Μετά τα γεγονότα της Λεμεσού, επισπεύδουν τα μέτρα για τις επικίνδυνες οικοδομές και στην Πάφο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
29 Οκτωβρίου 2022Μετά τις καταρρεύσεις μπαλκονιών στη Λεμεσό τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, επανήλθε στο προσκήνιο και η σχετική διαδικασία στην Πάφο μετά τις αντίστοιχες καταρρεύσεις τμημάτων οικοδομών τον περασμένο Ιούλιο. Ο Δήμος Πάφου, σύμφωνα με πληροφορίες μας, εντατικοποιεί την διαδικασία για επιβολή της εφαρμογής των προνοιών της νομοθεσίας και των κανονισμών εντός των αρμοδιοτήτων του, για την άρση της επικινδυνότητας οικοδομών και τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού και λειτουργικού νομοθετικού πλαισίου για τον έλεγχο της καταλληλότητας των οικοδομών από πλευράς στατικής επάρκειας. Πρώτιστη επιδίωξη του Δήμου, μετά την πρωτοφανή διαδοχική κατάρρευση τμημάτων παλιών οικοδομών το διήμερο 8 και 9 Ιουλίου, είναι η λήψη άμεσων διορθωτικών μέτρων για τις εννέα οικοδομές που κρίθηκαν ως χρήζουσες άμεσης επέμβασης.
Με το θέμα ασχολήθηκε ήδη το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο αξιολογώντας τα τεχνικά δεδομένα που τέθηκαν ενώπιόν του και βασιζόμενο στις συμβουλές των νομικών συνεργατών του Δήμου, αποφάσισε τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων με κατά το δυνατό επείγουσα διαδικασία σε σχέση με τις εννέα περιπτώσεις οικοδομών οι οποίες στα τρία περίπου τελευταία χρόνια παρουσίασαν δείγματα επικινδυνότητας και ακαταλληλότητας ως προς τη χρήση και την κατοίκηση.
Για τις περιπτώσεις αυτές έχουν δρομολογηθεί μέτρα που εμπίπτουν στις πρόνοιες του περί Δήμων Νόμου και του περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Νόμου, τα οποία προβλέπουν μεταξύ άλλων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των εμπλεκομένων ιδιοκτητών την επιβολή εφάπαξ διοικητικού προστίμου μέχρι 10.000 ευρώ και προστίμου μέχρι 200 ευρώ για κάθε ημέρα εξακολούθησης της μη συμμόρφωσης. Για τρεις από τις πιο πάνω αναφερόμενες περιπτώσεις, προωθείται η έκδοση διατάγματος για εκκένωση των οικοδομών, ενώ για πέντε από αυτές βρίσκεται σε εξέλιξη κατά τους τελευταίους μήνες διαδικασία άρσης της επικινδυνότητας σύμφωνα με τις πρόνοιες του περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Νόμου.
Περαιτέρω ο Δήμος Πάφου είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην τελευταία απόφαση της Ένωσης Δήμων Κύπρου για σύσταση ad hoc επιτροπής που θα προωθήσει την τροποποίηση της ελλιπούς και εκ των πραγμάτων αναποτελεσματικής νομοθεσίας που διέπει τον έλεγχο των δημόσιας χρήσης οικοδομών ώστε να θεσμοθετηθεί ο τακτικός και αυστηρός έλεγχος της καταλληλότητας των οικοδομών μετά από συγκεκριμένο όριο (λ.χ. 30 χρόνια και άνω) με ζητούμενο την εξασφάλιση πιστοποιητικού καταλληλότητας σε τακτά διαστήματα.
Με στόχο επίσης την επίσπευση και εντατικοποίηση του ελέγχου καταλληλότητας παλαιών οικοδομών που παρουσιάζουν εμφανή εξωτερικά προβλήματα, αποφασίστηκε η ενίσχυση του Τμήματος Τεχνικών Υπηρεσιών με Λειτουργό Τεχνικών Υπηρεσιών υπό καθεστώς εργοδοτούμενου ορισμένου χρόνου για 24 μήνες, στην ειδικότητα της Πολιτικής Μηχανικής. Προς τούτο, ζητήθηκε με τη μορφή του κατεπείγοντος η σχετική έγκριση από τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών.
Ο Δήμος Πάφου καλεί τους ιδιοκτήτες οικοδομών εντός των διοικητικών του ορίων όπως αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και ενεργώντας με αίσθημα ευθύνης προχωρήσουν οι ίδιοι στον τεχνικό έλεγχο των οικοδομών τους και στις απαιτούμενες εργασίες συντήρησης και επιδιόρθωσης επειδή αυτό υπαγορεύει η δημόσια ασφάλεια αλλά και η εικόνα και η φήμη της πόλης. Οι ιδιοκτήτες οφείλουν να γνωρίζουν ότι για ατυχήματα που είναι πιθανό να συμβούν στις οικοδομές τους, είναι δυνατό να κληθούν να καταβάλουν ως υπαίτιοι αποζημιώσεις ύψους δεκάδων χιλιάδων ευρώ.
Ο Δήμος καλεί επίσης τους ιδιοκτήτες τέτοιων οικοδομών όπως τερματίσουν την άκρατη εκμετάλλευση μεταναστών (αιτητών πολιτικού ασύλου, ξένων εργατών) και άλλων προσώπων μέσω της ενοικίασης ακατάλληλων από πολλές απόψεις υποστατικών, με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές να δημιουργείται συνωστισμός και πραγματικό πρόβλημα δημόσιας υγείας και ασφάλειας.
Παράλληλα, ο Δήμος καλεί το Κράτος όπως επειγόντως καθορίσει νέο μηχανισμό μέσω του οποίου θα τερματιστεί το φαινόμενο της επιδότησης των ενοικίων σε κτίρια που αποδεδειγμένα είναι ακατάλληλα ή/και επικίνδυνα για ανθρώπινη διαβίωση ή δεν είναι αδειοδοτημένα σύμφωνα με τη νομοθεσία.