Ομήρου: Να διαγραφεί μέρος του ELA
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
29 Ιουνίου 2013Μπορεί οι χθεσινές υποβαθμίσεις να ήταν αναμενόμενες και χωρίς ουσιαστική σημασία, αφού οι οίκοι αξιολόγησης στις αναφορές τους τονίζουν ότι θα επαναφέρουν τη διαβάθμιση της Κύπρου, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία ανταλλαγής των κρατικών ομολόγων, ωστόσο αυτό που συνεχίζει να προβληματίζει είναι οι εκτιμήσεις που γίνονται όσον αφορά τα ποσοστά ύφεσης, δήλωσε στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.
Ο κ. Ομήρου ανέφερε πως αποτελεί επιτακτική ανάγκη η επανεκκίνηση της οικονομίας και ο περιορισμός της ύφεσης, προσθέτοντας πως για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να διαφυλαχτεί ο τραπεζικός τομέας, να σταθεροποιηθεί, να είναι επαρκής σε κεφάλαια και ρευστότητα και να ανακτήσει τη χαμένη αξιοπιστία.
Χαιρετίζοντας την αναφορά στην Κύπρο στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, είπε πως είναι απαραίτητο να υπάρχουν στην Κύπρο οι μηχανισμοί που θα διευκολύνουν την άντληση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, χωρίς να βραχυκυκλώνονται οι προσπάθειες μέσα σε δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα κατά της ανεργίας, ο Πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αδυνατούν να πάρουν τολμηρές αποφάσεις. Τα 6 δις. είπε, που εξαγγέλθηκαν είναι προφανώς ένα ανεπαρκέστατο ποσό.
« Το ΕΚΟΦΙΝ πήρε μια ολέθρια απόφαση να χρησιμοποιούνται τα χρήματα των καταθετών για τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών», είπε, «κάτι που θα οδηγήσει σε έξοδο από το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα πολλά κεφάλαια και ίσως αποτελέσει βόμβα στα θεμέλια της προσπάθειας για τραπεζική ενοποίηση».
Ο κ. Ομήρου ανέφερε επίσης πως η Κύπρος οφείλει να αναδείξει τα μεγάλα προβλήματα που δημιούργησε η συγκεκριμένη μέθοδος. Μοχλό ανάπτυξης κατά κύριο λόγο μπορεί να αποτελέσει το τραπεζικό σύστημα, παρατήρησε, και η Τράπεζα Κύπρου θα πρέπει το συντομότερο να παραδοθεί στους νέους μετόχους από τη μετατροπή των καταθέσεων σε μετοχές.
«Πρέπει να ζητήσουμε διαγραφή μέρους του ELA ή μετατροπή του σε μακροχρόνιο δανεισμό είτε από την Ε.Κ.Τ ή από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης», κατέληξε, «καθώς και δέσμευση της Ε.Κ.Τ ότι θα παρέχει συνεχή ρευστότητα στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα μέχρι τη σταθεροποίησή του».