Στο Natura 2000 και η περιοχή πέριξ του Φάρου της Κάτω Πάφου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
09 Φεβρουαρίου 2022Στην έκδοση τριών νέων διαταγμάτων προχωρεί η Κυπριακή Δημοκρατία για την προστασία και τη διαχείριση των δικτύων Natura 2000. Ο υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, με βάση τη γραπτή γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής, προχωρεί στην έκδοση διατάγματος για τρεις Ειδικές Ζώνες Διατήρησης (ΕΖΔ) που αφορούν στις περιοχές «Φάρος Κάτω Πάφου», «Ποταμός Περιστερώνας» και «Περιοχή Λυμπιών - Αγίας Άννας».
Η έκδοση των διαταγμάτων κρίνεται πολύ σημαντική, αφού αποτελεί δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πλαίσιο της πρόσφατης παράβασης 2021/2064. Συγκεκριμένα, στις 9 Ιουνίου 2021, η Κομισιόν κάλεσε την Κύπρο να λάβει μέτρα για την προστασία και τη διαχείριση των δικτύων Natura 2000 και, επομένως, να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που υπέχει δυνάμει της οδηγίας για τους οικοτόπους (οδηγία 92/43/ΕΟΚ). Σύμφωνα με την οδηγία για τους οικοτόπους, τα κράτη μέλη πρέπει να προτείνουν ενωσιακούς τόπους κοινοτικής σημασίας, οι οποίοι, στη συνέχεια, προστίθενται σε καταλόγους βιογεωγραφικών περιοχών της ΕΕ. Εντός έξι ετών από την καταχώρηση σ' αυτούς τους καταλόγους, τα κράτη μέλη πρέπει να χαρακτηρίσουν τους τόπους κοινοτικής σημασίας ως ειδικές ζώνες διατήρησης, να καθορίσουν στόχους διατήρησης και μέτρα για τη διατήρηση ή την αποκατάσταση σε ικανοποιητική κατάσταση διατήρησης των προστατευόμενων ειδών και οικοτόπων που απαντούν στους τόπους, ώστε να επιτευχθεί ικανοποιητική κατάσταση διατήρησης σε εθνικό βιογεωγραφικό επίπεδο. Λόγω της μη συμμόρφωσης, η Κομισιόν αποφάσισε να αποστείλει προειδοποιητική επιστολή στην Κύπρο, για να λάβει τα αναγκαία μέτρα. Διαφορετικά, η Κομισιόν μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.
Σκοπός των Διαταγμάτων είναι η διατήρηση, προστασία και διαχείριση των Ειδικών Ζωνών Διατήρησης (ΕΖΔ), σύμφωνα με τα μέτρα προτεραιότητας για τις ΕΖΔ που θεσπίζει η παράγραφος 4 του περί Προστασίας και Διαχείρισης της Φύσης και της Άγριας Ζωής (Μέτρα Προτεραιότητας για Ειδικές Ζώνες Διατήρησης) Διατάγματος του 2015.
Για τις συγκεκριμένες περιοχές και προκειμένου να διαφυλαχθεί το οικοσύστημα των ΕΖΔ, αναφέρονται κάποιες ενδεικτικές γενικές πολύ σημαντικές απαγορεύσεις όπως πιο κάτω:
• Η εκχέρσωση ή/και με οιονδήποτε τρόπο καταστροφή ή/και απομάκρυνση άγριας βλάστησης, εξαιρουμένης της διαχείρισης χωροκατακτητικών ξένων ειδών, που πραγματοποιείται στα πλαίσια διαχείρισης της ΕΖΔ.
• Η φύτευση ειδών ξένων προς τα είδη της αυτοφυούς χλωρίδας που συνθέτουν τους οικοτόπους, καθώς και των χωροκατακτητικών ξένων ειδών, εξαιρουμένων αυτών που καλλιεργούνται στις γεωργικές εκτάσεις της ΕΖΔ.
• Η απελευθέρωση μη ιθαγενών ειδών πανίδας εντός της ΕΖΔ.
• Το άναμμα φωτιάς.
• Η απόληψη υλικού ή/και λατόμευση εντός της ΕΖΔ.
• Η απόρριψη απορριμμάτων ή/και τοποθέτηση σκουπιδιών και η καθ’ οιονδήποτε τρόπο ρύπανση της ΕΖΔ.
• Η παρενόχληση, σύλληψη, θανάτωση ή οποιαδήποτε μεταχείριση των ειδών πανίδας που απαντούν στην ΕΖΔ.
• Η εκ προθέσεως καταστροφή ή συλλογή αυγών ή/και νεογνών των ειδών πανίδας που απαντούν στην ΕΖΔ.
• Η βλάβη, καταστροφή ή/και διατάραξη των τόπων αναπαραγωγής ή ανάπαυσης των ειδών πανίδας της ΕΖΔ, περιλαμβανομένης της πτηνοπανίδας και ιδιαίτερα των ειδών του Παραρτήματος Ι των περί Προστασίας και Διαχείρισης Άγριων Πτηνών και Θηραμάτων Νόμων του 2003 έως 2020 που φωλιάζουν στην ΕΖΔ.
• Η χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων, κατά την έννοια που αποδίδει στον όρο αυτό το άρθρο 2 των περί Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων Νόμων του 2011 και 2021, σε όχτους, σε φυσική βλάστηση, όπως παλλούρες και άγρια είδη χαρουπιών και ελιών.
• Η χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων, κατά την έννοια που αποδίδει στον όρο αυτό το άρθρο 2 των περί Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων Νόμων του 2011 και 2021, που έχουν ταξινομηθεί ως επικίνδυνα για το υδάτινο περιβάλλον (GHS09) σύμφωνα με τις πράξεις της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναφέρονται στο προοίμιο του περί Χημικών Ουσιών Νόμου του 2020, για αποφυγή της ρύπανσης των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων.
• Η εκ προθέσεως βλάβη ή/και καταστροφή των έργων προστασίας και ανάδειξης του περιβάλλοντος και των υποδομών, όπως περιφράξεις, ενημερωτικές πινακίδες, επιστημονικός εξοπλισμός, ξύλινα καθιστικά, ξύλινα στέγαστρα, παρατηρητήρια και σημάνσεις μονοπατιών.
• Η χωρίς την άδεια της Διαχειριστικής Αρχής έρευνα που διεξάγεται για ιδιωτικούς σκοπούς.
• Η χωρίς την άδεια της Διαχειριστικής Αρχής χρήση γενετικού υλικού για ιδιωτικούς σκοπούς.
Όλοι οι τύποι οικοτόπων που προστατεύονται στον Φάρο Κάτω Πάφου:
1210 Μονοετής βλάστηση της παλιρροιακής ζώνης
1240 Απόκρημνες βραχώδεις ακτές με βλάστηση Αγγειοσπέρμων
1410 Μεσογειακά αλοφυτικά λιβάδια (Juncetalia maritimi)
1430 Αλονιτρόφιλοι θαμνώνες (Pegano-Salsoletea)
2110 Πρωτογενείς κινούμενες θίνες
5220 Θαμνώνες με Ziziphus lotus
5420 Φρύγανα της Ανατολικής Μεσογείου (Cisto-Micromerietea)
9320 Αείφυλλοι - σκληρόφυλλοι θαμνώνες (Ceratonio-Rhamnion)