Μπουάτ ετών 47: Απόψε το γιορτάζει!
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
25 Ιουνίου 2014Ένα από τα στέκια που έχει συνδεθεί άρρηκτα με την Πάφο και την ζωή της, η καφετέρια "Μπουάτ 67" στο λιμανάκι της πόλης, γίνεται κιόλας 47 χρονών. Η επέτειος θα γιορτασθεί απόψε στις 8.00μμ στον χώρο της, στον χερσαίο χώρο του λιμανιού της Κάτω Πάφου.
Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει μια αναδρομή στην ιστορική και πολιτισμική πορεία της Μπουάτ όλα αυτά τα χρόνια, ενώ θα γίνει και προβολή του σπάνιου φωτογραφικού υλικού από το αρχείο της.
Ομιλητής στην εκδήλωση, θα είναι ο Πρόεδρος της Βουλής, Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.
Η όλη εκδήλωση θα διανθίζεται με μουσική, με τον Σωκράτη Τερπίζη στο πιάνο και τον Αλέκο Κιούρλαππο στο σαξόφωνο και το βιολί.
Αν σήμερα η "Μπουάτ" θεωρείται, όπως και το υπόλοιπο λιμανάκι, η καρδιά της Πάφου, εν έτει 1967 τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά της ιδιοκτήτριας του χώρου, Αθηνάς Χαραλαμπίδου: " Είχαμε τους ενδοιασμούς μας για τον χώρο, λόγω της απόστασης. Η Κάτω Πάφος ήταν τότε μακριά από την πόλη,αυτοκίνητα είχαν ελάχιστοι. Ο ιδιοκτήτης επέμενε στις 300 λίρες το μήνα.
Το σκεφτήκαμε και αποφασίσαμε να ρισκάρουμε. Το θέλαμε πολύ...".
Μαζί με τον σύζυγο της, γνωστό ζωγράφο Ανδρέα Χαραλαμπίδη, άρχισαν να ετοιμάζουν το χώρο για αυτό που τα επόμενα χρόνια θα αποτελούσε πλέον σημείο πολιτιστικής, κοινωνικής, αλλά και πολιτικής αναφοράς στα δρώμενα της πόλης.
"Αρχίσαμε να ετοιμάζουμε την επίπλωση με εντελώς λιτό τρόπο", θυμάται η Αθηνά. " Αγοράσαμε παραδοσιακά σκαμνάκια από βανούκα από το Μέσα Χωριό, βάλεμε ξύλινα παγκάκια που τα φτιάξαμε μόνοι μας, και τραπεζάκια από κορμούς δέντρων. Τη διακόσμηση συμπλήρωναν βαρέλια του κρασιού.
Σε αυτή την προετοιμασία μας βοήθησαν φίλοι καλοί, όπως το ζεύγος Κώστα Οικονόμου, ο Γιώργος Κοτσώνης, ο Ευθύβουλος Φονιάς, ο Χριστάκης Νεοκλέους και άλλοι".
Πολύ σύντομα, επισημαίνει η Αθηνά Χαραλαμπίδου, η παλιά αποθήκη χαρουπιών στο μικρό λιμανάκι της Κάτω Πάφου, μετατράπηκε σε εστία διακίνησης ιδεών και χώρο ζυμώσεων σε μια ταραγμένη εποχή όπως ήταν το περίφημο '68. Η Μπουάτ κατέστη πολύ σύντομα συνώνυμο της ποιοτικής διασκέδασης και της καλλιτεχνικής και πνευματικής πρωτοπορίας της Πάφου, με τα όρια της να εκφεύγουν από τα στενά πλαίσια της μικρής Πάφου.
" Ο Αγά Χαν επισκέφθηκε το χώρο μας", θυμάται, " και του έκανε τόσο μεγάλη εντύπωση, που με πλησίασε και μου είπε: Αν υπήρχε τρόπος να δέσω την "Μπουάτ" στο κότερο μου και να τη μεταφέρω στη Νέα Υόρκη, θα το έκανα χωρίς να σας ρωτήσω".
Το νέο στέκι της Πάφου που δημιούργησαν χάρη στην καλλιτεχνική τους φύση και το ανήσυχο τους πνεύμα ο Ανδρέας και η Αθηνά Χαραλαμπίδου, υπήρξε το επίκεντρο διεργασιών της προοδευτικής Πάφου και στα ταραγμένα εκείνα πρώτα χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ολοένα και περισσότεροι διανοούμενοι, προοδευτικοί άνθρωποι και νεολαία, σύχναζαν καθημερινά στην "Μπουάτ 67", συζητώντας και ανταλλάσσοντας ιδέες για τα όσα τεκταίνονταν σε Κύπρο και Ελλάδα, μεσούσης της Χούντας.
"Από τούτο τον προβληματισμό", αναφέρει η κ. Χαραλαμπίδου, " ξεπήδησε και το σωματείο "Ελεύθερη Σκέψη Πάφου", με πρωτεργάτες τον δικηγόρο Τάκη Γεωργιάδη, τον Χριστάκη Νεοκλέους, τον Ανδρέα και τον Γιαννάκη Ομήρου, τον Ανδρέα Χαραλαμπίδη και άλλους".
Η "Μπουάτ" δεν ήταν όμως μόνο πολιτικό στέκι. Εκδηλώσεις κοινωνικού, ιστορικού, ιατρικού ή λογοτεχνικού περιεχομένου, λάμβαναν χώρα συχνά, ενώ μέχρι και θεατρική ομάδα λειτούργησε εδώ με πρωτοφανή επιτυχία. Την ομάδα είχε αναλάβει η ηθοποιός Λιάνα Χαλκιά, που τότε ζούσε στην Πάφο.
Στα 47 αυτά χρόνια της ύπαρξης της, η "Μπουάτ" φιλοξένησε πλήθος επιφανών επισκεπτών: Ο Μίκης Θεοδωράκης, το 1975 όταν ήρθε στην Κύπρο για συναυλίες για τους πρόσφυγες. Ο αγωνιστής της Δημοκρατίας, Αλέκος Παναγούλης. Ο νομπελίστας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης. Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος και ο Διονύσης Σαββόπουλος. Ο Νότης Μαυρουδής και ο Μάριος Τόκας. Ο Μιχάλης Κακογιάννης με την Ειρήνη Παπά.
Και τόσοι άλλοι...