση, χρειάζεται να τα διακρίνουμε για να ξέρουμε που σταματά το πρώτο και ξεκινά το δεύτερο», καταλήγει.