Οδύσσεια συνανθρώπων μας: Από την Πάφο στη Λευκωσία για αιμοκάθαρση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
01 Ιανουαρίου 2021Από τη μια επαρχία στην άλλη υποχρεώνονται να ταξιδέψουν ασθενείς οι οποίοι υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση και είναι ταυτόχρονα θετικοί στον κορωνοϊό με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους. «Η πανδημία μας θέτει προ των ευθυνών μας», ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, Μάριος Κουλούμας, εξηγώντας ότι «βρίσκουμε μπροστά μας τα προβλήματα που για χρόνια εντοπίζουμε και συζητάμε αλλά ποτέ δεν έχουν επιλυθεί».
Η μη λειτουργία σε όλα τα νοσοκομεία, «κίτρινων μονάδων», δηλαδή «χώρων και μηχανών αιμοκάθαρσης οι οποίες χρησιμοποιούνται μόνο για ασθενείς με διάφορες λοιμώξεις, αυτή τη στιγμή με την έξαρση του κορωνοϊού ο οποίος αναπόφευκτα κτυπά και ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση δημιουργεί προβλήματα και μεγάλη ταλαιπωρία».
Ενδεικτικά, «είναι δύο πρόσφατα παραδείγματα. Το πρώτο αφορούσε ασθενή, η οποία ταυτόχρονα είχε μολυνθεί από τον κορωνοϊό και υποχρεώνονταν το προηγούμενο διάστημα να ταξιδεύει μια ή δύο φορές την εβδομάδα από την Πάφο στη Λευκωσία για να υποβληθεί σε αιμοκάθαρση, επειδή δεν υπήρχε «κίτρινη μονάδα» στην επαρχία της, και το δεύτερο, αφορούσε επίσης ασθενή θετικό στον κορωνοϊό, ο οποίος μεταφερόταν από την Αμμόχωστο στη Λάρνακα στη 1 ή στις 2 τα ξημερώματα για να εξυπηρετηθεί αλλά στη συνέχεια το τμήμα αιμοκάθαρσης δεν μπορούσε να προχωρήσει κανονικά στην εξυπηρέτηση των υπόλοιπων ασθενών που είχαν το ραντεβού τους για αιμοκάθαρση, αφού δεν υπήρχε ο απαραίτητος χρόνος για να «καθαρίσει» η μηχανή».
Τα προβλήματα των μονάδων αιμοκάθαρσης αλλά και των νεφροπαθών γενικά, «προβληματίζουν πολύ έντονα την ΟΣΑΚ», ανέφερε ο κ. Κουλούμας, εξηγώντας ότι «ειδικά τώρα με την πανδημία και τα συνεπακόλουθα της, παρατηρούμε ότι τα εμπόδια για τη σωστή εξυπηρέτηση των ασθενών είναι πολλά». Ακόμα και το γεγονός ότι «στον ιδιωτικό τομέα δεν λειτουργούν μονάδες αιμοκάθαρσης, εκτός από κάποιες εξαιρέσεις, δημιουργεί προβλήματα διότι όλοι οι ασθενείς, παρά την εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας εξακολουθούν να διοχετεύονται στον δημόσιο τομέα και αυτό σίγουρα προκαλεί και συμφόρηση και ταλαιπωρία διότι κάποιοι άνθρωποι εξυπηρετούνται αργά το βράδυ ή ακόμα και κατά τις πρώτες πρωινές ώρες, γεγονός που σίγουρα δεν τιμά κανέναν μας».
Η λειτουργία των «κίτρινων μονάδων» σε όλα τα νοσηλευτήρια και τις μονάδες αιμοκάθαρσης, είπε ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ, «είναι όπως διαπιστώνουμε πλέον και στην πράξη απαραίτητη ενώ γενικά σε όλα τα νοσοκομεία χρειάζεται η επέκταση των υφιστάμενων τμημάτων για την καλύτερη και πιο άνετη εξυπηρέτηση των ασθενών».
Δυστυχώς, είπε ο κ. Κουλούμας, «και κατά τις συναντήσεις μας με τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, διαπιστώνουμε ότι κάποια πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα ούτε εντός των νοσοκομείων. Δηλαδή, υπάρχουν περιπτώσεις νοσηλευτηρίων για τα οποία από τον ΟΚΥπΥ μας δίνουν διαβεβαιώσεις ότι λειτουργούν «κίτρινες μονάδες» αλλά από τα ίδια τα νοσοκομεία αυτό δεν επιβεβαιώνεται».
Για την κατάσταση στο νοσοκομείο Αμμοχώστου, πρόσθεσε, «θεωρώ ότι τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας το προηγούμενο δεκαπενθήμερο αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας την ύπαρξη δυσλειτουργιών».
Σε αρκετές περιπτώσεις, η διαδικασία της αιμοκάθαρσης, «κατά τις εκτός ωραρίου Δημόσιας Υπηρεσίας ώρες, γίνεται χωρίς την παρουσία γιατρού, αφού οι γιατροί βρίσκονται εκτός νοσοκομείων σε «καθήκον αναμονής», κάτι το οποίο δεν είναι ούτε ορθό και σίγουρα δημιουργεί ανασφάλεια στους ασθενείς μας».
Η ΟΣΑΚ, πραγματοποίησε συναντήσεις με τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας αλλά, «θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει και εμπλοκή του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας ώστε να προωθηθεί η δημιουργία μονάδων αιμοκάθαρσης και στον ιδιωτικό τομέα».
Την περασμένη εβδομάδα τρεις σύνδεσμοι ασθενών (Σύνδεσμος Μεταμοσχευμένων Κύπρου, Παγκύπριος Σύνδεσμος Φίλων Νεφροπαθών, Παγκύπρια Οργάνωση Νεφροπαθών), πραγματοποίησαν συνάντηση, υπό την ΟΣΑΚ και κωδικοποίησαν τις θέσεις και τα αιτήματα τους.
Στην Κύπρο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, υπάρχουν αυτή τη στιγμή 580 αιμοκαθαρόμενοι ασθενείς και άλλοι 90 περιτονιακοί οι οποίοι επίσης χρειάζονται υπηρεσίες των μονάδων αιμοκάθαρσης, «ως εκ τούτου δεν μιλάμε για μερικές δεκάδες ανθρώπους αλλά για ένα αριθμό, αρκετά μεγάλο σε σχέση με τον πληθυσμό της Κύπρου», όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ.
Τα προβλήματα των επηρεαζομένων ασθενών, πρόσθεσε ο κ. Κουλούμας, σίγουρα δεν περιορίζονται στη δημιουργία των «κίτρινων μονάδων» διότι «όπως διαπιστώνεται, υπάρχουν αρκετά κενά τα οποία επιτέλους πρέπει να καλυφθούν».