Ολοκληρώθηκε το project «Ακαμαντίς» στην Πόλη Χρυσοχούς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
28 Οκτωβρίου 2023Έριξε αυλαία σήμερα μετά από μήνες λειτουργίας, το ξεχωριστό εικαστικό και πολιτιστικό εγχείρημα, το οποίο εκτυλισσόταν σε τρεις διαφορετικές τοποθεσίες: Στο ξενοδοχείο ANASSA, στο Τοπικό Αρχαιολογικό Μουσείο Μαρίου-Αρσινόης και σε διάφορα σημεία εντός της Πόλης Χρυσοχούς. Εμπνεύστρια και δημιουργός του έργου «Ακαμαντίς, Head and Hand», που ολοκληρώνεται σήμερα, είναι η Κύπρια εικαστικός και ερευνήτρια Κυριακή Κώστα.
Το έργο Ακαμαντίς, τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και ακολουθεί τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης προωθώντας τον σεβασμό στο περιβάλλον και την προστασία του. Όπως ανέφερε ο εκ των επιμελητών του πρότζεκτ, Ευαγόρας Βανέζης, κατά την τελετή εγκαινίων του πρότζεκτ στο Μουσείου Μαρίου-Αρσινόης, αυτό επιτυγχάνεται είτε μέσω της προσεκτικής χρήσης φυσικών πόρων είτε μέσω της αξιοποίησης των ήδη υπαρχόντων εγκαταστάσεων και υλικών.
Η επαναχρησιμοποίηση υλικών που βρίσκονται σε αχρησία, μετά την ευγενική παραχώρηση σχετικής άδειας από τον Όμιλο Thanos Hotels and Resorts, συνιστά ένα πρωτοποριακό εγχείρημα για την ξενοδοχειακή βιομηχανία, τόνισε. Σε αυτό το πλαίσιο και μέσω σύγχρονων πρακτικών, επεσήμανε ο κ. Βανέζης, η Κυριακή Κώστα μετατρέπει τα υλικά αυτά σε έργα τέχνης, επαναπροσδιορίζοντας τη σχέση των καλλιτεχνών με τις πρώτες ύλες και τις πιθανές πηγές άντλησής τους, ενώ το ξενοδοχείο αποτελεί αρωγό συμμετέχοντας σε αυτό το ιδιαίτερο πρόγραμμα ανακύκλωσης. Ένα πρόσθετο στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό στην υλοποίηση αυτού του πρότζεκτ είναι επίσης το άνοιγμα διαλόγου και η συνεργασία με την κοινότητα.
Στο Τοπικό Αρχαιολογικό Μουσείο Μαρίου-Αρσινόης στην Πόλη Χρυσοχούς η καλλιτέχνις, εμπνεόμενη από τα αρχαιολογικά ευρήματα, καθώς και από άλλα αντικείμενα που μαρτυρούν τελετές εξαγνισμού και την άμεση συσχέτιση του νερού με νεκρώσιμες ακολουθίες, προτείνει μια σειρά από έργα- σύγχρονα αφιερώματα για την ίαση και αποκατάσταση της σχέσης του ανθρώπου με το περιβάλλον. Αρχαίοι αγωγοί νερού από ανασκαφές του Τμήματος Αρχαιοτήτων, οι οποίοι παρουσιάζονται στην έκθεση, μαρτυρούν τις ενέργειες και τις επεμβάσεις του ανθρώπου στην προσπάθεια του να καταστήσει τον τόπο κατοικήσιμο.
Τα έργα στο ξενοδοχείο ANASSA μαρτυρούν μια πιο ενδόμυχη ενασχόληση της Κώστα με το θέμα της ροής του χρόνου και τον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ του πραγματικού και του φανταστικού, σύμφωνα με τον Ευαγόρα Βανέζη. Η καλλιτέχνις εισέρχεται στις αποθήκες του ξενοδοχείου για να συλλέξει υλικά, άχρηστα πλέον για το ξενοδοχείο, όπως κλινοσκεπάσματα και διάφορα μέταλλα, τα οποία επαναχρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη για τα έργα της τοποθετώντας τα σε νέο κύκλο ζωής.
Στο πλαίσιο του πρότζεκτ πραγματοποιήθηκαν και δύο ξεναγήσεις στην περιοχή της Πόλης Χρυσοχούς και του Ακάμα. Η πρώτη ξενάγηση στις 25 Αυγούστου από την Αντιγόνη Μιχαήλ και η δεύτερη στις 2 Σεπτεμβρίου από τον Κωνσταντίνο Περικλέους.